10 טיפים לסידור הבית

החפצים הניצבים בקידמת הבמה הם חלון הראווה שלנו בבית | צלם: victor zastol'skiy - Fotolia
החפצים הניצבים בקידמת הבמה הם חלון הראווה שלנו בבית | צלם: victor zastol'skiy - Fotolia

הבית כל הזמן נראה לכם מבולגן? יכול להיות שהגיע הזמן לעשות סידור מחדש. לפניכם 10 טיפים שיעשו לכם סדר גם בראש

88 שיתופים | 132 צפיות

לא לפחד לזרוק

המפתח לסדר ולסביבה זורמת הוא להבטיח שהחפצים המוצגים לא רק ייראו אלא גם יהיו בשימוש מתמיד. בנושא זה ישנו כלל זהב שכדאי מאוד לקיימו – בחרו את החפצים שאתם משאירים בבית רק אם הם יעילים או שאתם מאמין שהם יפים. כמובן שאפשר בהחלט להוסיף לרשימה זו גם חפצים נוסטלגיים, חפצים שמעלים זכרונות נעימים וכאלה שגורמים לנו לחייך, אבל חפצים שלא עונים על שלושת הקריטריונים האלה – אין בהם יופי, תועלת או זיכרון נעים, יש לסלק מהבית או לפחות למצוא להם פתרונות אחסון הולמים ורחוקים מהעין.

>> 24 דברים שחייבים להעיף מהבית
>> איך לסדר את ארונות הבגדים בקלות

חשיבות התכנון והסדר

החפצים שבכל זאת ניצבים בקידמת הבמה, על מדפים, שולחנות ובתוך נישות, הם חלון הראווה שלנו בבית. האופן שבו נציג אותם יתרום ליצירת סגנון אישי, אווירה נינוחה ויראה הקפדה על סדר וארגון. כשהחפצים מפוזרים בבית ללא תכנון וסדר, כל יופיים מתפזר ונגוז. לעומת זאת, אם נדע לאחד בין הפריטים המתאימים ולהציג אותם כראוי, גם נבליט את יופיים וגם ניצור לבית סגנון מוגדר.

צילום: פוטוליה

 

איפה לשים כל דבר

ספרים, חפצי נוי, כלים ואוספים אפשר להציג בכמה דרכים: על גבי שידות ומדפים פתוחים, שולחן פינתי או שולחן קפה, בתוך ארונות או מאחורי ויטרינות זכוכית. השאלה היא איך לעשות את זה. מדפים הם אופציה נגישה ולא יקרה. אפשר לתלות אותם כשהם תוחמים דלת, חלון או קמין, ואז הם גם מוסיפים עניין ודרמה לחדר, ואפשר להרכיב אותם בחלל הריק שמתחת למדרגות וכך לשלב יופי ויעילות.

רצף של פריטים דומים

הקשר בין כל הפריטים שמונחים על המדף או הנישה הוא אמנם חשוב, אך אין להפוך אותו למטרה בפני עצמה. קודם כל, יש לבחור חפצים בגלל שאוהבים אותם ולא רק כי הם מתאימים זה לזה. שנית, יש דווקא חן רב בערבוב של חומרים או סגנונות שונים, בתנאי שנמנעים מעומס יתר.כדי לא ליצור שעמום, אפשר להוסיף אלמנט שובר שגרה, או ליצור רצף של חפצים דומים.

סידור חפצים

את הגישות לסידור החפצים ניתן לחלק לשניים: ארגון סימטרי מול א-סימטרי וסידור עמוס מול מינימליסטי. עיצוב סימטרי יוצר שיווי משקל בין הפריטים העומדים משני צדדיו של ציר מרכזי דמיוני. סידור זה הוא צפוי ויציב, נעים לעין ויוצר תחושת סדר. דוגמה לעיצוב סימטרי היא מדף שבמרכזו תמונה ממוסגרת, משני צדדיה שני אגרטלים בגובה זהה, ולצידם שני פמוטים. סידור א-סימטרי הוא קומפוזיציה שיוצרת מתח וניגוד על ידי שימוש לא צפוי בצורות או בחומרים בעלי אופי מנוגד.

שילוב פריטים

שילוב נכון של חומרים יוסיף גם הוא לאופי ולאווירה שייווצרו בחדר. לכלים ולחפצים מזכוכית יש פחות נוכחות דקורטיבית לעומת כלים מקרמיקה, שהנוכחות המסיבית שלהם משתלבת בקלות עם סגנונות שונים. על מדפי מתכת כדאי להניח חפצים מחומרים בעלי אופי מנוגד, כמו קש ועץ, ולשלב אותם בחדר בעל סגנון דומה ולא בחדר עם שטיח מקיר לקיר, למשל. מדפי זכוכית מוסיפים עומק ואשליית מרחב לחלל, כך שכדאי להשתמש בהם לתצוגת אובייקטים גדולים עם גימור גס, שיהוו ניגוד לזכוכית השבירה והעדינה.

צבעים ברקע

שלוש נקודות צבע עיקריות בחדר ייצרו בו עניין ודרמה, וכאן יש חשיבות לצבע המדפים ולקשר שביניהם ובין החפצים שעליהם. כדי להבליט מדף, יש לצבוע אותו בצבע שונה מהקירות, כדי שנוכחותו לא תיבלע. לעומת זאת, אם החדר קטן, עדיף להחיל גם על המדפים וגם על הקירות את הצבע הלבן. צבע המדפים גם משמש רקע לחפצים האמנותיים שמוצגים עליהם. שילוב צבעים מנוגד, כגון אגרטל אדום על מדף צהוב, יוצר אווירה עליזה ומלאת שמחת חיים, לעומת צבעים תואמים היוצרים עיצוב שקט יותר.

ספרים, רבותיי, ספרים

לבעלי ספרים רבים, הנוהגים לקרוא בהם תכופות, כדאי להציגם על מדפים פתוחים, כדי שגם יהיו נגישים וגם יוסיפו עניין ויזואלי. מצד שני, שורות ספרים עלולות לגרום לתחושת עומס. במקרה זה, "שבירה" של שורות הספרים באמצעות חפצי נוי קלילים תיצור אווירה נעימה ונינוחה. אפשרות אחרת היא להערים את הספרים בערמות קטנות, או להניח ליד הארון חפצים בעלי הקשר שונה, כמו שעונים עתיקים.

איך מציגים אוספים

אוספים שונים, כמו כלי קרמיקה, פסלונים, מנורות וכו', ראויים להיות מוצגים על גבי מדפים פתוחים במקום שניתן לראותם בקלות. אוספים ניתן להציב על כל מדף, אבל אם רוצים לתת להם מעמד מיוחד יותר וליצור רושם גדול ככל האפשר, כדאי לקבץ אותם יחד. בנוסף, אפשר ליצור משחקים של תאורה כדי להבליט את האוסף, למשל ספוטים שמכוונים על פריטים מסוימים או על חפץ מיוחד, שרוצים להבליט באופן דרמטי.

לא לפחד משינויים

שינויים תמידיים בבית שומרים על תחושת זרימה ונותנים תחושה של התפתחות מתמדת. כשחפץ נמצא באותו מקום במשך זמן רב, העין מתרגלת אליו מהר מאוד, לכן, סידור וארגון החפצים צריך להיות דינאמי, תוך הוספה של חפצים או החלפתם ברלוונטיים ויפים יותר.

השתתפה בהכנת הכתבה: רונית עציון, מעצבת פנים וסטייליסטית