או שתפסיקו להביא ילדים או שתגדלו אותם בדרך ידידותית לסביבה

גרטה טונברג | צילום: shutterstock
גרטה טונברג | צילום: shutterstock

חיתולים מטונפים, צריכה מוגברת וחופשות משפחתיות מחרבים את הסביבה. כך תגדלו ילדים באופן אקולוגי

88 שיתופים | 132 צפיות

עוד לפני הקורונה חווינו גל של התעוררות לחיים אקולוגים יותר. זוכרים שתמונתה של גרטה טונברג כבשה עוד ועוד פינות קפה משרדיות ומטבחונים בחברת היי־טק? פניה הזועפים של הטינאייג'רית המפורסמת בעולם התנוססו מעל הסכו"ם, ומבטה השופט הצליף בכף ידו של כל מי שמעז לגשש בחשאי אל עבר קופסת הכלים החד־פעמיים. בין אם ניתן לזקוף זאת לזכותה של מי שהייתה אשת השנה של מגזין טיים לשנת 2019 או לא, בשנים האחרונות יותר ויותר ישראלים חווים התעוררות סביבתית ותרים אחר פתרונות ירוקים גם למפגע התברואתי שנקרא "הורות". על פי תוצאותיו של מחקר אדיר מימדים שפרסמה אוניברסיטת לונד השבדית ב־2017, אם אנחנו באמת רוצות לשמור על כדור הארץ אנחנו צריכות להפסיק לעשות ילדים – כי הבאת חיים חדשים לעולם מייצרת את הנזק הסביבתי הגדול ביותר.

"חיתולים, למשל, זו בעיה רצינית", אומרת ד"ר חגית אולנובסקי, מומחית לניהול סיכוני בריאות וסביבה, ויועצת למשרדי ממשלה ולרשויות מקומיות בענייני סביבה. "חיתולי הבד הם כמובן הכי פחות מזהמים, אבל לא כל הורה יכול לעמוד בהשקעה הזו. צריך מקום בבית לאגור חיתולים משומשים, כי אם מכבסים כל הזמן רק מבזבזים חשמל ומים".

ילדים מפגינים למען האקלים עם גרטה טונברג בניו יורק, ספטמבר 2019 | צילום: shutterstock
ילדים מפגינים למען האקלים עם גרטה טונברג בניו יורק, ספטמבר 2019 | צילום: shutterstock

אבל חיתולים זה רק קצה הקרחון. נסיעות משפחתיות לחו"ל, הסעות לחוגים או לטיפת חלב, חשמל, מזון וצריכה באופן כללי, כל אלה מזהמים את הפלנטה בטירוף. לד"ר אולנובסקי אין פתרונות קסם אבל יש לה כמה טיפים מועילים לצמצום זיהום האוויר והמים ופליטת גזי חממה. אז איך בכל זאת אפשר למזער נזקים מבלי לוותר על המשך השושלת המשפחתית?

צריכה

למתחילות: "צריכה גורמת לפגיעה עצומה בסביבה. כל מוצר מזהם את הסביבה שלוש פעמים: בתהליך הייצור, בתהליך השינוע ובתהליך ההטמנה. אז תאתגרו את עצמכן ותשאלו: אני או הילדה באמת צריכות את זה? אני קונה לה כי היא צריכה, או כדי לרצות אותה?".
למתקדמות: "תיזמו שוק קח־תן או מסיבת החלפות. אצל בתי, כל יום הולדת מתחיל במסיבת בגדי יד־שנייה. בנוסף, תחליפו צעצועים בין משפחות. ילד קטן לא באמת צריך צעצוע חדש, תנו לו צעצוע שהוא לא מכיר ומבחינתו זה מעניין באותה המידה".

רכב

למתחילות: "תפסיקו להסיע את הילדים לגן או לבית הספר כל יום ותתחילו להרגיל אותם ללכת ברגל או לרכוב על אופניים. אם חוששים לשלוח אותם לבד אפשר לארגן תורנות 'אוטובוס הורים', הורה אחד הולך מאחורה, אחד מקדימה והילדים ביניהם. זה מעביר מסר חינוכי, מראה דוגמה אישית ומקנה לילדים עצמאות".
למתקדמות: "אני מאתגרת משפחות לנסוע באוטובוס וברכבת. זה לא עונש לילדים כמו שאנחנו מדמיינים, להפך, ככה אבא או אימא פנויים לבלות ולשחק ויש המון נופים ומראות מעניינים. כמובן שמי שיכולה להרשות לעצמה לקנות רכב היברידי, זה הכי חסכוני וירוק".

טיסות

למתחילות: "מטוסים פולטים כמויות אדירות של חומרים מזהמים. אפשר לטוס פחות קילומטרים, וגם לארוז פחות. אפשר לטוס ליוון במקום לספרד, למשל. כל קילומטר שנחסך וכל קילוגרם שנותר בבית מצטברים לכדי שינוי משמעותי, אפילו במחיר של יום כביסה אחד בטיול".
למתקדמות: "אפשר להמיר חלק מהחופשות בחו"ל בנופש וטיולים בארץ, או לאחד שתי חופשות של שבוע לחופשה אחת ארוכה".

אנרגיה

למתחילות: "חשוב להקפיד לרכוש מכשירי חשמל בדירוג אנרגטי A, מקסימום B. בנוסף, כדאי להקפיד לבודד את החלל שאותו מקררים או מחממים, ולהתעקש עם הילדים שיסגרו את הדלתות והחלונות".
למתקדמות: "מומלץ להתקין מאוורר תקרה בכל חדר. עם זאת, כשצריך מזגן אז צריך, לא הבאנו ילדים כדי שיסבלו, אבל כדאי להפעיל את המאוורר יחד עם המזגן ולחסוך כמה מעלות, זה מאוד משמעותי. חשוב גם לייצר הצללה, המזגן לא צריך להילחם בשמש הישירה בקיץ. מלבד תריסים או וילון אפשר לבדוק אפשרות להתקין פאנלים סולאריים, עם הטכנולוגיה שיש היום זה נהיה מאוד משתלם".

תזונה

למתחילות: "יום שני צמחוני זה ממש בייסיק. לפי ההנחיות המעודכנות של משרד הבריאות, מספיק לצרוך בשר פעמיים בשבוע, גם לילדים. בנוסף, חשוב לשלב יותר קטניות בתפריט, אנחנו הישראלים לא צורכים מספיק חלבון מן הצומח. אני ממליצה לקרוא עוד בנושא באתר הקטניות של ישראל beans.co.il".
למתקדמות: "להוציא את בשר הבקר מהמקרר ולצרוך אותו רק באירועים מיוחדים. בנוסף, להקפיד לצרוך רק את מה שאוכלים. לא להתפתות למבצעים, ולגלות יצירתיות. בבית שלי מכינים בכל סוף שבוע מרק 'חבל', מרק מכל הירקות העייפים שחבל לזרוק".

>> איך לפתח חשיבה כלכלית אצל ילדים