עכשיו באים? אקנה שמגיע בגיל 35, קווים לדמותו

אקנה | צילום: Shutterstock
אקנה | צילום: Shutterstock

את כבר מזמן לא בת 16 והופיעו לך חברים חדשים ולא רצויים על הפרצוף? את לא לבד. מהו אקנה הורמונלי, למה הוא מופיע פתאום באמצע החיים ומה הן הדרכים לאבחן ולטפל בו? כל התשובות ממש כאן

88 שיתופים | 132 צפיות

עברת את גיל 35 והופיעו לך הרים אדמדמים על הסנטר ועל הלחיים התחתונות? מזל טוב, יש לך כנראה אקנה הורמונלי.

>> אקנה בישבן: כך תתמודדי עם התופעה הנפוצה שאף אחת לא מדברת עליה

הפאן הזה מופיע לעתים גם בקו הלסת ובצוואר, ואת לא מבינה איך זה קשור אלייך. ובכן, זה לא הפצע של 'לפני מחזור' וגם לא המשך ישיר של אקנה נעורים. זה קורה בעיקר עקב בשינויים הורמונליים שאנחנו עוברות לאורך החיים, הריונות, נטילת הורמונים מסיבות שונות, וכן, גם סטרס, שגם הוא מעלה את רמת ההורמונים בגוף, תרופות שונות, תזונה לא מאוזנת ועוד, ולכן כשהאקנה מופיע בגילאים בוגרים, מדובר בשילוב של שינויים הורמונליים עם אורח החיים שאנחנו מנהלות. הדבר החשוב ביותר יהיה אבחון הבעיה בעור, הטיפול בקליניקה והשימור בבית ואולי הדבר החשוב ביותר בכל התהליך יהיה לבחור קליניקה מקצועית שמתמחה בטיפול יעודי באקנה. אל תטעי ותבחרי ללכת למקום שבו אחותך או חברתך עושה טיפולי אנטיאייג׳ינג נפלאים  או טיפולי הבהרה. חשוב מאוד לחפש את הקומסטיקאית או רופאת העור שמתמחה במתן פתרון וטיפולים ביעילים אקנה. קבלי יעוץ, תבקשי לראות צילומים של לפני ואחרי ממטופלות שכבר נמצאות בסוף התהליך, אל תהססי לבקש גם טלפון ותבררי בעצמך עם מי שכבר טופלה.

"אקנה הורמונלי הינו הצטברות של תאי עור מתים על גבי העור, החוסמים את זקיק השערה ואת קצב הפרשת החלב", מאירה את עינינו חן אליאסי – סקין תרפיסטית, מומחית אנטיאייג'ינג ותהליכי שיקום העור. "תאי העור שלנו מושפעים מגנטיקה והורמונים, וכאשר ישנה הפרשה מוגברת של בלוטת החלב עלול להיווצר תהליך דלקתי המוביל לפצעים דלקתיים פנימיים (שלא נראה אותם – אך נרגיש אותם היטב, ע"א) וגם ולפצעים חיצוניים הנראים לעין כמו פוסטולות, נודולות וציסטות. הורמונים אנדרוגנים (הורמונים זכריים הקיימים גם אצל נשים, ע"א) הקיימים בגופנו, הם אלה שגורמים להגברת פעילות בלוטת החלב – ואז הסיכוי לאקנה הורמונלי גובר. היווצרות הדלקת עלולה לגרום לשגשוג חיידק האקנה ואף להצטלקות בעור".

לדברי אליאסי, הגורמים לכך יכולים להיות הפסקה של נטילת גלולות, שימוש בגלולות לא מתאימות, התקן רחמי הורמונלי, היריון ולידה, חוסר איזון של בלוטת התריס, שחלות פוליציסטיות ושימוש בתרופות נוגדות דיכאון. אבל מעל כל אלה, היא טוענת, הגורם הנפוץ ביותר לאקנה הורמונלי בגיל המאוחר הוא סטרס. עוד הוכחה לכך שהמשפט "נפש בריאה – בגוף בריא" אינו רק סלוגן. "סטרס פוגע במערכת החיסון, מאיץ את תהליך הזדקנות הגוף והעור, גורם לאקנה הורמונלי, פוגע בייצור חלבונים חיוניים בגוף ובעור, כמו קולגן", היא אומרת.

במה שונה אקנה של גיל ההתבגרות מאקנה בגילאים בוגרים? שאלנו את קרנית מלמד, קוסמטיקאית פרא רפואית, בעלת קליניקה יעודית למגוון פתרונות במצבי עור. "חשוב להבין שאקנה של מבוגרים יכול להיות מצב מתמשך, והוא לא יעבור ככה סתם, ללא טיפול ממוקד. מדובר בחיידק שמתיישב על בלוטת החלב וגורם לחוסר ויסות של הבלוטה, וגורם לזיהום ודלקת".

אקנה הורמונלי. קרנית מלמד | צילום: אתר רשמי
אקנה הורמונלי. קרנית מלמד | צילום: אתר רשמי

"חשוב מאוד לאבחן איזה סוג של אקנה צץ", מדגישה מלמד, "ולהבין את ההיסטוריה: האם מטופלת סבלה בעבר מאקנה? מה הם הרגלי החיים היומיומיים שלה? עד כמה היא לחוצה? באילו תכשירים היא משתמשת?". לדבריה של מלמד יתכנו מקרים של התפרצויות אקנה גם בעקבות שימוש לא נכון בתכשירים. "מבחינתי הדבר החשוב ביותר יהיה לבצע בדיקה מקיפה של אורח החיים של המטופל או המטופלת. לאחר מכן אבצע אבחון מדויק של העור כדי לאבחן באיזה סוג של אקנה מדובר – יש את הקומודוני המתבטא בשחורים גדולים; יש את הסוג הדלקתי, המוגלתי, הכואב והנפוח; יש אקנה רוזציאה, שזוהי מחלה כרונית בעור; לעתים יש התפרצות של אקנה בגוף – בגב, בחזה, בישבן, ועוד".

>> צוהלת ושמחה: 7 מסכות פנים מצטיינות

ואחרי שערכנו איבחון, מה עושות?
"חשוב לציין שלאקנה אין פתרונות קסם, והוא מאופיין כתופעה עורית כרונית. מי שסבלה וסובלת – סביר להניח שזה ילווה אותה לאורך שנים ארוכות. קיים פתרון נקודתי למצב דלקתי, ויש פתרון המאפשר לשמור על אורח חיים וסביבה טובה ומופחתת מחיידקים. בראשית הטיפול אנחנו צריכות לאזן את בלוטת החלב, לטפל בדלקת ולאחר מכן לעבור ללשלב של שימור. המחקרים הרבים, החומרים והטכנולוגיה מאפשרים לנו להעניק טיפולים הרבה פחות פולשניים ואינטנסיביים, כך שהיום אין צורך לשבת בבית מספר ימים אחרי טיפול אגרסיבי. מדובר בשילוב של טיפול ותכשירים פעילים, שמטרתם היא לבסס את פעילות בלוטת החלב, למגר את חיידק האקנה ולטפל במראה החיצוני של העור. בניגוד למה שנהוג לחשוב, מי שסובלת מאקנה לא צריכה להתרחק מלחות – ההפך הוא הנכון, לחות תתרום להחלמה. כמו כן, מומלץ לעשות טיפול המבוסס על שילוב של טכנולוגיות, ביניהן פוטותרפיה (טיפול בלדים, ע"א), כשהמטרה היא ריפוי ואיחוי של העור, וטכנולוגיית קרן אור שמטרתה למגר את החיידק. שילוב של שתי השיטות לרוב יעשה את העבודה".

גם לדעתה של אליאסי הדבר החשוב ביותר הינו האבחון: "אני ממליצה לערוך בדיקות דם הורמונליות, הבודקות את תפקוד בלוטת התריס, למרות שלעתים בדיקות הדם יוצאות תקינות ולא שוללות את המחלה. לצד זאת, חובה לאזן את רמת ההורמונים בגוף. כמו כן, אי אפשר לדבר על טיפול באקנה הורמונלי ולא להתייחס לתקינות המחסום האפידרמלי. כיום, הגישה היא לטפל קודם כל בזה, לפני שמתחילים לטפל בבעיה עצמה. כאשר נשקם את מחסום האפידרמלי, נראה שיפור משמעותי בעור הפנים".

מהו בעצם המחסום האפידרמלי?
"המחסום האפידרמלי נמצא בעצם בשכבה החיצונית ביותר של העור ועשוי סיבי קרטין הנוצרים מתאי קרטינוציטים, כלומר תאים מתאים", אומרת אליאסי. "הוא זה שמהווה את קו ההגנה, זה שמונע מהלחות הטבעית של העור להתנדף החוצה ומונע מרדיקלים חופשיים ונזקי סביבה להיכנס פנימה לגופנו. כאשר המחסום האפידרמלי אינו תקין, נחווה תחושה של יובש מוגבר, עור מגרד ועקצוצים, פצעונים וקומודונים, מגע לא אחיד ומחוספס, עור דהוי ואפרורי, קילופים קטנטנים במצח ובין הגבות, ועוד".

איך מתבצע הטיפול במקרה כזה?
"במצב של מחסום עור לא תקין נרצה ראשית לשקם אותו ונמרח חומרים ה'מחקים' את השמנים הקיימים בעור, כגון שמן אבוקדו, שמן מנגו וחמאת שיאה", אומרת אליאסי, "לא נרצה להעמיס על העור חומרים פעילים אגרסיביים, נימנע מקילוף ומחומרים מחדשים. ניתן לעור זמן, מעין תקופת שיקום, עם טיפול בחומרים המיועדים למחסום האפידרמלי בלבד, עד שנוכל לראות הטבה ברורה בעור. לאחר שאבחנו בצורה מעמיקה את המחסום האפידרמלי, נוכל לטפל באקנה הורמונלי. נשתמש בחומרים המכילים חומרים מווסתים ומפחיתים פעילות חלב, רטינואידים להתחדשות העור, חומרים אנטי דלקתיים, חומרים מרגיעים ומחטאים, חומרים נוגדי חמצון, ומעכבי שגשוג של חיידק האקנה".

אקנה הורמונלי | צילום: באדיבות חן אליאסי
אקנה הורמונלי | צילום: באדיבות חן אליאסי
אחרי טיפול. אקנה הורמונלי | צילום: באדיבות חן אליאסי
אחרי טיפול. אקנה הורמונלי | צילום: באדיבות חן אליאסי

שאלנו גם את ד"ר סיון מרסר, מומחית לרפואת עור אסתטיקה ולייזר, על התופעה שמאמללת נשים רבות בשלבים מאוחרים בחייהן. "אקנה כבר זמן רב לא מקושרת אך ורק לגיל ההתבגרות, והיא נפוצה לא פחות בגילאים בוגרים יותר", היא אומרת. "כיום מציאות רפואת העור והרפואה האסתטית פתרונות יעילים ושילובים, המאפשרים לשפר ולפתור את מצב האקנה ואת הצלקות שהיא מותירה. אגב, נשים בוגרות נוטות לסבול מהתלקחויות אקנה יותר מאשר גברים מבוגרים".

למה?
"מאשימים את ההורמונים. זו הסיבה שגלולות למניעת הריון, שיכולות לנרמל הורמונים, עוזרות לעיתים קרובות לצמצם את האקנה. לכן גם נשים שנכנסות לתקופת גיל המעבר עלולות לחוות התפרצות אקנה – רמות הפרוגסטרון עשויות להיות גבוהות יותר מזו של האסטרוגן, מה שבשגרה עוזר במניעת אקנה".

>> העור שלך יבש או מיובש? כך תבדילי וגם תטפלי

מה הם לדעתך הפתרונות היעילים ביותר לטיפול באקנה?
"מכשור רפואי המבוסס על לייזר לטיפול באקנה פעיל", אומרת נחרצות ד"ר מרסר. "הלייזר מטפל נקודתית בבקטריה עצמה – שהיא חלק ממקור המחלה – מסיר את חומרי החלב העודפים שנותרו בנקבוביות, מקלף את העור ומחדש אותו. טיפול בלייזר נחקר ונבדק בשנים האחרונות ונמצא כטיפול היחיד שיעיל גם לאקנה פעיל וגם לצלקות".

ומה עם השיטות המסורתיות, כלומר, תרופות?
"לצד החדשנות הטכנולוגית בטיפול באקנה, קיימות שיטות מסורתיות בהן ניתן לטפל באקנה, לדוגמה, תרופות אנטיביוטיות. תופעות הלוואי העיקריות הינן תפרחות אלרגיות וניתן לצלוח איתם מקרים של מחלת אקנה קלה יחסית. יש גם תכשירים הורמונליים הפועלים לצמצום תהליך הפרשת החלב. הם כוללים אסטרוגנים במינון גבוה או נוגדי אנדרוגנים, ומגיעים לרוב בתצורה של גלולות למניעת היריון. עוד פתרון מוכר הוא תכשיר הראוקוטן – נגזרת של ויטמין A, הנועד לטיפול להפחתת הפרשת החלב. ברוב המקרים המטופלות יגיעו להחלמה מלאה מהאקנה, מאחר ומדובר בתכשיר מאוד פעיל. יש לציין שיש לתכשיר תופעות לוואי קשות, כמו יובש בעור ועלייה בשומני דם. בנוסף, התכשיר עלול לגרום למומים בעוברים ואסור לתת אותו לנשים בהיריון. לצד אלה משלבים טיפול באמצעות משחות רפואיות, מבוססות חומצה רטינואידית ונגזרות של ויטמין A".

הנה עוד כמה טיפים שחשוב לשנן ולזכור:

1. מניעה

חן אליאסי חושבת שכדי למנוע את התפרצות האקנה מחדש "חשוב מאוד להקפיד על תזונה עשירה וים תיכונית". לדבריה, התזונה היא מרכיב מאוד חשוב בטיפול באקנה באופן כללי. "לעיתים הורדת מוצרי חלב, ומאכלים מעובדים המכילים רמות גבוהות של סוכר ונתרן גבוה תביא להפחתת תופעות האקנה ההורמונלי".

2. שימור

"חשוב לשמר את תוצאות הטיפול גם בבית", אומרת חד משמעית קרנית מלמד. "כשיש אקנה או עור עם נטייה לפצעים, החשיבות להגיע לטיפול תקופתי ושמירה על השגרה הביתית היא קריטית. כל עוד יש יש נטייה לחוסר איזון בבלוטה, תמיד יהיה צורך בשימוש בתכשירים וטכנולוגיות לוויסות וטיפול בחיידק. אין קסם, יש התמדה וסבלנות, ואם זכית בקליניקה מקצועית – אז כמובן גם תוצאות".

3. תיאום ציפיות

"משך הטיפול משתנה ממקרה למקרה, וחשוב מאוד לתאם ציפיות", אומרת ד"ר סיוון מרסר. "יש לגלות סבלנות לאורך התהליכים המרפאים את מחלת האקנה. על הטיפול להיות טיפול מוקפד, אינדיבידואלי ותלוי במצב העור".

4. עיתוי

"טיפול בקיץ הוא אפשרי, אבל חובה להיזהר מאוד מהשמש", אומרת חן אליאסי, "ברגע שיש פצעים בעור זה אומר שבאופן טבעי שכבת ההגנה הטבעית נפגעה, והעור יותר רגיש וחשוף לשמש. במצב כזה כל פצע הכי קטן יכול להפוך לכתם בעור, ולכן כשעושים טיפול בקליניקה ומשתמשים בחומרים פעילים בבית, חשוב מאוד לא להיחשף בחשיפה ישירה לשמש. כל עוד אנחנו נמצאות בשמש, יש לחדש את ההגנה אחת לשעתיים".