הורים, מודאגים בגלל טיקטוק? בצדק!

ילדות ברוסיה מצטלמות לטיקטוק. למצולמות אין קשר לכתבה | צילום אילוסטרציה: shutterstock
ילדות ברוסיה מצטלמות לטיקטוק. למצולמות אין קשר לכתבה | צילום אילוסטרציה: shutterstock

המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת פרסם דו"ח חמור על הסכנות באפליקציית TikTok הפופולרית. מאפשרות נוחה לניצול קטינים, דרך חשיפה לתוכן מיני לא מבוקר ועד אתגרים עם סכנה פיזית ממשית

88 שיתופים | 132 צפיות

אחרי שדיברנו על אי-בויז ועל ויסקו-גירל הגיע הזמן לצלול לעובי הקורה הנקראת "טיקטוק", וליתר דיוק: לאתגרים של "טיקטוק". תקציר הפרקים הקודמים למי שלא הקשיבה בשיעור: טיקטוק היתה פעם מיוזיקלי והיום זאת האפליקציה האהובה על נוער וצעירים עד גיל 25. טיקטוק הפכה תוך זמן קצר לרשת חברתית לכל דבר ונוצרים בה כוכבים ותופעות.

ניסוי הסתרת הלייקים של אינסטגרם: מי המרוויחים והמפסידים?

אחת הטענות המרכזיות בנוגע לאפליקציה, שבאה מכיוונם של הורים מודאגים, היא שהפיד של טיקטוק אינו מאפשר גלילה ומעבר הגיוני בין תכנים. התכנים "נזרקים" למסך של המשתמשים באפליקציה זה לאחר זה ולא במבנה של פיד. בנוסף, המשתמשים אינם יכולים לבחור מהו הסדר של הסרטונים אותם ייראו. מצד אחד הפורמט הזה נותן במה למשתמשים שכנראה לא היו נראים כלל, מצד שני, הכול הולך: ליד סרטונים מצחיקים וריקודים מגניבים תמצאו קטינות רוקדות באופן מיני, קללות, תוכן מיני, והכול בחסות פלטפורמת התוכן טיקטוק.

המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת, שיתוף פעולה אזרחי-משטרתי בין המשרד לבטחון פנים והמשטרה, עם נציגות של משרד החינוך, משרד הבריאות, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים ומשרד המשפטים, פרסם דו"ח חמור שמדבר על הסכנות באפליקציה הפופולרית.

בין היתר מדובר שם על כך שהאפליקציה מהווה קרקע פוריה לציידי קטינים, על חשיפה לא מבוקרת לתכנים מיניים, על הגדרות פרטיות בעייתיות ועל מקרי בריונות.

האתגרים בטיקטוק, בדומה לאתגרים ביוטיוב, בפייסבוק או באינסטגרם (ע"ע אתגר הבקבוק לצורך העניין) לרוב נהיים ויראלים בצורה אורגנית אחרי שמשפיען או סתם משתמש בעל עין טובה מעלה סרטון שלו. ה"אתגר" לאו דווקא צריך להיות אתגרי, ובטיקטוק לרוב הוא מגיע בצורת ריקוד לשיר מסוים, עריכה מסוימת או פאנצ' מצחיק. לפעמים גם חברות מסחריות משלמות למשפיענים להפיץ את ה"אתגרים" שלהן. לפני כמה חודשים רשת המסעדות האמריקאית צ'יפוטלה השכילה ליצור אתגר מגניב בו הגולשים נדרשים לבצע הגשה מעט מסובכת של הצ'יפוטלה שלהם. תוך זמן קצר האתגר הפך ללהיט ויראלי ומשתמשים רבים החלו לבצעו.

עוד דוגמה לאתגר מצליח הוא אתגר ה-MIX, שבו בני נוער צילמו את עצמם "מערבבים" תמונות של סלבס שדומים להם ויוצרים אותם. על פניו נחמד, אבל מצד שני רק בני נוער ממש (!) יפים השתתפו באתגר.

אבל לא כל האתגרים נחמדים. בטיקטוק צצו גם כמה אתגרים שמהווים סכנה פיזית למי שמשתתף בהם. בין השאר אתגר ה"נפילה משולחן", אתגר "הימנעות מחפץ נופל" ועוד.

לפני זמן לא רב צץ באפליקציה אתגר "Give me a chance". באתגר, נערות אמריקאיות ואף ישראליות, משמיעות חלק ספציפי מהשיר "Call Me Maybe" (כן, השיר החרוש הזה מתחילת העשור) בו הן "משחקות" בסצנה בה הן מציעות לבחור שהן דלוקות עליו הצעה תמימה כמו "בא לך להיפגש?" או "בא לך שנהיה חברים?", ובתגובה הבחור (שמשוחק על ידיהן גם) עונה להן "את יכולה למצוץ לי", ואז הן עושות קוקו ומתחילות במלאכה. (חשוב להבהיר שלא מדובר במין אוראלי של ממש אלא רק בהצגה של כאילו-מציצה במעמד צד אחד אל מול פני המצלמה).

וככה זה נראה. נדגיש שלא באמת רואים כלום | צילום מסך מתוך טיקטוק
וככה זה נראה. נדגיש שלא באמת רואים כלום | צילום מסך מתוך טיקטוק

נתחיל ונאמר שנשים יכולות לעשות מה שהן רוצות, ואם הן בטוחות לגבי המיניות שלהן ובא להן להיות פתוחות מינית, שיבושם שלהן. אבל אי אפשר להתעלם מהבעייתיות שנערות צעירות, כנראה מתחת לגיל 18, מעלות תכנים מיניים מהסוג הזה, מה גם שהחלק של המין הוא לא הבעיה הכי גדולה כאן, אלא העובדה שזה לכאורה נעשה כדי לרצות בחור. יכול להיות שאם אלו היו נשים מבוגרות יותר זה היה עובר בסדר והיינו אף צוחקות מהבדיחה, אבל אתגר מהסוג הזה מציג בפנינו תעודת עניות של טיקטוק. גם אתם לא נותנים למשתמשים אופציה לשלוט בתוכן וגם נותנים במה לתוכן שמציג קטינות באור מיני? כנראה שנצטרך לחכות לתחקיר הבא בחדשות, עם מלא פרשנים בהלם והורים מודאגים, שיגיע מאוחר מדי. ניתן רק לקוות שמישהו בתוך טיקטוק עצמה ירים את הכפפה ויתחיל לסנן תכנים כמו בשכנותיה פייסבוק, יוטיוב ואינסטגרם.

>> אינסטגרם מינוס הלחץ: הכירו את אפליקציית ויסקו
>> אי-בויז: התופעה שמפילה נערים מתבגרים ברשת