נשות המהפכה

שרה טנקמן: "היחס לכאב של נשים שונה מלכאב של גברים"

שרה טנקמן. צילום: מיכאל טופיול
שרה טנקמן. צילום: מיכאל טופיול

שרה טנקמן לא מפסיקה לחולל שינויים במערכת הבריאות, כאלה שכל אישה חייבת לה עליהם תודה ענקית. יום האישה 2019, נשות המהפכה

88 שיתופים | 132 צפיות

הסיפור של שרה טנקמן (31) מתחיל באסון וממשיך בהתעלות. לפני חמש שנים היא נאלצה לעבור לידה שקטה של תאומים בחודש החמישי, עקב היריון שלא התפתח טוב. מלבד הקושי האישי בחוויה שכזו, היה גם קושי מול המערכת. "הגעתי לבית החולים עם כאבים חזקים ואמרו לי שזה כלום, רק צירים מדומים ושלחו אותי הביתה", היא משחזרת, "בפעם הבאה שהגעתי כבר הבינו שיש כאן לידה שקטה. לא עזבה אותי המחשבה 'למה לא האמינו לי בפעם הראשונה?'. היחס לכאבים של נשים שונה מלכאבים של גברים. יש סטריאוטיפ שנשים נחשבות לרגשניות, מתלוננות, מגזימות וזה לא נעלם כשאת נכנסת לחדר טיפול". גם את התקשורת הבעייתית עם הצוות בעת הלידה השקטה היא זוכרת. "אני זוכרת את הרופא המרדים אומר לי שאני לא צריכה לבכות כי אני עוד צעירה וזה קורה להרבה נשים, אני מבינה את הרצון לנחם אבל זה נתפס כמשהו מקטין. אני עוברת חוויה שמבחינתי העולם נעצר ולהגיד שזה קורה למלא נשים זה לא מתאים. צוותים כאלה חייבים לקבל איזושהי הכשרה שתכלול מרכיב נפשי, שידעו איך לדבר למטופלות".

מאז, הפכה טנקמן לאימא לשי, בת שנה וחצי היום, וגם הקימה את "קרן בריאה", עמותה שבשנתיים שעברו מאז היווסדה כבר הספיקה לחולל שינויים רבים בנהלים בריאותיים הקשורים לנשים. ב־20 בינואר פרסם משרד הבריאות חוזר המורה כי במקרים של אובדן היריון, תתבצע הפרוצדורה בתוך 72 שעות מרגע האובדן ובכך ימנע המצב הנוראי שבו נשים מחכות לגרידה ועדיין סוחבות את ההיריון. "תמכנו בהחלטה הזאת ואני מאוד מקווה שהיא תאכף", מספרת טנקמן. פעילות העמותה מתרכזת בפניות למשרד הבריאות ובעקבות סקר שכלל 6,500 נשים הוציאה טנקמן דו"ח מאיר עיניים על עוד נהלים שצריך לשנות ולאכוף. "לפני העבודה בעמותה עבדתי כאנליסטית וחוקרת במשרד ראש הממשלה. הרקע המחקרי שלי עוזר לי לקדם דברים בעולם הרפואי, אני באה עם הרבה דאטה ומבקשת ליישם את הממצאים בשטח. משרד הבריאות הקים ועדה שבוחנת את מערכת הבריאות מזווית מגדרית ואני משתתפת בה".

שרה טנקמן. צילום: מיכאל טופיול
שרה טנקמן. צילום: מיכאל טופיול

מה הצלחת לשנות בשנה האחרונה?
"בעקבות הסקר שלנו הוציאה הסתדרות הרופאים קוד אתי עם פרוטוקול לבדיקות אינטימיות לנשים. מדובר שם על פרטיות בזמן הבדיקה, על וילון שיסתיר את המיטה, מקום נסתר להלבשה, שהדלת לא תיפתח, שיבקשו רשות לפני שמכניסים מכשיר לגוף האישה ושיסבירו לה מה עומד להתבצע. כל אלה הם נהלים חדשים שאני מקווה שכל רופא יתחיל ליישם".

בנוסף לכך, מספרת טנקמן, היא הקימה השנה חממה לאקטיביזם בתחום בריאות האישה עם תקציבים של עשרות אלפי שקלים. "אישרנו כמה פרויקטים מדהימים, כמו הקמה של חברה לטיפול בטראומה מינית, פרויקט שבוחן מודל של שמירה על קשר עם יולדות לשאלות על הנקה ודיכאון אחרי לידה, יש שני בתי חולים שמקימים מסלול מיוחד ליולדות עם עבר של טראומה מינית. כמו כן, הבאנו להקמת הקורס הראשון לרפואה מגדרית באוניברסיטת תל אביב, שהוא חיבור בין הפקולטה לרפואה לפקולטה ללימודי מגדר. המטרה היא שכל סטודנט לרפואה בארץ יעבור קורס כזה במהלך ההכשרה שלו".