איך תחזירו את הילדים לשגרה?

איך להחזיר את הילדים לשגרת לימודים אחרי החגים | צילום: shutterstockt
איך להחזיר את הילדים לשגרת לימודים אחרי החגים | צילום: shutterstockt

סדרו מערכת שעות, דאגו לארוחות משותפות ודברו איתם מהלב: אחרי שנפרדנו מהחופש הגדול ומהחגים הגיע הזמן לחזור לשגרת לימודים

88 שיתופים | 132 צפיות

הבוקר התעוררתי לווטסאפ מהמחנכת בחטיבה: "אנא ודאו שהילדים ערים עכשיו, כדי להחזיר את השעון הביולוגי לשעות הרגילות", זה יפה מצידה לדאוג למתבגרים שהפכו את היום והלילה בחודש האחרון (כהמשך ישיר לחופש הגדול), רק שמי שתהיה ראויה למדליה זו האימא האמיצה שתיכנס ותנסה להעיר את המתבגר שלה ולמען האמת גם את ילדי היסודי לא פשוט להעיר עכשיו. אז איך עושים את זה?

כיוון שעון ביולוגי
המחנכת צדקה, חשוב להתחיל בהדרגה לחזור לשעות השינה ולזמן היקיצה ההולמים שגרה. יש להקדים את שעות החזרה מהבילויים, את ארוחות הערב והמקלחות, את שעת הסיפור והפרק האחרון-אחרון-חביב: להחזיר את הגוף להתרגל לשעון לימודים ולכוון מחדש את השעון הביולוגי שהלך לאיבוד.

סידור המערכת
זה הזמן להשריש הרגל על פיו את התיק מסדרים בערב לפני, ולא בלחץ התארגנויות הבוקר. נבדוק עם הילדים בכל יום מה יש למחר, ונסדר את התיק יחד (ולא בשבילם!) כך שהילדים ידעו איפה נמצא כל דבר.

נגמרו החגים. איך נחזור לשגרה? | צילום: Shutterstock
נגמרו החגים. איך נחזור לשגרה? | צילום: Shutterstock

בדיקת שיעורים
זה הזמן לבדוק אם הילדים לא השאירו במקרה קצוות של שיעורי בית לחופש שהם לא סיימו, וגם אם גיליתן שכן – בבקשה בלי כעסים, בלי נאומי תוכחה, בלי "אבל", "חבל", ו"אמרתי לך" ו"אם לא תסיים – אז". נבקש מהם להתפנות מהמסכים ולסיים את המשימות, ואם הם צריכים את עזרתנו נפנה שעה בלו"ז לשבת איתם בסבלנות. שיעורי בית לא אמורים לפתוח זירת לחימה נוספת בבית.

>> האם לעזור לילדים בשיעורי הבית באופן קבוע?

תפריט מאוזן
כמה אכלנו בחגים (אני לפחות הרגשתי שאני מתגלגלת מארוחה לארוחה), וככל שמארחים ומתארחים או יוצאים לפיקניקים וקמפינגים, שעות האכילה מסודרות פחות ופחות וגם התפריט עשיר יותר בחטיפים, עוגות, גלידות ושאר פינוקים. נחזיר גם את התפריט המשפחתי למקומו השגרתי, ונכתוב יחד עם הילדים מערכת כריכים שבועית ותפריט ארוחות משפחתיות מאוזן.

אוכלים יחד
ואם כבר בארוחות עסקינן, הרי בתקופת החופש-גדול-חגים המאוחדת שהייתה לנו, כל אחד מבני המשפחה (במיוחד המתבגרים) יצא וחזר, קם ונרדם, ואכל בזמנים אחרים. עם החזרה לשגרה נחזיר למקום של כבוד גם את ארוחת הערב המשפחתית, זו שכולם יושבים בה יחד סביב השולחן וחולקים חוויות (טובות ופחות) על היום שהיה לנו. יש משיחין בשעת הסעודה!

לו"ז משפחתי
תבנו יחד איתם לו"ז, בדומה למערכת השיעורים והחוגים שיש לכל ילד, רק משפחתי. לוח המשלב את שעות סיום לימודים, את החוגים של כולם (גם את שלנו ההורים), ימים שצריך להביא ציוד מסויים לבית הספר, ימי סבים קבועים וכל מה שרלוונטי. נביט בה מדי ערב ונעדכן את הילדים על הצפוי מחר. ילדים זקוקים לסדר, לידיעה מה צפוי, מי אוסף אותם מחר ולאן הולכים אחרי הצהרון. ידע נותן רוגע ומשרה תחושת ביטחון.

קבעו מפגשים
במיוחד למי שנכנס לגן חדש או לכיתה חדשה, והספיק להיות בה יומיים וחצי, היה קשה להספיק להכיר החברים. אם יש אצלכם אמא או אבא חרוצים בכתה, שדאגו להכין דף קשר או תמונות של הילדים בורכתן ואם אין אולי שווה שתקחו על עצמכן את המשימה. זה עוזר מאוד לילדים להיזכר בשמות ובפרצופים של החברים, ופגישות אחר הצהריים עם חברים מהגן או הכיתה חשובות מאוד לתחושות הביטחון והשייכות של הילד.

דברו על זה
חשוב לא פחות מהצדדים הטכניים של ההכנות, לשבת עם הילדים ולאפשר להם לדבר את רגשותיהם. לפני שאנחנו מסבירות על מה צפוי להם, מזכירות מה לא לשכוח ומאיפה נאסוף אותם בסוף היום, להתחיל בלשאול: מה שלומך? איך את/ה מרגיש/ה עם החזרה לשגרה? ואם הם לא יודעים מה לענות, אפשר לדבר את עצמנו "גם לי היה כיף איתך בחופש ביחד, גם לי קצת עצוב להיפרד בבוקר") כדי לתת להם לגיטימציה להציף חששות ומחשבות.

כך הקשר עם סבא וסבתא תורם לילדכם

הכותבת היא מדריכת הורים במכון אדלר