איך הופכים למנהיגת העולם החופשי? 7 שיעורים שלמדנו מאנגלה מרקל

הביקור האחרון בצרפת, כקנצלרית, לפני סיום כהונתה. אנגלה מרקל | צילום: Gettyimages
הביקור האחרון בצרפת, כקנצלרית, לפני סיום כהונתה. אנגלה מרקל | צילום: Gettyimages

אנגלה מרקל מסיימת את תפקידה כקנצלרית גרמניה אחרי 16 שנות כהונה. איך הפכה מדענית צעירה למנהיגה הבלתי מעורערת של אירופה? 7 דברים חשובים שלמדנו ממנה

88 שיתופים | 132 צפיות

בזמן שאצלנו בכנסת ישראל גיל הפנסיה לנשים מעורר דיונים סוערים, יש אישה אחת שבגיל 67 יוצאת לפנסיה מרצון – או שאולי בעצם לא. בקרוב אנגלה מרקל עומדת לסיים את תפקידה כקנצלרית גרמניה אחרי תקופה מדהימה של 16 שנים, והעתיד? מסתורי, כמו מרקל עצמה.
יש הרבה דברים לא ידועים על אנגלה מרקל, במיוחד לקהל הישראלי. הנטייה שלנו בדרך כלל, היא לבחון מנהיגי עולם על פי הקריטריון הדל של יחסם אלינו. אבל מה עוד אנחנו יודעים עליה? היא פוליטיקאית מיומנת עם כישורי הישרדות, היא ניצחה באופן עקבי לא רק בבחירות אלא גם בסקרי אהדת קהל ונבחרה לאישה החזקה ביותר בעולם פעם אחר פעם בידי המגזינים "פורבס", "טיים" ועוד.
אבל מרקל לעולם לא הצליחה להיכנס למשבצות המוכרות לנו. למעשה, יש סיכוי סביר שרוב האנשים שחיים מחוץ לגרמניה לא בטוחים מה היא – שמאלנית או ימנית. התשובה, אגב, היא "שמרנית", מהמפלגה הנוצרית הדמוקרטית, אך היא יצרה קואליציות רחבות עם שלל מפלגות. גרמניה בהנהגתה הגיעה להישגים תקדימיים, כלכלית ובינלאומית, אבל גם חוותה כמה מפלות ובעיקר גל שני אכזרי של קורונה. מרקל מעולם לא זוהתה כאייקון פמיניסטי ולא רצתה להיות כזו, אבל נשים רבות סביב העולם מרגישות שבעצם קיומה, היא ייצגה פמיניזם מעשי. הנה שבעה דברים שלמדנו ממנה לאורך השנים:

שיעור 1: תהיי מי שאת, גם אם את לא נוצצת

מנהיגים גדולים תמיד היו רוק סטארס. מלאי קסם אישי, להטטוני מילים, משאבות של תשומת לב – לא משנה אם היא חיובית או שלילית. בעשור האחרון התופעה התרחבה, בין אם זה ביבי "הקוסם", טראמפ כוכב הריאליטי, פוטין על הסוס או ברק אובמה הסטנדאפיסט המפוספס, המוצר המכונה "ראש מדינה" הפך לבידורי. ובתוך הקרקס הזה, מרקל בלטה בחוסר ההתבלטות שלה, מהרגע הראשון שלה בחיים הציבוריים, המילה שנשמעה הכי הרבה בקשר אליה היא "רגילה". היא נראתה כמו אדם רגיל, דיברה כמו אדם רגיל, חיה בשכונה ממוצעת, לא פרנסה שום שערוריה ובקושי השאירה ציטוטים משמעותיים. מרקל כנראה לא לגמרי משעממת, מקורות פנימיים תמיד סיפרו שיש לה הומור לא רע בכלל, אבל היא שומרת אותו למקורבים. מרקל לא התאמצה להשתנות, להחליף תדמית, לנסות להקסים או לכבוש לבבות. היא פשוט הייתה היא – באה לעבוד, וזה עבד. 

>> איך תגיעי מוכנה לפנסיה שלך?

שיעור 2: למדי מדעים, זה עוזר לקבל החלטות

חרף אישיותה האפרורית, החיים הציבוריים משכו את מרקל. אחרי נפילת חומת ברלין, מי שחיה בצד המזרחי של החומה הצטרפה למפלגה הדמוקרטית החדשה שזכתה להצלחה בבחירות, ושולבה מיד בתפקיד במשרד של דוברות הממשלה, אבל התכנית המקורית של מרקל הייתה אחרת: לפני שהצטרפה לפוליטיקה, היא חשבה שתהיה מדענית. היא בעלת תואר ראשון בפיזיקה ודוקטורט בכימיה קוואנטית ואף הספיקה לעבוד כמה שנים במחקר. פרשנים רבים לאורך השנים מציינים שהאישיות שלה היא של מדענית יותר משל פוליטיקאית. מרקל מקבלת החלטות אחרי שאספה את כל הנתונים והגיעה לתוצאה הרציונלית ביותר, דרך קבלת ההחלטות שלה הפכה אפילו לשם פועל: "מרקלינג", סלנג שמשמעותו – השתהות בקבלת החלטה. זה אולי מטריף את חסרי הסבלנות אבל ההחלטות של מרקל, בין אם בנוגע לאיחוד הארופאי, למשבר הפליטים או לקורונה, התגלו לעיתים קרובות כנכונות ביותר. הן התקבלו מבלי שהיא עירבה בהן אגו ולחצים חיצוניים ובעיקר על פי העובדות שבשטח. אולי כל היתר עושים את זה לא נכון.

שיעור 3: את לא צריכה ילדים בשביל לחיות חיים מלאי הגשמה

זה שיח קצת נדוש, אבל אחרי שמרב מיכאלי נטשה את הספינה האל-הורית שווה לחזור אליו שוב: למרקל אין ילדים, מעולם לא היו לה והיא לא הביעה רצון שיהיו לה. שום קלישאה שינסו להצמיד לבחירה האל-הורית שלה לא מחזיקה. היא לא בודדה, היא חיה שנים רבות עם בעלה השני והיא לא רדיקלית, היא אישה דתייה ומאמינה, והיא בטח לא נטולת חמלה ורגישות, על כך בסעיף הבא.

שיעור 4: חמלה היא לא חולשה

אם צריך היה לבחור נושא אחד שמרקל תרשם בגללו בדפי ההיסטוריה, הוא כנראה הטיפול שלה במשבר הפליטים. בשנת 2015 מרקל קיבלה החלטה היסטורית לפתוח את שערי גרמניה בפני פליטים מהמזרח התיכון, החלטה שסופה בכמעט מיליון מהגרים במדינה ושינוי צביונה של גרמניה. הפליטים קראו לה "מוטה", אימא, וראו בה מושיעה וקדושה. ההחלטה של מרקל הייתה אידאולוגית, היא נבעה מהאמונה הנוצרית והדבקות שלה באנושיות אוניברסלית, שגוברת על ההתבדלות הלאומית.
על דרך הביצוע וההשלכות יש דעות לכאן ולכאן, כולל הסברה שבעצם ההחלטה של מרקל תרמה לעליית הימין הקיצוני בגרמניה – אבל עם החמלה העומדת בבסיס מדיניות ההגירה של מרקל, אי אפשר להתווכח. הגישה הזו מעולם לא תווכה בסגנון שנראה מתרפס, חלש או כנוע, להפך, ההחלטה להכניס את כולם מיתגה אותה כמנהיגה אמיצה ועוצמתית.

אנג'לה מרקל בישיבת המועצה האירופית ב-17 בדצמבר 2015 בבריסל, בלגיה | צילום: Gettyimages
אנג'לה מרקל בישיבת המועצה האירופית ב-17 בדצמבר 2015 בבריסל, בלגיה | צילום: Gettyimages

שיעור 5: אופטימיות היא תכנית עבודה

על אף שהגיעה ממפלגה שמרנית, מרקל מעולם לא שאפה שמה שהיה הוא שיהיה. בתקופתה, גרמניה עברה לא מעט שינויים שהגישה העומדת בבסיסם היא אופטימית, אקטיביות ותקווה, זה מה שהוביל את מרקל במלחמות העקשניות על שמירת האיחוד האירופאי, שבדרך כלל הצליחו, וזה ללא ספק מה שמאפיין את הגישה שלה בנושאים סביבתיים. מרקל, "קנצלרית האקלים", הגבירה מודעות למשבר האקלים העולמי ופעלה בנושא ללא הרף. היא דחפה לקידום הסכמים בינלאומיים, הפחיתה זיהום בתוך גרמניה ותמיד הקפידה לתת דוגמא אישית (כמו בהחלטה לנסוע במכוניות לא מזהמות). אי אפשר להיות כל כך מושקעת במשבר, מבלי להאמין שהוא הפיך. מרקל ראתה לנגד עיניה את הדורות הבאים, האמינה ששינוי הוא אפשרי ודחפה לשם בכל כוחה, בעוד היא מדביקה את העם הגרמני באופטימיות.  

שיעור 6: תהיי חשדנית

מרקל, כאמור, גדלה במזרח גרמניה ועד לנפילת החומה לא הכירה טעמה של דמוקרטיה אמיתית. החיים היו תחת מעקבים של השטאזי, מגבלות על חופש התנועה היו עניין יומיומי ועם התשוקה לחופש ולנפילת החומה, נדמה כי שאריות מילדות בצל הקומוניזם עדיין נמצאות שם. תכונה משמעותית שנצרבה בה מהימים ההם היא הדיסקרטיות: מרקל תמיד העריכה פרטיות, לא הרבתה לדבר עם התקשורת, דאגה לאפס הדלפות מלשכתה ומי שהפר את אמונה בדרך זו נבעט החוצה. הפן הזה קצת מאזן את האם החומלת והמכילה, אבל זה הניגוד שמרקל חיה בו – מנהיגה טובת לב אבל פוליטיקאית ממולחת וכשצריך גם חשדנית. 

שיעור 7: הכי טוב להפתיע אותם כשהם לא מצפים

מרקל התחילה את הקריירה הפוליטית שלה כאאוטסיידרית: אישה במפלגה של גברים, צעירה בעולם של וותיקים. היא הייתה בת 36 בלבד כשמונתה לשרה בממשלתו של המנטור שלה דאז, הקנצלר הלמוט קוהל, שהיה מכנה אותה "נערתי", אולי רמז לכך שלמרות הקידום, לא לקח אותה ברצינות ובוודאי לא ראה בה איום. אבל שנים לאחר מכן, כשקול הסתבך בפרשיית שחיתות, מרקל הייתה זו שיצאה נגדו והובילה את המהפך שבסופו היא נבחרה למנהיגת המפלגה. איש לא ציפה ממנה לרשת את קול, איש לא ציפה ממנה להיות קנצלרית. בטח שלא ציפו שתנהיג את גרמניה במשך 16 שנים, ובטח ובטח שלא ציפו שהיא תהיה מנהיגת העולם החופשי. אבל מרקל התרגלה לגברים שלא מצפים ממנה – גם טראמפ ופוטין לא ידעו מי עומדת מולם כשפגשו אותה לראשונה וניסו להכניע אותה במשחקים כוחניים והם נכשלו כמובן. בין אם זה בזירה המדינית או בחדר הישיבות, נשים מצליחות יודעות: לפעמים העובדה שלא מעריכים את כוחך מהרגע הראשון, היא הנשק הכי משוכלל שהניחו בידייך.

הלמוט קוהל מנשק את ידה של אנגלה מרקל | צילום: Gettyimages
הלמוט קוהל מנשק את ידה של אנגלה מרקל | צילום: Gettyimages

>>> או שתפסיקו להביא ילדים או שתגדלו אותם בדרך ידידותית לסביבה