טור אישי

דברים שחשוב לדעת על ויאגרה נשית

ויאגרה נשית? חכו עם החגיגות | צילום: Shutterstock
ויאגרה נשית? חכו עם החגיגות | צילום: Shutterstock

"ויאגרה נשית" אולי נשמעת כמו רעיון מרטיט, אבל לינוי בר גפן ממליצה שתזדיינו בסובלנות לפני שאתן ממהרות לבלוע את מה שחברות התרופות מוכרות לכן

88 שיתופים | 132 צפיות

מנהל המזון והתרופות האמריקני אישר לשימוש תרופה חדשה לשיפור החשק המיני של נשים: ויליסי. אל תמהרו עדיין לחגוג ליידיז, זה פחות טוב ממה שזה נשמע.

כדי לחוש את אותה תשוקה שהלכה לאיבוד, האישה צריכה להזריק לעצמה את התרופה כ־45 דקות לפני קיום יחסי המין. לא משאיר הרבה פתח לספונטניות, אבל מי שלא משתמשת בגלולות אלא בספוגיות, דיאפרגמות או פרטנר עם קונדום, כבר מתורגלת בפעולות מקדימות שמחרבות את ההתמסרות לרגע.

למעשה זו לא הפעם הראשונה שהעולם מתבשר על "ויאגרה נשית". נשים היו אלה שדחפו ליצור תרופה שתסייע גם להן ומנגד, נשים גם חברו לגברים שטענו שאובדן תשוקה מינית איננו מחלה ולכן אין לאשר לו תרופה.

איור: סתיו רוזנטל
איור: סתיו רוזנטל

ב־2012 הגדיר מנהל המזון והתרופות האמריקני "חוסר תפקוד מיני נשי" כאחת מ־20 התופעות שחברות התרופות צריכות למצוא להן מזור. ב־2014 הוא גם ערך שני ימי עיון בנושא. רק שנה אחר כך הכשיר ה־FDA את Addyi, גלולה קטנה וורודה שטומנת בחובה הבטחה מפוקפקת ליצירת תשוקה נשית יש מאין.

>> איך להגיע לשפיכה נשית
>> עירומה מול 15 אנשים: חוויות של דוגמנית בסדנת עיסוי טנטרי

בניגוד לוויאגרה, שמגבירה את זרימת הדם לפין, אצל נשים היה ברור שהמיניות היא לא רק תוצאה פשוטה של אברי מין מלאי עצבים ודם. התפיסה שמיניות האישה מתחילה מהמוח הובילה את החוקרים של חברת התרופות ספראוט לייצר גלולה שמשפיעה בדיוק על זה – המוח. ליתר דיוק: הורדת כמות הסרוטונין והעלאת כמויות הדופמין והנוראפינפרין.

השערוריות ליוו את Addyi מהרגע הראשון: סינדי אקרט, מייסדת החברה, בילתה הרבה מאוד זמן בהגנה על המוצר שלה מפני שהמחקרים לא הראו שיפור ניכר ואף חוסר שיפור מוחלט בקרב המשתמשות. בנוסף, מי שנטלה את התרופה נאלצה לוותר על אלכוהול לאחר שהתברר שהשילוב בין השניים עלול להיות קטלני. אקרט מכרה את החברה, הסתכסכה עם הבעלים החדשים וחזרה לנהל את המוצר שהמציאה, שמשווק כיום בכמות ששווה לשבר אחוז מהמכירות של ויאגרה. התרופה שנטען לגביה שתכניס כשני מיליארד דולר בשנתיים הראשונות לשיווקה לא מגלגלת יותר ממיליונים בודדים בשנה.

נשים ימשיכו להקריב את בריאותן ויסכימו לתופעות לוואי כמו דיכאון, השמנה ויובש וגינלי – הכול כדי למנוע היריון, ואילו גברים יסתכנו בהתקפי לב ועיוורון

ב־2016 החליט משרד הבריאות האמריקני לפרסם בקרב חברות התרופות את כל הידוע לו על התשוקה המינית הנשית, בניסיון לעודד אותן ליצור תרופות חדשות ומוצלחות יותר, מה שמוביל אותנו לימינו אנו ולאישור של ויליסי.

אפשר להניח שהתרופה החדשה תציף מחדש את הדיונים שליוו את Addyi על חרדה מהפיכתם של יחסי המין למכאניים, על מהו חשק מיני והאם אין כאן פתח ליצירה של יחסים לא בריאים בין נשים לגברים ובין נשים למיניותן. אבל להערכתי, ערימת תופעות הלוואי שמלווה את ויסילי עלולה להוביל אותה לסיים את חייה כמו אחותה הוותיקה.

40 אחוז מהמשתמשות בוויסילי חוו תופעות שדי הורגות את החשק למין – כאבי ראש, בחילה, הקאות, חניכיים שהתכהו, כהויות בעור, עלייה בלחץ הדם שמסכנת נשים חולות לב ועוד. אני בספק כמה נשים יסכימו לסבול את תופעות הלוואי האלה כדי לשפר את ההנאה שלהן ממין או לפחות את התדירות.

לתחושתי, בשנים הקרובות נמשיך לראות את החלוקה המסורתית של אחריות בחיי המין: נשים ימשיכו להקריב את בריאותן בנטילת גלולות שיגרמו לכמחצית מהן לתופעות לוואי כמו דיכאון, השמנה ויובש וגינלי – הכול כדי למנוע היריון, ואילו גברים יסתכנו בהתקפי לב ועיוורון שפגעו כבר במיליוני משתמשי ויאגרה, רק עבור זקפה. אם נוסיף על זה את הירידה באיכות הזרע בקרב גברים, את הסטטיסטיקות שמראות ירידה בתדירות יחסי המין במערב ואת הנזקים שפורנו עושה לציפיות שלנו מיחסי מין, העתיד נראה די יבש.