מה צריכות נשים חרדיות כדי להשתלב בהיי טק?

רבקה יעקבי | צילום: באדיבות המצולמת
רבקה יעקבי | צילום: באדיבות המצולמת

בתכל'ס? בעיקר את שיתוף הפעולה מצד ארגונים שרואים מעבר לסטריאוטיפ. רבקה יעקבי, מפתחת בכירה ב-Dell Technologies, מספרת על החוויה מנקודת מבטה

88 שיתופים | 132 צפיות

בשונה ממשפחות רבות בקרב הקהילה החרדית, אצלנו בבית תמיד היה מחשב. אמנם הוא לא היה מחובר לאינטרנט, אבל כילדה, אני זוכרת שנמשכתי לצד הטכני. נהניתי לנתק, לחבר, לתקן ולחקור אותו. היום אני בת 34, אמא לארבעה ילדים, מתגוררת בבאר שבע ועובדת בהיי טק. חלום.

>> חרדית שגרה ליד דיזנגוף סנטר? רוחמה בן אברהם מפזרת אהבת חינם

בתיכון נרשמתי למגמת תכנות. זאת הייתה חוויה מהנה עבורי וקיבלתי ציונים מעולים, והיה לי ברור כבר מגיל צעיר שהעתיד שלי הוא בתחום הטכנולוגיה. לאחר מכן חשבתי איך להתמקצע ולעבור שלב נוסף, לכן נרשמתי לסמינר "שבילי בית יעקב" בירושלים במסגרת תוכנית הנדסאית, אשר ניתבה אותי אל העולם הטכנולוגי ונתנה לי את הכלים הפרקטיים להצלחה. כיום אני עובדת כמפתחת בכירה בחברת Dell Technologies כבר למעלה משמונה שנים. מדובר בתפקיד ניהולי מאתגר ומרתק, כזה שתמיד שאפתי אליו ורק הייתי צריכה את הדחיפה הראשונית. אני מאמינה בלב שלם שמיצוי היכולות האישיות בקרב נשים חרדיות הוא אמנם מאתגר, אבל אפשרי. הדבר מצריך יוזמה ואומץ, שהרי הדרך כוללת לא מעט חסמים.

נשים חרדיות רבות הן בעלות תואר הנדסאי (אם כי קיימים גם מסלולים של תואר ראשון במסגרות שמותאמות לחרדיות). בכדי להשתלב בחברת הייטק, נדרש לרוב תואר ראשון בתחום מדעי המחשב לצד ניסיון קודם, שגם הוא חסר לנשים חרדיות רבות – אבל לא רק להן, אלא לצעירים רבים מכלל גווני הקשת. בדרום הארץ, שם אני מתגוררת, מיעוט המשרות הזמינות לאנשים בתחילת דרכם בולט במיוחד. לכן ישנה חשיבות לכך שהמעסיקים יתמקדו בפוטנציאל של המועמדת, מעבר למקום הלימודים והמגורים או לסוג התואר שבו היא מחזיקה.

חרדית בהיי טק | צילום: shutterstock
חרדית בהיי טק | צילום: shutterstock

מה נשים (חרדיות) צריכות?

נשים חרדיות לרוב מבררות על מקום העבודה לפני הראיון הראשון. הן מוודאות שיש סביבה מכבדת וראויה התואמת לאורח חייהן, שהתרבות הארגונית של מקום העבודה מקצועית ומכבדת – אם זה בשיח המשותף, בהכלת השוני במגוון היבטים, וזאת במיוחד אם האישה החרדית היא מיעוט במקום העבודה, כפי שלרוב קורה. הכלת השונה היא משמעותית, וזה מתבטא בהקפדה על שפה מתאימה, התנהגות מכבדת וסולידריות מקצועית, מבלי לוותר על תחושת השייכות של העובדת למקום. אני אישית אכן זוכה לעבוד בסביבה כזו, שגיוון והכלה הם ערכים מרכזיים בה, והיא משקיעה רבות בפעילויות התנדבותיות, בתוך החברה ומחוצה לה לקידום שוויון הזדמנויות לכל חלקי האוכלוסיה. לאוכלוסיה החרדית יש צרכים ייחודיים משלה. 

חסם נוסף שעומד בפנינו הוא האיזון בין הבית לעבודה שחשוב לנשים חרדיות, אבל רלוונטי לכל המגזרים. מודל העבודה ההיברידי מאפשר לעובדים ועובדות לנהל את השבוע בגמישות ובאופן אופטימלי. האפשרות לעבודה מהבית ומהמשרד מקלה על השילוב בחברות שונות. בנוסף, חלק גדול מהמשרדים שלנו בנויים מחדרי צוות שבהם מספר קטן של עובדים, והעובדים יכולים לבחור את ימי העבודה והמשרד שבו ישבו – כך שהעובדות החרדיות יכולות לתאם ולשבת יחד. בחברות שמאמינות במודל כזה ומיישמות אותו בפועל, השתלבות של אישה חרדית תהיה קלה הרבה יותר. 

חרדית בהיי טק | צילום: shutterstock
חרדית בהיי טק | צילום: shutterstock

בלי סטיגמות בבקשה

בעוד עבור מועמדת רגילה המעוניינת להתקבל למשרה, רלוונטיים בעיקר הכישרון והציונים, הרי שלאישה חרדית נדרש הרבה מעבר לזה כדי לשבור דעות קדומות וסטיגמות של מעסיקים ועמיתים לעבודה. לכן חשוב שהמעסיקים יתמקדו בערך האמיתי והפוטנציאל של המועמדת ולא בסטיגמות ודעות קדומות. ישנה חשיבות גדולה לגיוס עובדים משלל גווני האוכלוסייה – זה מאפשר לנו כחברה להיות פתוחים יותר לדעות שונות וגם יצירתיים יותר – לראות את האחרת מזווית אחרת ולבחון מחדש דעות ורעיונות, ולייצר חדשנות מגוונת, שהיא ליבת הפעילות של ההייטק. יש חברות שנוהגות לפרסם דו"ח שנתי מפורט לגבי מצב הגיוון וההכלה בחברה. כל אלה תורמים לאווירה נעימה ומכילה, ושווה לחפש מקומות עבודה שכאלה אם אתן נשים חרדיות שרוצות להשתלב בהיי טק. ולסיום, לי אישית תמיד הרבה יותר נעים שיש יותר מאישה אחת בכל מקום, וזה מסוג הדברים שבדקתי כשחיפשתי עבודה אי אז לפני כעשר שנים.