לא מפסיקה להשתעל? איך להיפטר מהמטרד בכמה צעדים פשוטים

אלוהים, תעשה שהשיעול הזה יפסק כבר! | צילום: Shutterstock
אלוהים, תעשה שהשיעול הזה יפסק כבר! | צילום: Shutterstock

הנזלת כבר מאחורייך, החום ירד מזמן, חזרת לעבודה כבר לפני שבועיים אבל השיעול עדיין מסרב להניח לך? כך תטפלי ביעילות בשיעול טורדני

88 שיתופים | 132 צפיות

כל אחת מכירה את התופעה הזאת: מחלה ויראלית כזו או אחרת מפילה אותך לכמה ימים של נזלת, חום וחולשה, ולאחר תקופת התאוששות קצרה, את קמה מהספה וחוזרת לשגרה. הווירוס אמנם חלף כלא היה, אך את נותרת עם מזכרת מרגיזה במיוחד –  שיעול שלא עוזב במשך שבועות, ופשוט משבש את שגרת החיים שלך. אז מה הם הגורמים לתופעה המעצבנת, מתי שיעול יוגדר כטורדני, והכי חשוב: איך אפשר לטפל בשיעול בצורה יעילה, כדי שיחלוף כמה שיותר מהר? 

>> שפעת או צינון: מה ההבדל?

די, נגמר, הבראתי. אז למה אני עדיין משתעלת? 

שיעול הוא למעשה מנגנון של הגוף לסילוק גורמים זרים, זיהומים, וירוסים או חיידקים מהגוף דרך מערכת הנשימה שלנו. העוצמה שבה נפלט האוויר מגופנו בזמן השיעול היא שמאפשרת לגוף להיפטר מהמטרד. במילים אחרות, שיעול בבסיסו הוא דבר טוב וחשוב, שמסייע לגוף ולדרכי הנשימה להתנקות.

הבעיה מתחילה כאשר השיעול נשאר איתנו זמן רב לאחר שאותו וירוס שגרם לו (ברוב המקרים) נעלם. למה זה קורה, בעצם? אם הגוף כבר התגבר על המחלה ופלט את הווירוס החוצה – מדוע ממשיך השיעול ללוות אותנו? 

זה קורה משום שדרכי הנשימה שלנו, שעדיין מגורות בשל אותו "אירוע" בריאותי, ממשיכות להפריש נוזלים. הנוזלים הללו גודשים את מערכת הנשימה כולה ומאלצים את הגוף להפעיל את מנגנון הסילוק שלו. כך, למעשה, נוצר אותו שיעול טורדני.

>> פק"ל החורף שלך: כך תנצחי את עונת הגשמים

יש עוד גורמים לשיעול מלבד מחלה ויראלית? 

ישנם מספר גורמים נוספים, שאמנם הם יותר נדירים, אבל חשוב לקחת אותם בחשבון: 

1. שעלת: מחלת השעלת גורמת גם היא לשיעול ממושך, לצד נזלת, כאבי ראש ועוד שאר מרעין בישין. השעלת נוהגת להימשך זמן רב, לעיתים גם כמה חודשים, והיא מלווה בהתקפי שיעול שעלולים להימשך גם יממה שלמה.

2. היצרות קנה הנשימה (סטרידור): מחלה שבמהלכה קנה הנשימה הופך צר יותר, ולכן כמובן מגרה את אינסטינקט השיעול. הסיבות האפשריות להתפתחות המחלה רבות – מווירוס ועד לשאיפת חומר זר.

3. אסתמה או אלרגיה: הפרעות בדרכי הנשימה הקשורות באסתמה או באלרגיה עשויות כמובן גם הן לגרום לשיעול, בשל הגירוי של חלקי המערכת. 

4. נזלת אחורית: מדובר בנזלת, שבמקום להיפלט מן הגוף, חוזרת אחורה אל דרכי הנשימה, וגורמת לגירויין ולהיווצרות גודש. 

5. עישון וחומרים רעילים: אין צורך להרחיב בנושא יתר על המידה, אך אנשים שמעשנים באופן קבוע – או שנמצאים בקרבת אנשים מעשנים – עשויים לפתח שיעול קבוע, בדרך כלל בשל הפגיעה בריאות. הדבר נכון גם לשאיפת חומרים רעילים שונים.

6. רפלוקס: הרפלוקס הוא מצב שבו תוכן הקיבה החומצי מאיים לעלות דרך הוושט אל הלוע, ולגרום בשל כך להרגשה לא נעימה, לצריבה בבית החזה ועוד. אחת מתופעות הלוואי של הרפלוקס היא שיעול ממושך, שנגרם בשל פגיעת חומרי הקיבה החומציים במערכת הנשימה.

7. בעיות נפשיות: בשנים האחרונות גילו מומחים כי ישנו קשר בין שיעול טורדני לבין בעיות נפשיות. במקרים רבים התגלה כי חולים מפתחים את השיעול הטורדני כחלק מתופעות הלוואי של המחלה, מבלי שיש לשיעול הסבר רפואי פיזיולוגי כלשהו.

כך או כך, בין אם מדובר בווירוס (שהינו הסיבה השכיחה ביותר) ובין אם בגורם אחר – אם השיעול אינו מפסיק, חשוב מאוד ללכת לרופא. זהו מצב שדורש בדיקה, בעיקר כדי לברר אם אכן הסיבה לשיעול היא גירוי מתמשך של דרכי הנשימה או שישנו גורם אחר לכך.

>> קר פה: כל הדרכים לחמם את הבית ביעילות

איך מטפלים בשיעול טורדני?

ישנן כמה דרכים לטפל בשיעול טורדני, ורובן נחשבות יעילות למדי:

  • תרופות סבתא: אמנם מדובר במענה נקודתי בלבד, שמקל בעיקר על ההרגשה  – אך אין לזלזל בחשיבותו. תרופות סבתא כגון תה חמים עם דבש ולימון, סוכריות למציצה (רצוי כאלו המכילות דבש) ועוד, מסייעות בהקלה על מערכת הנשימה ובפתיחת דרכי האוויר. 
  • שתייה: שתיית נוזלים מרובה, בעיקר מים, תסייע להתמודדות טובה יותר עם המצב, תקרר ותרגיע את מערכת הנשימה ואולי אף תועיל לסילוק הגורמים המפריעים, שגורמים לאינסטינקט השיעול להתעורר. שתייה מרובה בזמן ומייד לאחר המחלה גם יכולה למנוע או להפחית מאוד את הגירוי שגורם לשיעול.
  • תרופות לדיכוי השיעול: סטרואידים, כמו גם תרופות ייעודיות, יכולות לסייע בדיכוי השיעול. 
  • תרופות לטיפול בליחה ולהקלה על הגודש: כיום ישנן גם תרופות שמסייעות להפחתת צמיגות הליחה, להפיכתה למימית יותר ולסיוע בכיוח שלה החוצה מן הגוף. התרופות הללו, כדוגמת טבליות המציצה מסדרת מוקוליט, מקלות על הגוף והופכות את ההתמודדות עם הליחה המצטברת בדרכי הנשימה לפשוטה הרבה יותר.

* ד"ר מיקי פקר הוא רופא אא"ג מומחה בבית החולים העמק