לכל סיר יש תבשיל

בחירה מושכלת של סירים תשמור על הבריאות, והתאמת הסיר לתבשיל תשמור על הטעמים ועל הערך התזונתי של המזון. בואו לראות אילו סירים מתאימים לתבשילים הבאים

88 שיתופים | 132 צפיות

כדי להפיק מהתבשילים שאנו מכינים את מרב הטעמים ואת מרב הערכים התזונתיים, חשוב להתאים את הסירים שבהם אנו משתמשים למאכל שאותו אנו מכינים. כיום קיים בשוק דור חדש של סירים שמאפשרים בישול ללא מים וטיגון בלי (או כמעט בלי) שמן. בכתבה זו נציע דוגמה לתבשילים שמתאימים לסירים השונים.

סירי ברזל

בסירים מברזל יצוק משתמשים לבישול ארוך. הם מפזרים חום בצורה אחידה, אינם מתבלים ומחזיקים מעמד למשך דורות. הם אינם מומלצים לבישול מרקים, מאכלים עם נוזלים או מאכלים חומציים, אך מתאימים מאוד להכנת ירקות, קטניות, דגנים ותבלינים ומבטיחים תבשילים מוצלחים וטעימים ממצרכים אלה.

בבישול בסירי ברזל יש כמה סודות: 1. ירקות מפרישים נוזלים ולכן אין צורך לבשל אותם עם הרבה נוזלים. ככלל, כמות הנוזלים שיש להוסיף לתבשיל היא בהתאם לזמן הבישול. ככל שהבישול מהיר יותר, כך כמות הנוזלים שיש להוסיף קטנה יותר. 2. לכל תבשיל בסיר ברזל מומלץ להוסיף ראש שום שלם ואפילו כמה. התוצאה שתתקבל תהיה תמיד נפלאה.

קדירת ירקות אישית בסיר ברזל


צילום: נועם עופרן

המצרכים הדרושים לכל סועד:

  • 1 פלפל אדום
  • 1 פלפל צהוב
  • 2 פטריות שיטאקי טריות
  • 1 פטריית יער
  • 1 גבעול בצל ירוק
  • 2 בצלי שאלוט מקולפים
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון גס
  • 1/2 כפית מלח גס אטלנטי
  • 1/4 כוס מים
  • 1 ענף רוזמרין

אופן ההכנה:

  1. שוטפים את הירקות, קוצצים לקוביות של סנטימטר ומעבירים לקדירה האישית.
  2. מערבבים את התבלינים במים ויוצקים מעל הירקות.
  3. אופים למשך שעה בתנור שחומם מראש ל-250 מעלות ומגישים.

קדירות חרס

אפייה בכלי חרס משמחת, יוצרת חמימות ומעלה חיוך. החרס, שעשוי מחמר, מאדמה, מחזיר אותנו לטבע. יש הרבה סוגים של קדירות חרס, עם או בלי מכסה. אפשר לאפות בהן תבשילים, פשטידות ועוגות, והן מתאימות לכל תבשיל עונתי.

זוקיני ממולא אפוי בקדירת חרס


צילום: נועם עופרן

המצרכים ל-4 סועדים:

  • 4 זוקיני בינוניים
  • 1 גזר
  • 3 שיני שום
  • 1 בצל
  • 1/2 כוס אורז מלא עגול
  • 1/2 כוס אורז בר
  • 1/4 כוס אגוזי מלך קצוצים
  • 3 פטריות שמפניון או שיטאקי
  • 1/2 כפית טנדורי מסאלה או חצי כפית קארי
  • 1/2 כפית מלח גס אפור
  • 1/2 כפית פלפל שחור גס
  • 2 כפות שמן זית
  • 100 גרםרסק עגבניות אורגני
  • 1 כפית אורגנו
  • 4 כוסות מים

אופן ההכנה:

  1. לא פחות חשוב – אחסון

    * לאחר שהכנו תבשיל יש לאחסנו בצורה נכונה במקרר. אחסון בכלי זכוכית מבטיח שלא יתרחשו שינויים לא רצויים במזון מבחינת טעם, מרקם, טריות וספיגת כימיקלים. הדבר נכון שבעתיים כשמדובר במזון שומני מן החי, שיש לו נטייה ליצור ריאקציה כימית עם פלסטיק.

    * שמנים איכותיים מאחסנים בבקבוקי זכוכית כהים ומניחים במקום מוצל כדי שלא יתחמצנו ויתעפשו.

    * באופן כללי רצוי לאחסן מזון בכלי זכוכית. כלים מפלסטיק מתאימים בעיקר לאחסון מצרכים יבשים ולא מבושלים.

    מנקים היטב את הזוקיני ומוציאים את התוכן בעזרת כף פריזיאן או קישואן.

  2. משרים את האורז במים למשך 10 שעות ,שוטפים היטב ומעבירים למסננת.
  3. מגרדים את הגזר עם הקליפה וקוצצים את הפטריות לעיגולים ללא הרגל.
  4. קוצצים את הבצל ומאדים עם שמן הזית במחבת עד שהוא מזהיב. מוסיפים את האורז, את הגזר, את הפטריות, את התבלינים ואת האגוזים, מערבבים ומוסיפים שתי כוסות מים. מבשלים למשך 30 דקות.
  5. ממלאים את הזוקיני בתבשיל האורז ומניחים בכלי חרס, רצוי עם מכסה.
  6. מערבבים את רסק העגבניות עם אורגנו, כף שמן זית, מלח, פלפל ושתי כוסות מים, יוצקים מעל הזוקיני ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך שעה וחצי.

סירי נירוסטה

סירי הנירוסטה (פלדת אל חלד) נכללים ברשימת הסירים המומלצים. סירי ה – GCC (Good Cook Collection) התגלו כפלא אמיתי כיוון שהם מאפשרים בישול ללא מים וטיגון ללא שמן הודות לבסיס בעובי של 15 מילימטר, האוגר חום ועמיד בטמפרטורות גבוהות. דפנות הסיר העבות והמכסה הכבד והאטום מונעים איבוד של נוזלי הבישול הטבעיים. על מכסה הסיר יש מד חום שמציג את טמפרטורת האוכל המתבשל.

תבשיל בטטות ללא מים בסיר נירוסטה


צילום: נועם עופרן

המצרכים ל- 4 סועדים:

  • 3 בטטות בינוניות
  • 1 כוס פטרוזיליה
  • 1 ראש שום טרי
  • 1 כפית מלח גס אטלנטי
  • 1 כפית פלפל שחור גרוס עבה
  • 2 כפות טחינה גולמית משומשום מונבט

אופן ההכנה:

  1. מקרצפים היטב את הבטטות ושוטפים אותן. משרים את הפטרוזיליה במים עם כפית מלח למשך עשר דקות, שוטפים היטב ומסננים.
  2. חותכים את הבטטות לפרוסות בעובי של סנטימטר וחצי ומניחים בסיר בקוטר 26. מפזרים מעל הבטטות את התבלינים ומעליהם מפזרים את הפטרוזיליה.
  3. מבשלים בלהבה בינונית עד שרואים במכסה שני קווים ירוקים, סוגרים את הלהבה וממתינים עשר דקות.
  4. בעת ההגשה יוצקים מעל התבשיל את הטחינה הגולמית.

סירים בציפוי קרמי

בישול בסירים קרמיים הינו תגלית של ממש. אידוי בצל וירקות ללא שמן, בישול מוצלח של דגנים וקטניות וניקוי נוח וקל הם שילוב תכונות מנצח. לעתים סיר קשה לניקוי מבטל את החשק לבשל אתו, אך עם סירים קרמיים, כאמור, אין בעיה כזאת.

ארטישוק ברוטב מיסו בסיר עם ציפוי קרמי


צילום:נועם עופרן

המצרכים הדרושים ל-4 סועדים:

  • 4 ארטישוקים
  • 3 לימונים
  • 1 כפית רוטב מיסו
  • 1/2 כפית פלפל שחור
  • 1/2 כפית רוטב שמן צ'ילי

אופן ההכנה:

  1. שוטפים היטב את הארטישוקים ומכניסים לסיר של חמישה ליטרים עם לימון חצוי לרבעים. מכסים במים ומביאים לרתיחה. לאחר מכן מעבירים ללהבה נמוכה וממשיכים לבשל עוד כשעה.
  2. למטבל: מערבבים יחד מיץ משני לימונים, רוטב מיסו, פלפל ושמן צ'ילי ומניחים בקערות אישיות קטנות.
  3. מגישים את הארטישוק לצד המטבל.

תבניות בציפוי קרמי

תבניות בציפוי קרמי מוצלחות לבישול על כיריים או לאפייה בתנור, ולא פחות חשוב מכך, הן קלות לניקוי.

חציל קלוי בשמיכת טחינה גולמית בתבנית בציפוי קרמי


צילום: נועם עופרן

המצרכים הדרושים לסועד אחד:

</tbody>

הטיפול הנכון בסירים
* בזמן הבישול חשוב לשמור על מטבח מאוורר, כי ידיות הפלסטיק של הסירים מתחממות מאוד בעת בישול ועלולות לשחרר אדים רעילים. רצוי לבחור סירים עם ידיות שאינן מוליכות חום.

* אין להשתמש באבקות או בכריות ניקוי שעלולות לגרום לשריטות, במיוחד בעת ניקוי כלים המיועדים למיקרוגל.

* רצוי להודות למחבתות ולסירים שרוטים על התקופה ששירתו אותנו במטבח ולהיפרד מהם לשלום.

* זאת ההזדמנות להזכיר שאין להשתמש בכוסות קלקר לשתייה, במיוחד לשתייה חמה.

  • 1 חציל
  • 2 כפיות טחינה גולמית משומשום מונבט
  • 1 אצבע זנגביל טרייה מגוררת
  • 2 שיני שום
  • 2 כפיות רוטב סויה אורגני של לימה
  • 1/2 כפית פלפל שחור
  • 2 כפיות שומשום מלא לקישוט

אופן ההכנה:

  1. צולים את החציל במשך רבע שעה על הגז (רצוי לבחור חציל טרי תפוח שעורו מתוח) מעל תבנית מחורצת עם ציפוי קרמי, עד שהוא נחרך מכל צדדיו. מדי פעם הופכים את החציל כך שייחרך באופן שווה מכל צדדיו. מצננים.
  2. מסירים בסבלנות את הקליפה שעוטפת את החציל. מערבבים בצלוחית את הזנגביל, השום, רוטב הסויה והפלפל השחור. יוצקים את הרוטב שהתקבל מעל החציל, מעליו יוצקים את הטחינה הגולמית ולבסוף מקשטים עם שומשום מלא.