נמרוד הראל: "התאמנתי כל יום עד שירד לי דם מהידיים"

נמרוד הראל | צילום: גיא גלעד
נמרוד הראל | צילום: גיא גלעד

הפגישה המסתורית באמירויות, סרט הקולנוע שבדרך והבחירה שעשה למען המשפחה שלו במחיר הפרנסה. נמרוד הראל חוזר לבמה עם מופע חדש בזאפה ומדבר על הכל

88 שיתופים | 132 צפיות

ההצעה שהגיעה לפני מספר חודשים אל נמרוד הראל, המנטליסט הישראלי שמזמן הפך לכוכב, הייתה מפתיעה: חברת השמה ישראלית התבקשה לאתר עבור יורש העצר מראס אל-חיימה באמירויות, הוד מעלתו השייח מוחמד סעוד בן סאקר אל קסימי, את המנטליסט הישראלי הבכיר כדי שיעביר אותו סדנת מנטליזם. הראל נענה להצעה טס לארמון שלו בראס אל-חיימה ושהה בו במשך שלושה ימים.  

>> סטטיק ובן אל החליטו להיפרד. האם זה קשור לתגובה של אורטל עמר?

אפשר בכלל ללמד מנטליזם?
"כן. לא נולדתי עם זה. לא נגעה בי אצבע אלוהים, ולא פגשתי חייזרים בגיל 10. למדתי את זה כמו שסטנדאפיסט מוכשר לומד לספר בדיחה וזה אומר משטר אימונים. בתחילת הדרך התאמנתי כל יום שמונה שעות על קלפים עד שירד לי דם מהידיים. זהו תהליך סיזיפי ומהנה למי שאוהב את זה".

אני לא בטוחה שאורי גלר יסכים איתך.
"אני לא אורי גלר, ואורי הוא חבר שלי ותמיד אומר לי: 'דבר עליי כמה שאתה רוצה, זה עושה לי טוב'. אורי טוען שיש לו כוחות ואני אומר שאין לי, אלא שיש לי כישורים. זה הבדל אדיר, כי כישורים אתה יכול ללמוד. זה לוקח הרבה זמן ואימונים אבל זה אפשרי, ואני יכול לתת לאנשים כלים שישפרו את מה שהם עושים".

אין סודות מקצועיים שמנטליסט לא אמור לגלות?
"לא. זה כמו ללמוד על פסנתר. את מתחילה ב'יונתן הקטן' לפני שאת מנגנת את החמישית של בטהובן, ובעוד חמש שנים תוכלי לנגן סימפוניות מורכבות".

אפשר קצת סיפורי ארמון?
"המקום מדהים ביופיו. ישבתי שם עם יורש העצר, שהוא בן שלושים פלוס, נשוי ואב לילדים, ושני בן דודים שלו, כשכל רגע מגיע משרת אחר למלא אחר כל בקשה ודרישה. זה היה וואו, ישבנו באולם ענק מפואר מאד, ממש כמו באלדין ומנורת הקסמים. את הלילות העברתי במלון פאר הסמוך לו, שגם הוא שייך לנסיך. הייתי לבד בסוויטת פאר המיועדת לעשרה אנשים. זה היה החדר הכי מפואר שהייתי בו בחיים, וכבר ראיתי סוויטות פאר בימיי. והמסעדה שבו – אחת הטובות שאכלתי בהן".

השייח יצא מנטליסט?
"רוב האנשים מוקסמים ממה שעושים להם, אבל ברגע שהם מבינים עד כמה מדובר בעבודה קשה, התיאבון שלהם יורד. הוא רצה לדעת מתי משקרים לו ולהשפיע על אנשים. בשלב מסוים הוא הבין שמנטליסט הוא לא כבר יהיה, אבל עניינה אותו הזווית המנטליסטית בהקשר של היומיום שלו – לכל מיני דברים שקורים ולמה בני אדם עושים מה שעושים. דיברנו למשל על הפלישה הרוסית לאוקראינה ועד למצב באמירות ש-90 אחוז מתושביה הם מהגרים נטולי אזרחות". 

הספקת לטייל בסביבה?
"לא. כשאני נוסע לעבוד, אני חוזר עם סיום העבודה. אין לי זמן לכייף אלא רק עם המשפחה שלי, אשתי ושלושת ילדיי".

נמרוד הראל | צילום: גיא גלעד
נמרוד הראל | צילום: גיא גלעד

עכשיו, אחרי הפסקה חוזר הראל, 46, להופיע על הבמות. מי שמאחוריו ספרי פנטזיה, שרגיל להנחות כנסי ענק בעולם ונחשב למרצה בינלאומי מבוקש בתחום המנטליזם, מתרגש דווקא משום שמדובר במופע אינטימי, ביחס לכמויות הקהל שהוא רגיל אליהן. המופע יערך החל מחודש ספטמבר בזאפה ברחבי הארץ ויתקיים מול 450-400 איש. אורכו כשעה וחצי.

"אני מאוד אוהב להופיע. זה מאוד שונה מלהופיע בתוכנית טלוויזיה כשיש מולך שלשה אנשים ומצלמה", אומר הראל, "מדובר בערב מטורף, מהנה, מבדר ומסקרן. ערב כיף אינטראקטיבי, מפחיד ומרגש שאנשים שיוצאים ממנו אומרים שכזאת חוויה וכזאת רכבת הרים הם לא חוו. הקהל אצלי הוא חלק מהמופע. כל מי שיכנס להופעה יקבל מעטפה, בתוכה יש הפתעה והוא יעשה לעצמו כל מיני דברים פסיכים שיקרו לו בידיים. זה לא רק קהל ובמה, זה קהל על הבמה והקסם יקרה לכל אחד". 

מישהו עשה את זה לפניך?
"לכל מנטליסט הדרך שלו, אני לא בתחרות עם אף אחד. מדובר במופע שכל הזמן מאתגר את המוח ועם זאת מצחיק כי הוא משולב בדברים הומוריסטיים, ובסוף אנשים רוצים בידור. יש דגש על סוגסטיות, תופעות על חושיות, היכולת להשפיע על אנשים לעשות דברים נגד רצונם, לעשות בחירות מוטעות ולהרגיש משהו בגוף שהוא לא רוצה. בישראל יש חוק היפנוזה על פי אסור להפנט לצרכי בידור. מצאתי דרך לעקוף את זה, כמו היפנוזה אבל לא – עם מטוטלת מול העיניים עד שהבן אדם נרדם. האפקט הוא כמו של היפנוזה ואנשים מתנהגים בצורה מוזרה, אדם נורמטיבי יכול לשכוח את שמו או לאבד את חוש הטעם שלו. אני יכול לגרום לו לתת לי כסף והוא משוכנע שעושה החלטה נכונה. רק אחרי שהוא יורד מהבמה, הוא דופק את הראש ושואל 'למה לא עשיתי החלטה הגיונית', וזה כי המוח שלו היה בלופ. אני גם מעלה לבמה אנשים ונותן להם לשקר, מראה איך תופסים שקרנים. המופע הזה הוא קצת על מאחורי הקלעים של המנטליזם".

איך אתה מסביר שהתחום של מנטליזם עדיין מאד נישתי?
"כי מנטליזם הוא תחום נישתי. בשירה רואים הרבה אנשים, אם אבקש ממך למנות שמות של 100 זמרים, זה יהיה לך קל. אם אבקש ממך למנות עשרה מנטליסטים – זה יהיה לך קשה. גם תחום של נגינה על כינור הוא לא חזק".

נמרוד הראל | צילום: גיא גלעד
נמרוד הראל | צילום: גיא גלעד

מתסכל?
"לא. אני הראשון שעשה הופעות ופתח קופות. בתחילת הדרך אמרו לי שלא יבואו אנשים, כי כשאנשים חושבים מה לעשות בחמישי בערב הם יגידו 'שלמה ארצי' או הצגת תיאטרון, לא מנטליסט. באמת לפני עשר שנים הופעתי מול רבע אולם. לקח לי זמן, כמו לעמיתיי, לחנך את הקהל ולשכנע שזה לא רק לגילאים מבוגרים. לקח זמן כדי להגיע למצב שאני יכול להגיד שזה המופע הכי טוב שראיתי בחיים, לא כי אני הכי טוב ואני מעולה, אלא כי הקהל שמגיע מודה שהוא לא עבר חוויה כזאת. היום אני קוצר את הפירות".

מה עם טלוויזיה?
"בסדרה החדשה שלי 'שובר את החוקים' בערוץ הספורט, אני מופיע מול ספורטאים. למרות שאני לא חובב ספורט ולא מכיר חוקי כדורגל, נחשפתי לעולם חדש וזו תכנית הטלוויזיה שהכי נהניתי לעשות עד היום ביי פאר. הרבה פעמים מבוגרים פחות אוהבים לשחק, אבל הם אמרו לי שזו הייתה שעה של כיף וניקוי ראש מהאימונים".

לעומת מנטליסטים אחרים, בתוכניות שלך לקחת עד היום אנשים מרחוב.
"נכון. כבר 15 שנה אני לא מביא סלבס, כי אצלם כשהם רואים מצלמה, הם משחקים והם לא מי שהם. אני רוצה אנשים בלי אג'נדות, רוצה לשמוט להם את הקרקע.  הקהל מרגיש מתי זה אותנטי ומתי לא. עולם הסלבס פחות מעניין אותי. לא הייתי בהשקה בחיי ואין לי חברים סלבים, להוציא מנטליסטים אחרים, אבל זו חברות מקצועית ולא קשורה להיותם סלב. היחצנית שלי צורחת עליי שאני לא הולך ומתערבב ופפרצי לא יושב לי מתחת לבית. אני אומר לה – תסתדרי".

הראל עשה דרך ארוכה מאז היותו קצין בצה"ל, בהמשך עשה תואר ראשון בהנדסת תוכנה ותואר שני בחוג לספרות באוניברסיטת ת"א. "לא הגשתי את העבודה האחרונה למאסטר כי קיבלתי הצעה מהטלוויזיה", הוא מודה. הדבר הטוב שיצא לו מהלימודים הוא שפגש שם לפני 16 שנה את דנה הראל, 40, אז סטודנטית לפסיכולוגיה ופילוסופיה יהודית, היום מעצבת אופנה נחשבת ואהובה על סלבס ופאשניסטות אנינות מדנית גרינברג ועד ליהי קורנובסקי שהתחתנו שתיהן השנה בשמלות בעיצובה. לשניים יש שלושה ילדים, בני 7, 9 ו-11. "הקשר נוצר אחרי שהיא כתבה לי ביקורת נוקבת על סיפור קצר שכתבתי. הביקורת הייתה די מוצדקת, לא הייתי כזה טוב. ונוצר דיאלוג", הוא משחזר.

נמרוד הראל ואישתו המעצבת דנה הראל | צילום: באדיבות המשפחה
נמרוד הראל ואישתו המעצבת דנה הראל | צילום: באדיבות המשפחה

וקראת לה מחשבות?
"לראשונה יצאה איתי מישהי שלא רצתה שאקרא לה, זה התחיל ממקום של הרוח וזה הוביל לפגישה ומאז אנחנו יחד. אני חושב שאחרי הפגישה הראשונה ידעתי ששזה שם. הרגשתי שאני עם מישהי שהיא לא רק יפה ושאני נמשך אליה, אלא שהיא גם מצחיקה אותי ואני אוהב איך שהיא חושבת".

עזרת לה לעשות הסבה מקצועית?
"היא תמיד נמשכה לאופנה, אבל היא הייתה צריכה דחיפה. היא לקחה את העצה שלי ללמוד אופנה והלכה לשנקר, בנתה את עצמה בשתי ידיים בתחום שבו אדם לאדם זאב, והיא עושה דרך מאוד יפה ושומרת על הקו שלה. בעיניי היא סלון הכלות מספר 1, שרוב הצלחתה היא בעולם. זה מדהים למי שהתחילה עם תופרת במרתף הבית שלנו והיום היא אימפריה. אני מת עליה".

שני קרייריסטים בבית אחד.
"כן. השעות שלנו לא חופפות. היא עובדת לאורך היום ואז מטלות הילדים עליי והיא על הערבים. בין לבין אנחנו צריכים למצוא את הזמן לעצמנו. אז כדי לנצח את הזמנים הלא חופפים ולהיות יותר יחד, לקחתי החלטה ואני לא עובד בשישבת. זו החלטה לא פשוטה כי יש הרבה הופעות בסוף שבוע, אבל אני מאד מרוצה. איבדתי פרנסה אבל הרווחתי משפחה".

מישהו מהילדים קיבל משהו ממך?
"לא יודע, אני רואה אצלם חשיבה אנליטית והבת שלי למשל יודעת לתמרן בעזרת דיבור, אבל לא יודע מה הם יהיו בעתיד. אני בכל זאת מקווה שלא יעשו מה שאני עושה ויביאו משהו חדש".

רוצה לספר לנו משהו עליך שיפתיע אותנו?
"כתבתי ספר שיצא בהוצאת כתר ומודן. מדובר ברומן, לא ספר הדרכה, אבל מתוך עולמי. לאחרונה סיימתי לעבד אותו לתסריט מעולמות המנטליזם והסוגסטיה והוא יהיה עשיר באפקטים. אבי נשר ערך את התסריט, אחרי שהמפיק משה אדרי חיבר אותי אליו, כי הוא מאוד מאמין בפרויקט. זהו ניסיון ראשון שלי בתחום הזה. מדובר במותחן על טבעי, משהו שמעולם לא עשו בז'אנר הזה. השם הזמני שלו הוא 'המאמין' וצילומי הסרט שלו יתחילו בסוף השנה. הסרט יהיה דובר עברית אבל מייעדים אותו גם לחו"ל".

>> חשבתם שנועה קירל לא אותנטית? תחשבו שוב