ילדים

הילד המרביץ בכיתה הוא שלך? כך תפעלי נכון

איך להתמודד כשהילד המרביץ הוא שלך | צילום: Shutterstock
איך להתמודד כשהילד המרביץ הוא שלך | צילום: Shutterstock

אומרים שאין דבר כזה ילדים רעים, אלא רק ילדים שרע להם. גם להורים זה לא פיקניק. אז מהי הדרך הנכונה להתמודד עם ילדים אלימים? רמז: קודם תקשיבי ורק אז תצעקי

88 שיתופים | 132 צפיות

והנה שוב מתחיל הדיבור על הילד המציק הזה בבית הספר שמפריע לכולם ומתנהג בתוקפנות, או על הילדה שמקללת, דוחפת ובאופן כללי 'עושה הרבה בלגאן'. אנחנו כבר מכירים את התרחיש: ההורים שוב מזדעקים, המחנכת מנסה להרגיע, המנהל נדרש להתערב. אבל איך זה להיות ההורה הזה, של הילד האלים, בצד השני של התקרית, שמקבל את כל הריקושטים? הפער בין איך שאנחנו תופסים את הילד שלנו – מתוק, מתחשב, חכם (מלאך, לא?), לבין מעשיו בפועל, מעורר תחושות בלבול, תסכול וכעס שמציפות ומערפלות את השיפוט, מה שמחבל בסיכויים לפתור את הבעיה באופן שקול.

>> תשכחו מטיקטוק: כך תרתמו את הילדים לעזור במטלות הבית

על פי ליאת רוקח זמרוני, מנטורית להורים שמתמחה בהכנת ילדים לחיים במאה ה־21, מחברת הספר "אומנות ההורות", מדובר כמעט תמיד בבעיה של תקשורת. "ילד שנוטה לאלימות הוא ילד שמרגיש תסכול וקושי. הוא מרגיש שלא רואים אותו ולא מבינים אותו", היא אומרת. "דרך האלימות והאגרסיביות הילד מצליח להשיג את מה שהוא רוצה. הרי כשילד מתנהג ככה אנחנו עוצרים את העולם ומגיבים לסיטואציה, והוא מבין שאלימות זו הדרך  להשיג תוצאות. לא משנה לו שאנחנו מגיבים בצורה שלילית. מבחינתו פתאום רואים אותו".

איך מתמודדים עם אלימות ילדים? ניקול קידמן בסדרה "שקרים גדולים קטנים" | צילום מסך
איך מתמודדים עם אלימות ילדים? ניקול קידמן בסדרה "שקרים גדולים קטנים" | צילום מסך

עוד כתבות מעניינות:
דתייה ופמניסטית: סופרת הילדים ששוברת את החוקים
הילדים לא מפסיקים לריב? כך תתמודדי
כך תדברו עם הילדים על מוות

אז איך מגיבים נכון בסיטואציות כאלה?
"זה טבעי שההתנהגות תעורר כעס ורצון מיידי לפעולה, אבל הבעיה היא שאנחנו כמבוגרים נסחפים למערבולת של ענישה והשעיות מול המערכת, ופחות מתמקדים בהבנה של המקור להתנהגות. אם נחזור אחורה לרגע, נבין שפספסנו משהו בדרך".

בלי הנחות

בשיטה שפיתחה מעודדת רוקח זמרוני את ההורים להיות, מה שהיא מכנה "הורה מברר". "כמבוגרים אנחנו נוטים להניח הנחות", היא אומרת. "גם אם הילד לקח חלק בסיטואציה אלימה כלשהי, הרי אני לא הייתי שם, ואני לא יודעת מה באמת התרחש. בשלב הראשון צריך לערוך בירור. לא תחקירנות ולא חפרנות, אלא פשוט לשאול את הילד מה היה שם ומה גרם לו לפעול כמו שפעל או איך הוא היה יכול לפעול אחרת".

אבל אם ההתנהגות עקבית, חשוב גם לנקוט באמצעים תקיפים יותר.
"ברור שאם הילד יתנהג באלימות נצטרך לנקוט בענישה. הבעיה היא שרוב ההורים הולכים במסלול הזה ולא מטפלים בצד הרגשי. ילד כזה מנסה לומר לנו משהו ואנחנו חייבים למצוא דרך לתרגם את מה שהוא מנסה להגיד, אם זה במסגרת טיפול, דרך יועצת בית הספר או באמצעות יותר זמן איכות ביחד".

בגיל הרך ילדים עדיין לא מתקשרים טוב מילולית. מה אם הילד מרביץ או נושך?
"לפעמים מדובר בעוד שלב התפתחותי. הפער בין ההתפתחות המנטלית להתפתחות הדיבור יוצר גם הוא תסכול. אם הילד שלי מרים עלי יד או זורק דברים, אז אני צריכה לתפוס לו את היד בצורה תקיפה אבל לא תוקפנית, ללא כעס. אני צריכה להבהיר לו שאני לא מרשה להרביץ, שזה לא נעים לי. גם אם זה קורה פעם אחר פעם, המסר צריך להיות מאוד עקבי וברור, גם במילים וגם בהתנהגות. אין טעם לומר לו 'לא' ולהמשיך לחייך".

להתמודד עם מתבגר תוקפני יכול להיות עוד יותר מאתגר.
"בגיל הזה הם מושפעים מהחברים או שגילו שכוח עוזר להם להיראות בבית. הדגש הוא על העצמי ועל החברה וההורים נדחקים החוצה, אבל הם עדיין זקוקים ליד מכוונת. ההורה צריך למצוא דרך לכבד את הגיל ואת ההתבגרות, אבל גם להעביר מה מקובל ומה לא בלי לפחד. אם ההתנהגות חמורה, אפשר להפעיל סנקציות. למשל, אם ילד בן 16 מתנהג באלימות, אז לא אממן לו שיעורי נהיגה".

ואם האלימות לא מטופלת? האם ילדים אלימים יהפכו למבוגרים כאלה?
"אם התסכולים האלה לא מטופלים בזמן, אז כן, הם יכולים לצאת החוצה בכל מיני דרכים. אחת הדרכים הבולטות זו אלימות".

ומה לגבי משחקי מחשב אלימים? הם באמת מעודדים התנהגות תוקפנית?
"אני דווקא מחזיקה בדעה פחות פופולרית ומאמינה שזה בסדר לתת לילדים ערוץ פריקה דרך משחקים, אחרי הכול אנחנו יצורים אנושיים שצריכים לפרוק אגרסיות. כמובן, כל עוד שמטפלים באגרסיות נכון".