קינואה תנוע

קינואה - דגן עשיר ובריא

88 שיתופים | 132 צפיות

הקינואה היא דגן הגדל בבוליביה ובדרום אמריקה, באוויר הייחודי של ההרים (בגובה של מעל 4,000 מטר). למרות שהיא מוכרת ומוצגת כדגן, הקינואה היא בעצם פרי גרגרי זעיר עשיר בחלבונים המתפתח מאשכולות פרחים הגדלים על צמח דרום אמריקאי הקשור למשפחת התרד. שמו הלועזי של הצמח הוא Chenopodium – שבתרגום ליוונית, פירושו "רגלי אווז", שכן עלי הצמח מזכירים זאת בצורתם.

סגולות רפואיות

הקינואה ידועה בעולם כדגן השינה הטובה מכיוון שהיא מסייעת לתחושת הרוגע והפגת המתח בקרב ילדים ומבוגרים. כמו כן היא אינה מכילה גלוטן ולכן מתאימה לבעלי רגישות לגלוטן, והיא מכילה את עשרת חומצות האמינו החשובות ביותר לגוף האדם ולהתפתחות תאי המוח.

באזור האנדים הקינואה משמשת לא רק כמזון, אלא גם כתרופה המסייעת נגד ליחה מצטברת בריאות ובצינורות הברונכיטיים.

בעולם המערבי הקינואה מהווה מרכיב חשוב בתפריט של ספורטאים, צמחונים ושומרים על דיאטה. רוב הספורטאים התחרותיים ניזונים מהקינואה כשעה לפני התחרות, מכיוון שהיא מתעכלת בקלות, מעלה את רמת האנרגיה בגוף, מקנה תחושת שובע, מסייעת על שמירת רמת הסוכר מאוזנת ומונעת התכווצות שרירים.



אילוסטרציה: stock.xchng" src="https://atmagil-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/misc/prev_images/pagemodule/image1/351/351/soup.gif?1154459337" />

"ניתן להכין מהקינואה מגוון רב של מאכלים, כגון מרקים"
אילוסטרציה: stock.xchng

תהליך ההפקה

הקינואה גדלה באקלים ייחודי, בנוזף לגובה הרב מעל פני הקרקע, היא זקוקה לאדמה בעלת מליחות גבוהה, ולתנאי מזג אוויר קיצוניים – קור בלילה וחום ביום. שבטים אינדיאנים משתמשים בקינואה לצרכים שונים, לא רק למאכל.

את אשכולות שיח הקינואה הם מנפים במסננת, והקליפה האדמדמה משמשת עבורם כסבון לחפיפת ראש ולשטיפת כלים. לאחר ניפוי הקליפה החיצונית, מתגלים גרגירים בצבע באז', והם עוברים ניקוי נוסף על ידי שטיפת שאריות הקליפה ויבוש מחדש.

תהליך הפקת גרגירי הקינואה העדינים נעשה רובו ככולו בצורה ידנית, משלב קטיפתו ועד הפיכתו למוצר מוגמר.

סוגי קינואה

כעיקרון יש שני סוגי קינואה ידועים: קינואה רגילה שמגיעה בצורת גרגירים עגולים וקטנטנים בעלי צבע לבן-שנהב. גדלה בעיקר בפרו; וקינואה "רויאל" (מלכותי) – גרגירים עגולים וגדולים יחסית ובעלי טעם עשיר יותר. היא גדלה בעיקר בבוליביה.
ניתן להשיג את הקינואה בשלוש צורות עיקריות:

  • גרגירים – זהו צורתה הטבעית של הקינואה
  • קמח – גרגירים טחונים של קינואה המשמשים לאפייה
  • ספגטי – על אפשרויותיו הבלתי מוגבלות

ניתן להכין מהקינואה מגוון רב של מאכלים – תוספות למנה עיקרית, פשטידות, קינוחים, מרקים ועוד. בישול הקינואה הוא תהליך פשוט מאוד להכנה (בדומה לאורז), מה שמאפשר לה הסתגלות מהירה בעולם המערבי. זמן הבישול נע בין 15-20 דקות.

בשל טעמה העדין ניתן להוסיף את הקינואה לכל תבשיל המיועד לילדים ולתינוקות החל מגיל חצי שנה. דיאטנים ותזונאים רבים ממליצים על הקינואה כמוצר יסוד לילדים הסובלים מעודף משקל או המתקשים להירגע ולהירדם בלילות.

ערכים תזונתיים ב-100 גרם קינואה

  • אנרגיה: 374 קק"ל
  • לחות: 9.3 גרם
  • חלבון: 13.1 גרם
  • שומן: 5.8 גרם
  • פחמימות: 68.9 גרם
  • סיבים תזונתיים: 5.9 גרם
  • ברזל: 9.25 מ"ג
  • מגנזיום: 210 מ"ג
  • סידן: 60 מ"ג
  • אבץ: 3.3 מ"ג
  • מנגן: 2.2 מ"ג
  • נחושת: 0.82 מ"ג
  • אשלגן: 740 מ"ג
  • זרחן: 410 מ"ג
  • נתרן: 21 מ"ג
  • ניאצין: 2.9 מ"ג
  • ח. פנתוטנית: 1 מ"ג
  • תיאמין (ויטמין B1) 0.19 מ"ג
  • ריבופלבין (ויטמין B2) 0.39 מ"ג
  • ויטמין: B6 0.22 מ"ג
  • פולאט: 49 מק"ג

 

אלה פיילר היא יועצת בריאות ברשת "ניצת הדובדבן"

01.08.06

(עודכן ב – 24.02.09)