אני יודעת איך ג'יידה מרגישה, שנים שרק רציתי שיער על הראש

מיקה גורוביץ | צילום: באדיבות המצולמת
מיקה גורוביץ | צילום: באדיבות המצולמת

וויל סמית' קיבל מספיק כותרות, אבל לא המחלה ממנה סובלת אשתו. מיקה גורוביץ יודעת איך ג'יידה מרגישה כי כבר שנים שהיא מתמודדת עם אלופציה אראטה. איך זה קרה ואיזה טיפול השיב לה את השיער?

88 שיתופים | 132 צפיות

כולן שמעו שבטקס האוסקר כריס רוק צחק על התספורת של ג'יידה פינקט סמית', מה שעצבן מאוד את וויל סמית' עד כדי כך שהוא עלה לבמה והחטיף לו סטירה. אבל אני לא כאן כדי לדבר על מוסריות התנהגותו של מר סמית', למרות שבעיניי יש להוקיע אלימות מסוג זה מן העולם. אני כאן כדי לדבר על הסיבה שג'יידה מסתובבת עם שיער קצר. ג'יידה נושאת גן אשר גורם לשיער שלה לנשור, סתם כך, בלי שום סיבה מוצדקת, המערכת החיסונית של ג'יידה החליטה שהשיער הוא סוג של חיידק ועליה להילחם בו.

המחלה הזו נקראת אלופציה אראטה, ואני יודעת איך ג'יידה מרגישה, כי כבר 20 שנה שאני מתמודדת איתה. 20 שנים מאז שהאלופציה התפרצה אצלי לראשונה. מדובר במחלה אוטואימונית אשר יכולה להתפרץ בכל שלב בחיים – בגיל שנתיים או בגיל 60. אצלי היא התפרצה אחרי הצבא, מישהי אמרה לחץ? אז כן, המחלה הזו מתפרצת במצבי לחץ, כמו הרפס, כמו פסוריאזיס, כמו מיגרנה. היא מתפרצת ואז השיער פשוט מתחיל לנשור.

>> מודאגת מנשירת השיער? המיתוסים, הטיפים ושיטות הטיפול

אצלי זה התחיל עם שני עיגולים קטנים בגודל של שנקל בתחתית הראש. יום אחד לגמרי במקרה אימא שלי זיהתה אותם כשיצאתי מהמקלחת עם שיער רטוב. באותו רגע חווינו בהלה קשה מאוד, הרי התקרחות מתקשרת אצלנו ישירות למחלה הארורה, ולמרות שבפועל לא עברתי שום טיפול כימי, המחשבות ישר הלכו לשם. מאותו רגע התחלנו ללכת לכל רופא עור שהיה מוכן לקבל אותנו. רוב הרופאים שלחו אותי הביתה, ואמרו לי פשוט לעשות קרחת: "כל השיער יפול לך", "כדאי שתשלימי עם העובדה הזאת – את הולכת להתקרח לחלוטין" או "את הולכת להיות קירחת כל החיים".

למרות שזהו רק פגם אסתטי והוא רק למראית עין, הוא עדיין גרם לי לפגיעות קשות בתחושת הנשיות שלי והביטחון העצמי שלי

 

הייתי בדיוק לפני הטיול הגדול שאחרי הצבא. האם אתן למחלה הזאת למנוע ממני לטייל בכל העולם? אבל איך אטייל ככה במזרח, כשכולם עושים צמות ורסטות, איך לא ארגיש שונה – איך לא אתבייש? אבל החלטתי שהמחלה הזו לא עוצרת בעדי – ונסעתי למזרח!
לשמחתי הרבה, אחרי שנפלו לי 85 אחוז משערות הראש, נשארתי עם קבוצת שיער עליונה, אשר בעזרת סרט ראש ובעזרתו של בן זוגי בזמנו, הצלחנו להסתיר היטב את הקרחות, ואם לא הייתי מספרת על זה, לא היו יודעים.

כשחזרתי לארץ, כמעט קירחת לחלוטין, החלטתי שאני מחפשת את הרופא שלי – הרופא שיעזור לי לנצח את המחלה הזאת – כי למרות שזהו רק פגם אסתטי והוא רק למראית עין, הוא עדיין גרם לי לפגיעות קשות בתחושת הנשיות שלי והביטחון העצמי שלי. החלטתי שאני לא הולכת להיות קירחת כל החיים, ואחרי שעברתי לא מעט רופאים הוא הגיע, פרופסור זלוטוגורסקי (שרק מלהגיד את השם שלו בכל פעם, איבדתי עוד שערה).

פרופסור זלוטוגורסקי קיבל אותי בבית החולים עין כרם, הוא היה מכיל וסבלני, והתחלנו להיפגש פעם בשבועיים ולעשות ניסויים בשיער שלי. באותה תקופה היו מעט מאוד מחקרים על המחלה הזו, וכמעט שלא הייתה אינפורמציה נגישה ברשת על דרכי טיפול. עד היום, ידועים כמאובחנים בה רק 2 אחוזים מהאוכלוסייה, וזאת למרות שממדי המחלה גדולים הרבה יותר מכך.

מיקה גורוביץ | צילום: באדיבות המצולמת
מיקה גורוביץ | צילום: באדיבות המצולמת

אז ניסינו. ניסינו משחה שגרמה לדלקת מקומית בקרקפת, וזאת כדי לשלוח אות מבחוץ לאלו שמנהלים את המערכת החיסונית בפנים וכמו לומר: "היי, שימו לב, התבלבלתם, זאת דלקת, ובה אתם צריכה להילחם". ולאט לאט, יום אחרי יום של טיפול אינטנסטיבי מאוד, שכלל את מריחת המשחה למשך שעתיים (שעתיים לא פשוטות בכלל של תחושת שרפה בקרקפת, עקצוצים וגירודים) הטיפול הצליח.חודשיים לתחילת הטיפול – פלומה קטנה של שיער החלה לצמוח לי על הראש: אושר. שמחה כנה ואמיתית. זה באמת מצליח.

בשנים שאחרי ובתכלס עד היום, תמיד אני עם האצבע על הדופק. האלופציה היא תמיד חלק ממני, תמיד שם מאיימת להרים ראשה

 

בשנים שאחרי ובתכלס עד היום, תמיד אני עם האצבע על הדופק. האלופציה היא תמיד חלק ממני, תמיד שם מאיימת להרים ראשה, וכשזה קורה אני חוזרת לפרופסור לעוד סדרה של טיפולים. פעם ניסינו גם סדרה של 50 זריקות סטרואידים ישירות לקרקפת. אימא שלי, שתמיד ליוותה אותי לטיפולים, הייתה דומעת, ואני, אני רק רציתי שיהיה לי שיער על הראש.

כבר בערך עשר שנים שהמחלה לא באה לבקר, יש לי שיער מלא ושופע. זה כל כך לא מובן מאליו, ואני אומרת תודה כל יום מחדש. אני מניחה שזה נובע משינוי כולל באורך החיים הנעים שלי: יוגה, מדיטציות, ויפסאנה אחת לתקופה, אני עוסקת כל יום במציאת אהבה לרווקים ורווקות באמצעות הפייסבוק עם המעבדה לאהבה שלי, ובצילום, שזו התשוקה שלי בחיים, ואני עטופה בחברים ומשפחה תומכים.

מיקה גורוביץ בימים שבהם המחלה הייתה בשיאה | צילום: באדיבות המצולמת
מיקה גורוביץ בימים שבהם המחלה הייתה בשיאה | צילום: באדיבות המצולמת

אני מזמינה כל מי שיש לו או לה שאלות בנושא תפנו אליי, אני מייעצת מהניסיון שלי, אני לא רופאה, ולא מתיימרת לתת עצות רפואיות. אני יכולה רק לשתף מהניסיון האישי שלי. בנוסף אספר לכם על עמותת בראש מורם, עמותה מדהימה אשר מרכזת את הנושא בישראל ועוזרת עם הנגשת האינפורמציה ודרכי הטיפול באלופציה.

ומסר אחרון ממני, אם התפרצה אצלכם המחלה – תקשיבו לה, היא באה לספר לכם משהו על עצמכם, היא דוחפת להתבוננות פנימית וקוראת לשים לב לנקודות של לחץ בחיים, לשינוי מתבקש.