טבעת שתמנע לידה מוקדמת והתקן תוך רחמי בצורת כדור: כל החידושים ברפואה נשית

פמטק. PregnanTech | צילום: יח"צ
פמטק. PregnanTech | צילום: יח"צ

קנאביס לוואגינה, פטנטים שימנעו הריון וינטרו עבורך את הביוץ ובדיקה חדשה לגילוי סרטן צוואר הרחם - מערכת את יצאה לכנס פמטק וחזרה עם כל החידושים בתחום בריאות האישה

88 שיתופים | 132 צפיות

חידושים ופריצות דרך לצד הזנחה רבת שנים: תחום הפמטק (טכנולוגיות למען בריאות האישה) ורפואת נשים חווה פריחה של חידושים מפתיעים ופריצות דרך, אבל בעוד שנשים מהוות 50% מהאוכלוסייה, שוק בריאות האישה נחשב עד היום לשוק נישתי לגמרי. "ההשקעות בפיתוח טכנולוגיות הקשורות לבריאות האישה מהוות רק 4% מההשקעות במדעי החיים", כך אומר ד"ר בני זאבי, שותף מנהל בקרנות הון סיכון. האם תוחלת החיים המתארכת, על פיה בשנת 2030 צפויות מעל 50% מהנשים להיכנס לגיל המעבר או פוסט גיל המעבר, מחייבת את הרפואה הנשית להיערך למציאות החדשה הזאת? האם נזכה סוף סוף לשיפור באיכות החיים שלנו? 

החיבור בין פמטק  לצרכים לא פתורים בתחום בריאות האישה נדונו בכנס בינלאומי בנושא חדשנות בתחום שנערך ביוזמת ד"ר זאבי, בשיתוף פרופסור משה הוד, נשיא חברת GYNICA בהילטון תל אביב ועמד בסימן איחוד כוחות עם בכירי רפואת הנשים, תעשיית הפמטק, תעשיינים,  ממציאים ומשקיעים. בכנס הוצגו גישות מתקדמות בתחום בריאות האישה ועשרות סטרטאפים הציגו את תפיסותיהם המתקדמות בנושא.

פמטק. פרופסור משה הוד חברת גייניקה | צילום: יח"צ
פמטק. פרופסור משה הוד חברת גייניקה | צילום: יח"צ

"השנים 2022-2020 ותקופת הפוסט קורונה הביאו למהפכה בריאותית מדהימה ויצרו הזדמנות בלתי רגילה לפריצת דרך באמצעים טכנולוגים חדשים, המצאות וחידושים בכל התחומים הקשורים לבריאות בכלל,  ולבריאות האישה בפרט", מסביר פרופ' הוד. ברוח השינוי שהוד מדבר עליו, לקחה חלק בכנס גם קהילה מקצועית בשם FEMTECH-IL, שהוקמה על ידי שלי בלוך כדי לקדם שירותים, מוצרים וחדשנות לנשים ולחזק את המודעות להיבטים מגדריים בשלבי הפיתוח והעיצוב של פתרונות טכנולוגיים. הקהילה מונה כיום 5000 חברות וחברים ממקצועות כמו יזמות, פיתוח, עיצוב, מחקר, שיווק,  עבודה סוציאלית, חינוך, רפואה ופרא רפואה, סיעוד ועוד ומנסה להעניק מענה גורף בכל הקשור לטכנולוגיה ומוצרי החדשנות שנמצאים על סדר היום הנשי.  

אספנו לכן כמה מהחידושים המשמעותיים שהוצגו בכנס:

 אלטרנטיבה לא הורמונלית למניעת היריון – OCON

התקן תוך רחמי כדורי חדשני למניעת היריון המוגן בפטנט בתלת מימד, נטול הורמונים, בשם בלרין, פיתוח של חברת HEALTHCARE, שכבר קיבל את אישור הרגולטור הישראלי והאירופאי (CE). ההתקן יעיל לחמש שנים והותקן עד היום אצל 120 אלף נשים בעולם, בין השאר ברחבי אירופה, דרום אמריקה, דרום אפריקה ובטאיוואן  ואצל 10,000 נשים בישראל. עכשיו מכוונת החברה גם לארצות הברית וכבר החלה בהליכים לקבלת אישור FDA. "שיעור ההיריונות הלא רצויים בארצות הברית עומד על 50%. זה כמו מדינת עולם שלישי. ביטולה של ההגנה החוקתית להפיל עלולה למרבה הצער להיטיב עם השחקנים הפועלים בשוק אמצעי המניעה האמריקאי", אומרת קרן לשם מנכ"לית החברה המדגישה כי 85% מעובדות HEALTHCARE הן נשים, מעמדות הניהול הבכירות ועד למחלקות השונות. 

פמטק. OCON Healthcare device | צילום: מירי בן ארי
פמטק. OCON Healthcare device | צילום: מירי בן ארי

״החידוש הגדול של בלרין הוא שמדובר בהתקן עם כדוריות נחושת המושחלות על חוט ניטינול אלסטי, לעומת ההתקנים הרגילים שהם בתצורה של קרסים והם דו מימדים. הוא מותקן במרפאה בהליך קצר, הראשון בעולם שמתאים את עצמו לחלל הרחם, לא עשוי פלסטיק אלא סגסוגת של חומרים בדומה לסטנטים, התומכונים בלב, והוא לא דוקר. האנטומיה של הרחם היא לא משולש שטוח והבלרין הכדורי הוא קטן ורך ומתאים להתכווצויות הרחם, לא חוסם את היציאה לחצוצרות, מפחית דימומים וללא ספק מביא לשיפור משמעותי באיכות החיים. פרופיל ההתקנה שלו הדק ביותר בעולם, דק יותר מעובי צוואר הרחם. הוא מותאם לגוף האישה באופן אידיאלי ומתאים גם לנשים לפני לידה. בזכות קוטנו הוא לא יוצר גירוי, כאב או דימום". מסבירה לשם.

קנאביס לוואגינה

לראשונה בעולם מבצעת בימים אלה חברת GYNICA מחקר קליני לפורמולות של מוצרים ואגינלים מבוססי קנאביס. הקנאביס מיועד לטפל בבעיות גניקולוגיות שעד היום לא נמצא להם פתרון רפואי יעיל ולעשות זאת בשימוש וגינאלי. מה זה אומר? למשל נר וגינאלי לכאבי מחזור כרוניים, ג'ל לסיכוך לכאבים בזמן קיום יחסי מין, טיפול בבעיות יובש ואפילו אנדומטריוזיס, שמספר החולות בה בעולם מוערך בכ-176 מיליון – כולן בהתאם לתוצאות המחקר עשויות להפתר באמצעות מיצוי חומרים פעילים הקיימים בקאנביס.

פמטק. מוצרים עתידיים של חברת גייניקה | צילום: יח"צ
פמטק. מוצרים עתידיים של חברת גייניקה | צילום: יח"צ

"מטרת המחקר היא לוודא שהשימוש בקנאביס בוואגינה הוא בטוח לחלוטין". מסביר יותם הוד מנכ"ל גייניקה: "הרציונל לפיו השימוש בקנאביס יעיל לבעיות גניקולוגיות, מבוסס על העובדה שמערכת הרבייה הנשית היא האיבר עם כמות הקולטנים הגבוהה ביותר בגוף, אחרי המוח, קולטנים אלה מתקשרים לחומרים פעילים מצמח הקנאביס. כלומר, טיפול מקומי ומדויק בתופעות נשיות שעד עכשיו לא היה להן מזור. מדובר במרכיב משמעותי שנותן מענה טבעי וממוקד לכאב, עשוי לשפר את איכות החיים ונמצא כבר בשימוש בעולם במקומות בהם הקנאביס חוקי". הוד מוסיף כי בעולם יש כבר פידבקים מצוינים למוצרים מבוססי קנאביס, "נשים מעידות שלראשונה הן מצליחות לקיים יחסי מין נטולי כאב ושהקנאביס נותן להן מענה לכאבי מחזור". החשש ב-GYNICA הוא שאין עדיין הוכחות שהטיפול לא פוגע בפוריות האישה ומפחית את הסיכוי להרות ולכן החליטו על יציאה למחקר. "היציאה למחקרים קליניים מובילה ללא ספק לפריצת דרך בתחום" מסכם הוד.

מהפכה בתחום סרטן צוואר הרחם

פתרון מבוסס סמארטפון לצורך ביצוע בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם שמטרתו לחולל מהפכה בגילוי וטיפול בסרטן הרביעי הנפוץ בקרב נשים בעולם – פותח והוצג בכנס על ידי חברת הפמטק הישראלית MOBILEODT. "המכשיר לוקחת את בדיקת צוואר הרחם לשלב הבא. לא עוד קולפוסקופים גדולים ומגושמים, אלא פתרון דיגיטלי הוליסטי לסרטן צוואר הרחם הן בתחום הזיהוי והאבחון והן בתחום הטיפול. הבדיקה מתבצעת בעוד האישה שוכבת על מיטת טיפול והסריקה נעשית 24 ס"מ מהכניסה. צילום צוואר הרחם מתבצע באמצעות בינה מלאכותית והתמונה מועלית דרך ענן. התשובה מתקבלת תוך 60 שניות" אומר ליאון בוסטון, מנכ"ל החברה.

פמטק. MobileODT | צילום: יח"צ
פמטק. MobileODT | צילום: יח"צ

לפי MOBILEODT הבדיקה תקבע או תשלול בשלב זה את קיומו של הסרטן אך לא תאבחן את דרגת המחלה עצמה. מדובר במוצר שכבר נמכר ב-40 מדינות בעולם, ומעל מיליון תמונות של קולוסקופיה וגינלית נלקחו עד כה עם המכשיר. ברפובליקה הדומיניקנית דיווחה הממשלה כי במהלך ארבעה חודשים של שימוש בטכנולוגיה ניצלו חייהן של 900 נשים בזכות גילוי מוקדם. מוצר נוסף שפיתחה החברה בשם THERMOCOAGULATION מאפשר אבחון וטיפול בו זמנית. כאשר מתגלה ממצא, מתבצעת על המקום צריבה בחימום שעורכת 20 שניות בלבד.

מוניטור למעקב אחר חלון הפוריות ויום הביוץ  

פטנט ישראלי שמשתמשות בו כבר עשרות אלפי נשים בארץ ובעולם יאפשר לך להפרד מהמדחום שליד המיטה כדי לוודא ביוץ. Tempdrop מציע חיישן מעקב שינה לביש עם רצועה, שניתן להצמיד לזרוע. את החיישן יש לענוד בלילה – כי אז חום גופנו מגיעה לטמפרטורה הנמוכה ביותר שלו – והוא עוקב אחר טמפרטורת הגוף והתנועות בזמן השינה על מנת לזהות את חלון הפוריות בצורה מדויקת וללא דאגות.

פמטק. Tempdrop | צילום: יח"צ
פמטק. Tempdrop | צילום: יח"צ

בבוקר מסנכרנים את החיישן עם אפליקציה ואז מקבלים לקבל מידע מהימן לגבי חלון הפוריות ויום הביוץ. בהתאם לתוצאות המתקבלות ניתן לתזמן קיום יחסי מין או לקבל מידע על ימים בטוחים. עלות המכשיר – 199 דולר עם סוללה שמספיקה ל-8 חודשי שימוש וניתן להחליפה בקלות.

עיכוב לידה מוקדמת 

מתוך כלל ההריונות כ-25-19 מיליון לידות בשנה נמצאות בסיכון ללידה מוקדמת. בסטארטאפ הישראלי PREGNANTECH מתכוונים לשנות את זה ולהפחית את שיעור הלידות המוקדמות ברחבי העולם. "פתחנו טבעת סיליקון חכמה עם מבנה ייחודי שמטרתה לעכב לידה מוקדמת", מסבירה נופר בר און, המנהלת הקלינית של PREGNANTECH, "הטבעת נכנסת דרך הנרתיק, ויושבת גבוה על צוואר הרחם, בפרוצדורה שאורכת דקות בלבד".

פמטק. PregnanTech | צילום: יח"צ
פמטק. PregnanTech | צילום: יח"צ

״מדובר בפתרון שנועד גם ליולדות שנמצאות בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת, לנשים עם היריון תאומים ועוד", אומרת בר און. "מטרת הטבעת לשמור על צוואר רחם ארוך וסגור להקל על העומס המגיע מהרחם כדי לעכב או למנוע את המפל הביו מכני המוביל ללידה מוקדמת. בשבוע ה-37 של ההיריון מסירים את הטבעת ויש לה מנגנון שחרור עצמי בעת לידה פעילה".