כואב הלב

הלב הוא גורם הסיכון מספר 1 לבריאות האישה | צילום: shutterstock
הלב הוא גורם הסיכון מספר 1 לבריאות האישה | צילום: shutterstock

עכשיו זה מדעי: תפסיקו לעלות לנו על העצבים! מסקנות ותגליות רפואיות חדשות חושפות נתונים חדשים על מה שבאמת מסכן את בריאות האישה

88 שיתופים | 132 צפיות

ד"ר אביטל פורטר, מנהלת אשפוז קרדיולוגיה ומרפאת לב האישה בבילינסון רוצה לנפץ למרבית הנשים בעולם כמה מיתוסים: "אחת מכל שלוש נשים בעולם תמות ממחלת לב או כלי דם". בניגוד למה שנהוג לחשוב, גורם התמותה מספר אחת לנשים הוא לא סרטן השד, אלא מחלות לב. מזכיר איגוד הקרדיולוגים, ד"ר עמית שגב, חושף נתונים חדשים בנוגע להתקפי לב בישראל וטוען כי "נשים צעירות נוטות לקבל ארועים חוזרים ב-30 הימים הראשונים אחרי התקף הלב, בקירוב, פי 2 מגברים".

גורמי סיכון

ד"ר פורטר מצביעה על קשר בין הריון בסיכון למחלות לב: "מחקרים מראים כי נשים שחוו רעלת הריון חיו פחות מאשר נשים עם הריון תקין. הסיכון מוגבר פי 2 – 3 גם בטווח הבינוני וגם בטווח הארוך. יתר לחץ דם הריוני קשור לתחלואת לב וניתן לנבא תחלואה ב- 10 – 30 שנה לאחר ההריון. עוד מראים המחקרים כי נשים עם סוכרת הריונית נמצאות בסיכון מוגבר לפתח סוכרת, ועלולות לפתח מחלות כלי דם 7 שנים מוקדם יותר מנשים ללא סוכרת הריונית".

נועה וילצ'נסקי, פסיכולוגית שיקומית מומחית, מנהלת המעבדה למחקר פסיכו-קרדיולוגי, ומרצה במחלקה לפסיכולוגיה בבר אילן: "גם מצב סוציואקונומי, דיכאון ובדידות הם גורמי סיכון למחלות לב ונשים חוות את שלושתם בצורה כבדה יותר מגברים. בדידות אף נמצאה כגורם סיכון גבוה יותר למחלות לב מאשר עישון".

לא רק הסטטיסטיקות עומדות לרעתן של נשים, אלא גם אופי חייהן של נשים בגילאי סיכון. הסיבה לכך היא שנשים באיזור גיל ה-40 מנהלות מספר תפקידים במקביל, בין אם בבית או בעבודה, ולרוב לא יפנו את עצמן כדי להקדיש זמן להיבדק, אלא אם זה עבור הבעל או הילדים. בעבר גם כשנשים בסביבות גיל ה-40 הגיעו להיבדק והתלוננו על לחצים בחזה, היו מבטלים זאת כהיסטריה או כתסמינים פסיכוסומטיים. היום מבינים שיש להתייחס לכך במלוא הרצינות.

רפואה מגדרית

לפי ד"ר פורטר, "הסימפטומים המעידים על מחלות לב שונים בין נשים וגברים", וזאת מאחר וקיימים הבדלים מהותיים במערכות הביולוגיות בין גברים לנשים. בשנים האחרונות הרפואה המודרנית מתפתחת לקראת רפואה מותאמת אישית, וכחלק ממגמה זו נוצרה הרפואה המגדרית, רפואה המותאמת לנשים.

על פי פרופ' מרק גלזרמן, מנהל היחידה לרפואה מגדרית בבילינסון "השינויים המגדריים מקורם בשנים של 'חלוקת עבודה' שגרמו ליצירת שונות במערכות הגוף. למשל, לנשים יש שני מרכזי דיבור ומעלה במוח לעומת גברים להם יש רק מרכז דיבור אחד. זו אחת הסיבות מדוע נשים משתקמות מהר יותר משבץ מוחי, הפוגע, בין השאר, ביכולת הדיבור".

ד"ר רן קורנובסקי, מנהל מחלקת קרדיולוגיה במרכז הרפואי רבין מרחיב על ההבדלים בין גברים לנשים: "התגובה הפיזיולוגית לסטרס שונה אצל נשים מאשר גברים. התגובה אצל נשים היא יותר משמעותית ולכן לא כדאי להרגיז אישה, באופן מדעי".

החדשות הטובות

לפרופ' פיטר קולינס מן המכון ללב וריאות אימפריאל קולג' בלונדון יש גם בשורות חיוביות "נשים חושבות שגורמי המוות העיקריים הם בעיקר סרטן שד. בפועל, רוב מקרי המוות הן ממחלות לב. הסיכוי של נשים עם 2 גורמי סיכון ומעלה למות ממחלות לב גבוה ב- 30%. אבל החדשות הטובות הן כי 90% ממחלות הלב ניתנות לטיפול, ובהחלט לדחייה ע"י מניעה, מניעה ומניעה."

אז איך מונעים מחלות לב בקרב נשים? באמצעות מודעות. קמפיין חדש של איגוד הלב האמריקאי, "Know Your Numbers" קורא לנשים ללמוד את ה”מספרים” שלהן- לדעת מה הם הערכים התקינים של כולסטרול, סוכר ולחץ דם כדי לדעת לאתר חריגות. כשהערכים אינם תקינים מומלץ להיוועץ ברופא, עדיף כזה המתמחה ברפואה מגדרית, כדי שידע להתאים טיפול מונע; בין אם פעילות גופנית, דיאטה, או תרופות.

והכי חשוב: לא לקחת ללב, אלא לתשומת הלב.