כל בית צריך מרפסת מעוצבת: איך לשדרג את הספייס הכי מפנק?
בשנים האחרונות, תודות לקורונה, המרפסת תפסה מקום של כבוד בבית הישראלי והפכה להמשך ישיר שלו. איך למקסם את השהות במרפסת ומהן המגמות העיצוביות המובילות?
פסח מעבר לפינה, האביב כבר כאן וזה בדיוק הזמן לצאת למרפסת, לשאוף אוויר ולהנות מריחות הפריחה ומהשמש המלטפת. כל מרפסת, גם הקטנה ביותר תוכל לספק לדייריה רגע של שקט, הפוגה והירגעות. המרפסת כבר מזמן היא חלק בלתי נפרד מהבית ולעיתים אף החלל האהוב ביותר. בשילוב חומרים נכונים וצמחיה המרפסת תהפוך למקום מפלט נעים ולחלל אירוח מפנק.
>> להיות בפנים, להרגיש בחוץ: כך תייצרי מרפסת "מתחזה"
הירוק הירוק הזה
לכל מרפסת יש את הפוטנציאל להפוך לפינת חמד ירוקה ופורחת, שתשפיע גם על פנים הדירה וגם על מצב רוח הדיירים. אחת המגמות החזקות היום בתכנון ועיצוב הבית היא השילוב בין הפנים לחוץ. לשבת בבית ולהרגיש בחוץ או לחלופין לשבת בחוץ ולהרגיש בבית "כיום יש חשיבות רבה למרפסת, שהיא חלק בלתי נפרד מהבית", מסביר מעצב הפנים ניצן הורוביץ, "היא המשך ישיר שלו. חשוב לעצב את המרפסת בהתאם לקו העיצובי של הבית כדי ליצור המשכיות, גם כאשר המרפסת קטנה". הורוביץ מציין כי "במציאות העכשווית הישראלים מעדיפים במובהק מרפסות גדולות, שבשטחן ניתן לארח מספר רב של אנשים ובמגוון גדול יותר של צורות ישיבה. ככל שהמרפסת יותר גדולה, כך ניתן לתכנן בשטחה יותר פונקציות: פינת ישיבה סלונית, עמדת ברבקיו מאובזרת ונוחה, מקום לערסל ויותר מקום לצמחייה ולעציצים".
"אופי הבניה בישראל בעשורים האחרונים מגדיר מחדש את מעמדה של המרפסת בהיררכיית החדרים", ממשיך הורוביץ. "קשה, עד בלתי אפשרי, למצוא בנייני מגורים חדשים שהדירות בהם מתוכננות ללא מרפסת. יתרה מזאת, המחשבה הקלאסית שהמרפסת חוסמת את הסלון או לחלופין מקטינה את שטח הבית פסה מן העולם. לאורך השנים, ובטח ובטח בשנת הקורונה, שטח המרפסת הלך וגדל. זאת ועוד, כיום המרפסת מתפקדת כעוד סלון לכל דבר וככזו היא גם זוכה להשקעה ניכרת".
מבלי לדעת איפה הסלון נגמר ואיפה המרפסת מתחילה
"תפישת התכנון האדריכלית היא לחבר את הפנים והחוץ באופן בלתי אמצעי", מסבירה דורית סלע, בעלת משרד לאדריכלות, תכנון ועיצוב. "הניתוק הוא וירטואלי, הסלון לא באמת נגמר וגם לא ממש משנה איפה הויטרינה ממוקמת. כשאדם יושב בחוץ וצופה לעבר הסלון, העין שלו לא קוראת את המרחב כשני חללים נפרדים. הנוף ממרחקים נגלה במלוא הדרו ובבחירת ריצוף המשכי, ריצוף אנטי סליפ שמזכיר במראהו את זה שבבית, מאפשר גם הוא להקנות לה מראה פתוח ואוורירי. מרבית המרפסות נראות כחלק אינטגרלי מאיזור האירוח הפנימי, ואם יש הלימה ומחשבה על אופן העמדת הריהוט בשני האגפים, ניתן ליצור מרחב אטרקטיבי במיוחד".
עוד טרנד בולט הוא מרפסות קטנות היוצאות מחדרי השינה ומהוות פינה קטנה ואינטימית לקפה של בוקר או קריאת ספר", מוסיפה סלע. "הישראלים 'גילו' את המרפסת שלהם במהלך הקורונה, ומאז חשיבותה רק הולכת וגדלה. חשוב לתכנן היטב את המרפסת ולהבין מראש לאיזה כיוון היא פונה ומה אנחנו רואים ממנה, כיווני אוויר, מיקום השכנים וכו', על מנת למקסם את השהות בה".
"בשנים האחרונות המרפסות גדלו משמעותית, ואנו רואים יותר ויותר דירות עם מרפסות היקפיות לדירה עצמה", ממשיכה סלע, "שמדמות את הגינות בבתים הפרטיים. היציאה למרפסת נעשית כמעט מכל חלל, כאשר כל מרפסת זוכה להתייחסות שונה בהתאם לכך, המרפסת שיוצאת מהמטבח נהנית ממטבח חוץ, המרפסת שיוצאת מהסלון נהנית מסלון חוץ וזו שממוקמת בסמוך לחדר השינה, נהנית מג'קוזי או האט טאב מפנק ורומנטי. בתוך כך, גם המפתחים גדלו משמעותית עם חלונות ענק שמכניסים בגאון את המרפסת לפנים הבית".
>> לעבוד מהבית בסטייל: כך תעצבי לך את פינת העבודה המושלמת
לבשל בחוץ עם כל הפסיליטיז
כחלק מחוויית האירוח בחוץ, איך אפשר שלא להתייחס לאוכל. הישראלים אוהבים לארח ולבשל ואוהבים לעשות את זה בשמש! חווית הבישול בחוץ הפכה להיות דומיננטית. כיום היצע עצום של מטבחי חוץ בגדלים שונים, המתאימים לכל מרפסת ומגיעים עם כל הפסיליטיז. "הצרכן הישראלי לא מסתפק בפינת מנגל מסורתית במרפסת", מסבירה יעל מוסקוביץ', סמנכ"לית שיווק בניגא שף FOR HOME, יבואנית מטבחי החוץ של המותג האיטלקי FOGHER, "הוא רוצה חוויית אירוח עשירה ומפנקת בדמות מטבח של ממש. המטבחים כבר אינם נחלתם של בעלי מרפסות או גינות גדולות מימדים, אלא גם מטבחי חוץ קומפקטיים, עמידים, קלים לשינוע, ובעלי מראה מעוצב ויוקרתי".
ערב בנות או דייט במרפסת
"במרפסת אפשר לשלב אפשרויות ישיבה ושכיבה שונות", אומרת אלה שלומוב, בעלת ELLA DÉCOR בוטיק, "עם נגיעות שובבות בדמות פופים, כריות צבעוניות, וסגנונות ישיבה פחות פורמליים שיוצרים תחושה של זולה וחופש. קיימים היום מגוון רב של פתרונות ישיבה לחוץ עשויים מחומרים עמידים, שכמעט ואינו מורגש שוני בין הטקסטיל המפנק והניחוח של הפנים לבין העמיד יותר של החוץ".