נשאי HIV: יותר סטרייטים ויותר נשים, פחות גברים להט"בים

עפרה חזה | צילום: Gettyimages
עפרה חזה | צילום: Gettyimages

על פי נתוני משרד הבריאות יש עלייה מדאיגה במספר האנשים שאובחנו כנשאי נגיף ה-HIV. העליה גדולה במיוחד בקרב נשים וגברים הטרוסקסואלים

88 שיתופים | 132 צפיות

ישראל מציינת היום את יום האיידס הבינלאומי, שמספק הזדמנות לבחינה מעמיקה של נתוני שנת 2018 והמגמות שהם מבשרים – עלייה כללית במספר המאובחנים, וכן עלייה בשיעור ה-HIV בקרב הטרוסקסואלים. מנגד, תועדה מגמת ירידה בקרב גברים הומוסקסואלים, כך על פי נתוני המשרד.

על פי הדו"ח, בשנת 2018 התגלו 431 מקרים חדשים של נשאות – עלייה מדאיגה, לעומת 405 מקרים חדשים בשנה הקודמת. גידול זה ממשיך את מגמת העלייה שהתגלתה ב-2017 לראשונה זה חמש שנים, לאחר ארבע שנות ירידה מבורכת. משרד הבריאות ציין כי לא ניתן להסביר את פניית הפרסה המטרידה על ידי שינויים בשיטת הבדיקה והדיווח, וכי הסיבה לתפנית זו עדיין איננה ברורה.

קבוצות סיכון: גידול משמעותי במספר הנשים המאובחנות

דו"ח משרד הבריאות כולל פילוח של הנדבקים על פי קבוצות סיכון. כך, מתוך 431 המקרים שאובחנו בשנה שעברה, 6 שייכים לקבוצת סיכון העברה מאם לילוד, ושניים מתוכם התגלו רק לאחר הלידה. על פי משרד הבריאות, בשנת 2018 קבוצת הסיכון הגדולה ביותר הייתה הטרוסקסואלים, שהיוותה 32% מן המקרים, עם 136 נשאי HIV. קבוצת הסיכון השנייה בגודלה הייתה "גברים שמקיימים יחסי מין עם גברים", שהיוותה 29% מהסך הכללי, עם 123 מקרים. נתון זה הינו מפתיע במיוחד על רקע נתונים משנים קודמות, שכן בשנת 2017, 36% מן הנשאים שהתגלו היו הומוסקסואלים, ורק 22% היו הטרוסקסואליים.

בנוסף, התגלו ב-2018 82 מקרים בקרב יוצאי ארצות שבהן נפוצה המחלה, 33 בקרב משתמשי סמים בהזרקה, מתוכם 25 גברים ו-8 נשים, וכן 51 ששיוכם אינו ידוע.

נכון לשנת 2018, בעוד שמספר הנדבקים בקרב הקהילה ההומוסקסואלית נמצא במגמת ירידה, ניכרת עלייה במספר הגברים והנשים ההטרוסקסואלים המאובחנים כנשאי הנגיף, עלייה שמשרד הבריאות מסווג כ"גדולה". כך, מספר הנשאים החדשים בקרב קבוצת הסיכון "גברים שמקיימים יחסי מין עם גברים" ירד מ-146 ל-123, ומנגד, שיעור המקרים המאובחנים בקרב הטרוסקסואלים האמיר מ-87 ל-136 ב-2018.

מספרן הכולל של הנשים שהתגלו כנשאיות זינק מ-115 בשנת 2017, ל-142 בשנה העוקבת. בקבוצת הסיכון ההטרוסקסואלית (להוציא קבוצות אחרות כגון ילידי מדינות עם תפוצת איידס גבוהה ומשתמשי סמים בהזרקה), מספר הנשים כמעט הכפיל עצמו, וקפץ מ-42 ל-73. כתוצאה מכך, בקרב קבוצת ההטרוסקסואליים בשנת 2018, עלה שיעורן של הנשים על זה של הגברים (73 נשים מול 63 גברים), לעומת מאזן הפוך ב2017 (45 גברים מול 42 נשים).

את העלייה בשיעור ה-HIV בקרב הטרוסקסואלים משייך משרד הבריאות להמשך העלייה מארצות מזרח אירופה. בפילוח על פי מוצא, התגלה כי 38% מן הנשאים שהתגלו בשנת 2018 הם יוצאי מדינות ברית המועצות לשעבר, ולפיכך מהווים את קבוצת המוצא הגדולה ביותר מבין קבוצות המוצא שנבדקו. שיעורם של ילידי ישראל, שמהווים רוב בקרב אוכלוסיית המדינה, עמד על 28% בלבד. בנוסף, בקרב ילידי הארץ 92% מן הנדבקים היו גברים, ומנגד, בקרב יוצאי ברה"מ לשעבר, כ-50% היו נשים, מה שתורם לעלייה הכללית בשיעור גילוי המחלה בקרב נשים סטרייטיות.

גילאים

בשנת 2018, קבוצת הגיל 44-35 שנים היתה הגדולה ביותר בקרב נשאי נגיף האיידס, כאשר 34% מן המקרים שנתגלו השתייכו לקבוצת גיל זו. קבוצת הגיל השנייה בגדולה היתה נשים וגברים בגילאי 34-25, לאחריה קבוצת גילאי 54-45.

משנת 1981 ועד תום שנת 2017 התגלו בישראל 9,953 מקרים חדשים של נשאי HIV וחולי איידס. נכון לסוף שנת 2017, חיו בישראל 7,745 נשאים וחולים.

מניעה

על פי אתר הוועד למלחמה באיידס, הדבקה עלולה להתרחש כאשר ישנו מגע בין נוזל מדבק לבין רקמה סופגת, או ישירות עם מחזור הדם. בנוגע להדבקה בשל קיום יחסים מין, מדגיש הוועד כי הקונדום הוא האמצעי היעיל היחיד למניעת הדבקה ב-HIV/איידס, וכי הסיכון העיקרי הוא בקיום מגע מיני וגינאלי ואנאלי. הוועד ממליץ לוודא כי הקונדום מאיכות טובה ובתוקף, וכן להשתמש בנוזל סיכה כדי למנוע פציעות וקרעים, אך להימנע מנוזל על בסיס שמן, היות והוא פוגע בלטקס ואף עלול ליצור בו קרע של ממש. בנוסף, הוועד מזהיר כי רוב הנשאים כלל אינם יודעים שהם כאלו, ולכן יש לראות בכל פרטנר נשא/ית פוטנציאל/ית.

עם זאת, החל מ-2017 קבע המרכז למניעה ובקרה של המחלות בארה"ב כי נשא שמקבל את הטיפול המיטבי ומוגדר כ"אנדיטקטיבל", כלומר שרמת הנגיף בדמו כה נמוכה עד שאינה מתגלה בבדיקת דם, לא יכול להיות מדבק בעת קיום יחסי מין. בנוסף, חשוב לדעת כי כיום ישנו טיפול מונע לאחד החשיפה לנגיף ה-HIV, שנקרא PEP. טיפול זה עשוי להיות יעיל למניעת הידבקות.

ומה בנוגע למין אוראלי?
על פי הוועד, חשוב לדעת כי לא ניתן לשלול באופן מוחלט את הסיכון להדבקה, אך עם זאת מדובר בסיכון תיאורטי גרידא, שכן בספרות המקצועית אין תיעוד להדבקה בעקבות מין אוראלי בלבד. מתי הסיכון להדבקה עלול להפוך מתיאורטי לממשי? בעקבות דימום מאסיבי בפה. בנוסף, מפתיע לשמוע שהתגלה כי גם אלכוהול מגביר את הרגישות ומעלה את סיכויי ההדבקה.

מה השורה התחתונה? בקיום מין אוראלי אין חשש להדבקה לצד המקבל, וישנו חשש מזערי עבור הצד הנותן. אם בכל זאת חוששים, ניתן להיעזר בטיפים שבאתר הוועד להפחתת סיכויי ההידבקות לצד הנותן:
1. לוותר על הגמירה בפה (בקשו זאת מהפרטנר לפני או בעת האקט עצמו, אל תתביישו).
2. הימנעו מלבלוע את נוזל הזרע/הפרשות הנרתיק.
3. יש להימנע ממין אוראלי לאישה כאשר היא במחזור/וסת.
4. יש לוודא שאין פצעים פתוחים ומדממים בחלל הפה.

>> לא רק איידס: מחלות המין שלא היית רוצה להידבק בהן