"מעל 80% מתעשיית הטכנולוגיה והדאטה מורכבת מגברים": האם אפשר לשנות את המצב הזה?

דנה פרידמן | צילום: יח"צ
דנה פרידמן | צילום: יח"צ

היזמית דנה פרידמן רוצה לראות יותר נשים בתחום הדאטה והבינה המלאכותית שכרגע נשלטים בעיקר בידי הגברים, אז איך אפשר להשתלב בתחום וכיצד תוכלו לפתח קריירה בעולם הזה מבלי לפגוע במשפחה?

88 שיתופים | 132 צפיות

"מעל 80% מתעשיית הטכנולוגיה והדאטה מורכבת מגברים". מצהירה דנה פרידמן, יזמית, לשעבר בכירה בבנק לאומי, הקימה לפני מספר שנים ביחד עם שותפה אייל בירן, גם הוא בכיר לשעבר בבנק לאומי, סטארט אפ שמתמחה בעולם הדאטה, מבוסס על Machine Learning ובינה מלאכותית בשם Data Tapas. בראיון מיוחד מספרת איך פילסה את דרכה קדימה בעולם הדאטה, איך הקורונה השפיעה על הקריירה, על המשפחה ועל ההרגלים הצרכניים שלנו, והאם בעתיד נראה יותר נשים בעמדות מובילות גם בתחומים האלו?

דנה פרידמן והשותף אייל בירן | צילום: יח"צ
דנה פרידמן והשותף אייל בירן | צילום: יח"צ

"הרבה פעמים לאורך הדרך בעולם הדאטה מצאתי את עצמי כאישה היחידה בחדר הדיונים. זה קורה המון בדיונים מאוד טכנולוגיים"

האם את חושבת שגם בשנת 2021 עדיין קשה לנשים להגיע לעמדות בכירות בעולם הדאטה ,טכנולוגיה ויזמות?
"קודם כל חשוב להדגיש שבשנים האחרונות יש שינוי מגמה חיובי. התחומים שציינת אופיינו הרבה מאד שנים כתחומים בשליטת המין הגברי. עדיין אפשר לראות את זה כאשר אנו מגייסים למשל למשרות בתחומי הדאטה: רוב אלו שמגישים קורות חיים הם גברים בתפקידים מסויימים. הרבה פעמים לאורך הדרך בעולם הדאטה מצאתי את עצמי כאישה היחידה בחדר הדיונים. זה קורה המון בדיונים מאוד טכנולוגיים. נשים הרבה פעמים כובשות יותר את הצד העסקי, את עולמות השיווק, השירות ופחות נמצאות עדיין בעולמות הטכנולוגיים. אבל כאמור לאחרונה יש שינוי בכיוון הרוח. רואים יותר ויותר נשים מנהלות שמשלבות תחומים כמו שיווק ודאטה או טכנולוגיה ודאטה. זה קשור גם להכשרה המקצועית והאקדמית. מי שמגיע לעולם הדאטה למדו בעבר הנדסת מחשבים, סטטיסטיקה, ועוד תחומים שונים של הנדסה, לכן זה מתחיל עוד בבחירת מסלולי הלימודים. גם בתחום הזה ניתן לראות שינויים ואנחנו רואים גם בגיוסים שלנו בחברה וגם באופן כללי התחלה של מגמה של כניסת יותר ויותר נשים לתחום של אנליזה ו-data science".

דנה פרידמן | צילום: יח"צ
דנה פרידמן | צילום: יח"צ

איך פורצות את תקרת הזכוכית?
"השינוי קורה כאשר עוד ועוד נשים מבינות שדאטה זה לא רק היבטים טכנולוגיים ותחומים של תשתיות אלא גם עוסק בתרבות עסקית, הון אנושי, תהליכי עבודה ואנליזה בתוך הארגון. זה לא רק להטמיע מערכות טכנולוגיות כי יש בזה עוד אספקטים שמביאים לידיי ביטוי תכונות מגוונות. אני אישית למדתי הנדסת תעשייה וניהול בהתמחות מערכות מידע ותואר שני במנהל עסקים בהתמחות מימון. התחלתי את הקריירה בכלל בחברת ייעוץ תעשייה וניהול, בארגון ושיטות, והובלתי פרויקטים שקשורים בשיפור תהליכים. מילאתי תפקידים שונים מהסוג הזה וככה הגעתי גם לבנק לאומי . אחרי כמה שנים במגוון רחב של תפקידים, אייל שהיום הוא השותף שלי, היה אז המנהל שלי וביחד התחלנו לפתח ולחלום על קידום עולם הדאטה העסקי. זו היתה תקופה שכל טרנד הביג דאטה היה רק בחיתוליו. הרבה אנשים בתקופה ההיא חשבו עדיין שזה עוד נושא משעמם של דוחות ואקסלים. אני חושבת שהרעב ליזמות ולמציאת פתרונות, הרצון לחדש, היכולת ללמוד באופן עצמאי, הסקרנות, הם אלו שהזניקו אותנו קדימה. אני רואה מסביבי המון נשים מצליחות וחזקות שהגיעו לעמדות בכירות ואני חושבת שהיום באמת לאף אחת אין תקרת זכוכית. בגלל הדרייב שהיה לנו לפתח את התחום בבנק הקמנו יחידה מיוחדת שעסקה בביג דאטה. למדנו המון לבד, שעות של למידה עצמית. לאט לאט התחילה עלייה לרגל מצד המון ארגונים שהיו צריכים עצות ועזרה כדי למצות את הפוטנציאל בתחום וככה החלטנו לצאת לדרך עצמאית ולהקים חברת בוטיק ייחודית שעובדת היום עם החברות הגדולות בשוק".

איך זה השפיע על חיי המשפחה?
"עושים הכל במקביל. יש לי 4 ילדים. אז היו לי 3 קטנים. התעסקתי המון בלמידה עצמית של מחקרים, סטארטאפים, ועוד. אבל אם משלבים נכון אז מסתדרים. בעלי ואני מתחלקים, נעזרים בכל מי שאפשר, הילדים רגילים שיש לי שיחות עבודה תוך עזרה בשיעורי בית, העבודה היא חלק מהמשפחה ואנחנו מחבקים את זה. ברגע שמשהו כל כך מעניין אותך אז כל המשפחה מגויסת. וכן כשאתה הופך לעצמאי ולא במסגרת מגבילה אז לפעמים זה גם בא על חשבון שעות שינה, אבל מסתדרים עם הכל ולא מוותרים על משפחה, תחביבים, ועיסוקים נוספים".

"חשוב לעסוק בתחום שאת מרגישה איתו סיפוק ואתגר, וחשוב לשמור על דברים נוספים שאוהבים לעשות מעבר לעבודה. אני למשל לעולם לא אבטל אימון TRX, ריקוד או יוגה"

איך שנת הקורונה השפיעה עלייך ועל החברה מבחינה מקצועית?
"עידן הקורונה הזניק את הביקוש לשימוש בדאטה בארגונים וחברות בגלל שינוי ההרגלים, ולכן הצמא לפרוץ בעולם הדאטה חילחל גם לענפים מסורתיים כמו נדל"ן, יבואני רכב, ביטוח, חברות ותחומים שבעבר פחות הסתמכו על דאטה וטכנולוגיה שהבינו שבלי מינוף דאטה הם נשארים מאחור. אז אני יכולה לומר שבתקופת הקורונה דווקא יש יותר עבודה. גם בגלל שלקוחות שינו הרגלים, וחברות צריכות לעשות הרבה יותר כדי להעניק להם שירות איכותי, להציע להם הצעות פרסונליות ולשמר אותם. זה מצב של WIN WIN, גם הלקוחות של החברות מרוויחים שירות והצעות טובות יותר וגם החברות עצמן מתייעלות ולומדות להשתמש במידע שיש להן לטובת הלקוח, משפרות את המכירות וחווית הלקוח הופכת לפרסונלית ואיכותית יותר. אנחנו בעצם מלווים ומייעצים לעסקים איך לצלוח את תקופת הקורונה בגדול- הדאטה הוא מקור כוח עצום ששווה לחברות היום הרבה מאוד כסף אם משתמשים בו נכון. אז כן יש אפילו תחושת שליחות בלסייע לחברות למצות פוטנציאל טוב יותר בתקופה מאתגרת שכזאת".

טיפ לשילוב בין קריירה למשפחה?
"להיעזר בכמה שיותר גורמים מסביב, בייביסיטר, סבתות, חברות, כל מה שאפשר, לחלוק בנטל יחד עם בן הזוג. הקורונה למשל אפשרה לי דווקא לנהל את הזמן יותר נכון בזכות העבודה מרחוק. אני מספיקה להיות יותר זמן עם הילדים, או באמצע היום מדי פעם לעשות אתנחתא ולאכול איתם צהריים. חשוב לעסוק בתחום שאת מרגישה איתו סיפוק ואתגר, וחשוב לשמור על דברים נוספים שאוהבים לעשות מעבר לעבודה. אני למשל לעולם לא אבטל אימון TRX, ריקוד או יוגה, אם מתכננים לעשות משהו עם הילדים או אירועים משפחתיים אסור לבטל אלא לנסות לשלב. כשאת עושה משהו שאת אוהבת המשפחה נרתמת ואת מגלה שהכל אפשרי במינון נכון".

דנה פרידמן והילדים | צילום: יח"צ
דנה פרידמן והילדים | צילום: יח"צ
דנה פרידמן | צילום: יח"צ
דנה פרידמן | צילום: יח"צ

>> האישה שלימדה את לינקדאין ונטפליקס מה זה ניהול נשי