בארה"ב כבר לא צריך מרשם לגלולות נגד היריון. זה לאו דווקא דבר טוב

גלולות למניעת היריון | צילום: shutterstock
גלולות למניעת היריון | צילום: shutterstock

בשבוע שעבר אישר ה-FDA רכישת גלולות למניעת היריון ללא מרשם ברחבי ארה"ב. אין ספק שמדובר ברגע משמעותי עבור הזכות של נשים על גופן, אבל עדיין לא מדובר בפיתרון מושלם. טור אישי

88 שיתופים | 132 צפיות

אני זוכרת את השלב ההוא בתיכון, בו חברות שלי התחילו לדבר על גלולות נגד הריון. אני זוכרת את סיפורי המבוכה הענקית אצל הגניקולוג ואת אלו שהעדיפו קונדום כי לא רצו לספר לאמא. היה הרבה בלבול וחוסר הבנה מטורף לגבי תפקיד הגלולה וההשלכות שלה על הגוף. רק בתור אישה בוגרת וחוקרת למדתי על סוגים שונים של גלולות, כיצד הן משפיעות על הגוף שלי, אילו אמצעי מניעה נוספים קיימים כדי לאפשר לי את הבחירה ביחסי מין לשם הנאה ולא לשם היריון.

>> בדיקה וגינלית באפליקציה: האישה שמביאה את בית החולים עד הבית

כיום, אנחנו מצויות בתקופה דרמטית בכל הקשור לזכויות נשים, כשתנועות שמרניות בארץ ובעולם מאיימות על חופש של נשים, החל מהמרחב הציבורי ועד לזכות הבחירה על גופן. דווקא בארצות הברית, המקום בו עוד ועוד מדינות אוסרות על הפסקת היריון חוקיות, מגיעה בשורה מרעננת: בשבוע שעבר אישר ה-FDA, מנהל התרופות האמריקני, רכישה ללא מרשם של מותג גלולות ״פריגו״ למניעת היריון. החל מבעוד שנה, בארצות הברית תהיה הגלולה נגישה לכל קונה בבתי הפארם, ממש כמו אקמול.

אז האם מדובר בבשורה משנת חיים? יש לשאלה הזאת כמה תשובות. ברמה הפוליטית, במדינה כמו ארצות הברית, אין ספק שמדובר בהצהרה קריטית, משום ש זכות הבחירה של נשים על גופן תזכה לנרמול מבורך בכל בית מרקחת. מדובר גם בצעד פורץ דרך ברמה המעמדית; עד כה בקשת המרשם מרופא או רופאת הנשים היוותה חסם בדרך לקבלת הגלולה, אם בגלל טאבו ומבוכה, קוצר של זמן, או קושי להשיג תורים לרופא. נשים ממעמד נמוך נאלצו לבחור בין יום עבודה לבין פגישה אצל הרופא או הרופאה שלהן, אך כעת יוכלו לרכוש את הגלולה בקלות.

רותי קליין | צילום: באדיבות המצולמת
רותי קליין | צילום: באדיבות המצולמת

לצד השמחה, יש לזכור שגלולות למניעת היריון אינן תמיד הפיתרון האידיאלי. גלולת ״פריגו״ היא גלולה אשר מכילה פרוגסטרון בלבד ועם היתרונות שהיא מביאה עמה, לא חסרים גם חסרונות ותופעות לוואי שחשוב להכיר. יתכן שייעוץ עם רופאת נשים יוביל בכלל לכיוון של אמצעי מניעה אחרים, העשויים להתאים יותר למטופלת: גלולה מסוג אחר, התקן תוך-רחמי, מדבקה הורמונלית ועוד. לכן, יחד עם ההחלטה המבורכת על גלולה ללא מרשם, חייבות להיות גם השלכות דרמטיות במערכת החינוך והרפואה, דרך שיח פתוח על אמצעי מניעה ומיניות. אחרי הכל, גלולות למניעת הריון לא מגינות ממחלות מין ומי שלא לומדת, חוקרת או מתייעצת עם רופאה, תאלץ לחוות זאת בדרך הקשה, על בשרה. חשוב לזכור שגם בארץ הזמינות לקביעת תור אצל רופאות נשים כל כך דלילה, שיש חשש ממשי שהפתרון הנגיש יהיה העדיף, אבל לא הנכון – כלומר, נשים שירצו להגן על עצמן מפני הריון באופן קל ונגיש, ירכשו את סוג הגלולה הספציפי שאושר, למרות שיתכן שהוא עלול לגרום להן לסבל גופני או רגשי.

>> אני לא בהיריון, הבטן שלי פשוט נפוחה בקטע לא סביר

בשנים האחרונות אנחנו עדות לתנועה מרשימה של הכרות עם הגוף. מידע על וסת מונגש יותר בפתיחות, למשל: נוזל אדום במקום כחול בפרסומות, מוצרי מחזור רב פעמיים ורשתות חברתיות עשירות בידע, שאלות ושיתופים של נערות ונשים. נראה שנשות הדור הצעיר בוחרות לדעת על גופן יותר משידענו אנו, ואנחנו יכולות רק לקוות שההפיכה של גלולות נגישות תגרום להצפה נוספת של מידע ועל פתרונות מניעה אלטרנטיביים.

בשנות ה-60 הגלולה הייתה מהבשורות הפמיניסטיות הגדולות ביותר והביאה עמה תחושת חופש אדירה. בימינו ,הגלולה כבר לא היחידה שמייצגת שחרור מיני ויש שיגידו שהיא גם לא עדיפה מבין הפתרונות שעוד לא זכו להגיע לדלפק ללא מרשם. כדי להגיע להכרות עם הגוף שלנו ועם מגוון האפשרויות המתאימות לכל אחת – יש לנו עוד דרך ארוכה. בינתיים, העבודה שהגלולה תחכה לנו על הדלפק בבתי המרקחת ממש כמו כל מוצר אחר, משמחת בשם שבירת הטאבו שבכך, בדיוק כפי שמשמח לראות גביעוניות ותחתוני מחזור על מדף בסופר-פארם. הצעד הזה מקדם אותנו וגם מלמד אותנו עוד כמה ארוכה הדרך, אך לא נפסיק לצעוד בה, עד שכולנו נהיה בטוחות, בריאות ושוות.