לינדה אוונג'ליסטה בת 58 ועדיין מנסה ללמוד לאהוב את עצמה

לינדה אוונג'ליסטה לפני הטיפול ב- 2015 | צילום: Gettyimages
לינדה אוונג'ליסטה לפני הטיפול ב- 2015 | צילום: Gettyimages

אחרי שהחליטה לחשוף את הסיוט הקוסמטי שעברה, הסופרמודל המפורסמת מהניינטיז הצטלמה לשער ווג וסיפרה על הדיכאון, הבושה והפרעות האכילה שפיתחה בעקבות זאת. האם זה יכול לקרות גם לך?

88 שיתופים | 132 צפיות

"אני מנסה לאהוב את עצמי כמו שאני", זהו הציטוט שנכתב על שער ספטמבר של מגזין ווג הבריטי, מתחת לשמה של כוכבת השער לינדה אוונג'ליסטה. חמש שנים אחרי שחשפה את העיוות שנגרם לגופה ולפניה בעקבות טיפול רפואי אסתטי כושל, דוגמנית העל המיתולוגית מהניינטיז חזרה לסביבה הטבעית שלה, והמחישה עד כמה מורכב המשפט הפשוט הזה.

>> מעלימים עין: הטיפול הקוסמטי הפופולרי שהתגלה כסכנת נפשות

אוונג'ליסטה, שחוגגת היום 58, מדוגמניות העל הגדולות של כל הזמנים, עם מאות שערים במגזינים הכי נחשבים, גוללה בפברואר האחרון את הסיוט שעברה בריאיון לפיפל מגזין. היא החליטה להרים ראש ולצאת לעולם עם המראה החדש שלה – שלדבריה אפילו היא לא מזהה את עצמה בו – ואף להגיש תביעה על סך 50 מיליון דולר. בריאיון הטרי לווג, משתפת אוונג'ליסטה בדיכאון ובתחושת הבושה שסגרו עליה, ובביטחון העצמי שהתרסק עם הופעת תופעות הלוואי חודשים ספורים מרגע תהליך הקפאת השומן שעברה.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by British Vogue (@britishvogue)

עבור מי שהמראה שלה הוא כלי העבודה שלה, זה שהכניס לה הרבה מאד מיליונים במהלך השנים, אפשר רק לדמיין את תחושת ההחמצה. בעוד בנות המחזור שלה שכבר חצו את החמישים, כמו קלאודיה שיפר, סינדי קרופורד, פאולינה פוריצקובה ונעמי קמפבל, עדיין מרוויחות סכומים לא מבוטלים כפרזנטוריות, אוונג'ליסטה, קנדית במוצאה, הסתתרה בבית. לדבריה היא לא הייתה מודעת לסכנה שבטיפול ומעבר למראה הנוראי, היא שקעה בדיכאון. בעקבות הפוסט שלה הרשת רעשה וגעשה, רוב התגובות היו בנוסח "את מושלמת, כמו שאת", "את תמיד תהיי יפה ולא משנה מה", אבל היו כאלה שטענו שאין לה אלא להאשים את עצמה, כי אי אפשר להילחם בגיל כל הזמן ושהיא צריכה להתבגר בכבוד. בתוך כל בליל המילים ששטפו את האתרים, אף אחד לא באמת התעמק להבין מה באמת קרה לסופרמודל האייקונית ולמה: האם מדובר באיבחון שגוי, בשיטת טיפול לא נכונה, בחוסר זהירות או בסיבוך נדיר?

"הפרסומות על הקפאת השומן הזו היו בכל מקום כל הזמן, שוב ושוב, ושאלו שם 'האם את אוהבת את מה שאת רואה במראה?'. הם דיברו אליי, אז שתיתי את השיקוי הרעיל", משתפת אוונג'ליסטה. שני הניתוחים שעברה כדי לנסות לשפר את המצב, לא הועילו, ואז, בשיא הייאוש, היא הפסיקה לאכול. "הייתי כל כך נבוכה. בזבזתי כל כך הרבה כסף וכבר חשבתי שהדרך היחידה לתקן את זה היא באמצעות אפס קלוריות. שתיתי רק מים. לפעמים אכלתי מקל סלרי או תפוח אחד. איבדתי את השפיות".

בחודש שעבר הגיעה אוונג'ליסטה לפשרה עם חברת האסתטיקה שביצעה את הטיפול, וירדה מהתביעה, אבל יש לה עוד כברת דרך לעבור – נפשית בעיקר. "האם הבראתי, מבחינה מנטלית? חד משמעית לא", היא אומרת בריאיון, ומוסיפה שהיא עדיין לא מסוגלת להביט על עצמה בראי או לתת למישהו לגעת בגופה, "אבל אני אסירת תודה על כל התמיכה שאני מקבלת מחבריי ומהתעשייה".

במסגרת הפרגונים מהתעשייה, קיבלה אוונג'ליסטה קמפיין לתיקים של פנדי, לצד ריאיון השער לווג, אותו סיגנן בכבודו ובעצמו העורך הראשי של המגזין, אדוארד אנינפול. בשני המקרים, מכוסה אוונג'ליסטה מכף רגל ועד ראש, כאשר רק פניה היפות נחשפות מבעד למטפחות ולכובעים שדואגים שלא לחשוף ולו אינץ' אחד יותר מדי. נוסף על כך, היה חשוב לה לגלות לקוראים שלצורך הצילומים לשער ולהפקה היא השתמשה בגומיות ונייר דבק בשביל לשוות לפניה אפקט מתוח. "כשמדובר בצילומים אני תמיד חושבת שאנחנו כאן בשביל לייצר פנטזיות. אנחנו מייצרים חלומות", לדבריה.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Linda Evangelista (@lindaevangelista)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Linda Evangelista (@lindaevangelista)


המכשיר שבו טופלה אוונג'ליסטה הוא מכשיר פופולרי וידוע מאוד להקפאת שומן בשם COOLSCULPTING, בעל אישור FDA, של חברה אמריקאית מוכרת בשם ZALTIQ, ורק לאחרונה החברה גם נרכשה על ידי אלרגן העולמית. הקפאת שומן תפסה תאוצה והפכה לפופולרית כבר לפני יותר מחמש שנים ולחברות לא מעטות יש מכשירים בתחום הזה. בישראל נפוצים מכשירים דומים והבולט בהם הוא ה-COOLTECH של ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור. בקליניקות שלה יש ארסנל ענק של המכשור הכי חדיש לפנים ולגוף, והיא טיפלה במאות אנשים בהקפאת שומן בגוף, שאלנו אותה על הטיפול שמיועד להפטר משומן עודף:

האם המכשיר בו טופלה אוונג'ליסטה, מותאם לשימוש גם בפנים וגם בחלקי הגוף?
"לא. המכשיר הזה ודומיו, נועדו לגוף, אין להם התוויה לפנים אלא רק תחת הלסת ואזור הסנטר. המכשירים מטפלים במוקד שומן ספציפי, כמו: עודפי שומן במותניים, בירכיים, בבטן, בברכיים עבות ובאזור קו החזיה. לא מדובר בטיפול גלובלי והוא גם לא מתאים למי שיש לה עודף של עשרה קילוגרמים".

איך המכשיר עובד בפועל?
"בעת שכיבה במיטה, מניחים את ידית המכשיר על מוקד השומן הספציפי שרוצים לטפל בו. במשך כשבעים דקות, במהלכן מתרחשת פעולת ואקום לתוך הידית, הטמפרטורה יורדת בין 0 ועד 7- מעלות ונוצר פירוק של השומן, זה לא כואב והחזרה לשגרה מיידית. לרוב יש צורך בטיפול נוסף באותו אזור כעבור שישה שבועות".

מה הסתבך בטיפול שעברה אוונג'ליסטה?
"מדובר בתופעת לוואי המכונה היפרפלזיה שומנית פרדוכסלית, כלומר המכשיר עושה בדיוק ההפך ממה שהיה מצופה ממנו ובמקום להפחית תאי שומן, תאי השומן משגשגים ולא יודעים למה".

האם נתקלת בתופעה הפרדוכסלית הזו בטיפולים?
"מתוך מאות טיפולים, היה לי מקרה אחד כזה, בטיפול בבטן, אבל עשיתי טיפול נוסף וזה פתר את הבעיה. הטריק הכי משמעותי במידה ומתרחשת בעיה הוא לטפל בה מיד, אבל הבעיה היא שהרבה מטפלים שיודעים לעבוד במכשור או להזריק חומרי מילוי, לא יודעים מה לעשות כשיש סיבוכים".

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Linda Evangelista (@lindaevangelista)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Linda Evangelista (@lindaevangelista)

אוונג'ליסטה רצתה להסיר שומן מהפנים, בדרך כלל אנשים רוצים דווקא להוסיף שומן באזור הפנים.
"נכון, ועדיין כשבאה מישהי ורוצה להיפטר משומן בפנים, אני מסבירה לה שאין דרך מבוקרת להוציא שומן מהפנים ושהשומן נחוץ מאחר והוא תומך במבנה התקין של השרירים. למי שבכל זאת רוצה להסיר שומן מהפנים, אמליץ לה על דיאטה ולא שום פרוצדורה".

אז אי אפשר באמת להבטיח 100% הצלחה?
"בטיפולים אסתטיים יכולות להתרחש תקלות. צריך להבין שאסתטיקה זו רפואה לכל דבר והיא דורשת מיומנות גדולה. אם מטפלים במכשיר אגרסיבי כמו 2CO או לייזר, וגם בהזרקות, יכולות להתרחש תקלות, אבל רובן הגדול נובע מחוסר מיומנות. בשנים האחרונות השוק האסתטי סוחף לתוכו רופאים שחושבים שאפשר לעשות כסף קל באסתטיקה ומתחילים לטפל מבלי שקיבלו את ההכשרה הנכונה, ואין להם את המיומנות הנדרשת אם וכאשר יתרחש סיבוך. בהקשר הזה אני מאשימה גם את החברות, כי גם מי שעבר עכשיו טסט, הוא עוד לא נהג מיומן. לפעמים זה נשמע כמו למכור כלי נשק למי שעדיין לא יודע להפעיל אותו, זה דבר אסור. גם שימוש בחומרי מילוי לא מאושרים יכול לגרור בעיות רבות. אבל אם הולכים למישהו מקצועי ובעל ניסיון שמשתמש במכשור הנכון לטיפול הספציפי ובסוג המזרק הנכון לאזור המבוקש, זה מקטין את סבירות הסיכון למינימום".

דבר אחד בטוח: לינדה אוונג'ליסטה היא לא היחידה, פשלות בעקבות ניתוחים או פרוצדרות אסתטיות מתרחשות לא אחת. כך למשל פניה של השחקנית מירב גרובר קיבלו עיוות בעקבות טיפול הזרקת סיליקון בפניה, במה שהוגדר כ"סיבוך נדיר", בהוליווד יש כוכבות לא מעטות שסיפרו על אכזבה מטיפולים, כמו מלאני גריפית שהודתה שההגזמה בניתוחים גרמה לה להיראות רע, ניקול קידמן סיפרה שהגזימה עם הזרקות בוטוקס ורק אחרי שהפסיקה הצליחה סוף סוף להזיז את הפנים או רנה זלווגר ומג ראיין שהשתנו לרעה בעקבות טיפולים מוגזמים.

הודתה שהגזימה בניתוחים. מלאני גריפית | צילום: Gettyimages
הודתה שהגזימה בניתוחים. מלאני גריפית | צילום: Gettyimages

>> אוונג'ליסטה לא לבד. הסלבס שהתחרטו על הטיפולים שעברו

בישראל, רק בחודש פברואר האחרון הורה בית המשפט לרשת 'פרופורציה' לשלם לאשה בשנות הארבעים, סכום של 110 אלף ש"ח, אחרי שעברה ניתוח להקטנה ולהרמת לחזה ונותרה עם עיוותים וצלקות מכוערות, ובחודש אוגוסט הגישה פרקליטות מחוז תל אביב כתב אישום כנגד איציק סבג שהתחזה לרופא, ניהל קליניקה וגרם לנזקים אסתטיים לעשרות צעירות.

"המקרה הזה הוא לא מקרה בודד", אומרים באיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית בהסתדרות הרפואית ומסרו בהודעה רשמית שיצאה מהאיגוד: "זה רק קצה הקרחון ומספר המתחזים שבהם האיגוד מעורב הולך וגדל. תחום האסתטיקה הרפואית מבוקש מאוד על ידי הציבור, הדרישה הגוברת והאכיפה האפסית, מהווים קרקע פורייה למתחזים המסכנים צעירים וצעירות הפעילים ברשתות החברתיות, ולכן חשוב לבדוק מי הגורם המטפל כדי לא להיפגע ולהפוך לקורבנות של בצע כסף". עוד עולה מנתוני האיגוד כי בכל שנה מתאשפזים כ-60 נשים וגברים בבתי חולים ציבוריים בארץ, בעקבות סיבוכים של טיפולים אסתטיים שנעשו מחוץ למערכת הבריאות הישראלית, חלקם גם בחו"ל.

קשה לזהות. מג ראיין | צילום: Gettyimages
קשה לזהות. מג ראיין | צילום: Gettyimages

"ממרום ניסיוני וכמי שרואה עשרות מטופלים ביום, אני נתקלת בהרבה נזקים שנעשים גם על ידי רופאים וגם על ידי קוסמטיקאיות. מרוב כובד האחריות אני לפעמים מרגישה שהכתפיים נופלות לי, אבל לא כולם מבינים את גודל האחריות לטפל באנשים", אומרת קרן ברטוב, קוסמטיקאית המטפלת ברבות מסלב ארצנו (גל גדות, שירי מימון, מירי בוהדנה ועוד רבות) ומי שנחשבת למומחית לבעיות עור.

>> סמדר גנזי: "שחררי את עצמך מהלחץ להיאחז במה שבלתי ניתן לאחיזה – נעורים ועור מתוח"

מה הם הנזקים הגדולים?
"טיפולים לא נכונים המתחילים באבחון לא נכון, יכולים להכניס את העור לסטרס, להגביר כתמים, אקנה ועוד. הבעיה היא שהתחום האסתטי די פרוץ ואין מספיק פיקוח. הגיעה אליי מישהי עם פיגמנטציה הורמונלית שעברה טיפול של פוטורג'וביניישן (טיפול לחידוש העור והפחתת פיגמנטציה, באמצעות קרן אור באורכי גל שונים – דב"א) אבל בסוג הפיגמנטציה שלה, הטיפול רק הגביר את הכתמים שהתפשטו על הפנים. או בחורה כהת עור שטופלה במכשור מצוין, רק שהוא לא התאים לטיפול בצבע עורה הכהה ובוודאי לא בעונת הקיץ, והתוצאה הייתה כתמים חומים מעל השפה העליונה ובאזור המצח. גם טיפולי פלזמה, זוהי טכנולוגיה מעולה שזורקת את הפלזמה כמו אש ועושה נפלאות לצמצום הקמטוטים באותן הנקודות סביב העיניים, באמצעות טיפול נכון, אבל בגלל יד לא מיומנת ועוצמה לא נכונה של הפרמטרים, נוצרו אצלה כתמים, כוויות וצלקות לכל החיים. למי שיש בעיה של קרישיות אי אפשר לעשות טיפול פולשני, כי יהיה לה דימום חזק. על המטפל לעשות מחקר רפואי על המטופלים, וזו גם אחריות של המטופלים להיות חלק מזה, לוודא שהטיפול בהם מתבצע במקסימום ניקיון וסטריליזציה ותמיד עם כפפות. ועוד דבר חשוב: אל תתלהבו מאינסטגרם יפה, תחקרו, תשמעו מאנשים שכבר עברו את הטיפול ותוודאו שאתם בידיים מיומנות ובטוחות".