הצלילים המרפאים

על שיטת טומטיס ועל ריפוי באמצעות קול

88 שיתופים | 132 צפיות

לפעמים מספיק לי לפתוח את הרדיו וליפול במקרה על מוסיקה אהובה, וכבר מצב הרוח וההרגשה הכללית שלי משתפרים. אני מגלה בחדר הכושר שצלילי מוסיקה מעודדים אותי לבצע בנמרצות תרגילים שלא היה עולה בדעתי אחרת לבצע. בשיעורי הנהיגה נהגתי לשיר כדי להירגע והרשימה יכולה להתארך. האופן שבו מוסיקה וצלילים משפיעים עליי תמיד ריתק אותי.

שיטת טומטיס עוזרת לילדים ולמבוגרים עם קשיים בעיבוד צלילי, דיסלקציה, ליקויי למידה, אוטיזם, בעיות של הפרעה באינטגרציה החושית, בתנועה, בתכנון ובקואורדינציה

קיימת ספרות מקצועית ענפה על אופן השפעתם של קולות וצלילים. בספרו "מוסיקה ונפש", מביא הפסיכיאטר ד"ר אנטוני סטור, מקרים מרתקים. לדבריו, "יש חולים שמסוגלים לבצע מרצונם תנועות לצלילי מוסיקה, שלא היו מסוגלים לבצע בלעדיה", והוא מביא כדוגמא מקרה של חולת פרקינסון. הנוירולוג ד"ר אוליבר סקוט, מצוטט שם כמי שאומר: "הטיפול הטוב ביותר במצבים מסוימים הייתה המוסיקה, שהשפעותיה היו כמעט מסתוריות. ברגע מסוים ראית את גברת ד' כשהיא לחוצה, מכווצת ועצורה או מטלטלת את עצמה, מתעוותת או מפטפטת סתם כמין פצצה של אנרגיה אנושית. אך ברגע שלאחריו, כאשר בקעו צלילי מוסיקה מרדיו או פטיפון, נעלמו לחלוטין כל ההפרעות וההתפרצויות האלה. גברת ד' נעשתה נינוחה ונעימה והיא השתחררה מהתנועות האוטומטיות שלה".



שיטת טומטיס משתמשת בקלטות אודיו עליהן מוקלטת מוסיקה של מוצארט ומזמורים גרגוריאניים. אילוסטרציה: ASAP | PHOTOS

שיטת טומטיס משתמשת בקלטות אודיו עליהן מוקלטת מוסיקה של מוצארט ומזמורים גרגוריאניים. אילוסטרציה: ASAP | PHOTOS

שיטת טומטיס

לפני כ-60 שנה גילה ד"ר אלפרד טומטיס (1920-2001), רופא אף אוזן גרון צרפתי, מספר תגליות שהובילו לפיתוח שיטתו הקרויה "גירוי צלילי" ו "אימוני הקשבה". מטרת השיטה היא לעצב מחדש את הדרך שבה אנו מקשיבים, כדי לשפר את כישורי הלמידה, יכולת הביטוי הלשוני, התקשורת וההתנהגות החברתית. שיטת טומטיס עוזרת לילדים ולמבוגרים עם קשיים בעיבוד צלילי, דיסלקציה, ליקויי למידה, אוטיזם, בעיות של הפרעה באינטגרציה החושית, בתנועה, בתכנון ובקואורדינציה. לדברי העוסקים בשיטה, היא עוזרת למבוגרים ללמוד שפות זרות במהירות רבה יותר, לפתח כישורי תקשורת טובים יותר, לשפר ביצועים בעבודה ולהגביר יצירתיות.

ד"ר טומטיס גילה שהדומיננטיות של אוזן ימין היא אחד המפתחות להקשבה טובה. אנשים רבים יודעים שיש להם עין דומיננטית, אולם מעטים מודעים לכך שיש להם גם אוזן דומיננטית. צלילים שנקלטים על ידי אוזן ימין, מועברים ישירות למרכז השפה באונה השמאלית של המוח. לעומת זאת, צלילים שנקלטים על ידי אוזן שמאל, מגיעים קודם לאונה הימנית ורק אחר כך עוברים למרכז השפה באונה השמאלית. מסלול זה ארוך יותר, ומידע צלילי מסוים אובד בדרך ומקשה על מהירות ואיכות זיהוי הצליל.

העברה אופטימלית של צלילים אפשרית רק אם השרירים באוזן התיכונה פועלים כראוי. מתח או חולשה של אחד מהשרירים יגרום להקשבה לקויה המפריעה להתמקד באופן מדויק בצליל. אחת המטרות של טיפול בשיטת טומטיס היא לאמן את השרירים האלה.

עוד ציין טומטיס במחקרו, שאחד התפקודים החשובים של האוזן תלוי בתפקוד הווסטיבולה [הפרוזדור], מערכת באוזן המפקחת על שיווי המשקל, הקואורדינציה, טונוס השרירים ושרירי העיניים. הודות לו אנו מסוגלים לפתח דימוי גופנו במרחב. נוסף על כך, מעביר איבר זה את כל המידע החושי שמגיע מהגוף למוח. לדברי טומטיס, אנשים בעלי בעיות בפעילות הווסטיבולה סובלים לעתים קרובות מקשיים באינטגרציה החושית. "פעילות נכונה של הווסטיבולה חשובה מאוד לצורך השגת שקט וערות", הוא הסביר. "המערכת הווסטיבולרית עוזרת גם לאיזון רמת העוררות של מערכת העצבים. מערכת וסטיבולרית שנמצאת בתת פעילות, תורמת להיפראקטיביות ופיזור נפש". על פי שיטה זו, ניתן לשפר את תפקוד המערכת על ידי מתן גירוי צלילי שיביא לבניית צמיחה עצבית באזורים הלוקים בחסר.



השלב הראשון הוא אבחון הנמשך מספר שעות. צילום: אלבום פרטי

השלב הראשון הוא אבחון הנמשך מספר שעות. צילום: אלבום פרטי

צלילים גבוהים לפעילות נוירולוגית

ד"ר טומטיס גילה כי ברגע שהצלילים מגיעים לאוזן הפנימית, הם נכנסים לקוכליאה (מערכת השמיעה באוזן הפנימית). הקוכליאה מכילה 24,600 תאי שיער שמפענחים את הצלילים לפני שהם מועברים למוח. מחקרים של מדענים הראו כי 80 אחוזים מתוך 24,600 תאי השיער הנמצאים בשבלול האוזן הפנימית, מגיבים לצלילים בעלי תדר גבוה (3,000 הרץ ומעלה). ד"ר טומטיס טען שגירוי באמצעות צלילים גבוהים מעורר פעילות של נתיבים נוירולוגיים. לדברי העוסקים בשיטה, ניתן לשפר ולמקד מחדש את התהליך האקטיבי של ההקשבה על ידי גירוי אודיטורי באמצעות החשיפה למוסיקה ולצלילים ווקליים רוויים בתדירויות גבוהות.

ד"ר טומטיס טען שגירוי באמצעות צלילים גבוהים מעורר פעילות של נתיבים נוירולוגיים

שיטת טומטיס משתמשת בקלטות אודיו עליהן מוקלטת מוסיקה של מוצארט ומזמורים גרגוריאניים. יצירות אלה עשירות בתדירויות נבחרות ומסננות תדירויות אחרות. השיטה בנויה כך שהגירוי ניתן באינטנסיביות ביחידות זמן קצובות, עם מרווחי זמן למנוחה בין היחידות. כך מאפשרת השיטה פרקי זמן לצמיחה עצבית המתעוררת בעקבות הגירוי.

הטיפול בשיטה זו נעשה במרכז טומטיס בכפר סבא ומועבר על ידי קלינאיות תקשורת מוסמכות שהתמחו בה. השלב הראשון הוא אבחון הנמשך מספר שעות. בחלק הראשון נבדקים תפקודי האוזניים ואיכות התגובה שלהן לצלילים. הבדיקה מורכבת ממספר פרמטרים, כמו בדיקת האוזן הדומיננטית, איתור כיוון הצליל ובדיקת היכולת לדעת אם הצליל גבוה או נמוך יותר מהצליל שקדם לו. בחלק השני נערך תשאול מפורט, כשהצלבת הנתונים מהווה בסיס לתוכנית הטיפולית.



אחד התפקודים החשובים של האוזן תלוי בתפקוד הווסטיבולה <BR>אילוסטרציה: ASAP | PHOTOS" src="https://atmagil-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/misc/prev_images/pagemodule/image1/353/53353/3.jpg?1229201602" />                             </p>
<div>אחד התפקודים החשובים של האוזן תלוי בתפקוד הווסטיבולה <BR>אילוסטרציה: ASAP | PHOTOS</div>
</p></div>
<p>הטיפול עצמו נערך במרכז האימון, כשהוא מבוצע בעזרת גירוי צלילי המסופק באמצעות מכשיר אלקטרוני שתוכנן בדיוק למטרה זו. כדי לשנות את תפקוד ההקשבה נדרשת בשלב הראשון התערבות אינטנסיבית. התוכנית מתחילה בגירוי צלילי של כשעתיים ביום במשך 15 ימים. מקבצי ההקשבה הבאים קצרים יותר ומתבצעים לאחר הפסקה של חודש או חודשיים. נוסף לכך, יש בתוכנית עבודה עם מיקרופון, והמטופל, ילד או מבוגר, משתמש בקולו כעזרה לביסוס תהליך החינוך מחדש וההקשבה העצמית.</p>
<p><strong><em>בחלק השני של הכתבה: <a href=טיפול בכאבים באמצעות הקול וגילוי הקול הפנימי בעזרת הקול החיצוני»

 

מתוך: מגזין חיים אחרים

לעשיית מנוי, לקבלת גיליון מתנה