הווידוי של אירית רחמים חושף תופעה שנשים רבות מתביישות להודות בה

אירית רחמים בחגיגות יום הולדתם של זאביק דרור וטל שרף | צילום: אור גפן
אירית רחמים בחגיגות יום הולדתם של זאביק דרור וטל שרף | צילום: אור גפן

אירית רחמים יצאה לאחרונה מהארון, והכוונה לארון הבגדים, התיקים, הנעליים והתכשיטים שלה. היא סיפרה על ההתמכרות שלה, ומתברר שהיא יותר נפוצה ממה שחשבתן

88 שיתופים | 132 צפיות

לאחרונה חשפה אירית רחמים בפני עוקביה באינסטגרם כי היא מכורה לקניות. "אני שופוהוליקית. כן, כן. מכורה", היא התוודתה בפוסט, "מכורה לקניות של בגדים, של נעליים, של תיקים, של תכשיטים. בשנים האחרונות קניתי יותר מידי. עוד חולצה יוקרתית, עוד זוג נעליים ממותגות, עוד תיק של מעצב על, הרי אין לזה סוף. היום אני מבינה אילו חוסרים השופינג הבלתי נגמר הזה היה אמור למלא, אבל הרי כולנו מבינים שהרכישות האינסופיות הללו לא באמת מילאו אותי, להפך".

>> איזה טיפול נפשי הכי מתאים לך?

רחמים גילתה לעוקבים שהיא יכלה להוציא בקלות עשרות אלפי שקלים על שמלה בודדת, ושיתפה כי בשנה האחרונה היא הבינה שהיא צריכה להתמודד עם ההתמכרות שלה – והיא לא היחידה. הדור שלנו מכור לקניות ורק מחפש סיבה לשלוף את הארנק – מכירה מיוחדת לרגל ט"ו באב, מבצעי סוף עונה, מבצעי תחילת שנה וכמובן בלאק פריידי וסייבר מאנדיי. האמת היא שבעולם המודרני, אנחנו לא באמת צריכים סיבה מיוחדת כדי לקנות – וכל הפסטיבלים השיווקיים האלו הם רק תירוץ בשבילנו לבזבז עוד ועוד. כי אם נודה באמת, כולנו אוהבים לקנות. אנחנו אוהבים את הריגוש הזה, את הציפייה למתנה שקנינו לעצמנו, את המעקב אחרי המשלוח באפליקציה ואת הרגע הנכסף שבו הוא סוף סוף מגיע לידיים שלנו. 

הסיבה הביולוגית להנאה הזאת קשורה בכך שהקנייה גורמת להפרשת אנדורפינים ואדרנלין, אותם חומרים המפורשים גם כשאנחנו צורכים חומרים ממכרים, או להבדיל כשאנחנו מחבקים אדם אהוב או מקיימים יחסי מין. למעשה, מבחינה ביולוגית, כל אחת מהפעולות האלו שגורמות לנו להרגיש כל כך טוב, גם יכולה להיות ממכרת ובמקרים מסוימים אף הרסנית. גם לקניות, כפי שבטח כבר הבנת, אפשר להתמכר, וזו בעיה רחבה ומשמעותית בעידן המודרני, שרק הופכת להיות מאתגרת יותר ככל שהעולם מתקדם. 

כשאנחנו מתמכרים, אנחנו מתביישים לספר על כך לאחרים. ייתכן כי נשקר או "נייפה" את המציאות. ייתכן אף שנתבייש להסתכל על  פירוט האשראי מתוך פחד להתעמת עם המציאות כפי שהיא

איך מזהים התמכרות מזיקה לקניות?

לפני הכול חשוב להרגיע ולהדגיש – כאמור, כולנו מתרגשים מקניות וזה טבעי ומובן לחלוטין. כולנו גם נהנה משוקולד טוב, או כוס יין איכותי, אך רק מעטים יפתחו התמכרות מסוכנת לדברים האלו. כמו כל דבר בחיים, גם את הנטייה שלנו לבזבז כדאי לשאוף לאזן ככל שנוכל. כדי לעשות את זה, חשוב לזהות בזמן את הסימנים שמעידים שאנחנו כנראה מגזימים.

המדד המשמעותי ביותר להתמכרות מסוכנת קשור ביכולת לשים לעצמנו גבולות. אם את מרגישה שאת צריכה בכל פעם להעלות את התדירות והמינון של הקניות, זו בהחלט נורת אזהרה משמעותית. אם בעבר לדוגמה יכולת להסתפק בלקנות לעצמך בגד יפה פעם בשבועיים, והיום את כבר צריכה לקנות משהו בכל יום ויותר – כדאי לעצור לרגע ולבחון את הנטייה הזאת לעומק, בלי שיפוטיות או ייסורי מצפון.

עוד סימן בולט להתמכרות הוא בושה. כשאנחנו מתמכרים, אנחנו מתביישים לספר על כך לאחרים. ייתכן כי נשקר או "נייפה" את המציאות. ייתכן אף שנתבייש להסתכל על חשבון הבנק או על פירוט האשראי מתוך פחד להתעמת עם המציאות כפי שהיא. לצד כל אלו – יש כמובן את הסימן הבולט ביותר שמראה שקנינו יותר מדי: חשבון הבנק מתרוקן – ובמקום להניח לו לנפשו, רק נחשוב כיצד לאפשר לעצמנו להוציא עוד ולקנות עוד, אולי גם באמצעות הלוואות לגיטימיות יותר ופחות.

התמכרות לקניות משפיעה על הגוף והמוח בצורה דומה לזו של התמכרות לסמים ואלכוהול. אצל ילדים ובני נוער, הקניות מהוות לא פעם גם דרך להרגיש שייכים

הגיע הזמן להבין: מה באמת גורם לי לבזבז?

אנשי שיווק תמיד אומרים שכל הוצאה שלנו, בין אם בעבודה או בחיים הפרטיים, נובעת מצורך רגשי כלשהו. אנחנו קונים כדי להתגבר על כאבים, לספק לעצמנו הנאה או לטפל, במודע או שלא במודע, בעניינים נפשיים לא פתורים. פסיכולוגים ופסיכיאטרים יוסיפו כי אנשים שמכורים לקניות לא פעם מגיעים למצב הזה מתוך חסכים רגשיים שונים. בדיוק כמו אכילה רגשית או צריכה מופרזת של אלכוהול, גם הקניות יכולות להוות דרך למסך, לרכך ולשכך. 

אצל ילדים ובני נוער, הקניות מהוות לא פעם גם דרך להרגיש שייכים. הם רוצים להיות כמו כל השאר, להרגיש מקובלים, חזקים ואהובים יותר – אז הם קונים עוד ועוד, בתקווה שהרכישה הזאת או הבאה ימצבו אותם במרכז תשומת הלב. כשזה לא עובד, הנטייה היא לקנות עוד, במקום לחשב מסלול מחדש. 

הבעיה הפופולרית של העולם המודרני. התמכרות לשופינג | צילום מסך מהסרט "קלולס"
הבעיה הפופולרית של העולם המודרני. התמכרות לשופינג | צילום מסך מהסרט "קלולס"

אם את מזהה את עצמך אפילו בחלק קטן ממה שנכתב כאן, כדאי שתדעי שאת כבר במקום טוב יותר מרוב האנשים שסובלים מהבעיה הכל-כך נפוצה הזאת. הצעד הראשון בכל תהליך לשיפור עצמי הוא הודאה בבעיות שלנו והכרה בהן ללא שיפוטיות. אחרי שעושים את זה, קל יותר לחשוב איך לטפל בבעיות האלו לפני שהן הופכות גרועות ומשמעותיות יותר. 

כאמור, התמכרות לקניות משפיעה על הגוף והמוח בצורה דומה לזו של התמכרות לסמים ולאלכוהול. אולם בשונה מהחומרים האלו, שאפשר פשוט לעשות מאמצים כדי להימנע מהחשיפה אליהם, הרי שהקניות מקיפות אותנו מכל כיוון. הן גם צורך חיוני וגם מותרות – ולכן קשה עד בלתי אפשר להימנע מהן לחלוטין. 

מה שכן אפשר לעשות זה לחזק את השליטה העצמית, הביטחון העצמי וההערכה העצמית. זאת לצד גיבוש כלים מעשיים כמו ניהול תקציב, תוכנית כלכלית, קביעת גבולות ושיפור המודעות למה שמתחולל בתוך המוח. כל הכלים האלו ביחד יאפשרו לחזק את המוח והנפש ולקבל החלטות נכונות יותר שבאמת יטיבו איתך בכל תחומי החיים וגם בהיבט החיוני הזה. זהו תהליך מאתגר – ולכן כדאי ורצוי שיהיה בו גורם נוסף, מקצועי ומוסמך, שילווה אותך ויסייע להבטיח שתנהלי אותו בצורה שנכונה לך.

זה כמובן לא קורה ביום או יומיים, אך כאמור, הצעד החשוב והמשמעותי ביותר בדרך הארוכה הזאת הוא הבנה שיש צורך בשינוי. מכאן, כל צעד נוסף שתיקחי יהיה בכיוון הנכון, גם אם לפעמים, כמו כולנו, גם תצעדי קצת לאחור. 

>מפחדות לאבד שליטה ומזומנים, כך תכינו את עצמכן לקניות נובמבר?
>>למה בלאק פריידיי הוא באמת יום שחור

הכותב, ד"ר ירין כהן, הוא פסיכיאטר ילדים ונוער, המטפל בקליניקה פרטית  ובמרפאת "קופת חולים כללית" ואתר Experts לייעוץ וטיפול פסיכולוגי

>> התופעה השכיחה שנשים מתביישות לדבר עליה