ליה נגה: "מלא אנשים ברשת משקרים בשביל צפיות"

ליה נגה | צילום: גיל טרנוס
ליה נגה | צילום: גיל טרנוס

ליה נגה עזבה את בית הספר בסוף כיתה א' אחרי שסבלה מחרם חברתי מתמשך. היום, בגיל 17, יש לה למעלה מ-200 אלף עוקבים ברשת

88 שיתופים | 132 צפיות

ליה נגה היא רק בת 17 אבל כבר יש לה כ־171 אלף עוקבים באינסטגרם וכ־62 אלף מנויים ביוטיוב אותם היא משתפת בביריונות ובחרמות מהם סבלה בילדותה. בתור מי שנשרה ממערכת החינוך, חשוב לה לנצל את הפלטפורמה גם בשביל להעביר ביקורת על אותה מערכת. היא לא עוצרת כאן ומקפידה להעביר מסרים ותכנים שנוגעים להטרדות מיניות.

>> מה לעשות כשעושים חרם על הילד שלך?

מה גילית בתור משפיענית רשת שלא ידעת לפני?
"שצריך להיות חזקים נפשית, לדעת לסנן דברים ולהתעלם מכל הזבל שרואים שם – אחרת זה לא בריא נפשית. עד שנחשפתי לרשת לא היו לי חברים, כולם חשבו שאני מוזרה, החרימו אותי מהיום הראשון של כיתה א', נהגו לקלל אותי ולהרביץ לי. עזבתי את בית הספר בסוף אותה שנה ואימא שלי לימדה אותי בבית. מאותו רגע הייתי מאושרת כי אף אחד לא שפט אותי. כשהייתי בת 9 המשפחה שלי החליטה לעבור לספרד, ובמשך שלוש שנים טיילנו בוואן ללא טלפונים וללא אינטרנט. בגיל 12 חזרנו לארץ ונכנסתי לבית הספר דמוקרטי (שאותו עזבה בהמשך, א"ו), והיה לי מאוד קשה להסתגל אחרי שנים שלא הייתי באף מסגרת. רק בשלב הזה התחלתי לגלות את האינטרנט. בין כיתה ח' לכיתה ט' התחלתי להעלות סרטונים, ופתאום גיליתי שאנשים רוצים לשמוע אותי. הרשת נתנה לי המון ביטחון עצמי שלא היה לי לפני כן, אנשים התאהבו בי. מצאתי את הדרך שלי להתבטא ולספר את הסיפור שלי, הרשת בנתה אותי וחיזקה אותי".

מה הבינו המשפיעניות ברשת שהעיתונות לא השכילה להבין?
"שהקהל רוצה אותנטיות ושיותר קל לו להתחבר לפרסונה, ולא לעיתון שלרוב אין לו מושג מי עומד מאחוריו. משפיעניות רשת גורמות לעוקבים ולצופים להתחבר ולראות את הדברים דרך נקודת המבט שלהן. הנוער הוא קהל מאוד פשוט, הוא רוצה להתחבר לאופי של בן אדם וזה משהו שעיתון לא יכול להעביר באמת".

 

מהי התופעה הכי חשובה שהולידה הרשת?
"בעיניי זו 'צעדת השרמוטות' (צעדה המונית שנולדה כמחאה על תרבות האונס, א"ו). אני גם צועדת שם בשנתיים האחרונות והעליתי סרטוני תמיכה באג'נדה הזו והסברתי אותה לקהל שלי. בעקבות זה אלפי נערות כתבו לי. מארגנות הצעדה עושות עבודה נהדרת וגם העבודה שלהן ברשת מעולה, הן מצליחות להעלות להמון בנות את הביטחון ועוזרות לאחרות להבין שהן לא לבד".

מהי התופעה הכי מסוכנת שהולידה הרשת?
"אנשים שלא לוקחים אחריות על התוכן שלהם ומעבירים מסרים לא נכונים או מסוכנים. יוטיוברים שרוצים מלא צפיות עושים דברים מסוכנים כמו 'להתאבד' מול המצלמה או לפגוע בעצמם בכל מיני דרכים. ברור שזה לא אמיתי, שזה מבוים וערוך, אבל ילדים לא תמיד יכולים להבדיל וזה מסוכן מאוד".

מה אנשים לא יודעים על איך שהרשת עובדת?
"שלא כל מה שרואים ברשת הוא אמיתי. נורא קל לזייף, ובתור מי שקרובה למאחורי הקלעים אני יודעת שאנשים משקרים בשביל צפיות. אסור להאמין לכל דבר".

מה אנשים לא יודעים על מה זה אומר להיות משפיענית רשת?
"שאנחנו גורמות לאנשים לחשוב. יש סיבה שהקהל שלי אוהב אותי ומקשיב לי, וזה כי אני גורמת לו לחשוב על דברים שהוא לא חשב עליו לפני – כמו תמיכה בצעדת השרמוטות או הביקורת שלי כלפי משרד החינוך. בתור אחת שנשרה מהלימודים יש לי הרבה מה להגיד, וכשמאות אלפי אנשים מקשיבים לך, את יכולה לגרום להם לפתוח את הראש".

על מה לא מדברים מספיק ברשת?
"על החפצת נשים ועל בריונות כלפי נשים".

מה הדבר הכי הזוי שקרה לך ברשת?
"פעם השתתפתי באירוע גדול של כוכבי רשת. עליתי על הבמה עם עוד שלושה יוטיוברים והתחלנו לעשות צחוקים ולהפעיל את הקהל. אחד מהיוטיוברים שאל במיקרופון מי רוצה לעלות לבמה, והתחיל בלאגן בקהל. הבחנתי בקהל בנער בכיסא גלגלים. הוא מאוד התרגש וניסה לקום מהכיסא ‏אבל נפל על הרצפה. הקהל המשיך להשתולל והיוטיוברים שהיו לצידי התעלמו לחלוטין מהמסכן הזה, אז עזבתי הכול וירדתי מהבמה לעזור לו יחד עם המאבטחים. כשעזרתי לו לקום הבנתי שזה ילד עם צרכים מיוחדים והרגשתי דמעות מתחילות לרדת. הוא אמר שהוא בא לבד ושאין איתו פה אף אחד ושהוא רוצה לעלות לבמה. העליתי אותו, הוא ישב שם לידי עם חיוך ענק, אבל אני עדיין הייתי מאוד נסערת".

>> כך תהפכי למנהלת קהילה בפייסבוק ותרוויחי מכך כסף