מקודם

כל מה שרצית לדעת על בדיקת קולפוסקופיה

הבדיקה שאת חייבת להכיר. צילום: Depositphotos
הבדיקה שאת חייבת להכיר. צילום: Depositphotos

אז מה בדיוק קורה במהלך הבדיקה? האם יש צורך להתכונן לפני? מה הממצאים האפשריים? האם זה כואב? כל התשובות לשאלות על אחת הבדיקות הכי חשובות שאת צריכה לבצע

88 שיתופים | 132 צפיות

בדיקת קולפוסקופיה (בעברית: שקיפת צוואר הרחם) היא בדיקה משלימה לבדיקת הפאפ (Pap). מבצעים אותה במידה ובדיקת הפאפ החזירה תוצאות לא תקינות ומטרתה לאבחן לעומק ובצורה מדויקת מה בדיוק לא תקין, אם בכלל.

מה קורה במהלך בדיקת קולופוסקופיה?

טרם הבדיקה

המטופלת מתושאלת בנושא הריונות, ווסת, היסטוריה רפואית כללית והרגלים בעלי השפעה על מערכות הגוף (כמו למשל עישון). לאחר מכן, המטופלת מקבלת הסבר אודות הבדיקה שבסיומו עליה לחתום שהיא מסכימה לבצע אותה.

עזרים

את הקולפוסקופיה מבצעים באמצעות מכשיר שנקרא קולופוסקופ. לסקרניות שביניכן, מקור השם מגיע מהשפה היוונית העתיקה ומשמעו הסתכלות (סקופוס) ברחם/איבר המין הנשי (קולפוס). הקולופוסקופ יודע לזהות רקמות בצוואר הרחם שאינן תקינות.

במהלך הבדיקה

את בדיקת הקולפוסקופיה מבצעים בשכיבה, בהרדמה מקומית בדרך כלל. הרופא מכניס לנרתיק חומצה אצטית (חומר אורגני וידידותי) וזו צובעת אזורים שמצריכים בירור נוסף על ידי ביופסיה. לעיתים החומצה האצטית לא מצליחה במשימתה ואז הרופא ייעזר בהחדרה של תמיסת יוד שתיתן תמונה טובה יותר. הקולופוסקופ מבצע הגדלה של עד פי 25, מה שמאפשר לרופא למפות היטב את האזור. מאזורים שאובחנו כחריגים הוא לוקח ביופסיה (דגימה של הרקמה) שנשלחת לבדיקת מעבדה.

למה חשוב כל כך לבצע את בדיקת הקולפוסקופיה?

החשיבות של מעקב וביצוע בדיקה הם קריטיים כיוון שהבדיקה מאבחנת נגעים סרטניים וטרום סרטניים בצוואר הרחם. המשמעות הינה גילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם, סרטן רירית הרחם, גירויים, דלקות, זיהומים ומצבים טרום סרטניים שונים. גילוי מוקדם מגדיל את סיכויי ההחלמה באופן משמעותי ובמקרים רבים אף מציל חיים. הקפידי לבצע בדיקה גניקולוגית שגרתית אחת לשנה ובדיקת פאפ שגרתית אחת לשלוש שנים. במידה וקיבלת הפניה לבדיקת קולפוסקופיה, קודם כל, שמרי על קור רוח. הרבה פעמים הממצאים החריגים הם לא יותר מאשר טעות מעבדה. חשוב מאד לגשת ולבצע את הבדיקה ללא דיחוי על מנת לאפשר לעצמך לקבל טיפול הולם ואפקטיבי במידה ואכן קיים ליקוי.

האם צריך להתכונן לפני הבדיקה?

ברוב המקרים, אין צורך להתכונן לפני בדיקת קולפוסקופיה כיוון שהיא בדיקה פשוטה ומיידית. בחלק מהמקרים, יתכן ותהיה דרישה לבצע בדיקת הריון לפני הבדיקה. חשוב גם לציין כי אין מבצעים את הבדיקה בעת הדימום הווסתי. כמו כן, במקרים של דלקת או זיהום שידועה ומטופלת כבר, הבדיקה תתבצע לרוב לאחר השלמת הטיפול המונע שנרשם למטופלת.

האם ישנן תופעות לוואי או סיבוכים אפשריים?

בדיקת קולפוסקופיה מבוצעת, כאמור, בהרדמה מקומית, וזאת על מנת למנוע מהאישה שעוברת את הבדיקות לתחושות לא נעימות או אי נוחות כלשהי. לעיתים נשים מדווחות על תחושות צריבה קלה כתוצאה מהמפגש של הגוף עם החומצה. כמו כן, במידה ומבוצעת ביופסיה (שכוללת גירוד של רקמה) לעיתים עולים דיווחים על אי נוחות מסוימת, אך לא יותר מכך. הבדיקה נחשבת כפשוטה וקלה וככזו שלא כרוכה בסיכונים. אי הצלחה של הבדיקה, כלומר, כישלון בזיהוי אזור נגוע, היא תופעה נדירה למדי. גם מקרים של זיהום בעקבות הבדיקה אינם נפוצים כלל וכלל.

החשיבות בביצוע בדיקת קולפוסקופיה אצל רופא מומחה

הדיווחים אודות סיבוכים כמו זיהומים או דלקות בעקבות ביצוע הבדיקה אמנם נדירים אך חשוב להדגיש כי אלו קורים בדרך כלל כאשר הבדיקה מבוצעת אצל רופא שאינו מקצועי דיה. על מנת לצמצם את הסיכונים והסיבוכים האפשריים ככל הניתן, כדאי לבחור ברופא ותיק ומנוסה מאד שביצע את הבדיקה כבר אלפי פעמים ופגש את כל התרחישים האפשריים. בחרי ברופא הטוב ביותר על מנת לשמור על בריאות גופך באופן הטוב ביותר.

לסיכום, אם הופנית לבדיקת קולפוסקופיה ואת מעוניינת לבצע אותה אצל הרופא המקצועי והאדיב ביותר תחת התנאים הטובים ביותר, הגעת למקום הנכון. ד"ר גיא גוטמן.M.D הוא גניקולוג ותיק ומוערך, מומחה בכיר בגינקולוגיה וילודה ומנתח מוביל בתחום. מרפאה עם חוויית טיפול איכותית, מקצועית, נעימה ומהירה ביותר. המרפאה נמצאת ברמת החייל, תל אביב.