"הכסף שהיה לנו נגמר": חמ"ל התינוקות זקוק לעזרתכן

מוצרי תינוקות מחמ"ל התינוקות | צילום: יח"צ
מוצרי תינוקות מחמ"ל התינוקות | צילום: יח"צ

נשים שנסות עם ילדיהן הרכים מאזורים מסוכנים בישראל מתמודדות עם מחסור במוצרי תינוקות בסיסיים. החמ"ל של העמותה למען הילד בגיל הרך דואג למחסורן, בעוד הארגון העולמי אינו מסייע במאומה

88 שיתופים | 132 צפיות

אישה צעירה, אם לשלושה ילדים רכים (כולל תינוק) מישוב בדרום שספג מטחים רבים, התקשרה למור דקל, יו"ר העמותה לילד בגיל הרך וביקשה עזרה. היא עזבה את הבית במהירות, מהרגע להרגע מחשש לשלום ילדיה, ולא הספיקה אפילו לקחת אוכל לתינוק וגם לא חיתולים.

>> באו לחזק: אלה הסלבס שתומכים בישראל

דקל, 38, בעצמה אם לשלושה, משמשת כבר חמש שנים כיו"ר העמותה, והיא כמו שאר המתנדבות והמתנדבים, 75 במספר – עושה הכל בהתנדבות מלאה. העמותה היא חלק מהארגון העולמי לגיל הרך (OMEP) ומטפלת בגילאי לידה עד גיל שמונה. דקל היא  משפטנית בהשכלתה שעזבה עסק משלה לטובת עבודה התנדבותית ("אני עשירה בלב", היא אומרת), והיא גם אקטיביסטית שבימים כתיקונם מבלה לא אחת בכנסת – חוקים כמו חוק הפיקוח וחוק המצלמות רשומים על שמה ושמות חברותיה.

"אותה אישה עזבה את הדרום עוד ביום הראשון למלחמה", היא מספרת, "ביום השני כבר הגיע אלינו גל גדול של פניות מנשים שנאלצו לעזוב את הבית מחשש שיאונה רע לתינוקות שלהן. אני הבנתי שמדובר במצוקה אמיתית, ושזה הזמן לפתוח חמ"ל גם כדי לאסוף תמ"ל (תוספי מזון לתינוקות), בקבוקים, מוצצים, חיתולים, הגיינה נשית, מגבונים ועוד. אבל לא הסתפקנו בזה, ראינו משפחות צעירות שנמצאות בחרדה עם הקטנים שלהם אז פתחנו גם קבוצת עזרה לתושבי הדרום והתחלנו לחבר בין משפחות מהעוטף שהתפנו לכאלה שהסכימו לארח, וזה הלך וגדל. היום יש לנו 8 מתנדבים שעוסקים בשיבוץ המשפחות". בביתה של דקל, אגב, מתארחים בימים אלה אישה עם שני ילדים קטנים וגם קשישה בודדה שבביתה אין ממ"ד. 

חמ"ל התינוקות | צילום: יח"צ
חמ"ל התינוקות | צילום: יח"צ

איך הגעת להבנה שיש חוסר במוצרי תינוקות?
"הייתי בקרית אונו, לשם הועברו מפונים מהעוטף. ראיתי שיש להם כמויות אוכל עצומות, אבל את הדברים הבסיסים לתינוקות אין להם בכלל. בתחום הזה יש מצוקה קשה ובזה אנחנו מתמקדות. באנו לשם עם פרופסור דורית ארם חברת ועד מנהל אצלנו ועמדנו על כל הצרכים כולל חיבור לאנשי מקצוע". 

למשל?
"נשים שמרוב חרדות ולחץ נפשי לא מצליחות להניק. שלחנו אליהן יועצות הנקה מתנדבות, שלחנו גם פסיכולוגים לילדי המשפחה. יש מקרים שהאישה גויסה והבעל נותר לטפל בילדים והיה זקוק לעזרה. וכעת העמותה קוראת לתמיכה במשפחות שאיבדו את יקיריהם ואת בתיהם. כל תרומה קטנה כגדולה תסייע לנו להמשיך לתמוך באופן ישיר במשפחות עם ילדים קטנים וכן בהובלת קמפיינים למען ילדי הגיל הרך וחסרי הישע החטופים". 

מה הספקתם לעשות עד כה?
"גייסנו מאות חבילות חיתולים, סימילאק, מוצרי בסיס אותם חילקנו למשפחות מהעוטף. רמי לוי, למשל, תרם לנו 150 חבילות חיתולים ו-150 קופסאות מזון לתינוקות. גם חברות כמו לי-גיא ובייביסטאר סייעו לנו עם מוצרי תינוקות וילדים. העברנו משאיות ציוד ל-840 ילדים בים המלח, 500 מהם מתחת לגיל שש. דאגנו לקהילת יוצאי אתיופיה משדרות שהגיעה למלון בנתניה, וגם ל-50 המשפחות שפונו לאולפנת רעות בפתח תקווה, שם שוהים כעת 70 תינוקות. משפחות שהגיעו לשפיים קיבלו מאיתנו מוצרי בסיס. יש לנו בני נוער מתנדבים לפירוק החבילות ולשינוע, חיברנו נערות שעושות בייביסיטר ואנחנו גם נותנים סיוע נקודתי לנשים שהבעלים קיבלו צו 8 והם נותרו עם הילדים הקטנים ועם החרדה". 

אתן מקבלות עזרה מהארגון העולמי לגיל הרך?
"הארגון קומם את עצמו כאשר לא גינה את המתקפה האכזרית על ישראל ורק הביע דאגה למה שקורה בעזה. אז בתגובה יצאנו בקמפיין בינלאומי שצריך לשחרר לאלתר את הפעוטות והילדים חסרי הישע שנחטפו על ידי החמאס". 

היכן נמצאים המוקדים שלכם?
"יש שניים בפתח תקווה, עיר מגוריי, יש אחד בכפר סבא, אחד בגני תקווה ואנחנו מצפות שיהיו מתנדבות גם בערים אחרות בארץ כדי לפתוח אצלן חמ"ל לגיל הרך ולהקל על השינוע".  

ולכמה כסף אתן זקוקות?
"ל-200 אלף שקל. הכסף שהיה לנו נגמר והביקוש הולך וגדל. מדובר בילדים של כולנו ואנחנו מחויבים להם".

לתרומות
העמותה למען הילד בגיל הרך
מס חשבון: 203856
בנק הפועלים סניף 656
לברורים: 054-2441977