איפה עובר הגבול בין בוסית קשוחה למנהלת מתעללת?

מתוך הסרט "השטן לובשת פראדה" | צילום מסך
מתוך הסרט "השטן לובשת פראדה" | צילום מסך

הנתונים העגומים מספרים כי כשליש מהישראלים חווים התעמרות במקום העבודה. עד שיעבור חוק שיהפוך את ההתעמרות לפלילית, עו"ד יריב ואקנין מסביר מה ניתן לעשות במישור המשפטי

88 שיתופים | 132 צפיות

עבור רבים מאיתנו, מקום העבודה הוא הבית השני שלנו. זו אמנם קלישאה, אבל כדרכן של קלישאות, היא נכונה. סטטיסטית, אם נגזור מהמשוואה את שעות השינה, אנחנו מבלים במקום העבודה יותר מאשר בבית. לכן, לסביבת העבודה ישנה חשיבות גבוהה במארג החיים שלנו. אם אנחנו חווים התעמרות במקום העבודה מצד המעסיק הישיר או כל אדם אחר, יתכן שמדובר לא רק בסיטואציה לא נעימה, אלא בעבירה לכל דבר – ואפילו כזאת שתגיע לבית המשפט.

הנתונים העגומים מספרים כי כשליש מהישראלים העובדים חווים התעמרות במקום עבודתם. אין כללים קבועים לאיך נראה או מתנהג מנהל מתעלל, כמו שאין דפוס קבוע של עובדים שבדרך כלל יחוו זאת. ההיסטוריה מראה כי לא דרוש כי המעסיק המתעמר יהיה בעל רקע או עבר פלילי אלא מדובר בהתנהגות של אדם שעלולה לבזות או להשפיל או לפגוע במועסק.

התעמרות בעבודה היא הגדרה משפטית כללית להתנהגות פוגענית מצד המעסיק או מי מטעמו, שמשפילה את העובד, מבזה אותו או שמה אותו ללעג. אין הגדרה ברורה להתעמרות והיא מגיעה בכל מיני צורות. החל מהתנהגות ברוטלית ואלימה הכוללת צעקות, השפלות ואיומים, ועד נגיסה שקטה ומתמשכת בערכו של העובד על ידי האשמות שווא, זלזול וייחוס כשלונות אליו. התעמרות יכולה להתבטא בשעות עבודה בלתי סבירות, למשל, ובבקשות להישאר לאחר שעות העבודה ולבצע משימות שיגררו את העובד לחרוג ממסגרת הזמן שסוכמה איתו. גם הטלת מטלות שאינן תואמות את הכשרתו של העובד ומפחיתות מכבודו, או מתן משוב יתר תכוף, ביקורתי ומגמתי, יכולים להיחשב כהתעמרות.

חשוב לשים לב כי על מנת להוכיח התעמרות במקום העבודה, יש לזהות דפוס שיטתי של הפוגע. כלומר, על ההתנהגות לחזור על עצמה מספר פעמים על מנת להראות כי ההתנכלות המתמשכת יצרה סביבת עבודה עוינת ולא נעימה

 

כך, לדוגמה, פסק בית הדין לעבודה בבאר שבע כי על חברה שמפעילה מועדון כושר לשלם פיצויים נרחבים למנהלת מכירות שהתמוטטה נפשית עקב יחס משפיל והתעמרות יומיומית, בסך כולל של כ-100 אלף שקל, המורכב מפיצויי פיטורין ומיצוי זכויות נוספות. לפי גרסת התובעת, בתקופה האחרונה לעבודתה היא היתה נתונה להתעמרות יומיומית מצד בני הזוג שהמועדון היה בבעלותם. בין היתר, נהג הבעלים לצעוק לעברה ברחבי המועדון "תרימי את התחת שלך מהכיסא ותסתובבי במועדון או שאני אגלגל אותך מהמדרגות", ולכנות אותה "בלונדה" ו"מטומטמת" בפני הפקידות.

חשוב לשים לב כי על מנת להוכיח התעמרות במקום העבודה, יש לזהות דפוס שיטתי של הפוגע. כלומר, על ההתנהגות לחזור על עצמה מספר פעמים על מנת להראות כי ההתנכלות המתמשכת יצרה סביבת עבודה עוינת ולא נעימה. מוטב, כמובן, לתעד את האירועים על ידי הקלטת שיחות ושמירת מיילים וצילומי מסך של התכתבויות.

למרבה הצער, אין סעיף חוקי ברור נגד התעמרות במקום העבודה. המשמעות היא שרוב התיקים המובאים בפני בית המשפט עושים זאת תחת סעיף של הרעה בתנאי העבודה או הפרת חוזה העסקה. למרות זאת, בית המשפט רואה בחומרה התנהגות משפילה של מעסיק וישנם מספר תקדימים משפטיים, בהם מצאו בתי המשפט דרך לפסוק פיצויים בגין עוגמת נפש לעובד שחווה התעמרות, מכוח עילות נזיקין כלליות. יתכנו פיצויים בשווי עשרות אלפי שקלים בהתאם לחומרת ההתעמרות, השלכותיה והזמן שנמשכה.

>> נפגעות הרב שיינברג עדיין במלחמה