האם באמת חייבות להסיר את האיפור מדי ערב?

אלין כהן באירוע של סוכנות הייצוג יולי החוגגת 30 שנה | צילום: אמיר מאירי
אלין כהן באירוע של סוכנות הייצוג יולי החוגגת 30 שנה | צילום: אמיר מאירי

וגם: איך מפחיתות השמנוניות, מה זה ג'ל מיסלרי והאם מברשת ניקוי חשמלית באמת שווה את הכסף? כל הטיפים, ההמלצות והמוצרים שיסדרו לך עור פנים בריא ויפה

88 שיתופים | 132 צפיות

הפנים שלנו הן כרטיס הביקור שלנו, וממש כמו שכרטיסי ביקור יכולים להיראות מבריקים וחדשים או, אם שהו בכיס המכנסיים יותר מדי, קמוטים, נפולים ומחוקים, כך גם הפנים. חשיפה מבוקרת לשמש, תזונה נכונה והימנעות מעישון הן רק חלק מהדרכים לשמור על עור פנים בריא. לצד נזקי הסביבה הבלתי תלויים, נתונה בידינו האפשרות לטפח את עור הפנים אם רק נשמור עליו כמו שצריך.

>> המאפרת הראשית של נארס מספרת מהי טעות האיפור הכי גדולה שאנחנו עושות 

טיפ מנצח: בחרי לך יום אחד בשבוע לטיפול יסודי לפנים הכולל שימוש בפילינג או במסכת ניקוי כדי להסיר את חלקיקי האבק והפיח. שבת, למשל, הוא יום טוב להסרת התאים המתים מעור הפנים ולקילוף שאריות השבוע שחלף, לקראת הגעתו של שבוע חדש.

אל תשכחי, הפנים הן כרטיס הביקור שלך | צילום: Gettyimages
אל תשכחי, הפנים הן כרטיס הביקור שלך | צילום: Gettyimages

חשיבות ניקוי העור או: האם באמת חייבות להסיר את כל האיפור מדי ערב?

התשובה העקרונית והקצרה היא כן. התשובה הארוכה היא שהעור הוא עדות למידת הבריאות שלנו, לאורח החיים שלנו ולמצב הנפשי. האמת היא שניקוי וטיהור עור הפנים הן פעולות שנחוצות ביותר לכולנו, ללא קשר לגיל, מגדר, סוג העור ושימוש או אי שימוש באיפור. עור שלא מנוקה על בסיס יומי צובר עודפי תאים מתים, פסולת, זיהום ולכלוך. פעולת הניקוי, בדרך ככל בערב, לאחר יום ארוך ומלא בזיעה, חיידקים ואיפור שנמרח זה מכבר – מאפשרת לעור לנקז את הרעלים ובו בזמן לספוג בצורה אפקטיבית יותר רכיבי לחות.

 ממה עשויים תכשירי הניקוי לפנים?
רוב התכשירים מורכבים מתערובת כימית של חומר ניקוי (דטרגנט), רכיבים צמחיים המגינים מפני נזקי הסביבה (כמו אלוורה, ג'ינסנג ותה לבן), ויטמינים ומינרלים ונוגדי חמצון. לסוגי עור שונים מומלצים תכשירים בעלי הרכבים שונים, אך בסופו של דבר, הסבון הנכון הוא זה שלאחר השימוש בו ההרגשה היא של עור לא שמנוני מדי, לא יבש מדי, לא מתוח ובטח לא שורף ומעקצץ.

ניקוי לפי סוג העור

"אופן הניקוי ובחירת התכשיר תלויים בסוג העור, בעונת השנה ובהעדפה האישית", מציינת רינת אביב, מנהלת ההדרכות הראשית של גרלן. "בקיץ, למשל, נשים רבות מעדיפות לנקות בעזרת תכשיר הנשטף במים ומעניק תחושה רעננה יותר, בעוד שבחורף, כשנעשה קריר, יש המעדיפות ניקוי בתחליב לחות או קרם ניקוי אשר אינו דורש שטיפה".

לעור שמן: שגרת הניקוי של עור שמן צריכה לכלול שטיפה פעמיים ביום בג'ל או במוס ניקוי המסירים את עודפי השומן ומנקים את הנקבוביות, אשר אינם מכילים סבון אך נשטפים במים. ניקוי שבועי בפילינג (רק במידה ואין פצעונים פתוחים), ניקוי במסכת טיהור או חֵמר אשר סופחות שומנים ומייבשות פצעונים לפי הצורך. אל תעשי: ותרי על שימוש בחלב פנים, במוצרי ניקוי המכילים אלכוהול או ספירט ומוכחים כמגרים את בלוטות החלב ומובילים לייצור עודף של סבום ושומן.

לעור מעורב: ניתן להחליף תכשירי ניקוי לפי עונות השנה וההעדפה האישית.

לעור יבש: נקי את הפנים והסירי את האיפור באמצעות תחליב שומני־קרמי (המעשיר ומזין את העור תוך כדי ניקוי), קרם ניקוי או שמן ניקוי. ותרי על שימוש בסבון מוצק ובמוצרי ניקוי אגרסיביים.

שרה סמפיו מציגה עור פנים מעורר קנאה | צילום: Gettyimages
שרה סמפיו מציגה עור פנים מעורר קנאה | צילום: Gettyimages

בקצב הקצף

מוצרים המיועדים לניקוי עור הפנים מלכלוך, איפור, זיעה וזיהום אוויר מתחלקים ל"שני דורות": הראשון הוא הניקוי המסורתי הכולל חלב פנים ומי פנים. הדור השני כולל קצף/מוס/ג'ל לניקוי הפנים, מים וג'ל מיסלריים, תחליבים ללא שטיפה ותערובות שמנים מיוחדות. כיום גובר הביקוש לתכשירים המבוססים על רכיבים טבעיים בלבד. נספחים לניקוי פנים יסודי הם תכשירי הפילינג.

מוצרי הניקוי לפנים ואיך משתמשים בהם בצורה נכונה

1 . חלב פנים: תכשיר תחליבי הממיס את עודפי הלכלוך (אבק, פיח, חול ועוד), שאריות איפור ועודפי הפרשות (שומן וזיעה היוצרים מצע להתפתחות מושבת חיידקים הגורמת לדלקות).
מומלץ: לבעלות עור רגיל ויבש. התכשיר לא נשטף במים ולכן יתאים לאלו שאוהבות לנקות פנים בלי לשטוף אותן. מומלץ להשלים את הניקוי במי פנים.
איך משתמשים? מורחים על הפנים, מעסים בתנועות סיבוביות ומסירים בפיסת צמר גפן לחה. יש להקפיד לא לעסות את העור עמוק מדי ולאורך זמן משום שהתכשיר אינו מיועד לחדור לשכבות העמוקות של העור.

2. תרחיץ לפנים/מוצר ניקוי הנשטף במים: או בשמו בשכונה "סבון פנים", הוא תכשיר עדין לניקוי יומי של עור הפנים ומגיע במרקם קרם, ג'ל או מוס מקציף־אוורירי. התכשיר מסיר שאריות שומן ומנקה לכלוך על פני העור, ובחירה מבין המרקמים השונים היא עניין של העדפה אישית. התכשירים, כאמור, נבדלים ביניהם במרקם וכן ברשימת המרכיבים (יש המכילים ויטמינים ומינרלים ויש המכילים חומצות ונוגדי חמצון לצד רכיבי לחות שונים).
מומלץ: לכל סוגי העור ואידיאלי לבעלות עור שמן.
איך משתמשים? מורחים את המוצר על עור לח, מעסים בתנועות סיבוביות ואז שוטפים במים פושרים (מים חמים מייבשים את העור). טיפ: נסי לחמם את קרם הניקוי בין כפות הידיים כדי להביאו לטמפרטורת הגוף, כך העור "יקבל" אותו טוב יותר.

3. מי פנים: תכשיר נוזלי שנועד להשלים את פעולת הניקוי ולהעניק רעננות לעור. מי הפנים אוספים את הפסולת, השומן והלכלוך, מכווצים ומחטאים את הנקבוביות ומאזנים את רמת החומציות (PH) המהווה את ההגנה הבסיסית הראשונה של העור.
מומלץ: כמוצר משלים לניקוי יסודי לכל סוגי העור לאחר שימוש בחלב פנים או בכל תכשיר ניקוי הנשטף במים.
איך משתמשים? מניחים על פיסת צמר גפן לח ומורחים ממרכז הפנים כלפי חוץ. טיפ: מומלץ להשתמש במי פנים ללא אלכוהול לכל סוגי העור משום שלרוב אלכוהול מייבש את העור.

האפידרמיס המושלם של ג'יג'י חדיד | צילום: Gettyimages
האפידרמיס המושלם של ג'יג'י חדיד | צילום: Gettyimages

4. מסיר איפור מהעיניים: אזור העיניים הוא עדין ורגיש במיוחד ולכן דורש טיפול שונה מאזורי הפנים האחרים (כדאי לדעת כי רוב תכשירי הניקוי אינם מיועדים לניקוי אזור העיניים). מסיר איפור ייעודי לעיניים מכיל לרוב שמנים הידרופיליים ורכיבים עדינים במיוחד. טיפ: מומלץ להשתמש במוצר נוזלי המכיל שתי פאזות: פאזה שומנית ופאזה נוזלית. הפאזה השומנית ממיסה את שאריות האיפור (המסקרה, הקונסילר, הצלליות, העיפרון והאייליינר) ומעשירה ברכות את האזור הדק והפגיע של העיניים, הפאזה הנוזלית אוספת אליה את שאריות האיפור.
מומלץ: לכולן, החל בקו דקיק מעל העפעף וכלה באיפור מעושן כבד.
איך משתמשים? שופכים מעט מהמוצר על פיסת צמר גפן לח, מניחים על העיניים, משהים למשך מספר שניות ומסירים בתנועות ליטוף עדינות, לא לשפשף!

5. פילינג (לשימוש ביתי): תכשיר המעניק ניקוי עמוק ויסודי יותר של העור והנקבוביות באמצעות קילוף והסרת התאים המתים המצטברים בשכבת העור העליונה. ישנם סוגים שונים של תכשירי פילינג, הנפוץ ביותר הוא פילינג גרגירים (במרקם עדין, בינוני או גס). השימוש בפילינג מאפשר חדירה אפקטיבית יותר של מוצרי הטיפוח, מעודד צמיחת תאי עור חדשים, מרענן את העור, מסייע להחלקתו, לשיפור המרקם שלו ולהבהרתו.
מומלץ: לכל סוגי העור, בפרט לבעלות עור שמן שבו עודף השומן והתאים המתים יוצרים כעין פקק בנקבוביות וכן למי שרוצה לנקות את העור באופן יסודי ומוקפד יותר.
איך משתמשים? אחת לשבוע מורחים מהתכשיר על עור הפנים כשהוא יבש, מעסים ושוטפים במים פושרים. ד"ר אקרמן מזהירה מפני שפשוף יתר של העור ומסבירה: "בניגוד לסברה הרווחת, שפשוף יתר לא ינקה טוב יותר את העור".

6. מסכת ניקוי: מסכות טיהור וניקוי העור מכילות רכיבים שסופחים את השומן ואת הלכלוך והן סופר־אפקטיביות ומצטיינות בפעולה כפולה: הן משילות תאים מתים ומונעות הצטברות של שומן בנקבוביות ובמקביל מעשירות את העור ברכיבי לחות מזינים. לצד פעולת הניקוי, המסכות מרעננות, מחדירות לחות ומרגיעות את העור. כאשר מורחים את המסכה, העור מבודד לפרקי זמן קצרים מאוויר הסביבה וסופג לתוכו את מרכיביה.
מומלץ: לכל סוגי העור ולמי שמעוניינת להעניק לעור טיפול ביתי אבל של מחלקה ראשונה. ניתן לשלב לאחר טיפול בפילינג.
איך משתמשים? אחת לשבוע מורחים על עור נקי שכבה עבה יחסית של המסכה ומשאירים על העור למשך 5־20 דקות (תלוי במסכה).

7. מים מיסלריים: תכשיר מגה־טרנדי בתחום הסרת האיפור, כמעט כל חברת קוסמטיקה מציעה את גרסתה למוצר. הלהיט התורן מבצע שלוש פעולות: הסרת איפור מהפנים ומהעיניים(!), ניקוי יסודי והענקת לחות לעור. הפורמולה העדינה מכילה מולקולות מיקרוסקופיות הממיסות את הלכלוך, "לוכדות" אותו ובו בזמן מסירות אותו בקלות. המים המיסלריים לא מכילים אלכוהול או סבון ואינם מייבשים את העור.
מומלץ: לבעלות כל סוגי העור (כולל עור רגיש במיוחד, עור מגורה ונוטה לדלקות הודות לתרכובת המזכירה את שומני העור הטבעיים) ולמחפשות פתרון קצר ומהיר להסרת איפור וניקוי עור הפנים.
איך משתמשים? מניחים את הנוזל על צמר גפן, ללא צורך בשטיפה, שוב ושוב, עד שהצמר גפן נותר נקי.
לשטוף או לא לשטוף את הפנים אחרי המים המיסלריים? אסכולה אחת גורסת כי יש לשטוף את המים המיסלריים במים זורמים לאחר השימוש. "המים המיסלריים הם בבחינת תכשיר ניקוי יעיל אך ורק בתנאי שהם נשטפו לחלוטין מהעור", מסבירה ד"ר ג'ני שטיימן, מדריכה מקצועית בחברת הקוסמטיקה מאג'יריי. "חייבים לסלק את השומנים שלוכדים את הלכלוך דווקא בגלל הדמיון הגדול שלהם לשומני העור, שכן אם אלה לא יסולקו, עור הפנים עשוי לקבל אותם בברכה וכך נותרים עם לכלוך המפוזר באחידות על פני העור". בדיוק מהסיבה הזאת נולד תכשיר מיסלרי חדש במרקם ג'ל, הזהה בתכונותיו למים המיסלריים. אולם בשל מרקמו הסמי־דביק, הוא מחייב שטיפה של הפנים בתום השימוש.

8. שמן ניקוי/באלם: שמן ניקוי לפנים חודר לעומק הנקבוביות וממיס איפור ולכלוך קשה שהצטבר ואינו מייבש את העור. זהו המוצר המסיר בצורה היסודית ביותר את האיפור העיקש ואת הלכלוך מהפנים ומאפשר למוצרי הטיפוח שמניחים אחריו להיספג בעור בצורה מיטבית. ה"באלמים" (Cleansing Balms) זהים בתכונות הניקוי שלהם לאלו של השמנים, וההבדל היחיד בין שמן לבאלם הוא המרקם: שמן הוא נוזלי ואילו הבאלם הוא מוצק ומתחלב במגע עם מים.
מומלץ: 
לבעלות עור יבש (מפני שהוא עשיר בלחות) ועור שמן (מפני שהוא מצליח להמיס את השומן ה"רע" הכלוא בעור, מסיר עודף שומן ויוצר איזון בעור. לבעלות עור שמן מומלץ להשלים את הניקוי באמצעות מי פנים). זהו המוצר האולטימטיבי למתאפרות "כבדות", ג'אנקי־ביוטריות ולאלו שנוהגות להשתמש במוצרי איפור עמיד.
איך משתמשים? מניחים את התכשיר ישירות על עור הפנים ומעסים בתנועות עדינות. רצוי לשטוף לאחר השימוש במים קרים ולהשלים במוצר ניקוי נוסף, כמו תרחיץ ניקוי. ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור, מדגישה "אני לא ממליצה לשטוף את הפנים עם השמן כי הוא לא מתנקה. ניתן להסיר איפור עם שמן בתנאי ששוטפים את הפנים עם סבון עדין".

ללא רבב: הוודג' של גל גדות | צילום: Gettyimages
ללא רבב: הוודג' של גל גדות | צילום: Gettyimages

9. מברשות ניקוי חשמליות: צעצוע חשמלי שממש בדומה למברשות שיניים חשמליות נועד להקל את מלאכת ניקוי הפנים. ישנם מכשירי ניקוי קלים ועדינים המחקים את תנועת הסיבוב הידנית באמצעות סיבים רכים, ויש מכשירים עוצמתיים יותר, המדמים את פעולת הפילינג על ידי ניקוי עמוק, הסרת תאים מתים, שומן ולכלוך.

10. מגבוני ניקוי לפנים: הפתרון המהיר ביותר לניקוי קל של עור הפנים. הסוג הפופולרי ביותר בקטגוריה מכיל גם חומרי הסרת איפור עדין מהעיניים ומהפנים אשר יכולים לסגור לך את פינת הניקוי בלילות שבהם את עייפה מאוד. אינם מומלצים לשימוש יומיומי מפני שהם לא מאפשרים ניקוי יסודי של עור הפנים. כדאי לדעת כי התכשירים מכילים דטרגנט (תערובת לניקוי והמסת שומנים ולכלוך, הכוללת גם פורמלין) ועשויים לעורר גרד, גירוי, אלרגיה ואף לפגוע בשכבת ההגנה הטבעית של העור.