צמחים וחליטות בהיריון: מה מותר ומה אסור? מדריך

בהיריון? אלו הצמחים שכדאי שתימנעי מהם | צילום: Shutterstock
בהיריון? אלו הצמחים שכדאי שתימנעי מהם | צילום: Shutterstock

למה מומלץ להימנע מלואיזה בהיריון, איזו חליטה עלולה לייבש את החלב והאם לנשים הרות מותר להשתמש בסטיביה? כל מה שצריך לדעת על שימוש נבון בצמחי מרפא, חליטות ושאר עלים במהלך ההיריון

88 שיתופים | 132 צפיות

את בהיריון? מזל טוב. ככל הנראה את ההנחיות לגבי צריכת ביצים, בשר ואפילו דגים את כבר מכירה בעל פה, אבל מה בכל הנוגע לחליטות תה מרעננות או אפילו סלט עשיר, עמוס בריאות ועלים ירוקים? מסתבר שלא מעט צמחים שבכל יום אחר מומלצים לצריכה עלולים להזיק לך ואף לסכן את בריאותך בזמן היריון.

לאורך ההיריון חלה ירידה בתפקוד מערכת החיסון ולכן גופך הופך רגיש יותר לשלל מאכלים. צמחים כמו נענע, לואיזה, מרווה ועוד צמחי מרפא ותבלינים ידועים בסגולות ריפוי וחיזוק הגוף אך במשך ההיריון חלקם עלולים לגרום להתכווציות ברחם או אפילו חלילה להפלה. הנה כל העלים שמומלץ להימנע מהם במשך ההיריון.

חלק מהעלים האלה עלולים להזיק לך  | צילום: Shutterstock
חלק מהעלים האלה עלולים להזיק לך  | צילום: Shutterstock

מרווה – אסורה לשימוש

צמח המרווה גדל במקומות רבים בארץ ולרוב משתמשים בעלי הצמח להכנת חליטות לשתייה. הצמח ידוע כבעל סגולות רפואיות רבות וכמקל על דלקות שונות. בזמן היריון המרווה אסורה לשימוש, שכן עלי הצמח מכילים חומרים המכווצים ומגרים את הרחם ובמקרים חריגים אף עלולים לגרום גם להפלה.

כוס תה עם עלי מרווה: אסור לשימוש בזמן היריון | צילום: Shutterstock
כוס תה עם עלי מרווה: אסור לשימוש בזמן היריון | צילום: Shutterstock

עוד כתבות מעניינות
איך שומרים על הסטייל בהיריון? הסלבס מדגימות
מאמירקסיה: כשהרצון לשמור על המשקל בתקופת ההיריון הופך לאובססיה 
וזה הסרט שכל מי שיוצאת לחופשת לידה חייבת לראות

לואיזה, מומלץ להימנע

רוב מיני הלואיזה צומחים כשיחים בעלי פרחים קטנים וצפופים. בישראל השימוש העיקרי הוא בחליטת עלי הצמח. סגולותיה הרפואיות של הלואיזה מוכרות ברפואה העממית והאלטרנטיבית כטיפול בהפרעות במערכת העיכול ונגד כאבי גרון אך בזמן היריון צמח הלואיזה אינו מומלץ לשימוש. גם לא בחודשים הראשונים שלאחר הלידה, שכן הלואיזה מעודדת התכווצויות רחמיות ועלולה לגרום לייבוש החלב.

עלי לואיזה | צילום: Shutterstock
עלי לואיזה | צילום: Shutterstock

נענע, מומלץ להשתמש במינון נמוך

הנענע הוא צמח תבלין מוכר ופופולארי במטבח הישראלי המשמש בעיקר כחליטה או כתוספת לכוס התה. כצמח מרפא, הנענע ידועה כמקלה על גזים וכאבי בטן ומסייעת לתפקוד תקין של מערכת העיכול. אך כמו צמח הלואיזה, גם הנענע מעודדת התכווצויות רחמיות ולכן מומלץ להימנע ממינון גדול של שתיית הצמח בזמן היריון.

לא כדי להגזים: נענע טרייה | צילום: Shutterstock
לא כדי להגזים: נענע טרייה | צילום: Shutterstock

פטרוזיליה, מומלץ להשתמש בכמות מועטה

הפטרוזיליה היא עשב הגדל היטב באקלים הישראלי ומשום כך משמשת כתיבול במאכלים רבים. בנוסף, היא עשירה בוויטמינים, נוגדי חמצון ובעלת סגולות רפואיות רבות. ברפואה העממית נטען שביכולתה להפחית הפרעות בעיכול, לחץ דם גבוה, גזים, מחלות כליות וכן סיוע והקלה במקרה של דלקות בשתן. יחד עם זאת, צריכת פטרוזיליה במינונים גבוהים עלולה לגרום להיחלשות השרירים החלקים במעיים הדקים, בכיס המרה וגם ברחם, מה שעלול להגביר את הסיכוי להפלה. לכן אפשר להשתמש בצמח כתיבול עדין אך להקפיד להימנע מכמויות גדולות.

אל תגזימו עם הפטרוזיליה בסלט | צילום: Shutterstock
אל תגזימו עם הפטרוזיליה בסלט | צילום: Shutterstock

עלי פטל, מומלץ משבוע 35

עלי הפטל עשירים בוויטמינים ומינרלים ושימוש בהם מסייע במצבים של כאבי בטן ושלשולים, דלקות במעיים, כאבי גרון ואפטות. יחד עם זאת, עלי הפטל גורמים להתכווצויות הרחם ולכן כדאי להימנע מצריכה שלהם בתחילת ההיריון. לעומת זאת בשלבים מתקדמים, כלומר משבוע 35 והלאה, דווקא רצוי לשתות חליטה עם צמחי עלי הפטל על מנת לחזק את הרחם לקראת הלידה.

עלי הפטל מסייעים בחיזוק הרחם לקראת הלידה | צילום: Shutterstock
עלי הפטל מסייעים בחיזוק הרחם לקראת הלידה | צילום: Shutterstock

סטיביה, אסורה לשימוש

בשנים האחרונות הפכה הסטיביה לתחליף האולטימטיבי לסוכר. הממתיק הטבעי מתוק מאוד, אפילו יותר מהסוכר, אך להבדיל ממנו ומתחליפים אחרים אינו מעלה את רמות הסוכר בדם. למרות היתרונות של הצמח חשוב לדעת שהסטיביה אסורה לשימוש בהיריון, שכן היא מרפה את הרחם, מעודדת התכווצויות ולכן עלולה אף היא לגרום להפלות.

ייעוץ: רונית דוייב – מנהלת מדעית באבוט, יצרנית סימילאק
אין לראות בכתוב לעיל שום המלצה רפואית