הילה צור בשבוע האופנה: "זה יכול לקרות בכל מקום ובכל משפחה"

הילה צור בשבוע האופנה 2023 | צילום: לנס הפקות
הילה צור בשבוע האופנה 2023 | צילום: לנס הפקות

במסגרת הפאנלים הנערכים בשבוע האופנה קורנית תל אביב, הגיעה לדבר גם הילה צור, שחשפה כי אחיה אנס אותה במשך למעלה מ-14 שנים: "ילד שמתחיל להיפגע נמצא במעגל של אימה ואשמה"

88 שיתופים | 132 צפיות

"מגיל 4 הייתי נפגעת. אני לא יודעת מה אחי עשה לי בדיוק אבל אני זוכרת שזה כאב לי וידעתי שזה אסור, שאני פוחדת ממנו פחד מוות.  הוא היה כמו מפלצת עבורי, כמו זאב", סיפרה הילה צור אמש, במהלך פאנל שנערך בשבוע האופנה הישראלי קורנית 2023. תחת הכותרת: Fashion Agenda Community גובש קונספט חדש, כאשר לפני תצוגות האופנה נערכים פאנלים העוסקים בתכנים חברתיים, רפואיים ונשיים.

הקונספט הזה גובש בין היתר כדי לפתור את מצוקת המימון של שבוע האופנה, שהשנה, בפעם הראשונה, לא זכה לתמיכה ממשלתית ונאלץ לחפש מקורות מימון. הפתרון: חברות שונות נתנו את חסותן שבאו לידי ביטוי גם בפאנלים השונים. אין ספק שהפאנלים עד כה עסקו בנושאים מעניינים וחשובים אבל החיבור שלהן לתצוגות אופנה לא תמיד היה ברור ולפעמים התנגש באווירת האסקפיזם שתצוגות האופנה ניסו ליצור וגרמו לקהל לנוע בחוסר שקט ובשקיעה בסלולריים. אבל אמש, כשהילה צור דיברה, היה שקט מוחלט בהאנגר 11. כולם הקשיבו בדממה ובהערכה לדבריה.

רונית רפאל והילה צור בשבוע האופנה 2023 | צילום: לנס הפקות
רונית רפאל והילה צור בשבוע האופנה 2023 | צילום: לנס הפקות

זה קרה לפני התצוגה המצוינת של אהרון גניש. נושא הפאנל היה: "שקופים- פגיעה מינית בילדים, לשבור את מחסום הסוד ומנגנון השתיקה" הנחו אותו גלית גוטמן ודליה מזור והשתתפו רונית רפאל מייסדת ומנכ"לית "רונית רפאל מדע היופי" ו-L RAPHAEL' כיום גם הבעלים של סטודיו סי ומי שייסדה את "הצבא העולמי", ארגון נגד התעללות בילדים. רפאל פעילה כבר שנים לקידום המודעות לנושא ומציאת פתרונות בישראל ובעולם. היא הייתה גם נותנת החסות לערב הזה.

"לוקח שנים רבות עד שדורשים צדק. והרבה פעמים המשפחות משתיקות"

 

בפאנל נמסרו גם הנתונים הקשים: לפי משרד הרווחה, בשנת 2021 טופלו 7,004 ילדים במרכזי ההגנה של משרד הרווחה, כאשר 78% מהמקרים שטופלו במרכזים היו בעקבות חשד לפגיעות מיניות (5,484). מקרב הילדים שטופלו בחשד שנפגעו מינית, 33% היו בנים  ואילו 67% היו בנות. 1,846 ילדים הגיעו בשל חשד לפגיעה מינית בתוך המשפחה. ככל שהשייכות המגזרית היא דתית יותר – כך אחוז הבנים הנפגעים גבוה יותר, 63% מהילדים המטופלים ברווחה בשל פגיעה מינית, הם דתיים וחרדים. הסיכוי של ילד דתי להיפגע, גבוה יותר מפי-שלושה מילד חילוני, פי 1.4 מגודלו של ציבור זה באוכלוסיית התלמידים, בחינוך הממלכתי-דתי הבנים מהווים כמעט מחצית מהמטופלים בעקבות פגיעה מינית (48%). בחינוך החרדי הבנים מהווים למעלה ממחצית מהמטופלים בעקבות פגיעה מינית (53%).

הילה צור, ילדה טובה רמת השרון, בת לאב טייס שאחיה – לימים טייס ורופא – אנס אותה מגיל 4 עד גיל 19, ולאחרונה שברה את קשר השתיקה הממושך בסרט של ענת גורן בתוכנית "המקור". בפאנל היא אמרה: "המסר שלנו בסרט הוא שזה יכול לקרות בכל בית ובכל משפחה וצריך לשים לב לסימנים". על התגובות שהיו אחרי שנחשפה סיפרה: "הן היו מעל ומעבר למצופה, קיבלתי חיבוקים, אמרו לי שעשינו דבר גדול והצלנו הרבה אנשים. היא סיפרה שלפני ימים אחדים היא ישבה בבית קפה ואישה שנסעה ברכבה בסמוך עצרה את הרכב, יצאה מהמכונית וחיבקה אותה. "בזכותי, ובזכות הסרט היא החליטה להתלונן על אבא שלה שאנס אותה 10 שנים. התקשר גם בחור שאחיו אנס אותו במשך 14 שנה ובעקבות החשיפה שלי דיבר לראשונה עם המשפחה, ודוד של ילדה שסבלה מהתקפי זעם והתגלה שנאנסה בתוך המשפחה".

>>> איך לדבר עם מתבגרים על מיניות וסמים?

כשנשאלה למה שתקה ענתה צור: "בהתחלה בגלל הפחד והאימה. בגיל 14 פחדתי לספר כי הוא איים שיהרוג אותי ופחדתי שיהרוג. ידעתי שאם אספר יאמינו לי אבל לא יוציאו אותו מהבית בגלל הנראות. כל ילד שמתחיל להיפגע נמצא במעגל של אימה ואשמה ויודע שהוא לא יכול לפרוץ את זה. לוקח שנים רבות עד שדורשים צדק. והרבה פעמים המשפחות משתיקות".

הפעם הראשונה שהעזה לספר הייתה בגיל 20: "סיפרתי לאחותי ואחרי שבועיים גם להורי ורציתי ללכת להתלונן במשטרה. אבל הורי עשו עלי כל מניפולציה אפשרית, שאימי לא תחיה, שתתאבד או תשתגע, ואבא שלי הציע שהם יגלו אותו. רק אחרי מות אבי התברר לי שהמשפחה ידעה ועשתה יד אחת כדי שלא אתלונן, הורי חיו חיים כפולים, הסתירו ולא הגלו אותו".

הילה צור ב"המקור" | צילום מסך, רשת 13
הילה צור ב"המקור" | צילום מסך, רשת 13

היא סיפרה כי לאחרונה הגיעה לכנסת עם ענת גורן והן נפגשו עם ח"כ מהעבודה, אפרת רייטן, כדי לדרוש צדק בנושא חוק ההתיישנות על פגיעות מיניות ואונס במשפחה, כדי שמי שאוזר אומץ אחרי שנים ומתלונן יוכל לקבל מענה. החוק עבר בקריאה טרומית פה אחד.  

היום צור נמצאת בצד התומך, עוזרת ומפנה נפגעים למקומות המטפלים: "צריך הסברה וצריך להעלות מודעות לנושא, צריך לדבר עם מורים, עם רופאי משפחה, אצל ילדים כאלה יש כל מיני סימנים, פחדים, כסיסת ציפורניים, אני למשל לא יכולתי לדבר בשיעור, פחדתי, כתב היד שלי היה מאד קטן וכשמישהו נכנס לחדר, הייתי נבהלת. בלילה הייתי עוברת עם אימא שלי כדי לסגור חלונות, פחדתי להישאר לבד. יש כאלה שסובלים מכאבי בטן, בעיות בדרכי השתן, אצל חלק יש מחשבות אובדניות וצריך לזכור: זה יכול לקרות בכל מקום ובכל משפחה. צריך לשים לב לסימנים כדי להציל הרבה ילדים". 

אם את זקוקה לעזרה, למרכזי הסיוע אפשר לפנות 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע:
1202 – מענה על ידי נשים
1203 – מענה על ידי גברים
04-6566813 – מענה בערבית על ידי נשים
02-6730002 – סיוע לדתיות על ידי נשים
02-5328000 – סיוע לדתיים על ידי גברים
צ'אט קול מילה (עברית וערבית) מענה כתוב kolmila.org.il
סיוע דרך WhatsApp ב-052-8361202