לא סופרים אותנו: אפס נשים מונו כמנכ"ליות משרדי הממשלה

אפס נשים כמנכ"ליות בממשלת נתניהו | צילום: עיצוב כרזה: שגיא בלומברג, מתוך עמוד האינסטגרם של יאיר לפיד
אפס נשים כמנכ"ליות בממשלת נתניהו | צילום: עיצוב כרזה: שגיא בלומברג, מתוך עמוד האינסטגרם של יאיר לפיד

23 מנכ"לים מונו למשרדי הממשלה החדשים, מתוכם אפס נשים. אנחנו פשוט משעממות את הממשלה, אבל את המחיר נשלם כולנו

88 שיתופים | 132 צפיות

23 מנכ"לים במשרדי הממשלה מונו מאז קמה הממשלה החדשה לפני למעלה מחודש. 23 מנכ"לים, ומתוכם אפס עגול הן נשים.

"את משעממת, את לא מעניינת". זוכרים את המילים המלגלגות שהטיח ראש הממשלה נתניהו באורנה פרץ באירוע בקרית שמונה? אלו בדיוק המילים שנשים רבות בישראל מרגישות שהממשלה הזאת אומרת להן שוב ושוב: נשים סובלות מחוסר ביטחון בבית, ברחוב ובמקום העבודה, ובכל זאת, אין מדיניות שנועדה לשנות את המצב. כך נרצחות נשים ללא מענה, וכך נשים ממשיכות להיפגע מינית על בסיס קבוע. כך פערי השכר נותרים בעינם וכך נשים לא זוכות לייצוג מתקבל על הדעת במוקדי קבלת החלטות.

>>> איראן זה כאן, עוד רגע. תקשיבו למי שהצליחה להימלט משם בזמן

לפני שלוש שנים וחצי, שבוע לפני סגירת הרשימות לכנסת ה-22, התפרסם סרטון בו השתתפו 4 נערות שפעילות ב-4 מפלגות על הקשת הפוליטית: ליכוד, עבודה, מרצ והבית היהודי. הנערות פנו לראשי המפלגות שלהן ואמרו משפט פשוט: אנחנו לא יכולות להיות מה שאנחנו לא יכולות לראות. כשייצוג הנשים הולך ומדרדר, יש להן, ולילדות ולנערות של כולנו, פחות ופחות אפשרויות להרים עיניים, לראות נשים בתפקידים בכירים במוקדי קבלת החלטות ולדמיין את עצמן בעתיד במקום הזה.

יש לנו עוד פחות משבוע להשפיע על איך ייראו הרשימות לכנסת הבאה, ואנחנו חייבות להבהיר למי שמבקשים את הקול שלנו שלא ניתן אותו למי שלא סופר אותנו. הנערות המעולות האלה, פעילות במפלגות שונות, מזכירות שאנחנו 50% מהאוכלוסייה, ושבלי ייצוג הולם בכנסת אנחנו בסכנה. ההיסטוריה מוכיחה שאנחנו צריכות ח"כיות חזקות, בחמישיות הראשונות של הרשימות, כדי לנצח במאבקים שלפנינו – נגד הדרת נשים, אלימות מכל סוג, פגיעה בנשים בהליכי גירושין, פערי שכר ועוד אלף נושאים שהם קריטיים לחיים שלנו כאן. שתפו את הסרטון ותייגו את ראשי המפלגות שאתן שוקלות להצביע להן. בואו נילחם על הקול שלנו, בשביל העתיד שלהן. #יכולהלהיותLee Beilin Noa Imber @nina banai shahaf @ayelet klinger

Posted by ‎שדולת הנשים בישראל‎ on Saturday, July 27, 2019

אין די בייצוג נשים, ומקבלי ההחלטות נדרשים לקדם נושאים מהותיים לשיפור חיי אזרחיות במדינה, אבל זה צעד שיש לו משמעות סמלית ומעשית כאחד. סמלית, מכיוון שמחצית מהאוכלוסייה זכאית למחצית מהכסאות סביב כל שולחן קבלת החלטות; ומעשית, מכיוון שההיסטוריה מלמדת שאמנם לא כל אישה מקדמת זכויות נשים ושוויון מגדרי, אבל יש מתאם מובהק בין מספר הנשים ובכירותן ובין קידום זכויות נשים ושוויון מגדרי – נגד הדרת נשים, אלימות מכל סוג, פגיעה בנשים בהליכי גירושין, פערי שכר ועוד כל כך הרבה נושאים שהם קריטיים לחיים שלנו כאן.

בהינתן המצב החמור בו המפלגות החרדיות לא מציבות נשים ברשימותיהן מתוך עיקרון מוצהר, היינו רוצות לראות שיתר הרשימות יתגייסו למשימה, ויפצו על כך. זה לא קרה, וייצוג הנשים בקואליציה ובממשלה נמוך משמעותית ממה שראינו בעבר וממה שאנחנו שואפות לראות. אחרי הבחירות, לאור המספרים העגומים, במקום שהמפלגות השונות יוודאו שבאיוש תפקידים בכירים יוצבו נשים, באופן שיפצה על הייצוג הנמוך בכנסת -בתפקידי שרות, כיו"ר ועדות בכנסת וכמנכ"ליות משרדים ותפקידי רגולציה בכירים, המציאות הקשה שוב תופחת על פנינו. לא סופרים אותנו, פשוטו כמשמעו.

שוויון מגדרי הוא קריטי לחיזוק החוסן החברתי-כלכלי ולשגשוג בר-קיימא. מחקרים שנעשו בשנים האחרונות בעולם מלמדים על ההשפעה הישירה שיש להשתלבות מיטבית של נשים בשדה הכלכלי על קידום החינוך והבריאות בחברה, על ההצלחה העסקית של חברות ועל הגידול בתוצר הלאומי. ישראל יכולה וצריכה להיות מדינה שבה כל ילד וילדה יקבלו הזדמנויות שיאפשרו להן ולהם לפרוח, ולא להיחסם בגלל המין אליו נולדו. מדינה בה נשים הן אזרחיות שוות זכויות בפועל – ללא איום בפגיעה מינית או אלימות מבית, ללא דרישות צניעות מופרכות שנועדו לשלוט בנשים, ללא הדרה ודחיקה ממרחבים ציבוריים. אבל הממשלה עושה בדיוק ההיפך – היא מצייתת ל"טקסט בוק" שנועד להוביל אותנו למציאות מבעיתה. זאת לא רק פסקת ההתגברות, הפגיעה בנשים, והפגיעה הקשה במערכת המשפט, אלה לא רק האיומים על התקשורת וחופש הביטוי – הפגיעה בשוויון מגדרי היא מכוונת, כי היא חלק מהדרך להביא לקריסת הדמוקרטיה הליברלית בישראל.

השבעת הממשלה ה-37 | צילום: אמיר לוי/Gettyimages
השבעת הממשלה ה-37 | צילום: אמיר לוי/Gettyimages

*הכותבת היא משפטנית ופעילה חברתית, יועצת ומרצה בתחומי מדיניות ומגדר, לשעבר מנכ"לית שדולת הנשים בישראל