תרפיה במטבח: כל הסיבות לבשל עם הילדים שלכן

ילדים מתוקים מבשלים | צילום: shutterstock
ילדים מתוקים מבשלים | צילום: shutterstock

בין בהייה במסך אחד לשני בחודשי הקיץ חסרי הרחמים של החופש הגדול, אפשר גם לבלות עם הילדים והילדות בפעילות משמעותית - בישול. ויש לנו גם מתכונים מתאימים

88 שיתופים | 132 צפיות

חופש. קיץ. חם. עצבים. הילדים והילדות שלנו רוצים לפרוק אנרגיה, לבלות ולהנות ובין היתר, לקבל קצת תשומת לב מאיתנו, אלה שהולידו אותם לעולם הזה. יש פעילות אחת שאתן יכולות לעשות עם הילדים בתוך הבית במזגן, ולא תאמינו כמה היא בעלת ערך משמעותי: לבשל.

>> פעילויות שוות וחינמיות לקיץ 2023

נתחיל בקצת מדע למי שלא מבינה מה ההייפ: מחקרים מצאו שאנשים שנוהגים לבשל מדווחים על שביעות רצון גבוהה יותר מהחיים ואפילו חיים לאורך שנים רבות יותר. העובדה שכלל החושים שלנו מעורבים בפעולת הבישול הופכת אותה לאטרקטיבית ומלהיבה. היא מפעילה את המערכת הפרה-סימפטתית שלנו (זו שאחראית על רגיעה והנאה) ומעוררת של זיכרונות רגשיים בזמן הבישול. ילדים וילדות שמבשלים עשויים להרגיש יותר עצמאיים, מסוגלים, יצירתיים וגמישים מחשבתית. פעילות הבישול שנעשית במטבח הביתי והמוכר היא הזדמנות טובה עבורם להרגיש שליטה במרחב בטוח, ובמקרים רבים חוויית השליטה הזאת מהדהדת פנימה ומסייעת לוויסות רגשי.

הביטחון העצמי של הילדים והילדות שלנו מתבסס על האופן שבו אנו, דמויות המפתח בחייהם, תופסים אותם. כאשר הבישול נעשה בעידוד ההורים ובנוכחותם, ילדות וילדים מקבלים אישור למסוגלותם וחווים את עצמם כנפרדים, מיומנים ובעלי רשות להתנסות ולחקור. יש חשיבות לכך שההורים אשר מלווים את הבישול יחושו בנוח עם הסרבול והלכלוך שהפעילות מביאה עמה. במידה וההורה מתקשה לאפשר זאת (ואנחנו לגמרי מבינות ללבכן), מומלץ להבנות מלכתחילה את הבישול באופן שלא יעורר ביקורת או הערות כלפי הילדים. אפשר לבשל ביחד פרק זמן קצר לפני שתכננתם לנקות את המטבח, למשל, או להקצות לבישול מרחב עבודה מצומצם שקרוב לכיור וקל יותר לנקותו.

באמצעות פעילות הבישול אפשר לקיים מחוות הדדיות ומחזקות עבור שני הצדדים – ההורה והילד או הילדה. למשל, לבשל מתכון אחד עבור השניה, תוך התמקדות ברצונות וההעדפות של הצד השני והתחשבות בו. אפשר גם להכין מתכון בשיתוף פעולה כשאחת נותנת את ההוראות והשניה מבצעת אותן, או להמציא מתכון שמבוסס על חומרי הגלם האהובים שכל אחד ואחת בחרו לשימוש.

ואם אתן מחפשות מתכונים קלילים לבשל ביחד עם הילדים, יוצרי המתכונים של Beko, מותג מכשירי החשמל הבינלאומי, דאגו לכן:

בישול רגשי. פיצה כוסמין | צילום: יח"צ beko
בישול רגשי. פיצה כוסמין | צילום: יח"צ beko

>> אתן לא חייבות לבדר את הילדים בכל רגע

פיצה כוסמין

מצרכים: 18 גרם שמרים, גרם קמח כוסמין, כפית מלח, 200 גרם רוטב עגבניות, 150 גרם גבינה צהובה, אורגנו.

איך מכינים?

  1. נחמם תנור ל-200 מעלות.
  2. נערבב את קמח הכוסמין, המים, השמרים והמלח.
  3. נלוש את הבצק וניתן לו לנוח למשך כחצי שעה.
  4. ניישר את הבצק על תבנית ונאפה בתנור ל- 10 דקות.
  5. נוציא מהתנור ונמרח את רוטב העגבניות, נוסיף את הגבינה ונפזר מעל אורגנו ותוספות שילדים אוהבים – תירס/זיתים/גבינה בולגרית.
  6. נאפה בתנור 10 דקות נוספות ונגיש.
בישול רגשי. מאפינס בננה | צילום: יח"צ beko
בישול רגשי. מאפינס בננה | צילום: יח"צ beko

מאפינס בננה

מצרכים: שלוש בננות גדולות ובשלות, שתי ביצים, 160 גרם שיבולת שועל, 50 גרם קמח אגוזי לוז, 60 מ"ל שמן זית, 80 גרם סירופ מייפל, כף תמצית וניל, כפית סודה לשתייה, כפית אבקת אפייה, כפית קינמון, חצי כפית פלפל אנגלי ורבע כפית מלח.

איך מכינים?

  1. מחממים תנור ל-175 מעלות צלזיוס.
  2. שמים את הבננות יחד עם כל החומרים בבלנדר ומערבבים במשך דקה או שתיים עד שנוצרת בלילה חלקה וקרמית.
  3. מניחים 8 – 9 כוסות מאפינס לתוך התבנית, ויוצקים את הבלילה מחולקת באופן שווה בין הכוסות (מספר המאפינס יהיה תלוי בגודל הבננות וסוג שיבולת שועל).
  4. מפזרים את החלק העליון בשיבולת שועל נוספת ולוחצים אותם בעדינות כלפי מטה.
  5. אופים כ-30 עד 35 דקות.
  6. נותנים מנוחה של 10 דקות והמאפינס מוכנים.
בישול רגשי. שייק פסיפלורה | צילום: יח"צ beko
בישול רגשי. שייק פסיפלורה | צילום: יח"צ beko

שייק פסיפלורה מרענן

מצרכים: חמש פסיפלורות, 200 גרם אננס טרי, 150 מ"ל מיץ תפוזים, בננה אחת ושלוש קוביות קרח.

איך מכינים? מכניסים  את כל המרכיבים בבלנדר עד לקבלת מרקם חלק ומוזגים לכוס גבוהה.

פנקייק | צילום: shutterstock
פנקייק | צילום: shutterstock

פנקייק שכולם אוהבים

מצרכים: כוס קמח לבן, כפית אבקת אפייה, כפית תמצית וניל, שתי כפות סוכר, ביצה אחת, שתי כפות שמן, כוס חלב וקמצוץ מלח.

איך מכינים?

  1. מערבבים היטב את החומרים בקערה עם מטרפה עד לקבלת בלילה חלקה.
  2. משמנים מחבת וכשהיא חמה יוצקים את הבלילה למחבת בעזקת מצקת.
  3. כשמופיעות בועות קטנות בחלק העליון של הפנקייק, הופכים צד ומשחימים למשך חצי דקה נוספת.
  4. מומלץ להגיש עם סירופ מייפל/שוקולד ופירות בצד.

הכותבת היא מור דניאל, מחלוצות תחום התרפיה בבישול בארץ ובעולם וכיום מרכזת את הקורס "בישול רגשי" במרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט.