צוות לעניין

על שיטת הטיפול של גבריאל רוזנטל המטפל בבעיות עקמת וכאבי גב

88 שיתופים | 132 צפיות

"המטרה שלי היא להפוך אנשים לבריאים, חזקים וחופשיים מכאב", אומר גבריאל (גבי) רוזנטל, תרפיסט מומחה באינטגרציה מבנית (רולפינג) ובמודעות מבנית – שיטה משלימה, המאמנת את החוש התנועתי ויוצרת סינרגיה (חיבור) בין גוף, נפש ורוח. "אני בונה את הבן אדם כך שיהיה מסוגל לעמוד על הרגליים שלו ולא על שלי".

רוזנטל סבור שהמטופל והמטפל הם צוות עבודה שפועל במשותף. "מי שמצהיר בפניי: 'אני משלם לך ומשקיע את הזמן שלי, ומצפה שאתה תעשה עבורי את העבודה', אני משיב שהתנאי לטיפול הוא שיתוף פעולה מצידו. אני יכול ללמד ולהדריך אותו, אך אינני יכול לעשות בשבילו. אני יכול להורות לו כיצד לנשום, אך אינני יכול לחשוב ולנשום במקומו. אני נותן לו תרגילים ומדריך אותו, פנים אל פנים וגם בכתב, אבל הביצוע הוא באחריותו", מכריז רוזנטל.

שחרור המטופל מכאב ושיפור מצבו אינם מטרה אוטופית, לדעתו. "הגיע אלי אדם שהיה רק בן 50, אך היה מוגבל בהליכה ונעזר בקביים. הוא חשש לחצות כביש סואן באור ירוק, פן יתחלף האור במהלך החצייה והוא יידרס. הוא נותח כבר ארבע פעמים בגב התחתון ומאום לא עזר. הוא ביקר אצלי כ-15 פעמים ועכשיו הוא הולך ללא בעיה ארבעה קילומטרים. מטרת העל שלי היא לחלץ אדם ממוגבלות קשה".

חינוך מחדש של הגוף

רוזנטל עוסק מזה 30 שנים בשכלול שיטת הריפוי הרב תחומית שבה הוא מטפל, המשלבת שיאצו, אקופרסורה (עיסוי נקודתי העובד על 12 המרידיאנים ועל התעלות ברשת מעברי האנרגיה בגוף), רפלקסולוגיה, קינסיולוגיה יישומית, ביו-אנרגיה וסילביה מיינד קונטרול (שיטת סילביה), במטרה להשיג עבור מטופליו את התוצאות הטובות ביותר בפרק הזמן הקצר ביותר.

בשנת 1990 הקים רוזנטל, בשיתוף מטפלים נוספים, את העמותה הישראלית לאינטגרציה מבנית ואף עמד בראשה, בעשר השנים הראשונות לקיומה. כיום, הוא מכהן כנציג העמותה בוועד של הלשכה למקצועות בריאות משלימים – ארגון הגג של העמותות לרפואה משלימה בישראל, ובד בבד, הוא מכהן כנציג העמותה במועצת ההסמכה של הלשכה.

מהי אינטגרציה מבנית?
"אינטגרציה מבנית (רולפינג), היא שיטה שפותחה על ידי הביוכימאית, ד"ר איידה רולף, בשנות ה-30 בארצות הברית. המטרה המרכזית של השיטה היא לשפר את תפקוד הגוף בתחום השפעת כוח המשיכה, על ידי 'חינוך מחדש', הנעשה באמצעות מגע ותנועה. השיטה עובדת על מבנה השלד באמצעות רקמות החיבור בגוף, הנמצאות מתחת לעור, מסביב לעצמות ומסביב לכל שריר. בכל מקום שרקמת החיבור התכווצה או התקשתה, משחררים אותה במטרה להביא להרמוניה עם רקמת החיבור שלידה. עוברים בצורה שיטתית אזור אחר אזור, בכל הגוף, ואחר כך 'מחברים' את כל הגוף ביחד, וכך מתקבלת האינטגרציה.

כתוצאה מהטיפול, הגוף מזדקף ומתארך. העבודה נעשית על כל הגוף ולא בטיפול נקודתי, שעשוי אמנם לטפל באופן זמני בבעיה, אך זו עלולה לחזור ולהתעורר במקומות אחרים בגוף. השיטה לא מטפלת במחלות, אלא ברקמות החיבור. הטיפול מביא לאיזון של כל הגוף ומעלים תופעות הנובעות ממתח פיזי או פסיכולוגי".

באילו בעיות ניתן לטפל בשיטה זו?
"השיטה מתאימה להקלה במגוון רחב של תופעות, כגון כאבים שמקורם בעמוד השדרה, בצוואר, בגב העליון, בגב התחתון, ברגליים ועוד. הטיפול בבעיות הללו מביא גם להקלה בכאבי ראש, במיגרנות, בורטיגו, ביתר לחץ דם, בסוכרת ועוד, בעיות שבחלקן הגדול נובעות ממתח בגוף. טיפולי רולפינג מתאימים גם לרקדנים, לספורטאים ולמי שרוצה לפתח את הגוף ולשפר את הקואורדינציה הגופנית שלו.

"מגיעים אנשים מכל הגילאים, בדרך כלל כאלו שנואשו מטיפולים קונבנציונאליים, הסובלים מבעיות בריאות כגון עקמת בעמוד השדרה, גבנונים, כאבי גב אקוטיים וכרוניים, כאבים בחוליות הצוואר, כאבי רגליים וברכיים, הפרעות במפרקים וברקמות החיבור ובעיות גופניות הנובעות ממתח. כן מגיעים אנשים אחרי תאונות עבודה או תאונות דרכים. אני לא מקבל אנשים שאינני יכול לתרום להם דבר ואולי אפילו להזיק להם, כגון חולים העוברים טיפולי כימותרפיה ו/או כאלו שמערכת החיסון שלהם נפגעה. הטיפול אינו מתאים במקרים של מחלות גנטיות מסוימות ומחלות סופניות".

מהו ייחודה של השיטה?
"רקמת החיבור (הפשייה), היא האיבר הגדול ביותר שנמצא בתוך הגוף. כיוון שהחומר של רקמת החיבור הינו רך וגמיש, אפשר על ידי לחיצה להאריך ולשנות את רקמת החיבור ואפילו להסיט את העצם למקום הנכון".

"באופן אישי נוכחתי לדעת, שכאשר לכל השיטות 'נגמר האוויר', מתחילה העבודה של אינטגרציה מבנית. אני לא מזלזל בשיאצו וברפלקסולוגיה. אני משתמש בשיטות הללו לצורך אבחון, או כדי לקדם מהר יותר את תהליך הטיפול".



"אני בוחן את העור, צורת העמידה, היציבה וההליכה של האדם וכך לומד על מצבו. אני מתבונן בגובה הכתפיים ובסימטריה של האגן"

כיצד אתה מאבחן את מצבו של האדם?
"ראשית, אני מקיים שיחה עם המטופל, עובר על הבדיקות שעשה ומעיין בצילומים, במידה וישנם. בהמשך, המטופל מתבקש לעמוד מולי בבגדים תחתונים או בבגד ים שני חלקים (כי דרך חולצה ומכנסיים אינני רואה). אני בוחן את העור, צורת העמידה, היציבה וההליכה של האדם וכך לומד על מצבו. אני מתבונן בגובה הכתפיים ובסימטריה של האגן. אם כתף אחת, לדוגמה, גבוהה מהשנייה, אני מאבחן לאיזה צד נוטה העקמת בגב. אצל אדם המשתמש יותר בידו הימנית, עלולה הכתף הימנית להיות גבוהה יותר מהכתף השמאלית ואצל אדם שידו השמאלית דומיננטית יותר, זה מסתמן בהגבהה של כתפו השמאלית. אם אדם מטה את ראשו ימינה, למשל, אני בודק אם הסיבה נעוצה בצוואר, בעמוד השדרה העליון או שמא יש לו נטייה סתמית. הצורה של החזקת הגוף, הצוואר וכן השימוש בכפות הרגליים מהווים עבורי מדד לזיהוי מקור סבלו של האדם, המצריך תיקון.

"לאחר השיחה והבדיקות אני מתחיל בטיפול, שאורך לפחות שעה וחצי. אם אני רואה שהמטופל מסוגל לקלוט יותר, אני עובר את הזמן הקצוב. בפעם הראשונה, אני עובר על כל צלע ובודק מה תקין בצלעות ומה לא. אני בודק את עמוד השדרה. תוך כדי הבדיקה, אני חש היכן מסתמן כאב. אני קולט את הקרינה של הכאב ואת מיקומו המדויק ואף יכול לומר מהי דרגת הכאב בסולם של 1 עד 10".

כל הצרות באות מיציבה לא נכונה

"אני משלב את הרולפינג עם שיטה של מודעות מבנית, הכוללת תרגילים של תנועה, נשימה ודמיון מודרך. אני מלמד את המטופל לעבוד בלי כוח, כשכל הגוף משוחרר. לא פעם, על מנת להבין את התלונה של המטופל, אני לומד את הנושא מההיבט של הרפואה הסינית, ואם יש צורך, גם מההיבט של הרפואה ההודית (איורוודה), ומשלב בטיפול גישות מערביות ומזרחיות".

"אחרי שנים רבות של ניסיון, אתה מתחיל לעבוד על פי ההבנות והתחושות שלך. אתה חש את מה שצריך לעשות עם הידיים דרך רקמת החיבור, ולא פועל על פי הספר בלבד".

מהם הגורמים לבעיות הפוקדות את האנשים שמגיעים אליך?
"כל הצרות נגרמות, במאת האחוזים, מיציבה לקויה. הליכה לא נכונה מקלקלת את היציבה באופן יסודי. האדם צריך ללמוד כיצד ללכת. אדם שמתבונן בכפות רגליו ושם לב שהוא הולך ישר ומשתמש בכל כף הרגל, תוך שבוע ימים גופו קולט את הרעיון ומיישם זאת גם ללא תרגילים".

"גורם נוסף הוא מתח. אני זוכר מטופל שרמת הסוכר שלו בדם עמדה על 300 .mg/dl האיש נשא עימו דרך קבע שני טלפונים, ביפר, עוד מכשיר שמצפצף והוא חי על תקן של מערכת אלקטרונית. הוא שיגע את עצמו. כמו רבים אחרים, הוא חי בתחושה שארבעת קירות הבית עומדים לקרוס עליו כל רגע. עם אנשים כאלו אני בונה תוכנית של סדר עדיפויות, על מנת שיפעילו שיקול דעת ויבחרו מה חשוב יותר ועל מה אפשר לוותר, כדי להירגע ולהשתחרר".

כיצד אתה מתייחס לבעיות הצצות על רקע גנטי?
"כבר למעלה ממאה שנים מחפשים את הגן הגורם לעקמת, ועדיין לא מצאו. הסברה הרווחת היום היא שאין בכלל גן כזה, אך ברור שהתופעה קיימת בקרב משפחות. מוצאים, לדוגמה, גבנון אצל אמהות יהודיות. האם הדבר נובע מכובדם של רגשי האשמה, המכופפים את גבן או שיש משהו לקוי אצלן בחוליות הגב? יש לבדוק".

האם אתה מטפל בשחיקת סחוס?
"הסחוס מתחת לפיקת הברך, ששומר על יכולת הכיפוף של הברך, מידלדל עם הגיל. אם מתווסף לכך אוסטיאופורוזיס (דלדול העצם), המצב מחמיר. הפתרון הוא תרגול בתנועה פעמיים-שלוש ביום. חשוב להיות קשוב לתגובת הגוף, כי אנחנו לא רובוטים. אסור להתנצח עם הגוף. אם הגוף אומר לך שהיום מספיק לבצע את התרגיל רק פעמיים, חשוב להקשיב למה שהגוף אומר".

מהו חלקו של המטופל בתרומה לבריאותו?
"על המטופל לציית להוראות ולבטוח בי, כדי שיהיה בינינו אמון הדדי. הוא לא קנה אותי, כי אי אפשר לקנות בריאות. בריאות טובה מבוססת על מנטליות, הניזונה ממחשבה חיובית, אוכל בריא ופעילות ספורטיבית. זה מה שיוצר את הבריאות ולא משהו שרוכשים בכסף לפי ק"ג בבית טבע. אני מדריך את המטופל לאורח חיים נכון. תפקידו של המטופל הוא לסייע לי בטיפול. אם אני לוחץ בנקודה מסוימת, שלא יתנגד לי, שייפתח; שיבצע את התרגילים שאני נותן לו. אם האדם מגיע אלי לשעה וחצי לישון, זה לא המקום".



"אני משלב את הרולפינג עם שיטה של מודעות מבנית, הכוללת תרגילים של תנועה, נשימה ודמיון מודרך"

על גבי רוזנטל

גבי רוזנטל, יליד גרמניה, הגיע לארץ בשנת 1939. אימו הייתה רופאה, כך שמילדות הוא נחשף לסבל ולכאב ולמד שהדאגה לרווחתו ובריאותו של האדם היא ערך עליון. הוא היה ילד סקרן שביקש להבין את מקור התנהגויותיו של האדם, וכבר בגיל 15 קרא את ספריו של הפסיכולוג ד"ר וויליאם רייך.

התחום הרפואי כבש את ליבו, "אך לא היה לי זמן ללמוד שבע שנים, וגם לא חשק להשקיע בלימודים ממושכים", הוא מסביר, וכך עשה קריירה בצבא קבע במשך 26 שנים.

טיפים לחיים בריאים

1. לחשוב בצורה חיובית. להסתכל על חצי הכוס המלאה, לא לחפש את השלילי ולא להתמקד בקשיים.

2. להכין אוכל לבד בבית כדי לוודא שאין בפנים צבעי מאכל וחומרים מייצבים, העלולים להזיק.

3. לאכול כמה שפחות שמן מכל סוג (100 גרם שמן מכיל 900 קלוריות. מומלץ לצרוך בין 1,500-2,000 קלוריות ליום). שתי כפות שמן ליום זה סביר.

4. זה בסדר לאכול סטייק ולהסיר ממנו את השומן; יש לצרוך פעמיים בשבוע דגים שונים, כמו סלמון, דניס, פורל וטונה (אם זה שימורים, יש לשפוך את השמן מהקופסה) ומיגוון ירקות ופירות. הגוף רגיל לתערובת. אבל שוב, אין סכמות. כל אדם שונה מרעהו. עדיף לשוחח על הנושא עם נטורופת טוב.

במשך 20 שנים תרגל יוגה. בשנת 1979, במהלך שירותו הצבאי, נחשף לתחומים האלטרנטיביים והתחיל ללמוד באינטנסיביות שיטות טיפול רבות – ארבע שיטות טיפול של שיאצו, רפלקסולוגיה של כף היד וכף הרגל, שתי שיטות של ביו-אנרגיה ואקופרסורה – ובמקביל החל לטפל באנשים ועסק בראג'ה יוגה. לאחר שנוכח שאין שיטה אחת הנותנת מענה ופתרון לכל הבעיות, בייחוד לא לבעיות של עמוד השדרה, הגיע לרולפינג. מוריו, פיטר מאלקיור ואמט האצ'נס, הוכשרו אישית על ידי ד"ר רולף והיו עוזריה.

מה משך אותך לתחום האלטרנטיבי?
"העובדה שלא מטפלים במחלות, אלא באנשים. אנחנו לא נותנים תרופות, משחות או זריקות ולא מנתחים. אנחנו מטפלים בידיים, בעזרת הידע והניסיון שיש לנו".

מהם מקורות ההשראה שלך?
"מקורות ההשראה שלי הם ספרות מקצועית מערבית ומזרחית. אני קורא מדי יום עד אחרי חצות על מנת ללמוד, לחדש, להבין ולהתעדכן. לפני כל טיפול, אני קורא את התיקים של המטופלים מתחילתם ועד סופם".

איזהו מטפל טוב?
"מטפל שלמד הרבה, שמכיר את הגוף מא' ועד ת' ומכיר את האנטומיה על בוריה. בן אדם שמסוגל להיכנס לעורו של המטופל. הטיפול מושתת על שיתוף פעולה בין המטפל למטופל, ומטפל שלא יודע לעשות זאת, לעולם לא יהיה מטפל טוב".

 

מתוך: מגזין דרך האושר</p>

לעשיית מנוי, לקבלת גיליון מתנה