חיסון הפפילומה: החיסון שיעלים את סרטן צוואר הרחם

חיסון | צילום: Shutterstock
חיסון | צילום: Shutterstock

בקרוב יתחילו החיסונים נגד נגיף הפפילומה בבתי הספר. כל מה שצריך לדעת על החיסון ולמה הוא כל כך חשוב, גם לבנים וגם לבנות

88 שיתופים | 132 צפיות

בכל סתיו, כשמועד החיסון לווירוס הפפילומה (HPV) בבתי הספר מתקרב, מתחדשים גם הדיונים הסוערים בקרב אימהות סביב נחיצותו ובטיחותו. חיסון הפפילומה נכנס לשגרת החיסונים בבתי הספר לכיתות ח' לפני כמה שנים טובות, ב-2013 (והחל מ-2016 גם לבנים), אך גם היום נפוצות שמועות על נזקי החיסון ותופעות לוואי פוטנציאליות, והרוחות מתלהטות כל שנה מחדש. המקרה הזכור של לוטם סיבוני שהתמוטטה ואיבדה את ההכרה כמה שעות אחרי שקיבלה את החיסון באפריל 2015, רק ליבה את החששות. הקשר בין החיסון למקרה של סיבוני הופרך מאז וכל הנתונים הרשמיים מראים שהחיסון בטוח ויעיל מאוד במיגור סרטן צוואר הרחם, אבל רבים מההורים עדיין ספקנים.

"החיסון אושר לשיווק בכל העולם בשנת 2007. עד היום ניתנו ברחבי העולם כ-300 מיליון מנות של החיסון הזה, וכל גופי הרפואה בעולם כולל ארגון הבריאות העולמי והמרכז למניעה ובקרת מחלות (ה-CDC) בודקים כל הזמן את בטיחותו", אומר ד"ר אדוארדו שכטר, מומחה לרפואת נשים ולצוואר הרחם במכבי שירותי בריאות. "הדיווחים הם חד-משמעיים – החיסון הזה הוא אחד מהחיסונים הבטוחים ביותר שאושרו. נכון שיכולות להיות לו תופעות לוואי קלות, כמו לכל חיסון, אבל לא נצפו תופעות לוואי משמעותיות לטווח רחוק".

נגיף הפפילומה האנושי | צילום: Shutterstock
נגיף הפפילומה האנושי | צילום: Shutterstock

מהו נגיף ה-HPV

נגיף ה-HPV (וירוס הפפילומה האנושי) שייך למשפחת נגיפים המונה יותר מ-170 זנים. נגיפי הפפילומה נמנים בין הנגיפים הנפוצים בעולם והם אחראים לרוב מקרי סרטן צוואר הרחם אצל נשים. "וירוס הפפילומה מאוד נפוץ באוכלוסייה ורוב האנשים ייחשפו אליו במהלך החיים אפילו מבלי לדעת, וגם לא בהכרח בגלל ריבוי פרטנרים", מסביר ד"ר שכטר. "הוא עובר במגע מיני ואפילו בחיכוך באיברי המין, ולכן אפשר להידבק גם אם משתמשים בקונדום. ברוב המקרים הוא חולף לבד ויוצא מהגוף, אבל ב-10 אחוזים מהמקרים הוא עשוי לגרום לשינויים טרום סרטניים שאם הם לא מטופלים עלולים להוביל לסרטן צוואר הרחם, ליבלות באיבר המין וגם לסוגי סרטן נוספים כמו סרטן הלוע, סרטן הפות, סרטן הפין וסרטן פי הטבעת. לפני עשר שנים לא היה מה לעשות מלבד בדיקות סקר כדי לנסות לאתר שינויים טרום סרטניים, אבל היום יש חיסון, ועדיף למנוע מלטפל".

ההערכה היא כי עד שנת 2022 סרטן צוואר הרחם ייחשב סרטן נדיר, ועוד 30-20 שנים לא צריכה להיות אף אישה עם סרטן צוואר הרחם

עד כה נעשה שימוש בחיסון שמגן מפני ארבעה זנים של הנגיף, והשנה נכנס לשימוש החיסון גארדסיל 9, שמספק הגנה מפני 9 זנים של הנגיף ומפחית את הסיכוי לחלות בסרטן צוואר הרחם ב-90 אחוזים. החיסון ניתן בשתי מנות בבתי הספר ומספק הגנה ל-15 שנים לפחות. לדברי ד"ר שכטר, יש חשיבות גדולה למתן החיסון דווקא לבני 13-12. "חשוב לא לפספס את חלון ההזדמנויות הזה", הוא מתריע. "ילדים מגיבים טוב מאוד לחיסון, טוב יותר ממבוגרים, ולכן הם גם נזקקים רק לשתי מנות. חשוב גם לחסן עוד לפני שמתחילה הפעילות המינית וההיחשפות לנגיף".

מי שלא קיבלו את החיסון במסגרת בית הספר, יכולים לקבל אותו במרפאות קופות החולים. גברים – עד גיל 26, ונשים – עד גיל 45. בוגרים מקבלים שלוש מנות חיסון, שאותן רוכשים בבתי המרקחת עם מרשם. עם זאת, עדיין חשוב לעבור בדיקת פאפ בהתאם להנחיות. "אם נחסן היום את כל האוכלוסייה ונמשיך את בדיקות הסקר כדי לתפוס את אותם 10 אחוזים, עוד 30-20 שנים לא צריכה להיות אף אישה עם סרטן צוואר הרחם", אומר ד"ר שכטר. "חבל שבגלל דעות קדומות אנשים לא מחסנים. זו תגובה אמוציונלית ולא רציונלית. תמיד אומרים 'הכרתי מישהו שקרה לו ככה וככה', אבל גם אם לא היה מקבל את החיסון זה כנראה היה קורה, כי נותנים את החיסונים לכל האוכלוסייה וקורים דברים. חיסונים הם עדיין הכלי העיקרי שלנו כיום לקידום בריאות האוכלוסייה".