כך תעזרו לילדים לעבור את התקופה המלחיצה הזאת

ילד בבידוד באיטליה. פירוש השלט: "הכל יהיה בסדר" | צילום: Simona Granati - Corbis/Corbis via Getty Images
ילד בבידוד באיטליה. פירוש השלט: "הכל יהיה בסדר" | צילום: Simona Granati - Corbis/Corbis via Getty Images

איך לא משתגעים מבליל המידע, הפייק ניוז וחרושת השמועות שרצה ברשת? ויותר חשוב, בימים של בהלה ודאגות בריאות - מה מספרים לילדים ולבני הנוער שלנו על וירוס הקורונה?

88 שיתופים | 132 צפיות

הקורונה כבר כאן. עד לפני כמה ימים יכולנו להגיד לעצמנו ולילדים שמדובר במגפה שמתרחשת בארצות רחוקות ואין לנו מה לדאוג, אבל השבוע האחרון מוכיח לנו אחרת. חולה ועוד חולה, מספר רודף מספר, וההוא שהיה בפיראט האדום, בקניון ובארומה, בקיצור זה ממש ממש פה והשאלה היא איך מתמודדים עם זה כשיש ילדים קטנים, וגם עם בני הנוער שרואים אותנו צמודים לאפליקציות חדשות, לאלכוג'ל ולאתר משרד הבריאות שמעדכן את מסלול הקורונה של החולים.

>> איך מעבירים את הזמן עם הילדים בבית?

אז מה עושים? איך לא משתגעים מבליל המידע, הפייק ניוז וחרושת השמועות שרצה שם ברשת? ויותר חשוב, בימים של בהלה ודאגות בריאות – מה מספרים לילדים ולבני הנוער שלנו?

קודם כל חשוב לזכור שאלה ימים של חוסר ודאות, מצב שהגוף והנפש שלנו לא ממש אוהבים, ולמה? כי חוסר ודאות זאת סכנה והמוח שלנו אוהב לשדר לגוף אותות יציבים ולכן זה רק טבעי שהתקופה הזאת תהיה מלווה בחששות ודאגות. ככל שאי הידיעה גדול יותר כך קשה לנו להתמודד עם המצב, אבל דווקא ברגעים כאלה מומלץ לשמור על חוויה של שליטה וביטחון. 

אז תכלס איך עושים את זה? קודם כל לנשום עמוק להזכיר לעצמנו שאנחנו ההורים והילדים מקבלים מאיתנו יציבות וביטחון. זה לא אומר להסתובב בבית לזייף חיוך וקוליות ולהגיד שאין כלום כי לא היה כלום, ההפך הוא הנכון. בואו נלמד אותם שזה בסדר לדאוג ולחפש שליטה.

דבר ראשון דואגים ל-well being שלנו, לביטחון, לרוגע ולשלווה שיכולים לתת יציבות דווקא בתוך הכאוס. אז שימו לב למה שקורה לכן ולפני שאתן רצות להרגיע את הילדים, תרגיעו את עצמכן. כל אחת והשיטה שלה ולזכור שהכול עובד. אחת תצא להליכה, אחרת תשמע מוזיקה, אחד יקנה אלכוג'ל  ומגבונים אחרת תלך למסעדה עם חברה, הכי חשוב לבדוק מה עובד לנו, מה מרגיע אותנו לטווח הארוך כדי שנהייה שם בשבילם. 

כך תתווכו לילדים את המצב בתקופה זאת

1. הורים כמסננת: בעידן של שפע ערוצים ואפליקציות עם עשרות נוטיפקציות ופושים, המלצות ואיסורים, שימו לב למה אתן חושפות את הילדים. תוכן לא מותאם עלול לעורר פחדים, שאלות מיותרות ובעיקר אי שקט. לכן קראו בעיון את החומרים לפני שאתם מקריאים לילדים.

2. לס איז מור: פרויד קרא לזה חזרה כפייתית, כלומר לעשות שוב ושוב את אותו הדבר שעושה לנו רע. מי אמרה צפייה בחדשות?! דיווחים חדשותיים תמיד יהיו מלווים במוזיקה מפחידה, קטעי וידאו מיותרים והמון הפחדות לגבי הקורונה. ילדים בגיל הרך מתקשים לעשות צפייה ביקורתית ולכן חשוב למנוע מהם את החוויה הזאת שגורמת להצפה רגשית. 

3. לא להתעלם: גם אם אין לכם טלוויזיה או שבחרתם שלא לדבר על וירוס הקורונה בבית, אין לי ספק שהילדים ובני הנוער שלכם שמעו על הווירוס, כי זה הנושא הכי מדובר בשבוע האחרון. דווקא במקרים כאלה הורים שמעבירים מסר שאצלנו בבית לא מדברים על זה יוצרים פחד ושתיקה שאצל הקטנים מעוררים בהלה, ואצל בני הנוער מעוררים רצון לחפש תשובות ומידע באינטרנט. לכן חשוב לבחור בשאלה כמו "מה אתה יודע על הקורונה?" או "מה כבר שמעת על הוירוס הזה?" ומשם לתת עוד מידע מותאם גיל. תזכרו שנושא שלא מדובר נחווה אצל ילדים כטאבו וכמסוכן מה שלוקח אותם רחוק בדימיון למקומות מפחידים יותר, וחבל. 

4. דברו רגש: תנו מקום למגוון רגשות שעולים סביב וירוס הקורונה ושתפו מה עובר עליכם, כך ניתן ללמד להתייחס לרגשות שלנו ולמה שהם מעוררים בגוף ובנפש. "כשאתה שומע על הקורונה מה אתה מרגיש בגוף?", למשל, או "כשאני שומעת על עוד חולים מתכווצת לי הבטן מפחד".

5. הימנעו ממסרי רוגע בלי כיסוי: כשאנחנו אומרים "אין ממה לפחד" או "אין מה להילחץ" אנחנו לא מאפשרים שיח פתוח. עדיף להיצמד למסרים מרגיעים שנותנים מקום גם לחששות כמו "זה בסדר לחשוש ולפחד בוא נחשוב יחד מה יכול להפחית את המתח" או "אפשר לפחד ולהילחץ אבל בוא נחדד עובדות, מהמחלה כמעט ולא מתים". 

6. ניוז או פייק ניוז: זה בדיוק הזמן, בתוך כל המידע, השקרים וחצאי האמיתות, ללמד אותם שמה שעובר בניידים הוא לא תמיד נכון. אפשר להציע להם ביחד לעבור בערב על הודעות קבוצתיות שקיבלו וללמד התבוננות וקריאה ביקרותית, וביחד הורים וילדים לראות שהשד לא כל כך נורא. 

7. שגרע אאוט, שגרה אין: שמירה על שגרה מוכרת וידועה ככל האפשר היא התרופה הטובה ביותר. נסו לחשוב יחד על פעילויות שיחליפו שיטוט בקניון, ג'ימבורי ומקומות אחרים שסגורים עכשיו. זה הזמן לבשל משהו ביחד ולצאת לפיקניק בדשא למטה. 

8. מוגנות מעל לכל: חשוב לחדד לילדים ולבני הנוער שתוך אי הוודאות ניתן ליצר עוגנים קטנים של ודאות באמצעות שטיפת ידיים, שימוש באלכוג'ל והימנעות ממגע, שמצמצמים את חוויית חוסר הוודאות ונותנים שליטה

9. אקטיביות: תזמו אתם את השיח על הקורונה בבית. בשביל שילדים ובני נוער ירגישו בטוח לדבר על נושאים מסוימים הם צריכים דוגמה הורית, אז אל תחכו שהם ייזמו, תזמו אתם. 

10. פמילי טיים: זה בדיוק הזמן לאיחוד משפחתי לצפייה משותפת בנטפליקס, בבישול ארוחות משותפות, ביציאה לטבע ובכל פעילות מגבשת ומותרת. 

>> פעילויות שמפחיתות את החרדה בזמן הבידוד או השהות בבית