הדיאטה של העתיד: ביקור במעבדה המטבולית הראשונה בישראל

כמה קלוריות צריך לאכול ביום? | צילום: שאטרסטוק
כמה קלוריות צריך לאכול ביום? | צילום: שאטרסטוק

מקפידה על תזונה אבל לא מצליחה לרדת במשקל? בדיקה חדשה תגלה לך מה וכמה את צריכה לאכול ואיזו פעילות תעזור לך לרזות

88 שיתופים | 132 צפיות

 

כמה קלוריות את שורפת ביום? גם מי שמקפידה על אורח חיים בריא תתקשה לענות על השאלה הזו מהסיבה הפשוטה שלהבדיל ממידת נעליים או מכנסיים, בכל מה שקשור לקלוריות ותזונה – רב הנסתר על הגלוי. רובנו לא יודעות אם חילוף החומרים שלנו איטי או מהיר, איזו פעילות גופנית הכי יעילה לנו ובעיקר תוהות לא פעם למה אנחנו לא יורדות במשקל, על אף המאמצים. עכשיו המעבדה המטבולית נחושה לספק תשובות לשאלות האלה.

כמה קלוריות באמת צריך לאכול ביום? | צילום: שאטרסטוק
כמה קלוריות באמת צריך לאכול ביום? | צילום: שאטרסטוק

>> מה אוכלים אחרי אימון?

מהי המעבדה המטבולית? מדובר בפרי פיתוחו של הדיאטן הקליני צחי כנען. בזמן שבעולם קיימות כבר מספר מעבדות מטבוליות אך לצרכי מחקר בלבד, החליט כנען להרים את הכפפה בארץ ולהציע שירות שיעניק מדידה מדויקת של מטבוליזם לכל מטופל.

המעבדה כוללת שני חדרים הנקראים חדרי קלורימטריה, הבנויים בטכנולוגיות בנייה מתקדמות עם פתח כניסה ויציאת אויר אחת. בכל שנייה מתבצע ניטור מדויק של שיחלוף הנשימה, כלומר: צריכת החמצן ופליטת דו תחמוצת הפחמן CO2 מגופכן. האיסוף המדויק של הנתונים האלה מאפשר לעקוב אחר כל השינויים הדינמיים של חילוף החומרים בגוף, כולל מדידת ההוצאה הקלורית בזמן מנוחה, בזמן אכילה ובזמן פעילות גופנית. עם תום הבדיקה תוכלו לקבל תכנית תזונה, הרזייה ופעילות גופנית על בסיס הנתונים שהתקבלו ותתאים לכן באופן אישי.

במעבדה ניתן לשהות משעה ועד 24 שעות, אני נכנסתי אליה למשך שעה וחצי וגיליתי על עצמי שההוצאה הקלוריות שלי לא משהו אבל שדווקא שריפת השומן שלי מעולה. גם משהו.

המעבדה ממוקמת ברמת החייל בתל אביב והיא יחידה מסוגה בישראל עד כה. מעבדות כאלה נמצאות ב-15 מרכזים אוניברסיטאיים בעולם לצרכי מחקר אך המעבדה בישראל היא הראשונה שנגישה לציבור הרחב.
מדובר בחלל מאובזר ונוח עם כורסא והדום, טלוויזיה, שולחן מחשב, טלפון פנימי וגם ציוד לפעילות גופנית כולל מכשיר הליכה, מדרגה ומשקולות. יש גם חלון שירות קטן ודרכו, על פי צורך, ניתן לקחת דגימות דם ולהעביר מזון.

מאחורי הפיתוח וההקמה עומד הדיאטן הקליני צחי כנען, בוגר החוג לתזונה באוניברסיטה העברית בירושלים ומסומך של החוג לאפידמיולוגיה – חקר תפוצת המחלות- בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ועם ניסיון של מעל 20 שנה בתחום. כנען עבד על פיתוח המעבדה במשך שלוש שנים ולדבריו הסיבה שהבשורה טרם הגיעה לציבור הרחב היא רק עניין של כסף.

כך זה נראה: המעבדה המטבולית | צילום: יח"צ
כך זה נראה: המעבדה המטבולית | צילום: יח"צ

 

המעבדה המטבולית של צחי כנען | צילום: יח"צ
המעבדה המטבולית של צחי כנען | צילום: יח"צ

 

אז מהו בעצם מטבוליזם?
כנען מסביר שבאופן פשטני מדובר בכל התהליכים המתרחשים בגופנו לאורך היממה. בפועל, המטבוליזם מתאר את שרשרת תהליך הפירוק של אבות המזון – שומנים, חלבונים ופחמימות – לאנרגיה זמינה לצורך חיים, כולל נשימה, תנועה, פעילות תקינה של מערכת העצבים והדם, שמירה על טמפרטורת הגוף ועוד.

לכל אחת מאיתנו יש חתימה מטבולית משלה. כך למשל שתי נשים במשקל 70 ק"ג יכולות להיות בעלות מטבוליזם שונה מאוד. המודעות וההבנה של החתימה המטבולית מאפשרות לבצע שינויים בהרגלי התזונה ולהשפיע באופן ישיר על שינוי המשקל ואורח החיים שלנו. המעבדה מציעה את המדידה המדויקת ביותר של המטבוליזם כטיפול פורץ דרך.

אלו בדיקות מבוצעות בפועל?
המעבדה המטבולית מספקת נתונים לגבי כמה קלוריות גופכן שורף במצב מנוחה, כלומר רק כדי לשמור על פעילות בסיסית של נשימה, שמירה על חום גוף, תפקוד מערכות פנימיות כמו לב, כבד וכו'.

בגלל שהקצב המטבולי האישי הוא ייחודי הוא חשוב כל כך ביצירת תוכנית תזונה שתעזור לכן להשיג את המטרות שלכן. בנוסף, המעבדה המטבולית מאפשרת לבדוק השפעות של תזונה על העיכול והספיגה. כך למשל תוכלו לגלות האם דיאטה דלת פחמימות טובה לכן או שאולי דווקא דיאטת עתירות שומן וחלבון, להבין כיצד חומרים כמו קפאין ושלל תוספי תזונה משפיעים עליכן וכו'. ניתן לבצע 'ארוחת תבחין' שתעזור לגלות.

הדיאטן צחי כנען במעבדה המטבולית | צילום: יח"צ
הדיאטן צחי כנען במעבדה המטבולית | צילום: יח"צ

>> 4 מזונות על שכדאי להכניס לתפריט

למי האבחון במעבדה המטבולית מתאים?
בגדול האבחון מומלץ לכל מי שרוצה להכיר את גופה טוב יותר, אבל במיוחד לכאלה החווים קשיים בתהליכי ההרזיה שלהם לאורך זמן, למי שעוסקים בספורט, לנשים בתקופות מעבר, כולל טיפולי פוריות, לנוטלי תרופות שמשפיעות על חילוף החומרים. בנוסף מדובר בכלי חשוב לאנשים מקצוע מהתחום שעדיין מתמודדים עם סימני שאלה וכן לרופאים המטפלים בסובלים ממחלות כרוניות.

עלות הבדיקה: 2,200 ש"ח

לאתר של צחי כנען