הפסקתי עם הגלולות וגיליתי את האישיות שלי מחדש

מתוך הסרט "אמריקן ביוטי"
מתוך הסרט "אמריקן ביוטי"

אני לא באמת בכיינית, זה ההורמונים ששינו לי את האישיות. יכול להיות שהכדור הקטן הזה שנועד להעניק לנשים חופש מיני הפך למלכוד?

88 שיתופים | 132 צפיות
איור: מיכל רוט
איור: מיכל רוט

במגזין המדעי "זיגוטה" פרסמו השבוע ידיעה על היוזמה החדשה של ג'ף בזוס. "העתיד כבר כאן", בישרה הכותרת. "שבב מיוחד יושתל בגופן של נשים ויוכל לנטר את מצבן הבריאותי תוך שניות – ובחינם". האמת היא שאין מגזין מדעי בשם זיגוטה, וגם ג'ף בזוס לא עובד על מיזם כזה למיטב ידיעתי, אבל רק תארו לעצמכן שהיה כזה דבר. בעצם כבר יש – קוראים לו המחזור החודשי שלנו.

>> למה לא אמרת לי: הדבר שהכי קשה לעשות אחרי כריתת שד זה להיכנס לטינדר
>> למה לא אמרת לי: כל הדברים שלא מדברים עליהם – הפרויקט המלא

הבעיה מתחילה בכך שבמשך שנים התרגלנו לחשוב על המחזור החודשי שלנו כ"מבאס", "מכאיב", "מטונף", אפילו "מגעיל", בלי לדעת שהוא גם כל כך הרבה דברים אחרים. וזו לא אשמתנו. אנחנו מורגלות לשמוע על המחזור מפריזמה אחת בלעדית כמעט, דרך העיניים של הרפואה המערבית. אף אחד לא מספר לנו שהרפואה הסינית רואה בדימום את "תמצית החומר הנשי", ואפילו מכנה אותו "הטל השמיימי", מה שמזכיר לנו שלפעמים די בשם שונה לאותה תופעה כדי להסתכל עליה אחרת. אף אחד לא מספר לנו שלפעמים המחזור יכול להסתנכרן עם מחזור הירח. אני יודעת, זה נשמע כמו ממבו ג'מבו רוחני, אבל העניין הוא לא הפרספקטיבה כמו החופש שלנו לבחור, וזה למעשה החופש הכי בסיסי שיש – להתחבר לגוף שלנו, בלי בושה. לאורך שנים בושה הייתה מרכיב מרכזי במחזור החודשי שלי, לצד חוסר ידע, תמיהה וניתוק מסוים. כמו כולן, הכרתי את המספרים והנוסחאות: 28 ימים, ביוץ אחרי כשבועיים וכו', ובכל זאת היה נדמה לי שכמעט כל חודש מחדש אני מופתעת. אותו חוסר ידע היה שם גם כשהתחלתי לקחת גלולות, הפתרון הכי פשוט, קל ונוח כביכול לאישה שרוצה להימנע מהיריון. 

"במשך שנים לקחתי גלולות והיה נדמה לי שהכול בסדר. באותן שנים כיניתי ביני לביני את עצמי 'בכיינית'. כשהפסקתי לקחת אותן גיליתי שאני בכלל לא כזאת"

 

במשך שנים לקחתי גלולות והיה נדמה לי שהכול בסדר. חצ'קונים נעלמו, דימומים שהיו כבדים וכואבים שינו צורה. באותן שנים כיניתי ביני לביני את עצמי "בכיינית". הייתי בוכה מכעס, מלחץ, מעצבים, מעצב, מהתרגשות. כשהפסקתי עם הגלולות גיליתי שאני בכלל לא בכיינית, והתחלתי לחשוב אילו עוד דברים חשבתי על עצמי כשלמעשה הייתי תחת השפעת הכדור הקטן הזה שנועד, אולי, להעניק לנשים חופש מיני אבל איכשהו בעצמו הפך למלכוד 22. 

הדרך שלי לצאת מהמלכוד הייתה לנסות, לראשונה בחיי בעצם, להתחבר למחזור החודשי. הבנתי שכמעט תמיד רגשות שיצופו באינטנסיביות לפני הדימום הם רגשות שלא קיבלו מאיתנו מספיק מקום במהלך החודש כולו. הבנתי שאני יכולה למדוד את חום הגוף שלי מדי בוקר כדי לקבל מידע לגבי הגעת הביוץ, הבנתי שאני יכולה ללמוד כל כך הרבה מהגוף שלי רק על־ידי ההפרשות שלו.  וכן, זה דורש להתבונן, לגעת ולהריח בכל מה שהתרגלנו לחשוב עליו כ"דוחה" ו"מגעיל", כשבעצם זו הדרך הפשוטה, הטובה והקלה ביותר להתחבר לגוף שלנו. כשנתקלתי בכל הידע הזה לראשונה, אחרי שנים של גלולות, פוסטינורים ושאר התעללויות־רחם שהן מנת חלקה של כמעט כל בחורה, נמלאתי פליאה – מביך כמה זה פשוט. 

היום אני רוצה להרגיש את התחושות בבטן ובאגן לפני הביוץ, אני רוצה להרגיש איך צוואר הרחם משתנה, אני רוצה אפילו להרגיש את הכעס, העצב, העצבים. הבנתי שברגע שאני מאפשרת לעצמי להרגיש בלי ניסיון להתנגד למה שקורה לי בגוף – הכול הופך לפחות כואב.

 

6 דברים נוספים שלא סיפרו לנו על גלולות

1. המשקל שלך משפיע על האפקטיביות של הגלולות: אם ה-BMI (מדד מסת גוף) שלך גדול מ-27.3 הסיכוי שלך להיכנס להריון כשאת נוטלת גלולות גדל ב-60 אחוז.

2. ההגנה שמספקות הגלולות מפני סרטן השחלות נשמרת עד 10 שנים לאחר הפסקת נטילתן.

3. האפקטיביות של הגלולה במניעת היריון עומדת למעשה רק על 91 אחוז (9 מתוך 100 נשים ייכנסו להריון במהלך שנה של נטילת הגלולות). דרכים להיכנס להיריון כשאת על הגלולה: פספוס ימים, הקאות, אי נטילה בשעה קבועה כל יום או נטילה של תרופות אחרות שמשפיעות על היעילות.

4. גלולות משפיעות על מערכת קרישת הדם: לפי דוח של סוכנות התרופות האירופאית מ-2013, הסיכוי של נשים הנוטלות גלולות משולבות לפתח קרישי דם גבוה פי 2.5 עד פי 6 מזה של נשים שאינן נוטלות אותן. גורמי סיכון נוספים הם תורשה, גיל מעל 35, עישון ועודף משקל. גם טיסות ומצבים של ישיבה ממושכת יכולים להעלות את הסיכון – אם את נוטלת גלולות ויש לך גורמי סיכון כדאי להקפיד שלא לשבת לפרקי זמן ארוכים מדי.

5. מחקר  מ-2016 שנעשה על נשים שחיות בדנמרק מצא שנשים בגילאי 15-34 שנטלו גלולות משולבות המכילות אסטרוגן ופרוגסטין אובחנו פי 1.23 כסובלות מדיכאון מאשר נשים שלא נטלו גלולות.

6. נשים שסובלות מהתקפי מיגרנה עם אאורה נמצאות בסיכון גדול יותר ללקות בשבץ אם הן נוטלות גלולות שמכילות אסטרוגן. הסיכון עולה עוד יותר אם הן מעל גיל 40, מעשנות, בעלות לחץ דם גבוה או בעלות עודף משקל.