5 דרכים לעזור למתבגרת שלך בחופש הגדול

"אופוריה" עונה 2
"אופוריה" עונה 2

סקס, סמים וטיקטוק: מיכל לב ארי, מנהלת שירות הסיוע באינטרנט של עמותת ער״ן, מספרת על הסיכונים שמתבגרים ומתבגרות חשופים אליהם בחופש הגדול, וכיצד להתמודד

88 שיתופים | 132 צפיות

המתבגרים והמתבגרות שלכם נמצאים בעיצומו של החופש הגדול. זאת תקופה שבה הרבה מהם ערים יותר בלילה וישנים יותר ביום, מבלים יותר זמן מול מסכים, שותים ומעשנים ולא מקפידים על תזונה מסודרת. יש להם צורך בלקיחת סיכונים, אי ציות לכללים, התנסות בחומרים בעלי השפעה על המוח והתנסויות מיניות פרועות. למעלה מ-150,000 תלמידים סיימו את כתה י"ב השנה ורובם ממתינים לגיוס וחשים חוסר ודאות לגבי העתיד חוסר הוודאות מוליד מצד אחד את צורך להיאחז במוכר ובקיים, אבל גם את הצורך לפרוק עול לפני כניסה למסגרת נוקשה יותר ולהתנסות בצעדים ראשונים "החוצה", להכיר עולמות חדשים – אישיים, חברתיים, התנסויות ומרחק פיזי.

>> הילדה הביאה הביתה חבר ראשון וסגרה את הדלת. מה עושות?

אולי קשה להודות בכך, אבל הפנאי מאיים על בני נוער ומבוגרים כאחד. החופש הגדול הוא גם החופש ממסגרות כמו בית הספר, המספק מרחב בטוח של גבולות ברורים. החופש עלול להיות טריגר לחרדות, בדידות, חוסר מעש וחוסר יציבות. יש החווים זאת בעצימות גבוהה עם תופעות פיזיות ונפשיות, ויש שמביעים חשש קל או לא מביעים אותו כלל – וגם הם זקוקים לתמיכה. קבוצות הווטסאפ והרשתות החברתיות מלאות בעצות – עשי ובעיקר אל תעשי, הרתעה, הרחקה והפחדה מאזורים מסוימים, פעילויות, שעות, התנהגויות ועוד. בהילקח מגוון האפשרויות, הנוער נשאר עם ריק ושעמום המתאווה להתמלא בעשייה כלשהי.  

החופש הגדול בעיצומו | צילום: shutterstock
החופש הגדול בעיצומו | צילום: shutterstock

אז מה עושות? 

1. מספקות לילדים ולמתבגרות חלק מהמסגרות והגבולות הקיימים בתקופת הלימודים, כמו למשל חלוקת תפקידים באחזקת הבית גם בימי החופש. חלק מהמטלות שמשלמים עבורם לאנשי מקצוע אפשר להעביר לבני הנוער בבית בעבור תשלום – גיהוץ, שטיפת מכונית, ניקיון, גינון. זה הזמן לחשוב באופן יצירתי על עבודות לא שגרתיות ולפרסם אותן בקבוצות הווטסאפ השכונתיות. ישנן גם עיריות שמארגנות עבודה לבני/ות 16+ בימי החופש. 

2. דואגות למסגרת רגשית של תמיכה, נוכחות ומעורבות הורית – מודעות ורגישות כלפי מצבי הרוח, קיום דיאלוג קרוב ומיטיב מתוך עמדה אוהדת. שינויים קטנים בתקשורת מאפשרים קרבה גדולה יותר: החליפו את השאלה "איך היה"? (כי תאלצו להסתפק בתשובה – "כיף") ל"מה היה"? (ואולי תזכו בעוד דקה של שיחה). הקשיבו, התייחסו לרגש שעולה מתוך השיח, אל תייעצו או תספקו פתרונות. שתפו את הילדים והילדות בחוויות היומיום שלכן כדי ליצור תחושת קרבה הדדית.

>> תרפיה במטבח: כל הסיבות לבשל עם הילדים שלכן

3. מגלות גמישות ונותנות יותר מקום לצרכים שלהם. את הצורך העיקרי והאמיתי אפשר לברר בשאלות פשוטות: "מה הכי היית רוצה לעשות בקיץ"? "מה היית רוצה לעשות כמעט כל יום"? חשוב גם לתמוך בשעות המנוחה שבהן המתבגרים נראים כמתבטלים, משום שהן נחוצות להם ל"ניקוי ראש". את שעות השינה אפשר להגמיש ולהגיע להסכמה שלא תפגע בבריאות או תפגע בבני הבית האחרים.

4. מתעניינות לעתים תכופות יותר היכן הם מבלים ומנסות להכיר את החברים שלהם. כדאי בכל ערב לשאול מה מתוכנן ליום המחרת ולהעלות רעיונות לפעילויות. ניתן לבקש שישלחו תמונות מפעילויות מחוץ לבית, להתעניין היכן צולמו ועם מי, לא באופן חשדני אלא סקרן ומתעניין.

5. מתגמשות ונותנות מקום לפעילויות חברתיות שלא היו בשגרה, וגם יציאה מהמרחב הפיזי והחברתי. אפשר לתכנן שינה במרחב שונה מהרגיל – קמפינג, שינה משותפת בסופ"שים ועוד. זה גם הזמן לביקורים אצל בני משפחה רחוקיים ולהליכה משותפת במקומות חדשים, בשעות הנעימות של היום.

מוזמנים ומוזמנות לפנות לעמותת ער"ן המעניקה עזרה ראשונה נפשית לכל מצוקה נפשית – שיחה, הקשבה, מידע, ייעוץ ושיתוף בכל נושא, 24/7 באנונימיות. לקבלת סיוע נפשי באמצעות הטלפון חייגו 1201. לקבלת סיוע נפשי באמצעות צ'אט, ווטסאפ, פורום או מייל יש להיכנס לאתר www.eran.org.il