ורוד, טעים ומרפא

היא תוספת נהדרת לגינת צמחי המרפא הביתית, קל לתחזק אותה, סגולותיה רבות והיא אפילו משמשת כמדבירת מזיקים. הכירו את הצתרה הוורודה, כולל מתכון לפאי נפלא

88 שיתופים | 132 צפיות

בטיול שערכתי השנה באזור השרון נתקלתי בצתרה הוורודה, צמח המשמש הן כתבלין והן כתרופה עממית. הצמח נקרא בלטינית Satureja thymbra, והוא נפוץ בכרמל, בשומרון, בשרון ובהרי יהודה. גובהו כ-50 סנטימטרים, צבע פרחיו סגול בהיר, ורוד או ארגמני ופריחתו נמשכת ממרץ עד יולי.

שמו העברי, צתרה ורודה, מגיע כנראה מתרגום של השם המדעי הרומי: סטוריאה. ברומא העתיקה נהגו להקדיש צמחי מרפא לאלים, והצמח העדין והריחני הזה הוקדש כנראה לאל סטורן, אל החקלאות והקציר במיתולוגיה הרומית.

ביום הקצר ביותר בשנה הרומית ערכו לכבודו חגיגות עליזות, העניקו חופשה לעבדים וחילקו להם תוספת מזון. בתלמוד הירושלמי מופיעה המילה צתרה לצד המילה אזוב: "צתרי-איזוב איזובא" (שביעית פ"ז ה"א). בערבית מכנים את הצמח זעתר רומי, ובדומה לזעתר המצוי (המכונה גם אזוב מצוי) ולזעתר השיבלי (צתרנית משובלת), הוא משמש גם לתיבול מאכלים.

גידול ביתי

מומלץ להוסיף את הצתרה הוורודה לגינת צמחי המרפא הביתית; היא גם נאה וגם אינה דורשת הרבה מים. אפשר לשתול אותה במסלעה, בעציץ או באדנית. יש לערבב זרעים עם מצע חול יבש ולאחר מכן, בחודשים ספטמבר-אוקטובר, יש לזרוע אותם באדמה לחה בעומק של כסנטימטר.

הנביטה נמשכת כשלושה שבועות. אפשר לרכוש שתיל של הצתרה הוורודה במשתלות במחיר כמה עשרות שקלים ולשתול בתקופת האביב, באדמה לחה ומנוקזת היטב. בחודשים מרץ-אפריל, עם בוא האביב, מומלץ לקצוץ את הצמח עד לגובה של כ-10 סנטימטרים כדי להאיץ את גדילתו ואת פריחתו.

רפואה טבעית וחקלאות ירוקה

הצתרה הוורודה משמשת כצמח תבלין וכצמח מרפא כבר אלפי שנים. היא אנטי בקטריאלית, מחזקת את הלב ואת מערכת החיסון, מקלה את השיעול ומאזנת בעיות קלות של מערכת העיכול כמו גזים ונפיחות בבטן.

עלי הצתרה הוורודה הם קוטלי אקריות – עכבישונים קטנטנים הפעילים בחודשים מאי עד אוקטובר וגורמים לאלרגיות ולנזקים חמורים לגידולים חקלאיים. מומלץ לשלב את הצתרה הוורודה בגינת עצי הפרי, בין הגפנים ולצד ירקות הגינה כמדבירת מזיקים טבעית.

כצמח מרפא, מומלץ לשלבה בתזונה היומיומית במגוון דרכים: כתוספת לחליטה או כתבלין לאפיית לחמים, פשטידות, עוגיות ודברי מאפה אחרים. טעמה של הצתרה הוורודה חריף יותר מהזעתר המצוי ומהזעתר השיבלי.

הכנת תבלין יבש

כדאי לקטוף את עלי הצמח בחודשים אפריל-מאי, כי לאחר מכן העלים מתקשים ומשחירים. יש לקטוף את העלים, לייבש אותם, לכתוש אותם עד דק ולאחסן את האבקה במכל סגור במקום מוצל ויבש.

פאי ירקות לעידוד התפקוד של מערכת העיכול

לקלתית:

  • ½1 כוסות קמח כוסמין או שיפון מלא
  • 1/2 כוס יוגורט איכותי
  • 1/4 כוס שמן זית בכבישה קרה (מומלץ להשתמש בשמן בטעם עדין כי טעמה של הצתרה חריף)
  • 1/2 כפית מלח ים אטלנטי או מלח איכותי אחר
  • 1/2 כפית עלי צתרה ורודה, יבשים וגרוסים

למלית:

  • 1 כפית עלי צתרה יבשים
  • 1 כוס של עלי פטרוזיליה וכוסברה קצוצים (רצוי אורגניים)
  • 2 ביצים
  • 1/2 כוס יוגורט איכותי
  • 250 גרם גבינת ריקוטה 5%
  • 2 כפות אגוזי מלך קצוצים
  • 1 קישוא מגורד וסחוט
  • 1/2 כפית מלח איכותי

אופן ההכנה:

1. לשים את כל מרכיבי הקלתית יחד לכדי גוש בצק ומשטחים בתבנית אפייה עגולה, מרוחה בשמן זית. מחוררים את הבצק באמצעות מזלג ואופים ב-170 מעלות במשך 10 דקות.

2. מערבבים את כל מרכיבי המלית ומוסיפים לקלתית האפויה למחצה.

3. אופים במשך 40 דקות בחום בינוני.

4. מגישים עם סלט ירוק ומקנחים בתה מעלי מנטה.

הכותבת היא נטורופתית קלינית, מתמחה בטיפול בצמחי מרפא, בתזונה טבעית, בפרחי באך ובאיזון גוף נפש