שבוע האופנה הישראלי: עוד ועוד מעצבים מבטלים את השתתפותם

התצוגה של אלון ליבנה, שבוע אופנה תל אביב 2020 | צילום: גיל חיון
התצוגה של אלון ליבנה, שבוע אופנה תל אביב 2020 | צילום: גיל חיון

שמחנו לגלות ששוק האופנה מתעורר לחיים בזכות שבוע אופנה חדש, אבל אז התברר שהעסק חורק. מה בדיוק קורה שם?

88 שיתופים | 132 צפיות

אתמול סיפרנו לכן על שבוע אופנה ישראלי חדש ביוזמתם של תהילה שמיר וטל בזנוס שארגנו את מה שכינו: "שבוע האופנה הישראלי". ההודעה לעיתונות הייתה מרגשת מאוד והבטיחה כי שבוע האופנה יתקיים בשבוע הבא, יציג בגדי גברים בעיקר, ויארח סלבס כמו נטע ברזילי ומעצבים בכירים בשוק האופנה הישראלי, כגון אלון ליבנה, שיציגו בפורמט דיגטלי. אך זמן קצר אחר כך נמסרה מטעם ליבנה הודעה כי אינו מתכוון כלל וכלל להשתתף בשבוע האופנה.

שעות בודדות לאחר שפירסמנו את הידיעה קיבלנו עדכונים על גל ביטולים מטעמם של סלבס ומעצבים. נטלי דדון ואלה איילון לא ישתתפו, למרות ששמם נכלל בהודעה המקורית לעיתונות. כמו כן המעצבים דרור קונטנטו, מאי משיח, שחר אבנט ונורת'ן סטאר לא ייקחו חלק למרות שהיו אמורים להשתתף. כעת לא ברור כלל מי המעצבים שייקחו חלק ומי לא.

"בואי נגיד שאם זה היה פרויקט רציני, מכבד, עם משמעות ולא סתם הבלחה לא ברורה של איזה בן אדם שעושה רבע תצוגה עם אמצעים לא מאפשרים אז הכל היה נראה אחרת", אמר לנו אחד המעצבים שביטל את השתתפותו וביקש להישאר בעילום שם. "ברגע שהוא משתמש בכותרת מפוצצת 'שבוע האופנה הישראלי', זה מקטין, מביך וגורם לנו המעצבים לחוסר נוחות, ואפילו הרגשה לא מכבדת שכל רגע צץ לו איזה מפיק ויוצר שבוע אופנה. אם המארגנים היו מציגים את זה בצורה יותר צנועה, יותר מתאימה והגיונית למימדי הפרויקט דברים היו נלקחים אחרת".

עניין חוסר האירגון חזר על עצמו בין ההסברים שסיפקו לנו המעצבים שביטלו את השתתפותם. כמו כן עלו אמירות על עומס עבודה וגם רצון לשמור על סולידריות עם שבוע האופנה תל אביב שמפיק מוטי רייפ ומתקיים מדי שנה במרץ והשנה בוטל בגלל הקורונה.

שמיר ובזנוס מארגני שבוע האופנה הישראלי מסרו בתגובה: "ראשית נדגיש כי שבוע האופנה הישראלי לגברים יתקיים כסדרו ואף נוספו לשורותיו ביממה האחרונה שמות של מעצבי אופנה וטאלנטים מובילים נוספים. התצוגה היחידה שקיומה עומד כיום בסימן שאלה היא התצוגה בשיתוף עמותת 'אחת מתשע', המהווה את התצוגה היחידה בה ניתנה במה למעצבי אופנת נשים.

שבוע האופנה הישראלי לגברים הוא אירוע ללא מטרות רווח, ללא חסויות, ללא מפרסמים, כאשר איש מהעוסקים במלאכה לא מקבל תשלום על עבודתו. אירוע שיוסד על בסיס סולידריות וערבות הדדית בכדי לתמוך בתעשיית האופנה הישראלית ובמעצבים שמתקשים כיום בעידן הקורונה לשרוד. כל מעצבי האופנה שהיו אמורים להשתתף בתצוגת "אחת מתשע" אישרו את השתתפותם בפה מלא ואף שולבו בידיעה שיצאה לתקשורת כשבוע לפני האירוע.

שבוע האופנה הישראלי שונה ונבדל באופיו משבוע האופנה תל אביב ואינו בא להחליף או לתפוס לאיש את המשבצת. יש מקום לכולם. אנו מודיעים כי שבוע האופנה יתקיים כסדרו ורוצים לנצל במה זו להודות לכל המעצבים והטאלנטים הרבים שלא נרתעו וממשיכים איתנו יד ביד".

לגבי הטענות על אי סדרים מסרו שמיר ובזנוס: "תעשיית האופנה היום פצועה ומדממת. תמוה בעיננו שמעצב האופנה שבחר להישאר בעילום שם, קודם כל אישר השתתפותו והחל לעבוד על קולקציה ורק לאחר מכן החליט שהאירוע ומפיקיו אינם תואמים למימדיו. כל זאת כשבוע לפני שמתחיל ולאחר יציאת ההודעה לתקשורת על השתתפותו. כל אחד מהמעצבים המשתתפים קיבל בריף מסודר על אופי וסדר האירוע הרבה לפני שקרם עור וגידים. מדובר באירוע בעלות כוללת של מעל לשניים וחצי מיליון שקלים שנעשה כולו בהתנדבות, מתוך רצון לעזור למעצבים. איש מהעומלים עליו, מעובדי ההפקה, הספקים והמפיקים לא מרוויח ולו שקל אחד. אירוע שמושתת על סולידריות ואחווה ובא להפיץ אור, חיים ותקווה בתקופת הקורונה. נזכיר שכ-100 טאלנטים ומעצבים מהבכירים שבמדינת ישראל אישרו השתתפותם ועומדים במילתם. מדובר בניסיון השמצה מכוער ובהתנהלות בלתי מקצועית ושאינה מכבדת, שנעשים מאחורי מקלדת ובעילום שם. אנחנו נמשיך ליצור ולעשות ולא ניתן לאיש לנסות לחבל בעבודה הקשה שהשקענו, בקידום תעשיית האופנה ובשמנו הטוב״.

אנחנו כמובן נמשיך לעקוב אחרי האירוע, ובנתיים ננצל את המקום להזכיר את הצורך הדחוף במעורבות ממשלתית בסיוע לשוק האופנה או בגורמים משמעותיים אחרים שיסייעו לה. זה כבר עשורים שממשלות ישראל אינן רואות באופנה משאב תרבותי לאומי שיש לטפח, לא משקיעה תקציבים או משאבים לפיתוח המעצבים. לשם השוואה, באיטליה פועלת הלשכה הלאומית לאופנה איטלקית (Camera Della Moda) שמטרתה קידום תעשיית האופנה האיטלקית והכשרת מעצבים איטלקים צעירים. אחת הפעילויות המרכזיות של הלשכה היא שבוע האופנה שנחשב אחד הגדולים בעולם ונותן דחיפה אדירה לתעשיית האופנה המקומית בארץ המגף.

ב-2017 מירי רגב, שרת התרבות והספורט דאז הבטיחה להקצות משאבים ותקציבים לתעשייה, שנה לאחר מכן ניתנו פרסים מטעם המשרד למספר מצומצם של מעצבים ובזה תמה התמיכה הממשלתית בתעשייה, וחבל שכך.

>> פריטים שווים של מעצבים ישראליים
>> כשביונסה לבשה אלון ליבנה. מה קרה שם מאחורי הקלעים?