אני לא בהיריון, הבטן שלי פשוט נפוחה בקטע לא סביר

נפיחות בבטן | צילום: shutterstock
נפיחות בבטן | צילום: shutterstock

ירקות מצליבים, מוצרי חלב, קטניות שלא הונבטו ואפילו אבטיח: סקרנו את כל המאכלים שעלולים לגרום לנפיחות בבטן וכמובן - מה אפשר לעשות כדי לשפר את המצב

88 שיתופים | 132 צפיות

קריאות "צאו לי מהרחם"  של סלבס בתעשייה המקומית והבינלאומית חוזרות לכותרות פעם אחר פעם. לעיתים העוקבים ברשתות, כמו גם מדורי הרכילות, מבחינים בבטן נפוחה וישר מסיקים שהאישה המצולמת בהיריון. מעצבן? מאוד. וגם רחוק מלהיות מדויק. 

>> לידיעת "חתונה ממבט ראשון", שמנה היא לא מילה גסה

כידוע, מה שקורה במדורי הרכילות וברשתות החברתיות משקף לא פעם את המציאות: עבור נשים רבות, נפיחות בבטן היא תופעה נפוצה ושכיחה, ולא קשורה כלל להיריון. למעשה, כ-25% מהנשים מתמודדות עמה בשלל שלבים של החיים. אז בין אם קיבלתן ברכות שלא לצורך, או חשתן לאחרונה אי נוחות גופנית עקב התופעה – אנחנו פה עבורכן. ביקשנו מעינת ששון, המנהלת המדעית של חברת תוספי התזונה 'אלטמן בריאות', להסביר לנו אחת ולתמיד מדוע זה קורה ואיך ניתן לשפר את המצב.

את בחודש שלישי או שהתפרעת עם המצליבים? | צילום: shutterstock
את בחודש שלישי או שהתפרעת עם המצליבים? | צילום: shutterstock

אז למה הבטן מתנפחת?
"תיאוריות שונות מבקשות להסביר את הסיבה לנפיחות בטנית ומתייחסות, בין היתר, לייצור מוגבר של גזים, מעבר לקוי שלהם במערכת העיכול יחד עם קושי בשחרורם ורגישות מוגברת. נסיבות אלו יכולות להתפתח בשל "בליעת אוויר" רבה מדי, רגישויות למזון, תסמונת המעי הרגיז, הפרעות תנועתיות במערכת העיכול, שגשוג יתר של חיידקים במעי הדק, תופעות לוואי של טיפולים תרופתיים, הפרעות הורמונליות הפרעות אכילה ועוד. למעשה, כל פירור או לגימה שאנו מכניסות לפה מייצרים תהליך עיכול, וזהו תהליך מורכב שנמשך כמה שעות. זה מתחיל בפירוק מכני באמצעות לעיסה וממשיך בפירוק כימי על ידי הרוק. משם עובר המזון המעוכל בחלקו לקיבה, שם הפירוק ממשיך באמצעות מיצי הקיבה ואנזימי עיכול שונים שהגוף שלנו מייצר את חלקם בעצמו ואת חלקם משיג מתוך מזונות שונים שאנו אוכלות. ספיגת המזון מתבצעת ברובה במעי הדק, כאשר התחנה האחרונה של רכבת העיכול היא במעי הגס, שתפקידו ללכוד את שאריות המזון המעוכל ולהפוך אותן לפסולת שהגוף יכול להפריש לצואה. כשלמעי הגס מגיעים מזונות שהגוף התקשה לעכל, חיידקי המעי, הידועים בשם מיקרוביום, יפרקו את המזון בתהליך שנקרא תסיסה, שאחת מתופעות הלוואי שלו היא היווצרות של גזים כמו מימן ופחמן דו חמצני, היוצרים התנפחות של הבטן ותרכובות המכילות גופרית היכולות להיות אחראיות גם על הריח".

יש מאכלים ספציפיים שגורמים לנפיחות בבטן?
"לפעמים. ישנם מקרים בהם היווצרות הגזים קשורה ברגישות למזונות, ולכן הפחתה שלהם תוכל לסייע. במקרה של רגישות ללקטוז (סוכר החלב) למשל, הלקטוז לא נספג כראוי וממשיך למעי הגס – שם הוא עובר פירוק על ידי חיידקים וכתוצאה מכך נוצרים יותר גזים. רגישויות נוספות במזון יכולות להיות לסורביטול וממתקים כוהליים הנמצאים במסטיקים ובמוצרי מזון שונים. גם פירות עם רמת פרוקטוז (סוכר הפירות) גבוהה עשויים לגרום לנפיחות בבטן, לדוגמה תפוחים, אגסים, תאנים, שזיפים, מנגו ואבטיח".

מה עם התופעה השכיחה של "נפיחות אחרי חומוס"?
"זה קורה. רוב האנשים ירגישו נפיחות אחרי מנת חומוס או חמין של שבת, לא בכדי – כי גם משפחת הקטניות עשויה להיות קשה לעיכול. אמנם במשפחה זו שלל ערכים תזונתיים חשובים, אך הסיבים התזונתיים שבהן יותר קשים לעיכול ולכן מומלץ להנביט אותם לפני הבישול. כך גם במקרה של דגנים מלאים, בהם סובין חיטה, לחם מלא, אורז מלא, שיבולת שועל וכדומה. סוג נוסף של מזון שעשוי לגרום לנפיחות של הבטן וגזים הוא ירקות ממשפחת המצליבים כמו כרובית, ברוקולי, כרוב, ארטישוק, בצל וצנונית. בירקות אלו ישנן פחמימות "מאתגרות לעיכול" הנקראות אוליגוסכרידים שלא מתפרקות בקלות במערכת העיכול של הרבה מאיתנו. אפילו פטריות, שום ובצל יכולים לגרום לאי נוחות ונפיחות אצל חלק מהאנשים". 

נפיחות בבטן | צילום: shutterstock
נפיחות בבטן | צילום: shutterstock

>> החלטתי להדחיק את גיל המעבר. בינתיים זה עובד

יש מאכלים שדווקא מורידים את הנפיחות הבטנית?
"ככל הידוע אין מאכלים כאלה. העניין הוא למצוא תחליפים למזונות שגורמים לנפיחות. תרופת סבתא נפוצה להקלה בגזים היא זרעי שומר. אפשרות נוספת היא לצרוך מזונות פרוביוטיים כמו יוגורט, התומכים באוכלוסיית החיידקים במעי". 

מה עוד אפשר לעשות כדי להוריד נפיחות דרמטית בבטן?
"מעבר למה אוכלים, חשוב לשים לב גם לאופן שבו אוכלים. ארוחות מסודרות, אכילה איטית ולעיסה יסודית יוכלו להביא לעיכול יותר מלא ולתחושה קלילה יותר של הגוף. גם פעילות גופנית יכולה לסייע בפינוי גזים ממערכת העיכול ולהקלת תסמיני נפיחות, וכמובן הימנעות משתייה מוגזת או שתיה בקשית. בחלק מהמקרים יומלץ גם טיפול תרופתי להקלה או לחילופין, שימוש בתוספי תזונה המכילים אנזימי עיכול שיסייעו בהקלה על העיכול והפחתה בגזים ובנפיחות. אחת הדרכים הפופולריות להשפיע על מצב נפיחות הבטן והרכב החיידקים במערכת העיכול היא באמצעות פרוביוטיקה, תוסף תזונה המכיל חיידקים ידידותיים. משמעות השם פרו-ביוטיקה היא 'למען החיים (הגוף)', והיא מתאימה לנטילה החל מילדים ועד בוגרות. מחקרים על תוספי פרוביוטיקה הראו שיפור בנפיחות ו/או בכאב ובאי הנוחות בקרב מטופלות, כולל כאלה עם תסמונת המעי הרגיז והיא יכולה לסייע בטיפול בבעיות שונות במערכת העיכול, מחלל הפה ועד פי הטבעת".

לסיכום, מבקשת ששון להדגיש ולהזכיר כי "הרגישות משתנה בין אנשים ויכולה להשתנות גם בקרב אותו אדם. מומלץ להיעזר בליווי תזונתי על ידי דיאטנית קלינית שתסייע לכם לזהות את הרגישויות ותבנה עבורכם תפריט מאוזן הכולל תחליפים על מנת למנוע חסרים תזונתיים".