כמה פעמים יצא לך להיכנס למוסך ולראות אישה מחליפה מנוע?

משל האישה במוסך - רק בהייטק | צילום: Shutterstock
משל האישה במוסך - רק בהייטק | צילום: Shutterstock

דווקא עולם ההייטק שנחשב גברי במיוחד הוא מקום שבו נשים יכולות להשתלב ביתר קלות. אושרת בן אבי זבלודוביץ׳, בכירה בחברת אירוספייק, משתפת בתובנות שלה ובטיפים. ואיך כל זה קשור למוסך?

88 שיתופים | 132 צפיות

רבות דובר על היעדר נשים בתפקידי מפתח בתעשיית ההייטק, ואכן יש פערים. אבל אם מסתכלים מזווית קצת שונה, אפשר לראות את הדברים אחרת. מאות נשים נמצאות היום בתפקידי מפתח טכנולוגיים בחברות ישראליות שונות, כולל בחברות שמייצרות טכנולוגיות עמוקות (Deep Tech), כאלה שמהוות את המנוע לחברות בעולם המודרני. אם נשווה את זה לעולם המסורתי, כמה פעמים יצא לך להיכנס למוסך ולראות אישה מחליפה מנוע? בתעשיית ההייטק דווקא יש מקום לאופטימיות.

>>> אם הייטק זה עולם של חבר מביא חבר, מה עושה אישה ערבייה שאין לה את החברים הנכונים?

מאות נשים נמצאות היום בתפקידי מפתח טכנולוגיים בחברות ישראליות. צילום: shutterstock
מאות נשים נמצאות היום בתפקידי מפתח טכנולוגיים בחברות ישראליות. צילום: shutterstock

מעבר לדרישות הפיזיות שמקושרות לתפקידים גבריים בעולם המסורתי והקשו על השתלבות נשים, יש עוד כמה הבדלים שיכולים להסביר את הפער החיובי. אז איך משתלבים בטק? למה היותך אישה אמור רק לסייע לך ולא לעצור אותך? איך מנצלים סקרנות וכלים חדשים כדי לצמוח? וגם, מדוע לא צריך להיבהל מהתקופה המאתגרת שההייטק נמצא בה?

הצבא כמנוע צמיחה

נשים ישראליות הן אמיצות. אנחנו לא חוששות לעשות את הסוויץ׳ ולקחת הזדמנויות בשתי ידיים, ולא פוחדות להתמודד עם האתגר של ניהול משק בית ומשפחה לצד עבודה תובענית ומאתגרת. אחת הסיבות המרכזיות להימצאותן של נשים לא מעטות בתפקידים טכניים בכירים, לדעתי, היא השירות בצבא. צה״ל לוקח אותנו בעודנו "ילדים" – כשאנחנו לוח חלק עם ראש פתוח, ומלביש עלינו דמויות אחרות.

זו יכולה להיות ילדה שברירית שתוך כמה חודשים הופכת ללוחמת או למדריכת חי״ר שחיה בשטח ולא מתרגשת מכלום, או מישהי כמוני שהתמזל מזלה ללמוד תשתיות טכנולוגיות בצבא, מה ששינה לי לגמרי את מסלול החיים והקריירה. בצעירותי בכלל עסקתי באמנות. לא תיארתי לעצמי שאסיים בתחום טכני כל כך כמו תשתיות ובסיסי נתונים, אבל כך יצא. אלפי נשים ישראליות, אמיצות ונועזות, חוו מסלול דומה. כך נוצרה נוכחות ניכרת של נשים בתפקידי מפתח טכניים, יותר מאשר בכל שאר העולם.

הריונות ותכנון קריירה

היכולת לנהל ולקדם את הקריירה לצד גידול ילדים בגילים שונים גם היא עניין מאוד מקומי. אני אימא לשני ילדים מתוקים, ומעולם לא תכננתי את ההריונות שלהם ביחס לקריירה שלי. דווקא במהלך ההיריון הראשון החלטתי שאני רוצה שינוי וללמוד טכנולוגיות מורכבות יותר. במקרה, יומיים אחרי ההחלטה, בזמן שהייתי בהריון, פנתה אליי מגייסת של חברה גדולה. כך התחלתי להתגלגל בעולם גברי, מורכב, תובעני וטכני – דווקא בתקופה הזאת.

חופשת הלידה היא הזמן של הארגון להתגעגע ולהבין כמה את חסרה, מה הערך שלך. אני באמת מאמינה שאם את עושה את העבודה שלך כמו שצריך, מביאה ערך מוסף לארגון ותורמת לו – הארגון יחכה לך רבעון ואף יותר

 

תכנון קריירה ביחס להיריונות היא נקודה רגישה אצל המון נשים. הסיטואציה הרגשית והגופנית היא מורכבת, אבל זה לא חייב להיות עניין. עבורי, מעולם לא הייתה קורלציה בין השלב שלי בקריירה לבין תכנון ילדים. אני חושבת שללדת ילדים, לגדל אותם ולטפל בהם זה הדבר הכי טבעי שאנחנו יודעות לעשות, וזה לא צריך להוות חסם לכלום. אנחנו חיות בעולם מודרני שבו הגבר והאישה שווים, יש מסגרות ברוב הבתים, שני הורים שנושאים בנטל.

>>> כך תשיבי כששואלים אותך בריאיון עבודה אם את מתכננת עוד ילדים

זה גם מתחבר לרוח התקופה בטק, לגלי הפיטורים והקיצוצים שמהווים גם הם גורם מאיים. במסגרת העבודה שלי אני נמצאת בסביבת החברות הגדולות ביותר בתעשייה הטכנולוגית בישראל. חברות שהנפיקו וחברות שהמוצרים שלהן הן בחוד החנית של התעשייה. ועדיין אני רואה סביבי גלי פיטורין משמעותיים. בהקשר הזה, אגיד (אולי לא בצורה שהיא פוליטקלי קורקט), שרוב המפוטרים הם לא אלו שנתנו את הערך המוסף לחברה, יהיה התפקיד שלהם אשר יהיה. שחקני נשמה לא מפטרים כל כך מהר. כמובן שיש גם יוצאים מן הכלל כמו במקרים של חברות שנקלעו למשבר קשה ושאזל להן הכסף – ובהן לא הייתה ברירה.

מורכבות שנהנית מסקרנות

בכל תחום יש תמיד עוד מה ללמוד. גם במוסך וגם במחשב. אבל בעולם המודרני הקצב הוא אחר לחלוטין: בכל יום פיתוחים חדשים נולדים, מתודולוגיות עבודה יוצאות לאור, מהפכות מתרחשות. בטח שמעתן על ה-ChatGPT שהושק לפני ארבעה חודשים ומשנה את העולם שלנו מהיסוד. בהייטק, יכולת ההתפתחות היא אין סופית, כך שה״בעלות״ על המומחיות לא דומה לעולם המסורתי. זה מאפשר לכל אדם עם חוש סקרנות ללמוד, להתקדם ולהשתפר.

>>> איגי וקסמן: "הרגשתי שחיללו אותי וחשבתי – מה עשיתי לעצמי?"

אל תחששי מטכנולוגיות חדשות. ChatGPT. צילום: shutterstock
אל תחששי מטכנולוגיות חדשות. ChatGPT. צילום: shutterstock

לא צריך לחשוש מטכנולוגיות חדשות אלא לנסות ללמוד איך להוציא מהן את הטוב ביותר, או במילים אחרות, איך טכנולוגיה חדשה יכולה לסייע לך להיות הגרסה היעילה והטובה ביותר של עצמך. תחשבי על ChatGPT ככלי שיכול לסייע לך, ככוח חשיבה נוסף שיכול יחד איתך (ולא במקומך) ליצור משהו חדש ויצירתי. אם לא ניסית עד עכשיו, אני ממליצה לרוץ ולנסות (מיד אחרי שתסיימי לקרוא).

אל תהססי להיעזר בטכנולוגיות חדשות ולרתום אותן לטובתך כמקפצה. האמת? זוהי גישה שהיא חובה כדי לשרוד ולהתקדם בעולם הטכנולוגי הדינמי והמהיר

 

איך זה יכול לסייע לך? הנה, דוגמה מהמציאות: לפני מספר ימים הייתי צריכה להגיש סיכום להרצאה לכנס. היה לי דד ליין קצוב של שעה, ובמקביל עוד שתי משימות דחופות נחו לי על השולחן. הכל כמובן קרה גם בזמן שבו אני חייבת לרוץ להוציא את הילדים. אז פתחתי את ה-ChatGPT, כתבתי לו שיכין לי את המלל עבוד סשן של 30 דקות, סיפרתי לו מה הנושא, על מה נדבר ומה יקבלו האנשים בקהל. הוא הכין משהו מדהים שאני ממש לא בטוחה שהייתי יכולה לעשות ב-15 דקות שהקדשתי לזה. לקינוח גם ביקשתי כותרת לסשן, והתוצאה הייתה מעולה. אל תהססי להיעזר בטכנולוגיות חדשות ולרתום אותן לטובתך כמקפצה. האמת? זוהי גישה שהיא חובה כדי לשרוד ולהתקדם בעולם הטכנולוגי הדינמי והמהיר.

מה צריך לעשות?

פשוט לעשות. להיות כל הזמן בתנועה ובשאיפה להתקדמות. שני הטיפים החשובים מבחינתי הם ללמוד כל הזמן דברים חדשים ולא לחשוש מכלום. מעולם לא חיכיתי שיקדמו אותי, יעלו לי את השכר או ילמדו אותי משהו חדש. אני מאמינה שמקבלים בחיים רק את מה שיש לנו אומץ לבקש.

"מעולם לא נמצאתי בפערי שכר מול קולגות גברים בתפקידים דומים לשלי". אושרת בן אבי זבלודוביץ׳. צילום: עזרא לוי
"מעולם לא נמצאתי בפערי שכר מול קולגות גברים בתפקידים דומים לשלי". אושרת בן אבי זבלודוביץ׳. צילום: עזרא לוי

כך נראה המסלול שלי. מעולם לא נמצאתי בפערי שכר מול קולגות גברים בתפקידים דומים לשלי, פשוט כי ידעתי לבקש, בלי בושה. זוהי בעיה שנשים מתמודדות איתה לעיתים, וזה חייב להיפתר, בשלב הראשון, אצלך. מעבר לזה, אני חושבת שלרוב נשים מביאות ערך מוסף, גישה אלסטית יותר, יצירתית, מחשבה אחרת – משהו שהיה חסר בתחום הטכנולוגי בעבר, וגם מהווה הסבר נוסף לנוכחות ההולכת וגוברת של נשים בתפקידי מפתח טכנולוגיים.

>> "עזבתי הכל בשביל להיות מורה. ואז הבנתי שאני לא יכולה יותר"

יש משפט של אסתי לאודר שאני מאוד אוהבת "I never dreamed about success – I worked for it”. לפני שלושה חודשים ביקרתי בכנס של אמזון בווגאס שבו נפגשנו עם אחד הלקוחות הגדולים שלנו. הוא אמר לי: ״את מוסכניקית בהייטק. אני כמעט ולא מכיר נשים בתחום מסדי הנתונים״. אז הנה, עכשיו הוא מכיר.

אושרת בן אבי זבלודוביץ׳ עוסקת בתחום מסדי הנתונים בחברת אירוספייק (Aerospike)