הסימפטומים הלא מוכרים של אנמיה

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

כולם יודעים שחולשה ועייפות יכולות לנבוע מאנמיה, אבל בעולם שבו רובנו לא ישנים מספיק, חשוב לשים לב לסימנים נוספים שיכולים להעיד שאולי גם את סובלת ממנה

88 שיתופים | 132 צפיות

יש הטוענים כי היא שכיחה בשליש מהאוכלוסיה העולמית, אינספור מיתוסים (רבים מהם לא נכונים) כבר נאמרו עליה – ואם לא מטפלים בה כראוי היא יכולה לגרום אפילו לנזק לבבי. אנמיה, שפירושה המילולי הוא מחסור בדם, היא מחלה או קבוצת מחלות אשר מקורה במחסור בהמוגלובין ובכדוריות דם אדומות, וחשוב שגם אתן תכירו אותה.

הנתונים הידועים מדברים על שיעור של 4% חולי אנמיה בקרב גברים ו־8% בקרב נשים, מתוכם 11% מבני 65 ומעלה סובלים מהמחלה, ועד 15% מהנשים בגיל הפוריות; במדינות נחשלות או באזורים עניים מאוד אין נתונים ידועים, אבל ההערכה היא כי המחלה נפוצה במקומות אלה עד פי שמונה מאשר בעולם המערבי. לכן ההערכה היא כי שליש מאוכלוסיית העולם או קרוב לכך סובל מאנמיה.

>> דלקת בדרכי השתן: אל תמהרי לקחת אנטיביוטיקה
>> הצמחים שיהפכו אותך למאושרת ורגועה יותר

האנמיה עשויה להתפתח מסיבות שונות, ולא רק בשל מחסור בברזל כפי שרבים חושבים. גם מחסור בוויטמין B12 או בחומצה פולית עשוי לגרום לכך, וכן דימום חריף ועוד גורמים רבים ושונים. 

אגב, טבעונות או צמחונות אינן גורמות לאנמיה (מיתוס נוסף שחשוב להפריך): ניתן לצרוך את אבני הבניין הדרושות גם מהצומח, וזאת למרות שברזל מהצומח נספג בגוף טוב פחות בהשוואה לברזל מהחי. כך או כך, תזונה נכונה ומאוזנת, לעיתים בתוספת תרופות או תוספים מתאימים, יכולים לפתור בעיית מחסור כזו או אחרת שעשויה לגרור התפתחות אנמיה.

כיצד מתמודדים עם אנמיה ביומיום? 

לאנמיה תסמינים רבים, אך אלו שנחשבים לשכיחים ולמיידיים יותר הם עייפות וחולשה. חולים המתמודדים עם אנמיה צריכים להתמודד עם התחושות הללו מדי יום, גם אם ישנו היטב ונחו כהלכה, ומדובר במשימה לא פשוטה ובוודאי מתסכלת – בטח ובטח עבור מי שהאנמיה בגופה נחשבת חריפה.

הבעיה בעניין זה קשורה פעמים רבות דווקא באבחון: אנשים רבים לא מודעים לכך שיש להם אנמיה, וחושבים, למשל, שהם סתם עייפים. נוסף על כך, ברוב המקרים האנמיה מתפתחת בהדרגה ולא בבת אחת, ולכן קשה להבחין בה. האדם למעשה מתרגל לתסמינים השונים, משום שאלו הולכים ומתגברים אט־אט, ומתקשה לחוש בשינוי. במקרים נדירים, לרוב בשל דימום, צניחת ההמוגלובין תהיה מהירה ואז ההשפעה תורגש היטב – סחרחורות פתאומיות או חולשה לא מוסברת עשויות להופיע ללא סיבה.

אם אכן אובחנה אנמיה (באמצעות בדיקת דם), הטיפול בה יהיה בהתאם לגורם לה. אם דימום הוא הגורם למחלה, יטופל מקור הדימום; אם מחלה מסוימת גרמה לכך, הטיפול בה בוודאי ישפר גם את הרכב הדם; אם מדובר באנמיה על רקע חוסרים תזונתיים – שזהו אחד הגורמים הנפוצים ביותר לאנמיה, ניתן לטפל בה בעזרת תזונה נכונה ותוספים מתאימים.

חשוב לציין כי כיום קיימים בשוק לא מעט תוספי מזון, ולצידם גם תרופות המסייעות לעניין. כך לדוגמה, ניתן למצוא בשוק תרופת ברזל – כלומר מוצר שהשפעתו נבדקה קלינית והוכחה מחקרית – אשר מוצעת כטבליה ללעיסה ולא לבליעה, מתאימה לילדים מגיל 12 ואף ניתנת לנטילה לצד חלב, בניגוד לרווח בתחום.

דברים שתרצי לדעת על אנמיה

  • הצריכה היומית הממוצעת של ברזל צריכה להיות 8.7 מ"ג. עם זאת, נשים בגיל הפוריות אמורות לצרוך כמות כמעט כפולה, 14.8 מ"ג ביום, וזאת משום שהן מאבדות דם בזמן המחזור.
  • אנמיה נחשבת שכיחה מאוד בקרב חולי סרטן, ובעיקר חולי סרטן הדם – וזאת בין השאר בשל טיפולי הכימותרפיה שהם עוברים.
  • אנמיה עשויה להתפתח עוד ברחם, בגוף העובר, וכמובן גם אצל תינוקות וילדים (למעשה שכיחות האנמיה בישראל בגילים אלו נחשבת גבוהה מהממוצע).
  • גם בעלי חיים עשויים לסבול מאנמיה.
  • חוסר בברזל, שנחשב לאחד הגורמים השכיחים לאנמיה, נחשב נפוץ מאוד בגיל ההתבגרות (בשל הגדילה המואצת) ובהיריון (בשל הצורך להזין את העובר בברזל ממאגריה של האם).
  • ככל שאנו מתבגרים לגופנו קשה יותר לספוג ויטמינים ומינרלים, ולכן בגיל מבוגר אנמיה נחשבת שכיחה יותר.

ומה בנוגע לתסמיני אנמיה? לצד התסמינים השכיחים והידועים, כמו עייפות, חיוורון, חולשה וכאבי ראש, ישנם עוד כמה שכדאי שתכירו:

  • הרגשת קור בכפות הידיים והרגליים.
  • נטייה לעצבנות.
  • יובש והתפתחות פצעים בחלק הפנימי של הפה.
  • "כוכבים" או "מסך שחור" בעת קימה מהירה או התכופפות.

*הכותבת,  אפי ארמן, היא דיאטנית קלינית