מעלימים עין: הטיפול הקוסמטי הפופולרי שהתגלה כסכנת נפשות

צביעת ריסים | אילוסטרציה: Shutterstock
צביעת ריסים | אילוסטרציה: Shutterstock

לאחרונה עלה נושא צביעת ריסים לכותרות בעקבות אישה שנפגעה בעיניה קשה מצביעת ריסים במכון קוסמטי, וכמעט איבדה את הראייה. מה אומרים המומחים וממה צריך להיזהר?

88 שיתופים | 132 צפיות

היא בת 26, עם עור ושיער בהירים וריסים כמעט בלתי נראים. הצביעה שלהם נראתה לה הכרחית כדי ליצור מסגרת יפה לעין. בתהליך הצביעה, היא מספרת, הרגישה שקצת שורף לה בעיניים, אבל היא לא ייחסה לזה חשיבות. התוצאה המרשימה, נראתה לה שווה את הסבל הקצר. אבל כמה שעות אחרי, היא התחילה להתגרד, הלבן בעיניים הפך אדמומי והעפעפיים התנפחו עד שנעצמו לגמרי ומסביב הייתה פריחה מכוערת. היא הובהלה לטיפול רפואי, עברה שטיפה וגם קיבלה תרופות נגד אלרגיה. במקרה שלה זה הסתיים בנס, אבל ישנן כאלה שנפגעו קשה יותר. רק תשאלו את אינה בן נון, מומחית בעלת שם למיקרו-פיגמנטציה אסתטית ושיקומית, שבעברה הייתה מדריכה בתחום של הרמת ריסים ונתקלה לא אחת במקרים דומים, או את ד"ר רון חנני מומחה לרפואת עיניים בקופת חולים כללית, שזוכר מקרים כאלה עוד מתקופת היותו מתמחה בבית חולים.

>> איך להדביק ריסים מלאכותיים בלי להרוס את העיניים? מדריך

זהירות על הריסים | צילום: Shutterstock
זהירות על הריסים | צילום: Shutterstock

"הגיעו אלינו לחדר המיון מטופלות שעברו צביעת ריסים והייתה להן רגישות אלרגית נוראית עד שהן היו זקוקות לאשפוז. הן קיבלו סטרואידים דרך הווריד. הסכנה היותר גדולה היא שלא תמיד מדובר רק בתגובה אלרגית שאיתה קל יותר להתמודד, אלא גם בכוויה כימית עד כדי נזק בלתי הפיך", אומר ד"ר חנני.

"העין היא אזור הכי רגיש והכי פחות מוגן", הוא מוסיף. "כשמדובר בחומרים רעילים, העין לא תמיד יכולה להתמודד איתם. הם יכולים לעשות נזק בקרנית עד קטרקט וגלקומה, בנוסף הלחמית (הקרום שמצפה את לובן העין, דב"א) והקרנית יכולים להיפגע ולא תהיה אספקה של כלי דם. במקרים קיצוניים ונדירים, אפשר להגיע לעיוורון".

ד"ר רון חנני: "הגיעו אלינו לחדר המיון מטופלות שהיו זקוקות לאשפוז. הן קיבלו סטרואידים דרך הווריד. הסכנה היותר גדולה היא שלא תמיד מדובר רק בתגובה אלרגית שאיתה קל יותר להתמודד, אלא גם בכוויה כימית עד כדי נזק בלתי הפיך"

 

לאחרונה עלה נושא צביעת ריסים לכותרות בעקבות אישה שנפגעה בעיניה קשה מצביעת ריסים במכון קוסמטי, ובעקבותיו כמעט איבדה את הראייה. משרד הבריאות מיהר להוציא אזהרה לציבור, על פיה: "אין במדינת ישראל תמרוקים עם רישיון המיועדים לשימוש לצביעת ריסים, למעט מסקרה. צבע המיועד לצביעת גבות ישמש רק לצביעת גבות ולא ריסים. למען הסר ספק עסקים המיועדים לטיפול שאינו רפואי, ביניהם מכוני קוסמטיקה, חייבים בתמרוקים עם רישיון".

יו"ר איגוד הקוסמטיקאית בישראל אורלי פלד, מפנה אצבע מאשימה דווקא כלפי משרד הבריאות: "מישהו שם צריך להתעורר. כל עוד לא קורה שום דבר אז הכל בסדר. אבל כשקורה משהו, לפעמים בגלל חוסר מזל, פתאום מתעוררים שם. הבעיה היא הרבה יותר גדולה, המקצוע שלנו פרוץ וזו אחת הרעות החולות שלו. גם מי שהייתה לפני בתפקיד ניסתה להסדיר מה מותר ומה אסור, אבל משרד הבריאות לא לוקח אחריות על בריאות הציבור ולא עוקף שום דבר. אני כקוסמטיקאית יודעת שאסור לצבוע ריסים, אבל יש קוסמטיקאיות עצמאיות שלא יודעות שאסור, וזה מתחיל כבר בלימודים בבתי ספר לקוסמטיקה. למרבה הצער זה קורה גם במספרות ובמקומות לא מורשים לטיפולים קוסמטיים, אולי עכשיו כשקמה צעקה מישהו שם יתעורר".

גם בצביעת גבות טמונה סכנה | צילום: Shutterstock
גם בצביעת גבות טמונה סכנה | צילום: Shutterstock

במכון ביוטי תל אביבי אליו פנינו, התחייבו בפנינו כי מה שקרה לאותה אישה נגרם מפני שהשתמשה במוצרים שאין להם אישור של משרד הבריאות, ולהם יש. במכון טוענים כי נעשו אצלם מאות רבות של טיפולים עם החומר ומעולם לא נתקבלה תלונה אחת. כאשר מגיעות למכון מטופלות חדשות בפעם הראשונה, הם מבררים איתה האם יש משהו שהיא אלרגית אליו.

חשוב להדגיש, צביעת ריסים היא לא טרנד, היא כאן כבר הרבה מאוד שנים וכמעט אין אישה שלא התנסתה בזה. בארסנל הטיפולים שמציעות הקוסמטיקאיות, רבות מהן מסיימות את הטיפול בצביעת ריסים. מתברר שחשיבות הריסים כל כך גדולה, עד שניתן למצוא לצד טיפולי צביעה והדגשה גם טיפולי הרמה, הלחמה, שזירה וטיפולים נגד נשירת ריסים. יש מכונים ייעודיים לצביעת ריסים, כאשר התכשירים הקיימים מוצעים במחירים נגישים מאוד ונעים בין 30 ש"ח ל-49 ש"ח.

אינה בן נון: "ישנו חומר בשם PPD, כדאי שתזכרו את השם הזה. יש אישור להשתמש בו בצביעת השיער והגבות, אבל לא בצביעת ריסים. זה כתוב מפורשות על ההתוויה, אבל אף אחת לא מסתכלת על האותיות הקטנות"

 

 

ברוב המקרים הטיפול עובר בשלום. אני, ששיער הריסים והגבות שלי בהיר, התנסיתי בכך באופן אישי פעמים רבות. פה ושם שרף לי מאוד במהלך הטיפול, היות שהחומר יכול לחדור לעין גם ממצמוץ שלא בשליטה, וזה קורה לא אחת. התוצאה בימים הראשונים הייתה מדהימה – ככל שהתקרבו לעפעף העליון, זה נראה כאילו משחתי אייליינר. אבל כחובבת מים על הפנים בתדירות גבוהה, כעבור שבוע וחצי הצבע התחיל לדהות וכעבור שלושה שבועות כבר לא נותר זכר. למזלי, היום אני יודעת שטוב שחדלתי עם זה, ואני נותנת למסקרה לעשות את העבודה.

"צביעת ריסים היא תעשיית ענק גדולה ופורחת, אולי הכי גדולה אחרי תעשיית חומרי המילוי בפנים", מסברת את האוזן אינה בן נון. "יש לה ביקוש אדיר אצל נשים מכמה סיבות: ישנן כאלה שהגבות שלהן בהירות מדי עד שקופות ואין להן מסגרת לעין, זה גם נוח כי הצביעה המקצועית חוסכת שימוש במסקרה על בסיס יומי. בשנתיים האחרונות, ימי קורונה ומסכות, הדגש הוא על העיניים כך שהביקוש עלה עוד יותר. בסוף מדובר בטיפול זול, אבל עדיין שום דבר ממה שאמרתי לא שווה את הסיכון".

איפה משרד הבריאות? הסכנות שבצביעת ריסים | צילום: Shutterstock
איפה משרד הבריאות? הסכנות שבצביעת ריסים | צילום: Shutterstock

"ישנו חומר בשם PPD, שמו המלא הוא פראפינילאן דיאמין, כדאי שתזכרו את השם הזה ותבדקו אם הוא מופיע ברשימת הרכיבים בצבע הגבות", מזהירה בן נון. "זהו רכיב פיגמנטי שמערבבים אותו עם חמצן בריכוז של 3% וככה מתקבל הצבע. החומר ידוע כמעורר אלרגיה ויכול לעורר תגובה חריפה בעור. יש אישור להשתמש בו בצביעת שיער הראש והגבות, אבל לא בצביעת ריסים. זה כתוב מפורשות על ההתוויה, אבל אף אחת לא מסתכלת על האותיות הקטנות ובפועל הוא נמצא בשימוש גם לריסים".

בן נון מספרת כי על פי מחקרים שנעשו בארצות הברית, ה-PPD הוא השלישי ברשימת הגורמים לאלרגיות בעיניים אחרי ניקל ותערובות ריח. "חלק מהצבעים הם בעצם חינה, שהוא חומר אורגני טבעי, אבל לא שמים אותו לבד ומוסיפים לו PPD", היא אומרת. לדבריה, הן בארצות הברית והן באירופה לא חל איסור גורף. "כימאית מפינלנד סיפרה לי שגם אצלם לא אוכפים את האיסור, ואילו בארצות הברית אמרה לנו אשת מקצוע שלכל היותר אם תופסים – משלמים קנס, אז התעשייה פורחת".

אבי ונציה, קוסמטיקאי בכיר: "אני אישית לא נוגע בטיפול הזה כבר שנים. מטופלת שלי הלכה למספרה וצבעה את הריסים. היא עברה את הסיבוך של החיים, כולל שני ניתוחים בעיניים"

 

אבי ונציה, מהקוסמטיקאים הבכירים בישראל ולשעבר יו"ר ארגון הקוסמטיקאיות, מזהיר גם הוא מצביעת ריסים. "מטופלת שלי הלכה יום אחד למספרה ואחרי הפדיקור צבעו לה את הריסים, דבר שעשתה לא מעט בעבר, אבל בפעם הזאת הטיפול הסתבך. היא עברה את הסיבוך של החיים, כולל שני ניתוחים בעיניים – והיא לא המטופלת היחידה שלי שסבלה מצביעת ריסים בהמשך", הוא מספר. "אני אישית לא נוגע בטיפול הזה כבר הרבה מאוד שנים. בתחילת דרכי עשיתי אותו אבל זה לא ישב לי טוב. הטיפול הזה יכול לעבור בהרבה מקרים בשלום, אבל די בפעם אחת שזה לא יצלח וקריירה שלמה יכולה להיהרס".

ובינתיים, בישראל, כל אחת יכולה להגיע בקלות לטיפול צביעת ריסים. יתרה מזאת, מי שלא רוצה לעשות את הטיפול הזה במכון, יכולה לקנות צבע, לערבב אותו עם מי חמצן ולעשות לעצמה או לחברותיה טיפול ביתי, חרף דברי משרד הבריאות. מצאנו ברשת קרמי צבע לגבות תוצרת גרמניה, וגם עיניות מסיליקון לצביעת ריסים במחיר של 119 ש"ח לשימוש עד 100 פעמים. ישנו אף אתר המציע בעברית עילגת צבעים לריסים. המחיר, תאמינו או לא, הוא ברובלים. ב-65 רובל תוכלו להתחדש בערכה לצביעת ריסים, בשקלים זה יוצא פחות משלושה ש"ח. הרשת מלאה גם במדריכים ביתיים לצביעה ביתית, ראו הוזהרתן.

>> העפעפיים נפלו? עכשיו כבר לא חייבים ניתוח