איך להפסיק לסבול בימים הנוראים שלפני המחזור?

כאבי מחזור | צילום: Gettyimages
כאבי מחזור | צילום: Gettyimages

פעם אחת ולתמיד: התסמונת הקדם וסתית (PMS) היא תופעה אמיתית, ונשים סובלות ממנה במהלך שנות הפוריות וגם אחרי גיל 40. אם את ביניהן, הנה כל הפתרונות והדרכים להקל על עצמך

88 שיתופים | 132 צפיות

נשים רבות סביב גיל 40 או 50 מספרות שעם הגיל יש המון דברים שמשתפרים – יש יותר זמן פנוי ויותר קבלה עצמית, ורבות מגיעות לתובנות שמשפרות את החיים שלהן. כל אלו נכונים, אך למרבה הצער, יש דבר אחד שלא משתפר עם הגיל: ה-PMS. נשים רבות מגיעות אליי למרפאה, ומתפלאות – "חשבתי שבגילי זה אמור להיות 'בקטנה'", מספרות חלקן, ומופתעות לשמוע שלתופעות שהן סובלות מהן יש אבחנה ברורה ויש גם דרך לטפל. הגיע הזמן שיותר נשים ידעו, שגם אחרי גיל 40 אפשר לסבול מ-PMS, ולמעשה, התופעה עלולה אפילו להחמיר לקראת גיל המעבר.

>> מצאו לי בגוף גידול של 5 ס"מ. שרדתי כדי לספר את מה שאתן חייבות לשמוע

רגע, מה זה PMS?

שאלה מעולה. אנחנו מדברות על התסמונת הקדם וסתית, PMS, שהם ראשי תיבות של Premenstrual Syndrome. כשאנחנו אומרות PMS, אנחנו מדברות על אוסף תסמינים גופניים ופסיכולוגים, הקשורים לווסת הנשית. בזמן שרוב הנשים הפוריות (בין 80 ל-95 אחוזים) סובלות מסימפטומים קדם-וסתיים כלשהם, אצל נשים הסובלות מ-PMS מופיעים סימפטומים המוגדרים "חמורים במידה מספקת כדי להשפיע על היבטים שונים בחייהן".

חשוב שתדעי – התסמינים האלו באים לידי ביטוי בדרך כלל ב-10 הימים שלפני הגעת הווסת. הם יכולים להיעלם אחרי התחלת הדימום הווסתי, אך יש מקרים שבהם הם נשארים גם אחרי שהוא התחיל. ה-PMS מלווה את האישה למשך כל תקופת הפוריות שלה – החל מקבלת המחזור ועד לגיל המעבר – סיום המחזור. במשך התקופה הזו יש שני שיאים קצרים – בגילאי ה-20, ובגיל המעבר או לקראתו, בתקופת ה-Perimenopause, במהלכה נשים רבות חוות החמרה בתסמינים. בספרות מתוארים כ-200 תסמינים מגוונים: נפיחות בטנית, כאבי בטן, חולשה, כאב מוגבר, כמיהה לפחמימות, הפרעות בשינה, כאבי ראש, עצבנות ועוד.

"אז ד"ר, מה הסיבה שאני סובלת לקראת המחזור?!"

אני מסבירה למטופלות שלי שאין סיבה אחת ויחידה, ולמעשה ישנם כמה הסברים בנוגע לתופעת ה-PMS. לפי תיאוריה אחת הסיבה נובעת משינויים ברמות הסרוטונין במהלך החודש, לפי הסבר אחר מדובר בכלל בתגובה לשינויים ההורמונליים, בעיקר של אסטרוגן ופרוגסטרון במשך החודש, והתגובה של חלק מהנשים לשינויים אלה. הסבר נוסף מתמקד בשינויים ברמות הפרולקטין, או בתגובה לרמות הפרולקטין, הסבר נוסף מתייחס למחסור בוויטמינים ובמינרלים שונים.

כאבי מחזור | צילום: Gettyimages
כאבי מחזור | צילום: Gettyimages

איך אפשר לטפל?

כמו בכל דבר, מומלץ להתחיל מהקפדה על אורח חיים מותאם, שיכול להקל עלייך בתופעות השונות. שינויים תזונתיים יכולים לעזור, אפשר למצוא ביוטיוב פעילות גופנית שמותאמת במיוחד לימי ה-PMS. חשוב להפחית מתח ועומס, ואם תוסיפי לעצמך שעות שינה, את יכולה להקל על עצמך. יש לי מטופלות שמתפלאות שאני ממליצה על פתרונות מחוץ לארון התרופות, אבל חשוב לזכור שאנחנו נשים שלמות, ולראות את הטיפול שלנו בעצמנו כמכלול. לכל אחת ואחת מגיע לדאוג לעצמה בדרך שהכי מתאימה לה.

>> "ילדתי את הבן שלי בשבוע 33 והייתי מבועתת. חוויתי טראומה"

פתרונות תרופתיים

קיימים מספר סוגי טיפולים אפקטיביים ב-PMS: גלולות למניעת היריון שמדכאות את הציר ההורמונלי ומונעות שינויים חדים, ותרופות מקבוצת ה-SSRI שהן תרופות שמעלות את רמות הסרוטונין. שיח האברהם למשל, ידוע ברפואה הסינית כצמח שמסייע לטפל במגוון תופעות הורמונליות נשיות. החומר הפעיל שיש בו כנראה עוזר למנגנון שאחראי על הפחתת רמות הפרולקטין. כשהן יותר נמוכות, אפשר לסייע בהקלה על התופעות. בנוסף, צמח זה מקל על מצבים דלקתיים. אפשר לשלב אותו כתוסף תזונה, דרך נטורופתיה ואפשר למצוא אותו בתרופות שונות, חלקן ניתן לרכוש גם ללא מרשם רופא\ה.

אל תדאגי ממשבר גיל 40

גיל המעבר לא מגיע ברגע אחד בדרך כלל, אלא מדובר בתהליך. התקופה שקודמת לגיל המעבר נקראת תקופה ה"פרימנופאוזה" והיא למעשה תקופת "הגשר", או המעבר אל גיל המעבר. תקופה זו מתאפיינת בשינויים במחזור החודשי – התקצרות המחזורים, שינויים באופי הדימום, אי סדירות מחזורית, תופעות ותסמינים של גיל המעבר וגם החמרה דרמטית ב-PMS.

איך נאבחן PMS?

כל מה שצריך הוא יומן. את יכולה להיעזר ביומנים דרך אפליקציות מחזור, או לרשום במחברת ולסמן מתי מגיע המחזור ומתי את מרגישה פחות טוב. אפשר להבחין בדרך כלל שהתסמינים חוזרים באותם הזמנים, וכך אפשר להגדיר את זה כ-PMS. מספיק שתסמין אחד מופיע בזמן הנכון, במחזוריות מסוימת במשך שלושה חודשים כדי להגדיר את זה כ-PMS. אם את סובלת במיוחד מתסמינים יותר נפשיים ופסיכולוגיים ייתכן שאת חווה תופעה דומה, אך חמורה יותר – Premenstrual Dysphoric Disorder (PMDD.

"יש לי התקן, חשבתי שיש לי פטור מכל זה"

נשים רבות שמעו שהתקן מעניק "פטור" מכאבי מחזור ומ-PMS, ומגיעות מופתעות עם התופעות הללו. אז דעי שיש שתי קבוצות של התקנים – התקנים הורמונליים והתקנים שאינם הורמונליים. חשוב לזכור ששני הסוגים נועדו בעיקר למנוע היריון – אך פועלים בצורה שונה – ההתקן ההורמונלי עובד מקומית, וגורם להידקקות של רירית הרחם, על כן ייתכן שהאישה לא תחווה בכלל דמום ווסתי, אך כדאי לזכור שהעדר הדימום אינו מעיד על כך שאין שינויים הורמונליים במהלך החודש.

ד"ר מורן שויקה רבאו | צילום: יח"צ
ד"ר מורן שויקה רבאו | צילום: יח"צ

>> "הרגשתי שהגוף שלי הוא כמו פצצה מתקתקת"

הכותבת היא ד"ר מורן שויקה רבאו, יועצת לגיל המעבר ומזכירת הוועד של האגודה הישראלית לגיל המעבר. המידע בכתבה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי