עתידות: הרחם שלכן יהפוך לכלי קידום של אג'נדה משיחית

ח"כ לימור סון הר-מלך מעוצמה יהודית | צילום: יוסי לוגסי פלשמן - אלון נוריאל
ח"כ לימור סון הר-מלך מעוצמה יהודית | צילום: יוסי לוגסי פלשמן - אלון נוריאל

מינויה של ח"כ לימור סון הר־מלך לראשות ועדת הבריאות הוא לא טכני ולא מקרי. סתיו אלה מ"בונות אלטרנטיבה" מזהירה: זו חוליה נוספת בהשתלטות הפוליטית על גופן ועל זכויותיהן של נשים בישראל

88 שיתופים | 132 צפיות

קל להתבלבל ולחשוב שמינוי לראשות ועדה הוא עניין פרוצדורלי – עוד כיסא, עוד תפקיד – אבל המינוי של ח"כ לימור סון הר-מלך לראשות ועדת הבריאות הוא לא עוד מינוי טכני. מדובר בחלק ממדיניות רחבה ועקבית שמטופחת כאן במדינת ישראל, מדיניות הפוגעת בחופש, באוטונומיה ובזכות הנשים על הגוף שלהן.

>> איפה אתן? הדבר העצוב בפרשת "הזמר המפורסם"
>> נקברה בחיים וזה לא "רצח": גזר הדין המזעזע על מותה של ליטל יעל מלניק
>> בתוך ישראל יש מדינה עם חוקים משלה, שבה אונס עובר בשתיקה

הממשלה הנוכחית לא מסתירה את היחס שלה כלפי נשים. זה בא לידי ביטוי בחקיקה, בשיח הציבורי, בתקציבים ובעיקר במינויים. בריאות נשים היא אחת הזירות הרגישות ביותר של חופש. לא כי נשים חלשות יותר אלא כי המדינה נוגעת שם ישירות בגוף שלנו. בהחלטות רפואיות, בנגישות לטיפול, בזכות לבחור. זה לא מקרי שדווקא ועדת הבריאות הופכת עכשיו לכלי.

ועדת הבריאות אינה רק גוף מפקח. היא זו שקובעת סדר יום, יוזמת דיונים, משפיעה על תקנות מפעילה לחץ על משרד הבריאות. הזכות להפסקת היריון בישראל, למשל, אינה נשענת רק על החוק – אלא על אופן פעולתן של הוועדות להפסקות הריון, על פרשנות, על זמינות ועל הפיקוח של הכנסת אל מול הוועדה. שינוי קטן בתקנות או בפיקוח יכול להפוך את הוועדה למסע השפלה או לחסם מעשי.

וכאן נכנס המינוי הזה, סון הר-מלך פועלת כבר שנים לקידום תפיסת עולם שמערערת על עצם הרעיון של אוטונומיה נשית. היא יזמה דיונים בכנסת על עידוד שמירת נגיעה לנשים חילוניות. לא פעם היא טענה בגאווה שכל מהותן של נשים הוא להיות אמהות, והפמיניזם רק הרס לנשים (אותו פמיניזם שמאפשר לה לבחור ולהיבחר לכנסת).

המינוי הזה הוא חלק ממדיניות כוללת שמכרסמת באופן שיטתי בזכויות נשים, הפעם ישירות בזכות לבריאות. למערכת בריאות מוחלשת ומצויה במשבר, מתווסף מנגנון אידאולוגי שונא נשים

 

לאחר חודשים ארוכים שבהם ועדת הבריאות פעלה ללא יו"ר קבוע, דווקא בעת חירום בריאותי מתמשך, את ההחלטות של הועדה שאמונה על בריאות הציבור, תכריע דמות בעלת תפיסת עולם אידאולוגית־משיחית קיצונית, שהמדע אינו נר לרגליה.

כשאישה עם תפיסת עולם כזו עומדת בראש ועדת הבריאות, אין צורך לשנות את החוק. מספיק לשנות את האופן שבו המדינה מתייחסת לנשים בתוך מערכת הבריאות – פחות נגישות ויותר פיקוח, יותר אידיאולוגיה ופחות מקצועיות. כל זה מתרחש בזמן שמערכת הבריאות בישראל נמצאת במשבר עמוק: עומסים חריגים, מחסור בכוח אדם, פערים קשים בפריפריה, מצוקה נפשית רחבת היקף. זה הרגע שבו ועדת הבריאות אמורה להגן על הציבור, לא לשמש זירה לניסויים ערכיים על חשבון נשים.

המינוי הזה אינו עומד בפני עצמו. הוא חלק ממדיניות כוללת שמכרסמת באופן שיטתי בזכויות נשים, הפעם ישירות בזכות לבריאות. למערכת בריאות מוחלשת ומצויה במשבר, מתווסף מנגנון אידאולוגי שונא נשים. לימור סון הר־מלך כבר בתפקיד, אך עדיין לא מאוחר לבלום את התרחבות המדיניות הזו. חובתם של יו"ר הכנסת, ראש הממשלה ושר הבריאות לעצור את המינוי, לקבוע קריטריונים מקצועיים וברורים לראשות ועדת הבריאות, ולמנות באופן מיידי יו"ר זמני ומקצועי – עד לבחירת יו"ר קבוע העומד באמות מידה אלה.

הכותבת היא סתיו אלה, מנהלת שיווק ותקשורת בתנועת בונות אלטרנטיבה