כיצד ריפאה את עצמה מיה אלחלל ממחלה "חשוכת מרפא"?

מיה אלחלל | צילום: לירון כהן אביב
מיה אלחלל | צילום: לירון כהן אביב

אמבטיות קרח, מתקן ציפה, משטח רטט ותזונה קטוגנית: הביו-האקרית מיה אלחלל מנגישה כלים להארכת חיים ממעבדה שהקימה בחצר ביתה

88 שיתופים | 132 צפיות

ביום בהיר אחד, הבינה מיה אחלל (45), היום ביו-האקרית בתחום החדשנות והבריאות, שהיא לא בריאה. "הייתי כמעט בת 40 ולא כך דמיינתי שאגיע לגיל הזה", היא מספרת. 

מה הרגשת?
"זה התחיל מכאבים בברך שבאו משום מקום ועבר לדלקת מפרקים מפושטת ברמה שלא יכולתי להחזיק את היד של הילדה שלי בדרך לגן. הרגשתי כל מפרק בכל תנועה, וגם בערה בעור, עקצוצים וחום בפנים, כאבי ראש כרוניים, אי סדרים בלב, חרדות וסטרס קיצוני".

>> בדיקה וגינלית באפליקציה כבר עשית?

ההבנה שגם הקוגניציה שלה נפגעה הגיעה מעט מאוחר יותר. "קיבלתי קוד בן ארבע ספרות בבנק ולא הצלחתי לזכור אותו. כשהבן שלי שאל כמה זה חמש כפול חמש לקח לי זמן לענות. כל זה התחיל אחרי הגירושין שלי מאבי ילדיי ומעבר דירה, ותוך חצי שנה הייתי כבר חולה מאוד, שילוב של גורמים סביבתיים ורגשיים שהקצינו את מצבי."

לאורך השנים ייסדה אלחלל מיזמי אינטרנט שונים, כמו גם את תנועת אירועי TEDx בישראל. לפני כן, הייתה האישה הישראלית הראשונה שהשתתפה בתוכנית העתידנות של מרכז המחקר בנאס"א. בשנת 2015 היא הופיעה ברשימת 50 הנשים המשפיעות ב"פורבס" ישראל, וב-2017 היא נבחרה על ידי "גלובס" כאחת מ-70 הצעירות המבריקות בישראל בזכות פעילותה להנגשת חדשנות בביו טכנולוגיה. האירוניה היא שבתקופה בה התפרצה מחלתה, היא בדיוק ערכה אתר חדשות שעסק ברפואה, חדשנות והארכת חיים. "הזדקנתי בעשרים שנה בחצי שנה", היא מציינת, "לא ישנתי שבועות. אם היו יודעים באיזה ערפול מוחי אני מתנהלת – היו שוללים לי את הרישיון. הייתי מורידה את הילדים במסגרות וחוזרת לישון עד אחר הצהריים".

"גיליתי שאני סובלת מריכוז רעיל של כספית ועופרת. היום, כבודקת קרינה בלתי מייננת על ידי המשרד להגנת הסביבה, אני יודעת שנחשפתי בלילות לקרינה גבוהה משמעותית מהתקן"

 

מה הייתה האבחנה שקיבלת?
"הגעתי לטובי המומחים, כולל ראומטולוגים, נוירולוגים, אורטופדים, והאבחון שקיבלתי היה דלקת חוליות מקשחת (AS), מחלה אוטואימיונית דלקתית שתוקפת את המפרקים וגורמת להתאבנות עמוד השדרה והאגן. מחלה חשוכת מרפא".

מיה אלחלל | צילום: אינסטגרם mayaelhalal@
מיה אלחלל | צילום: אינסטגרם mayaelhalal@

ניסית להבין מה גרם לכל זה?
"עסקתי בלחפש אשמים, גורם מחולל שאוכל להצביע עליו כאחראי למחלה שלי. חשוד אחד מובהק היה הקרינה מרשת החשמל הביתית באזור הראש. בחדר השינה של הדירה אליה עברתי אחרי הגירושין, סובבתי מתג דימר ושמתי לב שהכאב שלי ביד מתעצם. אחרי חיפוש קצר באינטרנט וכששמתי לב שהתסמינים שלי מתחזקים מול המחשב – הבנתי שיש קשר לחשמל, ושזו רגישות יתר לקרינה אלקטרו-מגנטית. גיליתי שאני סובלת מריכוז רעיל מאוד של כספית ועופרת וזה שלח אותי למסע חקירה ולתהליך ארוך של דיטוקס. היום, לאחר שהוסמכתי כבודקת קרינה בלתי מייננת על ידי המשרד להגנת הסביבה, אני יודעת שנחשפתי בלילות לקרינה גבוהה משמעותית מהתקן – שפירקה אותי משמעותית. בעמותה לרגישות לקרינה בישראל למדתי על הקשר בין הרעלת מתכות כבדות להתפרצות מחלות אוטואימיוניות". 

עברת דירה?
"כן, וקיוויתי שנפתרה התעלומה, בריאותי תשוב אלי והכל יחזור לקדמותו. ההתדרדרות שלי אכן נבלמה כשלא הייתי חשופה לקרינה גבוהה אבל עדיין סבלתי מהתפרצות של מחלה אוטואימניונית: תחושה של קוצר נשימה, עייפות כרונית, תחושת דחק וחרדה. המיקוד שלי השתנה והפך לשאלה: איך אני בונה חוסן בריאותי ומנטלי שיעשה אותי עמידה בפני לחצי החיים והגיל? זו לא אשמתי שחליתי, אבל זו תהיה אחריותי לפצח את הדרך החוצה מהכאב".

מתי התחולל השינוי?
"באותה תקופה בני אגם שאל אותי: 'אימא, כשתהיי יותר גדולה, תהיי נחמדה?'. שאלתי למה הוא שואל והוא ענה 'כי סבתא נחמדה'. הייתי בבעתה מוחלטת שלא אגיע להיות סבתא נחמדה, שלא אראה את הילדים שלי גדלים. לילה אחד הרצתי את הסרט הרע, ועלה לי רעיון להקליט וידאו לכל מאורע שאפספס בחיים שלהם. באותו לילה הכניעה אותי עצבות תהומית, בפעם הראשונה הודיתי בפני עצמי שאגם צודק, לגמרי גדול עליי עכשיו להיות נחמדה. ואז, תוך כדי שאני קורסת לשינה בייאוש ואפיסת כוחות, פתאום עלתה מתוכי תחינה, תפילה שלא חוויתי מעולם: 'אם מישהו שומע אותי עכשיו, אני לא מבקשת לקום בבוקר בריאה, רק קצה חוט, אני אקח את זה משם, אעשה כל דבר'. הלילה ההוא היה הכי רוחני שחוויתי בחיי, מצב תודעתי אחר, וכאשת חידושים וטכנולוגיה שעבדה שנים כדי לבנות את האימג' שלה – פתאום הייתי מוכנה לשקול דברים אחרים". 

מיה אלחלל | צילום: אינסטגרם mayaelhalal@
מיה אלחלל | צילום: אינסטגרם mayaelhalal@

"כמו שאמר הרופא פרנסיס קולניס: 'הגנטיקה טוענת את האקדח אבל הסביבה לוחצת על ההדק'. סגנון וסביבת החיים מממשים את הפוטנציאל הגנטי ורק אנחנו אחראים לבריאותנו"

 

זה באמת מפתיע. את הרי מגיעה מרקע שכלתני, רציונלי, טכני.
"אולי החיים מציבים לנו בדיוק את האתגרים שמולם נוכל למצוא את הייעוד שלנו. בדיעבד ברור לי שהחלק הגברי, ההישגי, הרציונלי נטו שבי, זה שקיבל 100 בחמש יחידות במתמטיקה, שהצטיין במדעי המחשב, חלק שהשקעתי שנים לבנות אותו – מנע ממני לראות את האמת. באותו לילה מצאתי צדדים אחרים בי: נשיים, רגשיים, אינטואיטיביים, שיודעים מה נכון ולא נכון, חלקים שהתרחקתי מהם שנים רבות כדי להצליח בעולם הגברי. אותו חלק ארכיטיפי גברי הוא גם החלק שכשהשבתי אותו לחיי בצורה מאוזנת – עזר לי לפצח בשיטתיות את הדרך החוצה מהמחלה".  

האם בסוף אם כל המחלות היא הגנים?
"המחקרים היום מדברים על תחום שנקרא אפיגנטיקה – השפעת הסביבה על הגנים. וכמו שאמר רופא בשם פרנסיס קולניס: 'הגנטיקה טוענת את האקדח אבל הסביבה לוחצת על ההדק'. אנחנו מבינים היום שסגנון וסביבת החיים מממשים את הפוטנציאל הגנטי ושרק אנחנו אחראים לבריאותנו. אחרי שאובחנתי במחלה אוטואימניונית קיבלתי מרשם לתרופות אנטי דלקתיות ומשככי כאבים, אבל לקחתי גם את המסלול של רפואה סביבתית ושימוש בביו-האקינג כדי למדוד ולהבין מה עובד עליי. היום, חמש שנים אחרי, אני לא סובלת יותר ממחלה אוטואימיונית או מרגישות יתר לקרינה". 

מיה אלחלל | צילום: לירון כהן אביב
מיה אלחלל | צילום: לירון כהן אביב

מעבדה בתוך הבית

את הכלים והפרקטיקות שעזרו לה להחלים מציעה היום אלחלל, המגדירה את עצמה כמומחית לאריכות חיים בריאה, במעבדת הביו-האקינג שהקימה בביתה ברמת השרון, בית שעבר התאמה להיות סביבה אופטימלית להחלמה, בו היא גם מגדלת את שלושת ילדיה בגישה המונטוסורית. הנגשת תחום הביו-האקינג הפכה ללב העיסוק שלה; היא מחזיקה באוסף הסמכות והדרכות מהמוסדות המובילים בעולם בבניית חוסן בריאותי ומנטלי, ביניהם אקדמיית WIM HOF ומכון HEART MATH. במעבדה שבביתה היא מארחת אנשים למסעות בריאות ומציעה טבילה במי קרח, שכיבה בתא ציפה, שימוש בסאונה, בפאנלים של אור אדום ובמכשיר לעיסוי לימפטי, כמו גם אוסף של כלי ביו-פידבק וניורו-פידבק ושלל גאדג'טים שונים כמו משאפים שבודקים את מצב המעי. 

"מחקר מצא שנשים שבילו את רוב יומן בישיבה וביצעו פעילות גופנית מינימלית – התאים שלהן היו מבוגרים ביולוגית בשמונה שנים יותר מגילן בפועל"

 

מה זה בעצם ביו-האקינג?
"זו מיומנות להאריך חיים בבריאות טובה שכל אדם חייב לרכוש, ממש כמו המיומנות להתנהלות כלכלית אחראית ולהורות מיטיבה. אף אחד לא יעשה את זה עבורנו, בטח לא רופא המשפחה הממוצע. כלי הביו-האקינג באים לעזרת הפרט בניהול מחקר עצמאי על תזונה מתאימה, ניסויים ותוצאות. לא בתיאוריה, בחיים האמיתיים, בהרגשה ועל המשקל, במידה של הג'ינס".   

אז איך נראית היום התזונה שלך, למשל?
"בתהליך ההחלמה גיליתי שאני רגע לפני טרום סכרת. ירדתי לספירה האופטימלית בעזרת תזונה עשירה בשומנים וחלבונים טובים ממקורות נקיים, כולל מהחי. אני מאמינה בתזונה קטגונית (דלת פחמימות ועשירה בשומן) ורמת הכולסטרול שלי והטריגליצרידים הם גם בטווח האופטימלי. בצהריים אני אוכלת דג, עוף או בשר וסלט עם הרבה שמן זית. אני אוכלת הרבה ירקות מצליבים (כרוב, כרובית, כרוב ניצנים) ובערב חביתה משלוש ביצים, חמאה וגבינה עם הרבה אחוזי שומן".  

רוני דואני בסדנת טבלה במי קרח אצל מיה אלחלל | צילום: אינסטגרם
רוני דואני בסדנת טבלה במי קרח אצל מיה אלחלל | צילום: אינסטגרם

מה אומרים הרופאים והרופאות על איך שאת מטפלת בעצמך?
"רופאים מעודכנים, שפתוחים לחדשנות ולשינויים בנגישות הציבור למידע ולטכנולוגיות, לא רק מאמינים אלא מלמדים את לקוחותיהם את גישת הביו-האקינג. שימי לב אגב להבדל בטרמינולוגיה, לקוחות ולא מטופלים – הבדל ביחסי הכוחות. בקרב הרופאים שמקדמים את התחום, בולט למשל ד"ר פיטר עטיה שייצר לאחרונה שיתוף פעולה מדהים עם אופרה וינפרי, להפיץ את משנתו. הוא מאמין בשיתוף הלקוחות שלו באחריות לבריאותם, בגילוי מוקדם ובניהול סכנות גנטיות. יש כמובן רופאים רבים שלא מכירים את התחום ושיקח לדיסיפלינה שלהם, לרוב בגלל כשלי מערכת הבריאות – עוד שנים רבות להתקדם מרפואה סימפתומטית ריאקטיבית".

כלומר, רפואה שמגיבה בלבד, ולא מונעת.
"נכון. באשר לרופאים שיצא לי להיוועץ בהם באופן אישי כשחליתי – אל האורטופד והנוירולוג שפגשתי כשהתפרצו אצלי תסמיני המחלה לא פניתי שוב. אל הראומטולוג שסבר שהתפרצה אצלי מחלה אוטואימיונית 'שאין לה מרפא' ורשם לי תרופות אנטי דלקתיות ומשככי כאבים, כתבתי שנתיים אחרי, כדי לשתף אותו בפיצוח התעלומה הבריאותית שלי ובתהליך ההחלמה. לא שמעתי ממנו בחזרה".

ראינו שאת מציעה גם 'מסע בריאות' של 10 שבועות. זה מספיק כדי להחלים?
"המסע נועד לממש את הפוטנציאל לאריכות ולאיכות החיים וkהאטת קצב ההזדקנות. היות ואי אפשר להשקיע 100% מאמץ בבריאות כל הזמן, כל אחד בוחר לעצמו יעד לפי החוזקה והתורפה שלו, דרך מצב הבריאות כרגע: מגמות בהתהוות, היסטוריה משפחתית ונטייה גנטית. במסע הבריאות האחרון המשתתפים לקחו על עצמם לשפר מדדי גיל ביולוגי כמו מסת שריר, צפיפות עצם, רמת סוכר, רמת סטרס ושומן בטני. במסגרת המסע לומדים על תזונה אנטי דלקתית, ניקוי רעלים, מדידה ושיפור השינה, צמצום חשיפה לקרינה, וגם מתרגלים תנועה מרובה, נשימה, הליכה יחפה בים בשקיעה, פרקטיקות לניהול סטרס וטבילות במי קרח. אנחנו לומדים לזהות ולהשלים חוסרים תנועתיים – 70% תנועה פונקציונלית, 20% מאמץ בינוני. רוב הרופאים הקונבנציונליים לא מכירים את האפיקים האלה".  

אפשר לבוא גם לטיפולים פרטניים?
"כן. יש שבאים כדי להחלים ממחלה, יש שבאים לטיפול תומך, כולל ספורטאים שבאים כדי למקסם ביצועים, כמו אמיר אלפיה שמייצג את ישראל באליפות איירון-מן העולמית. הם ומתחרי נינג׳ה ישראל וספורטאים אחרים מתאמנים אצלי במעבדת הביו-האקינג. באים גם אנשים בריאים שרוצים איכות חיים טובה ותפקוד פיזי ומנטלי אופטימליים".

תני קצת נתונים ספציפיים לגבי נשים.
"מחקר הראה כי אצל נשים שבילו את רוב יומן בישיבה וביצעו פעילות גופנית מינימלית, התאים שלהן היו מבוגרים ביולוגית בשמונה שנים יותר מגילן בפועל. אצל נשים שישבו מעל 10 שעות ביום וביצעו פעילות גופנית לפרק זמן הנמוך מ-40 דקות, היו טלומרים (החלק של קצות הדנ"א המגן על כרומוזומים מפני הזדקנות) קצרים יותר". 

>> דמעות מהירח: הבעיה הבריאותית ממנה סבלה שינייד או'קונר

מיה אלחלל | צילום: לירון כהן אביב
מיה אלחלל | צילום: לירון כהן אביב

אוקיי, אז יום בחייך. איך נראית שגרת הבוקר שלך?
"6:15 טיפוח פנים ופייס יוגה.
6:20 טיול עם הכלבה לוסי, ללא משקפי שמש, בלבוש שחושף הרבה עור לשמש הראשונה של הבוקר.
6:30 סאונה יבשה של 20 דקות ב-90 מעלות ושתייה של חצי ליטר מים טובים עם מינרלים.
6:50 טבילה של שתי דקות באמבטיית קרח ב-4 מעלות ואימון משקולות קצר על משטח רטט.
7:00 מעירה את הילדים לבית הספר, שותה קפה קיטו עם שמן MCT וקולגן וממשיכה את צום הפחמימות עד הצהריים".

יש זמן לזוגיות בתוך כל הבריאות הזאת?
"כן. היום אני בזוגיות סבב ב' פלוס שישה – שלושה שלי ושלושה של יאיר. התפנה לי הרבה זמן, עכשיו כשלא כואב לי".