עובר מדור לדור: מתכון לסיר הממולאים הגדול שכל המשפחה תשב סביבו

מתכון עתיק מהמטבח היהודי-ספרדי שיקבץ את כל המשפחה סביב השולחן: שלל ירקות ממולאים באורז, בשר ונענע, ומבושלים ברוטב עגבניות ורכז רימונים - אין טעים כזה
ל-8-10 מנות | 3 שעות | למתקדמות | כשר | ללא גלוטן
החומרים
5 בצלים גדולים מאוד
8 קישואים קטנים, עדיף בלאדי
4 עגבניות בינוניות
4 יחידות גמבה אדומה קטנות או פלפלים ירוקים בגוון הבהיר
15 שזיפים מיובשים מגולענים
למלית
1/2 ק"ג בשר טחון
½1 כוסות אורז בסמטי או פרסי מושרה 30 דקות במים קרים
2 כפות שמן
½ כוס אוכמניות מיובשות
1 כוס דחוסה של עלי נענע קצוצים
1 כף רכז רימונים
1 כף נענע יבשה
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
1/2 כפית פלפל אנגלי טחון
לריפוד הסיר
2 כפות שמן
3-2 עגבניות בשלות פרוסות לעיגולים
1 לימון בעל קליפה דקה, שטוף
לרוטב
3 כוסות מיץ עגבניות צלול
1 לימון סחוט
2 כפות רכז רימונים
1 כפית פפריקה חריפה
1/2 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
1/2 כפית פלפל אנגלי טחון
1/2 כפית סוכר
3 עלי דפנה
8 משמשים מיובשים
5 גבעולי נענע
אופן ההכנה
מכינים את הירקות למילוי
1. יוצקים 2 ליטר מים לסיר גדול ומביאים לרתיחה.
2. חורצים בחמשת הבצלים הגדולים חתך אורכי עמוק בסכין חדה רק עד מרכזם (לא קולפים), מוסיפים לסיר ומבשלים תוך רתיחה חזקה 20 דקות. מסננים, מצננים וקולפים את הגלד החיצוני. מפרידים את שאר גלדי הבצל בעדינות, משתדלים להשאיר אותם שלמים. (יישארו מכל בצל 6-4 גלדים שטובים למילוי).
3. מרוקנים את הקישואים בעזרת קישואן עד לקבלת צינור חלול ודפנות דקות.
4. מסירים כיפות מהעגבניות, מרוקנים אותן בעזרת כפית (שומרים את התוכן לשימוש במלית) ושומרים על הכיפות.
5. מסירים כיפות מהגמבות, מרוקנים אותן מזרעים ומגידים לבנים ושומרים על הכיפות.
6. מרחיבים את פתח השזיפים המיובשים ויוצרים כיס קטן למילוי.
7. קוצצים את תוכן העגבניות שרוקנו ומעבירים לקערה. מוסיפים את שאר חומרי המלית ומערבבים.
8. ממלאים את הירקות והשזיפים בתערובת המילוי כדי 3/4 מנפחם. מכסים את העגבניות והפלפלים בכיפות שלהם.
9. משמנים סיר רחב ומרפדים בפרוסות עגבנייה. קוטמים את קצות הלימון ופורסים לעיגולים. מניחים מעל העגבנייה.
מסדרים בצפיפות את הממולאים לפי הסדר
10. בצלים, גמבות ועגבניות בתחתית, קישואים ושזיפים מעל.
11. מערבבים בקערה את חומרי הרוטב ויוצקים מעל הממולאים. מפזרים משמשים ונענע ומניחים צלחת הפוכה מעל הממולאים. מכסים, מרתיחים ומבשלים כשעתיים על להבה קטנה בבעבוע עדין.
12. מדי פעם אוספים נוזלים ויוצקים על הממולאים. מומלץ להגיש ביום המחרת.