מיץ מלפפונים חמוצים כבר ניסית? אוכל רחוב באיסטנבול

כל החמוצים שבעולם. אוכל רחוב באיסטנבול | צילום TGA
כל החמוצים שבעולם. אוכל רחוב באיסטנבול | צילום TGA

פודיז נוהרים לגלות את קסמי המטבח הטורקי, שהשנה זכה להכרה גם במדריך מישלן הנחשב. אבל לא חייבים להוציא משכנתא על מסעדת מישלן, אוכל הרחוב באיסטנבול הוא לונה פארק קולינרי משגע

88 שיתופים | 132 צפיות

בשנים האחרונות דומה מערכת היחסים בין ישראל לטורקיה לים גבה גלי. רצף משברים מדיניים וצבאיים כמעט שעצר את התיירות הישראלית לטורקיה לחלוטין, אלא שאז התחולל קאמבק מסחרר. שער מטבע נמוך במיוחד והתמורה הטובה ביותר שכסף יכול לקנות גרמו לעליית קרנה מחדש של טורקיה כיעד תיירותי נחשק. יש תיירים שמגיעים לטורקיה בגלל שכיות החמדה, התרבות ואתרי הטבע. אחרים נמשכים למסע שופינג מטורף בדוכני הבזאר הגדול וברשתות האופנה. סוג אחר של תיירות שנמצא במגמת עליה קשור לקולינריה: פודיז נוהרים לגלות את קסמי המטבח הטורקי, שהשנה זוכה להכרה גם על ידי מדריך מישלן. לפני כשבוע הוכרזה איסטנבול בטקס חגיגי כיעד הבינלאומי ה-38 של מדריך המסעדות הנודע. מסעדה אחת, טורק פאתיח טוטאק, זכתה בשני כוכבים מתוך שלושה אפשריים, ארבע מסעדות זכו בכוכב אחד ולא פחות מעשר מסעדות זכו בתואר "ביב-גורמנד", המוענק למסעדה שנותנת תמורה מצוינת למחיר לא גבוה.

עם זאת, אין צורך לקחת משכנתא כדי כדי ליהנות מהקולינריה המקומית. ההיצע הקולינרי הקוסמופוליטי של איסטנבול משתרע הרחק מעבר לקירות המסעדות ואוכל הרחוב הוא לונה פארק קולינרי מסחרר. אספנו עבורך את עשרת מאכלי הרחוב הפופולריים ביותר באיסטנבול, חלקם מוכרים ואחרים מוזרים ממש, שכמובן אינם מחייבים אותך.

1. דונר | Döner

ללא ספק אוכל הרחוב המפורסם ביותר באיסטנבול ובטורקיה כולה ומנת דגל במטבח הטורקי: ירקות, עגבניות ובצל צלויים ובשר בניחוח שאי אפשר לעמוד בפניו, בתוך כריך עסיסי מלחם טרי או לחם שטוח. הדונר עשוי מכבש, בקר, עוף או מתערובת כבש ובקר, ובמסעדות רבות ניתן לקבלו כמנה עיקרית לצד אורז. כדי להגיע לטעם האותנטי הנחשק חפשי מסעדות במחוזות היסטוריים של איסטנבול כגון Sultanahmet, Eminönü, Beşiktaş ו-Üsküdar.

מספר אחת באוכל רחוב טורקי. דונר | צילום TGA
מספר אחת באוכל רחוב טורקי. דונר | צילום TGA

2. סימיט | Simit

הוא חם, פריך ואפילו טבעוני: סימיט לאיסטנבול הוא כמו בייגלה שומשום לירושלים העתיקה, פחמימה שהיא מאסט ומרכיב הכרחי בכל טיול בעיר. סימיט נמכר במאפיות, במסעדות ובעגלות אדומות בוהקות שתוכלי לזהות בקלות כשהרעב מתעורר. המאפה החם והפריך, המכוסה בזרעי שומשום, מתבל את האוויר בניחוח מענג והוא נחשב לאוכל רחוב אהוב לא רק על בני האדם – כאשר תחצי את הבוספורוס במעבורת או בכלי שיט אחר זכרי לזרוק פיסות סימיט לשחפים, מנהג שמצטלם מעולה לאינסטה.

עגלת סימיט, תמצאי אותה בכל פינה בעיר | צילום TGA
עגלת סימיט, תמצאי אותה בכל פינה בעיר | צילום TGA

3. מולים ממולאים | Midye Dolma

אם פירות ים עושים לך את זה, איסטנבול והערים שלאורך קו החוף של טורקיה ממתינות לך עם מגשי מולים ממולאים בכלום כסף. במנת הרחוב הנהדרת מוגשים המולים כשהם ממולאים באורז, בצל ותבלינים, וזילוף מיץ לימון טרי מעל. מנה כוללת בדרך כלל מול אחד, ומכיוון שאין מצב להסתפק רק בו והמחיר ממילא מגוחך – הזמיני ישר שניים ומעלה.

אפשר להזמין את כל המגש? צילום TGA
אפשר להזמין את כל המגש? צילום TGA

4. קוקורץ' | Kokoreç

כאן אנו כבר נוגעות בהארדקור, כריך ממעי כבש מתובל שנצלה באש פתוחה. יודעי דבר נשבעים שמדובר במעדן אך נבין אם תחליטי לדלג הפעם.

קוקורץ', לאמיצות בלבד | צילום TGA
קוקורץ', לאמיצות בלבד | צילום TGA

5. ערמונים | Kestane

לא, לא הגעת בטעות לפריז כי ניחוח הערמונים הקלויים מסמן גם באיסטנבול את תחילת הסתיו. בריזה קרירה נותנת את האות למוכרים להדליק אש ולקלות ערמונים שמוגשים בכל פינה בעיר כאוכל רחוב חורפי, מחמם וטעים.

פריז? איסטנבול | צילום TGA
פריז? איסטנבול | צילום TGA

6. תפוח אדמה אפוי | Kumpir

התרבות הקולינרית היצירתית של איסטנבול מתגלה אפילו בתפוח אדמה צנוע. קומפיר, תפוח אדמה ענק, נאפה בגחלים ומוגש עם תוספות שמחמיאות לו, למשל חמאה וגבינת קשר (kashar), נקניק, תירס מבושל, זיתים וחמוצים – כל לקוח ובחירתו האישית. כדי לטעום את המנה במיטבה נסי להגיע לשכונת אורטאקוי, המפורסמת בדוכני הקומפיר התחרותיים שלה.

תפוח אדמה ממולא שהוא אמנות | צילום TGA
תפוח אדמה ממולא שהוא אמנות | צילום TGA

7. כריך דגים | Balık Ekmek

הוא פשוט אך משביע ונחשב לאוכל רחוב אהוב במיוחד בטורקיה – כריך חם של דגים בגריל, ירקות טריים ובצל על גבי לחם פריך טרי. הבאליק אקמק ממתין לך באזורים רבים של איסטנבול, בעדיפות לאורך חוף הים. לא רואה באופק טיול לאיסטנבול? נסי את הגרסה המקומית המצוינת בדוכן הכרמל 40 בשוק הכרמל.

באליק אקמק | צילום TGA
באליק אקמק | צילום TGA

בלי להתרחק מהלובי: מסעדות שף מומלצות בבתי מלון בארץ

8. בורק | Börek

הטורקים הם אלופי העולם בבצק, יותר מהאיטלקים והצרפתים. מיומנות נפלאה זו נגלית במלוא הדרה במאפי בורק פריכים ולוהטים מבצק פילו דקיק עד שקיפות, שנעשה בעבודת יד. לכל אזור במדינה יש את הפרשנות והמומחיות שלו, ולכן גרסאות הבורק מגוונות וכך גם המילוי – גבינה, תרד, בשר טחון או תפוח אדמה. כולם טובים וטעימים אך מעל כולם מככב סו בורק מעלי בצק טבולים במים רותחים, מעין גרסה טורקית ללזניה. טעמת את הסו בורק המצוין של קונדיטוריית דילק בשכונת התקווה? גשי לבחון את המקור, ורצוי בשכונת Sarıyer הידועה בבורק שלה.

כמו לזניה טורקי. סו בורק | צילום TGA
כמו לזניה טורקי. סו בורק | צילום TGA

9. עוף ואורז | Tavuklu Pilav

מה כבר יכול להיות מעניין בעוף ואורז? כשאזרחי טורקיה בדרכים הם תרים אחרי מנת הרחוב האהובה הנמכרת בעגלות: פרוסות עוף צלוי עם אורז או אורז וחומוס וליד חמוצים או איירן, משקה יוגורט טורקי מסורתי עתיר פרוביוטיקה. תודי שנשמע טעים.

עוף ואורז, הגרסה הטורקית | צילום TGA
עוף ואורז, הגרסה הטורקית | צילום TGA

10. מיץ חמוצים | Turşu Suyu

תודי שלזה לא ציפית: מיץ חמוצים הוא משקה קל לגיטימי ברחובות איסטנבול, נוזל עוקצני ומלוח שבתוכו שטים חמוצים קצוצים דק. המשקה הביזארי מוגש בכוס קטנה והוא המשך ישיר למסורת כבישת ירקות בת מאות השנים הנהוגה בעיר. אם נתקלת במיץ חמוצים בשווקים ובבזארים של איסטנבול והצלחת להתגבר על הסלידה, דעי שמדובר בפצצת פרוביוטיקה בריאה במיוחד. כעת הטעם המוזר יהיה אולי קל יותר לעיכול.

מיץ חמוצים, המרענן הרשמי באיסטנבול | צילום TGA
מיץ חמוצים, המרענן הרשמי באיסטנבול | צילום TGA

ריזורט חדש בכנרת מציע חופשה סטייל הקרדשיאנס